Fatih projesindeki modemler nerede

Kodla Büyü

fat32man

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
350
Arkadaşlar okulda fatih altyapısı kurulu. Sistem odası mevcut ama labdaki bilgisayarların bağlı olduğu modem sistem odasında nerede üstünde ne yazıyor bulamadım.
 
hocam etiketlememişler mi kabloları? Bir de bildiğimiz tarz modemle çalışmıyor fiber sistem.
 
Eğer okulunuz 102 pilot okul içerisinde ise ve hızınız yüksek ise modem aramayınız. Bulamazsınız. Fiber internet mevcut olması lazım. L3 Switch üzerinde telekom tarafından kilitlenen ve uzaktan denetlenebilen trunk port üzerinden metroetnernet bağlantısına sahipsiniz demektir.

Lablar UPLINK portu ile sistem odasına bağlıdır. Lablarda artık modem bulunmayacak.

Okullardaki TÜM modemler (MEBli MEBsiz ayrıd edilmeksizin) Wifi özellikleri kapatlarak sistem odasındaki 42U kabinetteki sabit raf üzerinde konumlandırılacak.(Fiber internet gelene kadar.) Wifi F@tih SSSID ile mac filtrelemeli çalışacaktır. L3 üzerinde DHCP RELAY kaydı sayesinde sabit ip alacak tüm kullnıcılar. Misafir kullanıcı uygulaması olmayacak. Tüm idare bilgisayarları,Lab bilgisayarları,okul dizüstü pcleri, -çok fonksiyonlu ağ yazıcıları, DVR cihazları v.s. kayıtlı olacak.KAyıtlı olmayanlar ağı kullanamayacak.
 
bizim sistem odasında da ben modemi göremiyorum(!)
okulumuz 102 pilot okul listesinde değil.
bu liste FATİH'in uygulanmaya başladığı ilk liste sanırım.
Fiber İnternet için farklı bir modem gerekli ise bunu okul kendi imkanları ile mi temin edecek acaba?
 
Faz 1 okullarında (Tüm Türkiye'de yakında 9. sınıflarına tabletleri dağıtılacak olan 3362 adet lise) Fiber internet bağlantısı;
Telekom'un mavi enkli Erciyes Projesi kapsamında Fatih Projesi sistemn odasındaki kabinetine bağlanan Fiber panellerinden olacak.
Yüksek jızlı internet erişimini sağlamak için Fiber panelden alınan bitişik LX 2 core fiber 1 metrelik fiber patch cord (Sarı renkli ara kablo) ile kabinetteki en üstte duran Switch (Şartname tanımıyla tip 1 veya tip 2 olabilir. Osi katman modeline göre L2 veya L3 olabilir.) SFP (Smal form Pluggable) modül yuvasına takılırak Fiberden dönüştürülerek kullanılacak.
Hızın her sınıfta sabitlenebilmesi için switchler konfigüre edilerek 5 Mbps olması sağlanacak.
Buna yetecek hız fiber internet aboneliğinde oluşturulacak.
Her okulun derslik ve bina sayısına göre hızı farklı olacak fakat sınıflarda tüm Türkiye'de fırsat ve hız eşitliği sağlanacağı söyleniyor.
Okullar artık bu tür donanımlar için bütçe ayrımayacak. Sistem odaları merkezi ağ yönetimi MEB-NOC'ca yönetileceği söyleniyor. Sorun çıktığında idari şartnameye göre verilen süre içerisinden yerinde yapılması gereken işler için yetkili teknik servis hata veya bakanlık yeni istek-ekleme ve değiştirmelerini garanti sözleşmesi dahlinde yapacak. Diğer tüm Ağ yönetimi ve raporlama işlevleri Ankara'dan yürütülecek.
 
fiber alt yapılar kimlerde yapıldı? ya da yapılıyor? bizde hala tık yokta
 
Hocam taktilarsa switce benziyo en ustte ince uzun bizim adsl modemler gibi degil, uzerinde act ,link ve console yazan portlar var.
 
Hocam taktilarsa switce benziyo en ustte ince uzun bizim adsl modemler gibi degil, uzerinde act ,link ve console yazan portlar var.
 
Geri
Üst