Fatih Projesi ve Vestel ile ilgili haber

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kagi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

kagi

Site Gezgini
Mesajlar
36
Aşağıda okuduğum bir haber yer almakta. Konu ile ilgili daha geniş bilgisi olanlar paylaşırlarsa sevinirim. Okullara bırakın %100 eğitime destek ile akıllı tahta almayı projeksiyon alırken bile sorunlar oluyor. Şimdi kuracaklar mı, kurmayacaklar mı, bu dokunmatik TV ne olacak...vs.


SİYASET TV AÇIKLIYOR: MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ "FATİH PROJESİ" SKANDALA SAHNE OLDU...
Akıllı Tahta' da akıl almaz ihale
24 Aralık 2011 Cumartesi, 22:02


Kaynak: Fotoğraf Editörlüğü Vestel bir akıllı tahta tasarladı.Patent 1 Eylül 2011 tarihli Türk Patent Enstitüsü bülteninde yayınlandı. 27 Eylül 2011 günü akıllı tahta ihalesinin ilanı yapıldı.Firmalar bir şokla karşılaştı. Çünkü ihale şartnamesinde istenen "akıllı tahta", Vestel'in patentini almış olduğu akıllı tahtanın bire bir aynısıydı. Gözler KİK' de...

Yazı Büyüklüğü : A A A

Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm okullarda başlattığı FATİH Projesi büyük bir skandala sahne oldu. İhaleyi alan Vestel firması, henüz ihale şartnamesi açıklamadan önce bir akıllı tahta tasarlayarak patentini aldı. Patentin alınmasından 27 gün sonra da ihalenin ilanı yapıldı. Şartnameyi okuyan firmalar büyük bir şokla karşılaştı. Bakanlığın akıllı tahta için istediği şartlar Vestel'in tasarladığı akıllı tahtanın özellikleriyle aynıydı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm okullarda başlattığı Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi'nin ilk ihalesi büyük bir skandala sahne oldu. Fatih Projesi kapsamında okullara akıllı tahta alınması için 23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ilk ihalede en düşük teklifi, 84 bin 921 adet için 339.6 milyon lira ile Vestel vererek ihaleyi aldı. Ancak, ihale süreci ihaleye katılması engellenen firmalarca Kamu İhale Kurumu'na (KİK) şikâyet edilince henüz sonuçlandırılamadı.

Bakanlık yetkilileri dünyayı gezdi

Fatih projesi açıklanmadan önce Milli Eğitim Bakanlığının teknik personelleri araştırma yapmak üzere dünyayı gezerek dünyadaki en iyi uygulamayı Türkiye' ye getirmeye çalıştı. İhaleden tam olarak 1 yıl önce Fatih Projesi kamuoyuna tanıtılarak her öğretmene notebook verileceği, her sınıfta ise akıllı tahta ve projeksiyon cihazının bulunacağı açıklandı. Alımla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından bilişim sektöründeki firmalardan yaklaşık fiyat araştırmaları yapıldı. Ne olduysa ondan sonra oldu, yapılan araştırmaların hepsi çöpe atıldı. Ardından da dünyada örneği olmayan bir olay meydana geldi.

Vestel 1 Eylül 2011'de patent aldı

Skandallar, 84 bin 921 adet akıllı tahta ihaleye çıkarılmadan hemen önce başladı. Henüz ihale şartnamesi açıklamadan önce Vestel bir akıllı tahta tasarlayarak bunu 1 Temmuz 2011 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne götürdü. Vestel'in akıllı tahtasına verilen patent 1 Eylül 2011 tarihli Türk Patent Enstitüsü bülteninde yayınlandı. Akıllı tahtanın tasarımcıları olarak da Vestel adına Tunay Alkan, Zafer Altınkaya, Emir Bacak ve Serdar Culfa gösterildi.

O tahta 27 Eylül 2011'de şartnameye girdi

27 Eylül 2011 günü akıllı tahta alımına ilişkin ihalenin ilanı yapıldı. Yani Vestel'in akıllı tahta patenti aldığı tarihten sadece 27 gün sonra ilan edilen ihale şartnamesini satın alan firmalar bir şokla karılaştı. Çünkü ihale şartnamesinde istenen "akıllı tahta", Vestel'in patentini almış olduğu akıllı tahtanın bire bir aynısıydı. Yani Türkiye'nin birçok bilişim devi, akıllı tahta ihalesine girse ve kazansa dahi ihale şartnamesindeki o akıllı tahtayı yapıp Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim etmesi mümkün değildi.

Rakibi ihaleyi alsa bile vestel kazanacaktı

23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihaleyi Vestel dışında kazanacak olan bir firma ihale şartnamesinde istenen ve çizimi verilen akıllı tahtayı yapabilmek için Vestel'e tasarım patent ücreti ödemek zorunda kalacaktı. Çünkü istenilen akılla tahtanın patenti sadece Vestel'e aitti ve başka bir şirket bu tahtayı üretmek için Vestel'e telif ücreti ödemek zorunda kalacaktı. Telif ücretini de patenti elinde bulunduran Vestel belirleyecekti. Bu sebeple birçok bilişim devi ihaleye katılamadı.

Kamu ihale kanunu'na açıkça aykırı

KİK'e ulaştırılan şikâyet mektuplarında ihaledeki sakatlıklar tek tek anlatıldı. Kamu İhale Kanunu'nun "Şartnameler" başlıklı 12. maddesinde "Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak ve ürün belirtilemez ve belirli bir marka ve modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir" deniliyor. Ancak Akıllı tahta ihale şartnamesinde Vestel'in patentini almış olduğu akıllı tahta tüm teknik özellikleri ve çizimleriyle yer almıştı. Bu durumun Kamu İhale Kanunu'na açıkça aykırı olduğu belirtiliyor.

Vestel'in tasarımcısı meb bürokratı

"Vestel'e adres teslim ihale" dedirten gelişmeler sadece bununla da sınırlı kalmadı. Vestel'in Türk Patent Enstitüsü'nden patentini aldığı etkileşimli tahtanın 4 tasarımcısı var. Bu dört isimden en dikkat çekeni ise Tunay Alkan. Vestel adına tahta tasarlayan Alkan aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Yani Vestel'in patentini aldığı akıllı tahtayı, Vestel'in o tahtayı satacağı Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey bir bürokratı tasarlamış oluyor. Bir bürokratın tasarlayıp özel bir şirkete patentini aldırdığı akıllı tahta ise o bürokratın görev yaptığı kurum tarafından hazırlanan ihale şartnamesine tek çizim olarak aynen yer almış. Bu durumun hem Devlet Memurları Kanunu hem de KİK kanununa aykırı olduğu bildirildi.

Tüm gözler KİK'in vereceği kararda

Akıllı tahta ihalesi, Kamu İhale Kurumu'na şikâyet edildi. İhale şartnamesi açıklandıktan sonra idareye yöneltilen sorulardan ihalenin can alıcı noktalarıyla ilgili olanlara cevap alınamamış olması, ayrıca Vestel'in Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Tunay Alkan'a tasarlattığı tahtanın patentini aldıktan 27 gün sonra o patenti alınan tahta için ihaleye çıkılmasının ve Vestel haricinde başka firmaların teklif vermesinin fiilen ve hukuken imkânsız olduğunu ve bunun Kamu İhale Kanunu'na aykırı olduğu vurguladı.

Kaynak: Orhan Uğuroğlu

http://www.siyaset.tv/haber_detay.php?id=10325
 
Vestel'in Türk Patent Enstitüsü'nden patentini aldığı etkileşimli tahtanın 4 tasarımcısı var. Bu dört isimden en dikkat çekeni ise Tunay Alkan. Vestel adına tahta tasarlayan Alkan aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Yani Vestel'in patentini aldığı akıllı tahtayı, Vestel'in o tahtayı satacağı Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey bir bürokratı tasarlamış oluyor.

Yok artık...
 
Meb konuya cevap vermiş....


BASIN AÇIKLAMASI





Bugün bir gazetede ve bu gazeteden alıntı yapan bazı internet sitelerinde yer alan Eğitimde FATİH Projesi ile ilgili haber ve yorumlar üzerine aşağıdaki açıklama yapılmıştır.



Söz konusu haberlerde Bakanlığımızın ihtiyacı olan bilişim teknolojisi donanımlarına yönelik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihale süreci çarpıtılarak, eksik, yanlış ve mesnetsiz ithamlarda bulunulmuştur.



1- Haberde bahsedilen akıllı tahtanın fikri mülkiyet haklarına yönelik tüm patent hakları Milli Eğitim Bakanlığı’na aittir. Buna dair bilgilere Türk Patent Enstitüsü’nden verilen 2011/06666, 2011/05613, 2011/04445 patent numaralarından ulaşılabilir.



2- Haberde iddia edilenin aksine ihaleye hiçbir firmanın katılımı engellenmediği gibi onlarca firma istekli olarak şartname satın almış, ihaleye birçok yerli ve yabancı firma da teklif vermiştir.



3- İhale şartnamesi ilan edildikten sonra firmalardan gelen sorular Kamu İhale Kanunu mevzuatına uygun olarak cevaplandırılmıştır.



4- Haberde iddia edilenin aksine söz konusu şikâyet Kamu İhale Kurumu tarafından incelenmiş ve reddedilmiştir.



Sonuç olarak; haberde bahsedilenin aksine Kamu İhale Kanunu mevzuatına uygun olarak şeffaflık, rekabetçilik eşit muamele, güvenirlik ilkeleri doğrultusunda bütün isteklilerin teklif verebildiği açık ihale usulü ile yapılan akıllı tahta ihalesi onaylanmıştır.



Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
 
Çapıtılmış bilgi. Meb doğru söylüyor. patent sahibi meb görünüyor. Tasarlayanlardan üç kişi vestel çalışanı ama patentin sahibi meb görünüyor verdikleri numaradan bakabilirsiniz.
 
F@TİH katıldığı ilk savaşta yara aldı

Milli Gazetenin 22 Aralık tarihli manşet haberini özetleyelim: FATİH Projesinin birinci etabının ilk ihalesi 23 Kasım’da yapılıyor ve 84 bin 921 bin adet akıllı tahta alım ihalesi, yaklaşık 4 bin Tl birim fiyatla 339 milyon 600 bin lirayla Vestel firmasında kalıyor. İhaleye katılan diğer firmalar, teknik şartnamenin sadece Vestel’e ait bir ürünü işaret ettiğini, bu üründen daha işlevsel ve ucuz olabilecek diğer seçeneklerin ihale dışında tuttuğunu belirterek Kamu İhale Kurumuna itirazda bulunuyor. (Milli Eğitim Bakanlığının aynı gün yaptığı açıklamaya göre KİK , itiraz başvurusunu reddetmiş ve ihale onaylanmıştır. Aksi zaten beklenmezdi.)

Haberin detayı ise şöyle: Vestel firması, ihaleye sunacağı bir akıllı tahta patentini 1 Eylülde kendi adına tescil ettiriyor. Fakat ilginçtir patenti alınan projenin tasarımcılarından birisi, ihale sürecinin Bakanlık tarafını oluşturan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Alkan. Doğal olarak adı geçen genel müdürlük, 27 Eylülde duyurusunu yaptığı akıllı tahta ihalesinin teknik şartnamesini, patenti alınan bu ürünü tarif edecek şekilde hazırlıyor. Ve ihale yukarıdaki gibi sonuçlanıyor. Haber, Milli Eğitim Bakanlığının masanın her iki tarafında birden yer aldığı iddiasında.

Bakanlık bu haber üzerine “akıllı tahtanın fikri mülkiyet haklarına yönelik tüm patent hakları Milli Eğitim Bakanlığına aittir.” diye bir açıklamada bulundu. Milli Gazete ise bu açıklama üzerine, Vestel adına onaylı patentin 12 Aralık 2011 günü şirket tarafından Milli Eğitim Bakanlığına devredildiğini gösteren belgeyi yayımladı. Haberi kuşkulu hale getirmeye çalışan Bakanlık, açıklamasında yer vermediği bu bilgiyle yeni bir skandala imza atıyordu. Anlaşılan, pisliğin kokusunun çıkacağı sezilmiş ve güya kılıf uydurulmaya çalışılmış.

Bakanlık, üretimini yapmayacağı bir ürünün patent hakkını niçin devralır? Elinde ne var ne yok satan bu zihniyet akıllı tahta üretimi için bir fabrika kurmayacağına ve bu Türkiye’nin akıl ettiği bir teknoloji ürünü olmadığına göre niçin böyle bir girişimde bulunur? Bürokratını korumak için mi? Soru soruyu çağrıştırıyor: Madem patent hakkı Bakanlığa geçti, ihaleyi alan Vestel, hangi patentle üretim yapacak? Bir soru daha; 4 bin liralık birim fiyat, patent payı düşüldükten sonraki fiyat mıdır?

Haberdar olup da habersiz davrananlar
Bu habere ait belge ve bilgilerin, Milli Gazeteden önce radikal haberler yapan bazı gazetelere ulaştırıldığını öğrendim; eminin çok satan her gazeteye ve çok izlenen televizyonların haber merkezlerine de servis edilmiştir. Belki politikacıların bile kapısı çalınmış olabilir, kim bilir! Fakat değerlendirilmeyeceği anlaşılınca Milli Gazeteye gitmiş olmalı. Yıllık 300 milyon Tl. reklam bütçesi olan Vestel’den payına düşeni kaçırmak istemeyen medyanın ve politikacıların bu tavrını kınarken haberi yapan Cihat Arpacık’ı ve Milli Gazete’yi kutlamak gerek.

http://www.birgun.net/edus_index.php?ne ... =12&day=27


adsz2xs.jpg
 
Re: F@TİH katıldığı ilk savaşta yara aldı

bu ihalede rakam çok büyük elbette birileri nemalanacak bu işin eğitimime çok faydası olur mu? bence olmaz hatta ileriki zamanlarda zararınıda göreceğiz
 
Re: F@TİH katıldığı ilk savaşta yara aldı

Belliydi zaten birilerinin bu işten köşeyi döneceği...
 
Aliosman_eser' Alıntı:
Meb konuya cevap vermiş....


BASIN AÇIKLAMASI


Bugün bir gazetede ve bu gazeteden alıntı yapan bazı internet sitelerinde yer alan Eğitimde FATİH Projesi ile ilgili haber ve yorumlar üzerine aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

Söz konusu haberlerde Bakanlığımızın ihtiyacı olan bilişim teknolojisi donanımlarına yönelik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihale süreci çarpıtılarak, eksik, yanlış ve mesnetsiz ithamlarda bulunulmuştur.


1- Haberde bahsedilen akıllı tahtanın fikri mülkiyet haklarına yönelik tüm patent hakları Milli Eğitim Bakanlığı’na aittir. Buna dair bilgilere Türk Patent Enstitüsü’nden verilen 2011/06666, 2011/05613, 2011/04445 patent numaralarından ulaşılabilir.


2- Haberde iddia edilenin aksine ihaleye hiçbir firmanın katılımı engellenmediği gibi onlarca firma istekli olarak şartname satın almış, ihaleye birçok yerli ve yabancı firma da teklif vermiştir.


3- İhale şartnamesi ilan edildikten sonra firmalardan gelen sorular Kamu İhale Kanunu mevzuatına uygun olarak cevaplandırılmıştır.


4- Haberde iddia edilenin aksine söz konusu şikâyet Kamu İhale Kurumu tarafından incelenmiş ve reddedilmiştir.


Sonuç olarak; haberde bahsedilenin aksine Kamu İhale Kanunu mevzuatına uygun olarak şeffaflık, rekabetçilik eşit muamele, güvenirlik ilkeleri doğrultusunda bütün isteklilerin teklif verebildiği açık ihale usulü ile yapılan akıllı tahta ihalesi onaylanmıştır.


Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
 
Geri
Üst