Fatih Projesi Ağ Problemi

Kodla Büyü

inanakyol

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Fatih projesi pilot okullarından birinde görevlendirildim. Ağ ile ilgili bir sorunla karşılaştım. Aynı switch üzerinde ağa bağlı bilgisayarların bazıları 10.62.0.xx diye ip alırken bazıları 10.62.1.xx diye ip alıyor ve 0 ile alanlar 1 ile alanları görmüyor. Ağ yazıcısı 0 dan ip almış 1 den ip alanlar ağ yazıcısını görmüyor aynı şekilde. Tek modemden aynı switch üzerinde neden bazıları 10.62.0.xx diye ip alırken neden bazıları 10.62.1.xx diye ip alır çözemedim. Böyle bir durum neden olur ve çözümü nasıl olur bilen varmı arkadaşlar.

xapex' Alıntı:
eele ip vermeyi deneyin hepsine
Hocam 10.62.0.xx diye ip almış bir makineye 10.62.1.xx diye bir ip vermeyi denedim elle ancak olmadı. Kablo numaralarından switch üzerindeki yerlerini bulduk. 10.62.0.xx diye ip alan makine ile 10.62.1.xx diye ip alan makine aynı switch üzerinde. Aynı seitch üzerinde üstteki kablolar 10.62.0.xx diye ip alıyor alttaki kablolar 10.62.1.xx diye. 10.62.0.xx diye ip alan makinenin kablosunu üstten çıkartıp alta taktık ve 10.62.1.xx diye ip aldı ve o bilgisayarın diğer bilgisayarlar tarafından görülmeme sorununu çözdük. Ancak ağ yazıcısıda 10.62.0.xx diye ip almış ve bu seferde 1.xx den ip alan makineler yazıcıyı görmüyor. Yani neden aynı switchin üstteki kablolarına bağlı makineler 0.xx den alırken alttaki kablolar 1.xx den alıyor anlamadım. Aynı switchde aynı seriden ip almaları gerekmezmi tek modem var. Acaba modemin veya switchin bu şekilde bir ayarımı var. Gerçi modemin arayüzünede erişemedim. Ne 10.62.0.1 den nede 10.62.1.1 den modem arayüzüne erişilmiyor.

hocam probleminizin kaynağı hakkında pek fikrim yok ama geçici bir çözüm olarak tüm bilgisayarların birbirini görebilmesi için üstteki kabloların hepsini bir başka switch de toplayıp onu da alt girişe takabilirsiniz. böylece hepsi aynı ip aralığında olur.sorunu çözmez ama bilgisayarların birbirini görmesi öncelikli hedefinizse bu şekilde hallolabilir.

SoNMeZ' Alıntı:
hocam probleminizin kaynağı hakkında pek fikrim yok ama geçici bir çözüm olarak tüm bilgisayarların birbirini görebilmesi için üstteki kabloların hepsini bir başka switch de toplayıp onu da alt girişe takabilirsiniz. böylece hepsi aynı ip aralığında olur.sorunu çözmez ama bilgisayarların birbirini görmesi öncelikli hedefinizse bu şekilde hallolabilir.
Hocam iki switchde dolu bu şekilde yaptığımızdada başka türlü sorunlarla karşılaşabilirim.

hocam dhcp server sanırım modemdedir, yani routerda.

DHCP server'ın subnet mask'ını (ağ maskesini)

255.255.255.0 yapın düzelecektir.

başlangıç ip adresini 10.62.1.0
bitiş ip adresini 10.62.1.255 yapın.

demekki fatih projesi gelince bakanın iddia ettiği gibi herşey tıkırında olmuyormuş, illaki gelip bizi buluyormuş problemler.
bir de hocam ben diğer switch i kullanmanızı kastetmemiştim zaten varsa deneme amaçlı kullanabileceğiniz 3. bir switch diye söyledim. zaten proje donanımı hakkında da pek bilgimiz olmadığı için pek öneride bulunamıyoruz.

modemin ara yüzüne xp yüklü bir makina için yazayım, saatin yanındaki ağ simgesini sağ tıklayın durum deyin. Destek tabına geçin, varsayılan ağ geçidi genelde size ip veren dhcp server'ın yani router modemin ara yüz adresidir.

Cemal TANER' Alıntı:
Her Fatih okulundaki öğretmene bir cisco kursu vermek lazım :)
Hocam sistemi kuran arkadaşlarda access pointlere farklı bir ağ tanımlanmış gibi bir şeyler söylemiş. Vlan konusunda bilgim yoktu şimdi baktım biraz sanal yerel alan ağı imiş galiba. Muhtemelen arkadaşlar sadece access pointlerin olduğu alana diğer hatlarıda karıştırıp ortaya karışık yapmışlar :) Bakalım öğleden sonra geleceklermiş ne yaptıklarını biliyorlarsa öğrenmeye çalışacam kendilerinden. Hocam bırakın cisco kursunu 15 tatilde görevlendirildim fatih projesinin işleyişi ve prosedürle ilgili bilgilendirmede bile sıkıntı var.

Bu arada cihazlar en üstten alta doğru Huawei Eudemon 200e, Huawei quidway s3300, Huawei quidway s2300, Huawei quidway s2300

hocam kurulum işlemleri ağ döşeme v.s bütün işlemler nekadar zamanda tamamlandı.siz o esnada ne yaptınız bi görev düştümü.bizede nisan ayında başlayacakmış.oyüzden sordum.teşekkürler

dhcp server'ın ayarlarına bakabildiniz mi modemin arayüzünde lan yerel ağ altında dhcp olması lazımdır bir bakın ayarlar ne?

trueandfalse' Alıntı:
hocam kurulum işlemleri ağ döşeme v.s bütün işlemler nekadar zamanda tamamlandı.siz o esnada ne yaptınız bi görev düştümü.bizede nisan ayında başlayacakmış.oyüzden sordum.teşekkürler
Hocam ben bu bahsettiğiniz aşamaların hiçbirinde yoktum herşey bittikten sonra görevlendirildim.

sitelerdeyim' Alıntı:
dhcp server'ın ayarlarına bakabildiniz mi modemin arayüzünde lan yerel ağ altında dhcp olması lazımdır bir bakın ayarlar ne?
Hocam oda ayrı mesele bir türlü ulaşamadım herhangi bir arayüze. 10.62.1.1-10.62.0.1-Dhcp 172.31.1.3-DNS sunucuları 172.31.2.6, 172.31.2.10 hiçbirinden giremedim arayüze

Cemal TANER' Alıntı:
Her Fatih okulundaki öğretmene bir cisco kursu vermek lazım :)

Bende sürekli bunu il koordinatörümüze söylüyorum bakanlığa görüş bildirirken bunuda eklesin diye. Cemal Hocam %100 haklısın.

Önce benden bir cisco kursu almalısınız sonra istediğinizi yaparsınız ama zannetmiyorum ki sw'lerin telnet passwordlerini versinler. :)

Mesela Quidway® S3300 olanlar Layer3 switchmiş. Yani Vlanlar burada oluşturulmuş olabilir. Ve routing yapılmıştır. Ama siz buna müdahale etmek için switche telnet ile bağlanmanız lazım ki user name ve password lazımdır ki büyük ihtimal şirkete haber vermeniz lazım.

routing yapamamışlar demek ki :P , yoksa bu networkler birbirlerini görürdü. :lol:

Sanırım onların da bir kurs almaları lazım. Şifreler olsa telnet'ten komut da yazarız; kurs da alırız sorun olmaz.

Geri