Fatih Projesi hakkında neler biliyoruz?

Kodla Büyü

rusensahin

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Fatih projesi kapsamında neler yapılacağına dair söylentiler ortalıkta dolanmaya devam ederken bizde yapılacaklara bi yakından bakalım.

1. Her Sınıfa LCD Panel Etkileşimli Tahta:
Üretim: Vestel
Detaylı Bilgi Videolu: http://www.techno-labs.com/8/23396/1/%C ... ojesi.html
haberresim291211153113.JPG

2. Öğrencilere Tablet PC:
Detaylı Bilgi Videolu: http://www.gelecekonline.com/metin/gene ... rigi-13608
8.9-inç'lik ekran büyüklüğü ile gelecek olan üçüncü tip tabletlerin üretimini General Mobile firması tarafından yapılacak.
İhalenin galibi olan General Mobile E-Tab'in teknik özellikleri şöyle:
Android 2.3.4 Gingerbread işletim sistemi
1Ghz hızında Cortex A8 işlemci
512MB RAM
8,9-inç'lik (1280×768) IPS panelli ekran (380 nit parlaklık seviyesi) (16:9 en/boy oranı)
10.8 mm kalınlık; 550 gram ağırlık
16GB dahili hafıza+microSD (+32GB)
Bluetooth 2.1 ve Wi-Fi bağlantıları; USB yuvası
1.3MP kamera, Dolby Surround ses sistemi, 3,5mm kulaklık jakı
Akselerometre, jiroskop, ışık algılayıcısı
6000 mAh batarya (6 saate kadar video izletebilme)
general-mobile-e-tab.jpg

3. Sınıflara Kablolu İnternet Bağlantısı:
Kablosuz bağlantı varken hala kablo ile uğraşıyorlar. :verymad:
h081211160918.jpg

4. Her Öğretmene Dizüstü Bilgisayar

5. Tüm Okullarımıza Çok Fonksiyonlu Yazıcı

6. Her Okula Yerel Server:
Okullarda kurulacak olan Server e-içerikleri ve e-okul bilgilerini bünyesinde barındıracak. Güncellemeleri bakanlıktan yapacak. Böylece bakanlık sunucuları rahatlamış olacak.
h081211155942.JPG

7. E-içerik için Z Kitaplar:
h061211114734.jpg

Güzel çalışma olmuş teşekkürler, yalnız kablolu internet ile ilgili yorumunuza katılmıyorum. Kablo ile iletişim her zaman daha sağlıklı, yani bağlantı açısından daha sağlıklı demek istiyorum. Bedensel sağlık ile ilgili artısı da vardır tabi kablosuza göre.

Her ne kadar projeyle ilgili muhalif kesim aramızda yoğun olsa da, ben başarılı bir proje olacağını düşünüyorum.

Cemal TANER' Alıntı:
3 yıl içinde her okulda olacak.
mış.

peki 3 yıl neden okulların şu anki bilişim ihtiyaçları karşılanmıyor. Veya engelleniyor. Bütün müdürleri toplayıp BT masrafı yapmak yasaklanıyor?

Ayrıca bu Server için her okulda fiziki yapı uygunmu araştırılıyormu? Bir çok okulu normal bir yağmurda su basıyor. Bir çok okulun elektirik alt yapısı sıfır. Varolan cihazlar bile elektrik voltaj yükselmelerinden kaynaklı zararlar yaşıyorlar.

Birilerini zengin etmek için proje yapılmaz. Eğitimin kalitesini arttırmak için proje yapılır. Hizmetiçi eğitime Fatih projesi kursları hemen eklenmiş. Ve bu kursa giden arkadaşların öğretmenlere bu kursu vermesi planlanıyor. Hadi öğretmen arkadaşlar kurs alacak diyelim. Daha temel bilgi seviyesinde olmayan arkadaşları nasıl bu kursu almaya ikna edeceğiz :)

3 yıl 4 yıla uzatıldı arkadaşlar ve e -içerik için eğitek işin içinden çıkamadı tubitaka devretti, geçen hafta ünivde hocalar tubitakta toplantıya çağırıldı bunun için...

içinde bizim olmadığımızı da biliyorum
gerisi sınıf donanımı hariç
boşa giden devletin parası

:alkis: eğitim sistemimize yararlı olması dileğiyle...çok büyük bir proje.

biltek2007' Alıntı:
Cemal TANER' Alıntı:
mış.

peki 3 yıl neden okulların şu anki bilişim ihtiyaçları karşılanmıyor. Veya engelleniyor. Bütün müdürleri toplayıp BT masrafı yapmak yasaklanıyor?

Ayrıca bu Server için her okulda fiziki yapı uygunmu araştırılıyormu? Bir çok okulu normal bir yağmurda su basıyor. Bir çok okulun elektirik alt yapısı sıfır. Varolan cihazlar bile elektrik voltaj yükselmelerinden kaynaklı zararlar yaşıyorlar.

Birilerini zengin etmek için proje yapılmaz. Eğitimin kalitesini arttırmak için proje yapılır. Hizmetiçi eğitime Fatih projesi kursları hemen eklenmiş. Ve bu kursa giden arkadaşların öğretmenlere bu kursu vermesi planlanıyor. Hadi öğretmen arkadaşlar kurs alacak diyelim. Daha temel bilgi seviyesinde olmayan arkadaşları nasıl bu kursu almaya ikna edeceğiz :)
BT YE masraf yaptırmıyorlar ondan sonra neden böyle DYNED sonuçları diyede soruşturmayı geçiriyorlar bu ne yaman çelişkidir böyle.

bilisimci61' Alıntı:
3 yıl 4 yıla uzatıldı arkadaşlar ve e -içerik için eğitek işin içinden çıkamadı tubitaka devretti, geçen hafta ünivde hocalar tubitakta toplantıya çağırıldı bunun için...
e içeriği kimse bir seferlik olarak fiyat biçip vermek istemez aslada anlaşamazlar tek şartlar anlaşılabilir ömür boyu kullanıldıkça e içerikler para ödenecek birde kopyası olması durumunda trilyonla ceza olursa başka türlü hiç bir programcı ekmek kapısını satmaz.
bu böyle biline.

:alkis: :++:
bu işler bilişimcilere olan ihtiyacı %100 artıracak, her şey güzel olacak, inşaallah..

birde geçen bize yazı geldi bilmiş arkadaşlarımız kurs alıp almamaları konsunda kendi aralarında krtik yapıyorlardı netice kurs almalarına gerek yokmuş
hepsi bilgisayarı açıp kapatmayı not girmeyi sınav sorusu yazmayı ve yazıcıdan çıktı almayı biliyormuş çünkü..

biltek2007' Alıntı:
Cemal TANER' Alıntı:
mış.

Para nerde diye soran Belçikalılara "para sorun değil" diyerek babayiğtlik yapan yegitek bürokratları, çankayadan başka okul aklına getirmez zaten...

Alın size Abbas Güçlü Tarafından bahsi geçen projenin sıkandalı
http://www.abbasguclu.com.tr/haber/fati ... ndali.html

Fatih Projesi'nde İhale Skandalını MEB Yalanladı

Bugün bir gazetede ve bu gazeteden alıntı yapan bazı internet sitelerinde yer alan Eğitimde FATİH Projesi ile ilgili haber ve yorumlarda iddia edilen ihale skandalına MEB yazılı bir açıklama getirdi.

Gazetede yer alan haber ve çarpıcı açıklamalar:

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm okullarda başlattığı FATİH Projesi büyük bir skandala sahne oldu. İhaleyi alan Vestel firması, henüz ihale şartnamesi açıklamadan önce bir akıllı tahta tasarlayarak patentini aldı. Patentin alınmasından 27 gün sonra da ihalenin ilanı yapıldı. Şartnameyi okuyan firmalar büyük bir şokla karşılaştı. Bakanlığın akıllı tahta için istediği şartlar Vestel'in tasarladığı akıllı tahtanın özellikleriyle aynıydı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm okullarda başlattığı Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi'nin ilk ihalesi büyük bir skandala sahne oldu. Fatih Projesi kapsamında okullara akıllı tahta alınması için 23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ilk ihalede en düşük teklifi, 84 bin 921 adet için 339.6 milyon lira ile Vestel vererek ihaleyi aldı. Ancak, ihale süreci ihaleye katılması engellenen firmalarca Kamu İhale Kurumu'na (KİK) şikâyet edilince henüz sonuçlandırılamadı.

Bakanlık yetkilileri dünyayı gezdi

Fatih projesi açıklanmadan önce Milli Eğitim Bakanlığının teknik personelleri araştırma yapmak üzere dünyayı gezerek dünyadaki en iyi uygulamayı Türkiye' ye getirmeye çalıştı. İhaleden tam olarak 1 yıl önce Fatih Projesi kamuoyuna tanıtılarak her öğretmene notebook verileceği, her sınıfta ise akıllı tahta ve projeksiyon cihazının bulunacağı açıklandı. Alımla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından bilişim sektöründeki firmalardan yaklaşıkfiyat araştırmaları yapıldı. Ne olduysa ondan sonra oldu, yapılan araştırmaların hepsi çöpe atıldı. Ardından da dünyada örneği olmayan bir olay meydana geldi.

Vestel 1 Eylül 2011'de patent aldı

Skandallar, 84 bin 921 adet akıllı tahta ihaleye çıkarılmadan hemen önce başladı. Henüz ihale şartnamesi açıklamadan önce Vestel bir akıllı tahta tasarlayarak bunu 1 Temmuz 2011 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne götürdü. Vestel'in akıllı tahtasına verilen patent 1 Eylül 2011 tarihli Türk Patent Enstitüsü bülteninde yayınlandı. Akıllı tahtanın tasarımcıları olarak da Vestel adına Tunay Alkan, Zafer Altınkaya, Emir Bacak ve Serdar Culfa gösterildi.

O tahta 27 Eylül 2011'de şartnameye girdi

27 Eylül 2011 günü akıllı tahta alımına ilişkin ihalenin ilanı yapıldı. Yani Vestel'in akıllı tahta patenti aldığı tarihten sadece 27 gün sonra ilan edilen ihale şartnamesini satın alan firmalar bir şokla karılaştı. Çünkü ihale şartnamesinde istenen "akıllı tahta", Vestel'in patentini almış olduğu akıllı tahtanın bire bir aynısıydı. Yani Türkiye'nin birçok bilişim devi, akıllı tahta ihalesine girse ve kazansa dahi ihale şartnamesindeki o akıllı tahtayı yapıp Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim etmesi mümkün değildi.

Rakibi ihaleyi alsa bile vestel kazanacaktı

23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihaleyi Vestel dışında kazanacak olan bir firma ihale şartnamesinde istenen ve çizimi verilen akıllı tahtayı yapabilmek için Vestel'e tasarım patent ücreti ödemek zorunda kalacaktı. Çünkü istenilen akılla tahtanın patenti sadece Vestel'e aitti ve başka bir şirket bu tahtayı üretmek için Vestel'e telif ücreti ödemek zorunda kalacaktı. Telif ücretini de patenti elinde bulunduran Vestel belirleyecekti. Bu sebeple birçok bilişim devi ihaleye katılamadı.

Kamu ihale kanunu'na açıkça aykırı

KİK'e ulaştırılan şikâyet mektuplarında ihaledeki sakatlıklar tek tek anlatıldı. Kamu İhale Kanunu'nun "Şartnameler" başlıklı 12. maddesinde "Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak ve ürün belirtilemez ve belirli bir marka ve modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir" deniliyor. Ancak Akıllı tahta ihale şartnamesinde Vestel'in patentini almış olduğu akıllı tahta tüm teknik özellikleri ve çizimleriyle yer almıştı. Bu durumun Kamu İhale Kanunu'na açıkça aykırı olduğu belirtiliyor.

Vestel'in tasarımcısı meb bürokratı

"Vestel'e adres teslim ihale" dedirten gelişmeler sadece bununla da sınırlı kalmadı. Vestel'in Türk Patent Enstitüsü'nden patentini aldığı etkileşimli tahtanın 4 tasarımcısı var. Bu dört isimden en dikkat çekeni ise Tunay Alkan. Vestel adına tahta tasarlayan Alkan aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Yani Vestel'in patentini aldığı akıllı tahtayı, Vestel'in o tahtayı satacağı Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey bir bürokratı tasarlamış oluyor. Bir bürokratın tasarlayıp özel bir şirkete patentini aldırdığı akıllı tahta ise o bürokratın görev yaptığı kurum tarafından hazırlanan ihale şartnamesine tek çizim olarak aynen yer almış. Bu durumun hem Devlet Memurları Kanunu hem de KİK kanununa aykırı olduğu bildirildi.

Tüm gözler KİK'in vereceği kararda

Akıllı tahta ihalesi, Kamu İhale Kurumu'na şikâyet edildi. İhale şartnamesi açıklandıktan sonra idareye yöneltilen sorulardan ihalenin can alıcı noktalarıyla ilgili olanlara cevap alınamamış olması, ayrıca Vestel'in Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Tunay Alkan'a tasarlattığı tahtanın patentini aldıktan 27 gün sonra o patenti alınan tahta için ihaleye çıkılmasının ve Vestel haricinde başka firmaların teklif vermesinin fiilen ve hukuken imkânsız olduğunu ve bunun Kamu İhale Kanunu'na aykırı olduğu vurguladı."

Milli Gazete

Bu habere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından şöyle bir açıklama getirildi:
BASIN AÇIKLAMASI

Bugün bir gazetede ve bu gazeteden alıntı yapan bazı internet sitelerinde yer alan Eğitimde FATİH Projesi ile ilgili haber ve yorumlar üzerine aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

Söz konusu haberlerde Bakanlığımızın ihtiyacı olan bilişim teknolojisi donanımlarına yönelik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihale süreci çarpıtılarak, eksik, yanlış ve mesnetsiz ithamlarda bulunulmuştur.

1- Haberde bahsedilen akıllı tahtanın fikri mülkiyet haklarına yönelik tüm patent hakları Milli Eğitim Bakanlığı’na aittir. Buna dair bilgilere Türk Patent Enstitüsü’nden verilen 2011/06666, 2011/05613, 2011/04445 patent numaralarından ulaşılabilir.

2- Haberde iddia edilenin aksine ihaleye hiçbir firmanın katılımı engellenmediği gibi onlarca firma istekli olarak şartname satın almış, ihaleye birçok yerli ve yabancı firma da teklif vermiştir.

3- İhale şartnamesi ilan edildikten sonra firmalardan gelen sorular Kamu İhale Kanunu mevzuatına uygun olarak cevaplandırılmıştır.

4- Haberde iddia edilenin aksine söz konusu şikâyet Kamu İhale Kurumu tarafından incelenmiş ve reddedilmiştir.

Sonuç olarak; haberde bahsedilenin aksine Kamu İhale Kanunu mevzuatına uygun olarak şeffaflık, rekabetçilik eşit muamele, güvenirlik ilkeleri doğrultusunda bütün isteklilerin teklif verebildiği açık ihale usulü ile yapılan akıllı tahta ihalesi onaylanmıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Basın ve Halkla

İlişkiler Müşavirliği

yani parsayı götüren götürdü bu işe ne cumhurbaşkanı nede başbakan el koyabilldi elin sıradan bir memuru devleti ilgilendiren büyük bir ihalede aslan payını hem kendine hem adına çalıştğı şirkete herkesi enayi yerine koyarak yedirdi.

hipopotam' Alıntı:
yani parsayı götüren götürdü bu işe ne cumhurbaşkanı nede başbakan el koyabilldi elin sıradan bir memuru devleti ilgilendiren büyük bir ihalede aslan payını hem kendine hem adına çalıştğı şirkete herkesi enayi yerine koyarak yedirdi.
:alkis:

artısıyla eksisiyle başlıyor. inşallah iyi olacak. Bazı öğretmenler hala teknolojiden kaçabileceklerini sanıyorlar. Bakalım nereye kadar.
Meb personeli içine BT yi en az kullanan kesim öğretmenler. Çünkü alternatifleri var. klasik tebeşir tahta yöntemini bırakmak çok zor geliyor.

Meb deki memurlar , okuldaki md yardımcıları mecbur kaldıklarından işlerini görecek kadar yazılımları kullanırken öğretmenlerimiz içinde üzülerek belirteyimki bilgisayardan öcü gibi kaçanlar var.

Kaçın bakalım nereye kadar kaçacaksınız. Teknoloji sınıfa girecek , en basit işlemi bile öğrencilerinizden yardım alarak yapacaksınız. Öğretmenler odasında zümreniz yaptıklarını anlatırken sizin yüzünüzü göremek isterim.

bu sekilde devam ederse bizim ve dersimizin kıymeti anlaşılıp öğrencilerin eğitim içerikli teknolojiye ayak uymaları sağlanmazsa bir kaç sene içerisinde elektronik çöplüğe dönecektir okullar yetkililere duyrula....

Geri