fat ve ntfs

Kodla Büyü
Hocam windowsun yardım ve destek merkeezine fat ve ntfs yazın orada yazar... İnternette de bu konuyla ilgili bolca kaynak bulabilirsiniz diye düşünüyorum...

NTFS ve FAT dosya sistemlerini karşılaştırma

Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Yeni bir sabit disk takıyorsanız, verileri veya programları depolamaya başlamadan önce bir dosya sistemi kullanarak sabit diski bölümlendirmeli ve biçimlendirmelisiniz. Windows'ta, arasından seçim yapmanız gereken üç dosya sistemi seçeneği; NTFS; FAT32 ile daha eski ve daha az kullanılan FAT'tır (FAT16 olarak da bilinir).

NTFS

NTFS, Windows'un bu sürümünde tercih edilen dosya sistemidir. Daha önceki FAT32 dosya sistemiyle karşılaştırıldığında birçok fayda sağlar:

FAT32'de olmayan, diskle ilgili bazı hatalardan otomatik olarak kurtulma özelliğine sahiptir.

Daha büyük sabit diskler için gelişmiş desteğe sahiptir.

Belirli dosyalara yönelik erişimin yalnızca onaylanmış kullanıcılara verilmesi için izinlerin ve şifreleme özelliğinin kullanımına olanak tanıdığından daha iyi güvenlik sağlar.

FAT32

FAT32 ve daha az kullanılan FAT, Windows 95, Windows 98 ve Windows Millennium Edition gibi Windows işletim sistemlerinin daha önceki sürümlerinde kullanılıyordu. FAT 32 NTFS'nin sağladığı güvenliğe sahip değildir, bu nedenle bilgisayarınız üzerinde FAT32 bölümü veya birimi varsa, bilgisayarınıza erişimi olan her kullanıcı, bilgisayardaki herhangi bir dosyayı okuyabilir. FAT32'nin boyut sınırlamaları da vardır. Windows'un bu sürümünde 32 GB'tan büyük bir FAT32 bölümü oluşturamazsınız ve bir FAT32 bölümü üzerine 4GB'tan daha büyük bir dosya depolayamazsınız.

FAT32 kullanmanızın asıl nedeni, bazen Windows 95, Windows 98 veya Windows Millennium Edition çalıştırırken diğer zamanlarda Windows'un bu sürümünü çalıştıran, birden çok önyükleme yapılandırmasına sahip bir bilgisayara sahip olmanızdır. Bu durum söz konusuysa, daha önceki bir işletim sistemine FAT32 veya FAT bölümü yüklemeniz ve bu bölümün birincil bölüm (bir işletim sistemini barındırabilen) olduğundan emin olmanız gerekir. Windows'un daha önceki bu sürümlerini kullanırken erişim sağlamanız gereken herhangi bir ek bölüm de FAT32 ile biçimlendirilmelidir. Windows'un önceki bu sürümleri bir ağ üzerinden NTFS bölümlerine veya birimlerine erişebilir, ancak bilgisayarınız üzerindekilere erişemez.
//Alıntı: http://windows.microsoft.com/tr-TR/wind ... le-systems

http://www.maxicep.com/pc-teknik-yardim ... 20501.html
http://www.rehberim.net/forum/hard-disk ... nedir.html
http://forum.donanimhaber.com/m_25662/tm.htm


Kolay gelsin...
 
Dosya sistemidir bunlar.
Fat16=2 GB
Fat32=4 GB
NTFS=16 GB
dosya büyüklüklerini destekler. windowsun geliştirdiği en son dosya sistemi Ntfs dir. NTFS dosya şifreleme sistemini destekler FATa bu yoktur. NTFS hata kontrolu yapar eğer hata kontrolunu geçemezse bozuk olduğuna kara verir. Flashlarda FAT32 kullanılmasının nedeni güvenlik kontrolu yapmaması bu sebeple dosyalar kolay kolay bozulmaz. Dosyaların bozulma riski NTFS'de daha fazladır.

Bu arada konunuz yalnış yerde.
 
Eski bir konuyu hortlatmış olduk. Ama yeni bir başlık açmak istemedim sorumla alakalı olduğu için. FAT dosya sistemi ile ilgili biraz araştırma yaptım ders anlatmak için . Bazı bilgiler edindim ama anlayamadığım bir kaç nokta var.
1. FAT dezavantajlarından bahsederken "FAT16 partisyonlarınızdaki kök dizinde belli uzunlukta girişle sınırlandırılırsınız." diyor. Burada kök dizinde belli uzunlukta girişle sınırlandırılmakla ne kasdediliyor mümkünse bir örnekle açıklayabilir misiniz?

2. "FAT32’de herhangi bir kök dizin sınırlaması yoktur." deniliyor burada kök dizin sınırlamasından kasıt nedir acaba.

Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
hocam fat16 ve 32 yok şuan halihazırda denemek için ama iç içe klasör oluşturma olabilir mi? çooook eskiden engelliydi diye aklımda kalmış ki dosya sistemiyle alakalı olduğunu hatırlıyorum.
 
ben birde NTFS dosya sisteminin FAT32 ye göre dosya kaydederken daha verimli bir şekilde kullanıldığını biliyorum..Ama rakamlar tam aklımda değil.
 
adreslemede kısıtlamaları vardı hocam.

örneğin iç içe belli miktar klasörden sonrasına izin vermezdi,

ya da

dosya adı belli karakterden fazla olamazdı.
 
Geri
Üst