Fatih Projesine ilgimiz var-Toshiba Ürün Grup Müdürü

Kodla Büyü

the_korsan

Site Admin
Yönetici
Kod:
Gökhan Menge: Toshiba Thrive serisinde bana göre özellikleri standartın üzerinde bulunan tabletler sunuyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde Fatih projesi ile ilgili yakın zamanda bir pilot ihale yapıldı, şartname açıklandı. Toshiba’nın ürünleri bu şartnamenin maddelerine uymasına rağmen ilk pilot ihalede göremedik markalar arasında. daha ileriki zamanlarda Fatih projesine Toshiba’nın bir etkisi olacak mı?

Korhan Oray - Toshiba:Gerçekten Fatih projesine oldukça büyük bir ilgimiz var. Toshiba zaten firma olarak da eğitim projelerine çok büyük ilgi duyan bir firmadır. Bunun yakın geçmişte bir örneğini gördük. 2005 yılında öğretmenlere yönelik bir kampanya gerçekleşti ve 2005 yılı için rekor sayılabilecek 85 bin adetlik bir bilgisayar adedini tek bir modelle karşılayarak bu konudaki dünyadaki bir projedeki en çok adetli satışı gerçekleştirdik ve ödül aldık. Bundan sonra da çok daha büyük bir projemiz olsun dileğindeyiz. Fakat bizim bu ihalenin maddeleri konusunda bir, iki eksiğimiz oldu. Bunları ilk etapta karşılayamama durumumuz oldu ve teslimat adeti olarak da istenen adeti ilk etapta karşılayamama dezavantajımız oluştuğu için bu ihale ile ilgili yeterince aktif olamadık. Fakat ihalenin geri kalan kısımlarında biz Toshiba ile birebir temasa geçerek ihale şartnamesinin özelliklerini birebir karşılayan ürünlerin üretilmesi için girişimlerimiz var. Burada muhakkak biz yer almak istiyoruz.

Bu arada Toshiba’nın tabletleri hakkında genel bir bilgilendirme yapmak istiyorum. İlk olarak piyasaya sürülen AT100 ürünü Toshiba tarafından biraz gecikmeli piyasaya sürüldü. Bunun sebebi de Android işletim sistemlerinin önceki versiyonunun Android işletim sistemlerinin tablet PC’ler için yeterince iyi bir performans sunamamasıydı. Ağırlıklı olarak Android 3.0 ‘ın altındaki versiyonlar, çünkü cep telefonlarda kullanılan Android versiyonlar olarak nitelendirilebilirdi. Fakat Android içeriği geliştirildiği için 3.0 ve üzerindeki bütün versiyonlar tablet PC’lerde çok daha iyi randıman veriyor ve Toshiba da bir sorun yaşamamak için önceden çok yavaş tutmuş olduğu bu süreci gayet hızlandırdı ve iki model ile piyasaya çıkış yaptı. İlk etapta bizim stoklarımıza gelecek olan AT100 modeli eksiksiz donanımı ile dikkat çekiyor. Şöyle ki üzerinde tam boyutlu HDMI portu var ve Full HD 1080p destekli, iki tane USB girişi var, bir tanesi standart bir tanesi miniUSB, kulaklık ve mikrofon portları ortaklaşa kullanılıyor. SD kart girişi var bu rakiplerimizin tamamen karşılayabildiği bir konsept değil. Aynı zamanda geliştirilmiş teknolojiler de var. Örneğin Resolution Plus teknolojisi var. Bunu Toshiba hem Notebooklarında hem de T110’larında kullanıyordu. Bu artık tabletlerimizde de mevcut ve bu teknoloji sayesinde cihaz içerisinde izlemiş olduğumuz videolar ve televizyona aktarmış olduğumuz videolar çözünürlüğü yükseltilmek suretiyle çok daha net izlenilebiliyor. Bulunduğunuz ortamın karanlığına ve aydınlığına göre ekran parlaklığını ayarlayan sensörler var üzerinde ve yine rakiplerimizde olmayan bir fonksiyonellik var ki o da bataryanın kullanıcı tarafından değiştirilebilir olması . Arka kapağı kolaylıkla çıkartılabiliyor cihazımızın ve buradaki batarya değiştirilebiliyor. Özellikle seyahatlerde bu kullanıcımızın çok işine yarayacak bir fonksiyonellik.

Aynı zamanda arka kapağı da kullanıcının renk tercihine göre değiştirilebiliyor. 6 farklı rengi var, bunlar önemli noktalar tercih edilirlik açısından. Aynı zamanda sağlamlık açısından da diğer rakiplerimizin önüne çıkıyor çünkü cihazın alt yüzeyi elastik malzemeden yapılmış ve bu hem bulunduğu ortamdan kaymasını engelliyor hem de düşme ve benzeri kazalarda koruma sağlıyor. Bu sıvı sızdırmaz özellik de sunuyor belirli bir seviyeye kadar. Bunlar bu ürünü rakipleri açısından ön planda tutuyor. 2012’de çıkacak olan AT200 modeli ise 10.1 inç boyutu ekran boyutu ve sadece 565 gramlık ağırlığı ile şu anda en ince ve en hafif tablet özelliğine sahip ve biraz once sizlere soylemiş oldugum portlar da cihazın üzerinde mevcut. Alüminyum kasası dizayn olarak çok ön plana çıkartıyor cihazı. Bu ürün geldiğinde kesinlikle tabletteki tercihlerin Toshiba’ya doğru yöneleceğini söyleyebiliriz. 

Gökhan Menge : Toshiba’nın Türkiye’de bir üretim yada AR-GE tesisi açma planları var mı?

Korhan Oray - Toshiba: Bu zaman zaman düşünce olarak konuşuldu. Örneğin belki TV üretimi olabilirdi, notebook üretimi ile ilgili herhangi bir düşünce gelişmedi ama dile getirildi sonuçta. Ama hayata geçirilebilecek girişimler olmadı. Fakat Fatih projesindeki önemli noktalardan bir tanesi de üretimin Türkiye’de olması gerekliliği. Belki bu Toshiba’nın Türkiye ile ilgili olarak düşüncelerini biraz farklılaştırabilir. Şu an hayata geçen bir düşünce yok

Nedense bir zamanlar öğretmenlere satılan dizüstüleri hatırlıyorum...

2005 yılında aidata aldım toz toprak güneş hala kullanıyorum o toshibaların çoğu elden çıktı. Ama toshibanın yeni ürünleri sağlam. Ericson da F@tih Projesinin altyapısı ile ilgilendiklerini açıkladı.

Geri