Felç geçiren hastaya soğuk su dökmek doğru mu?

Kodla Büyü

turkuazxyz

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
409
Tatilde felç geçiren bir yakınımla ilgili olarak bana sorulduğu için kesin bir şey diyemedim. Arkadaşlar halk arasında felç geçiren hastaya su dökme davranışının doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda bilgisi olan var mı?

Yüz felcinde soğuk su dökülmesinin zararlı olduğuna dair bilimsel açıklama var ama diğer felç çeşitleri için yok.
 
genelde uygulanan ir yöntem olarak karşımıza çıkıyor dedğin gibi. mantık olark faydalı olabilecek gibi geliyor.
 
Acilen hastaneye götürüp, müdahale yapmalarını sağlamak gerek. Bazı felç durumlarında yaptıkları bir iğne ile sorun ortadan kalkabiliyor. Ama saate karşı yarışıldığı unutulmamalı. O yüzden evde yapılacak işlemler daha kötü sonuçlar doğurabilir. Benzer bir durum yaşadım.
 
Benim sorum zaten hastayı hastaneye götürene kadar olan süreç için geçerli. Ben Yüz felcinde soğuk su dökülmesinin zararlı ya da yararlı olduğuna dair bilimsel açıklama arıyorum.
 
Nöroloji uzmanı tanıdığı olan varsa bi zahmet sorsun arkadaşlar. Sizin de yakınınızın başına gelebilir.
 
hastanede bilgisayar teknisyeni olarak çalışan bir akrabam dan duydum beyin kanaması geçiren birine ilk müdahale olarak su döüldüğü için hastanın hiç bir yeri felç olmamış
 
Hoca bende buna benzer hikayeler duydum. Ama internette buna dair bilimsel bir ağızdan yapılmış açıklama yok.
 
DR. ÖZSOY "FELÇ ANINDA İLK 6 SAAT ÇOK ÖNEMLİ" DEDİ

Nöroloji Uzmanı Dr. Önder Özsoy tarafından sunulan konferansı tüm Tosyalılar soluksuz izledi ve sorular sorarak bilgi aldı. Bilgilendirme toplantısında birçok konuya değinen Özsoy felç anında yapılması gerekenleri ve bazı yanlışlıkları anlatarak, bu tür hastalıklara karşı alınabilecek koruyu tedbirlerle ilgili de bilgi verdi. Felç anında yapılması gerekenlere de değinilirken halk arasında felç anında yapılan hastanın başından soğuk su dökmenin ve çenesini açmaya çalışmanın yanlış olduğu vurgulandı.
Özsoy felç anını anlatarak, bunu kalpten çıkan bir damarın tıkanıklığı olarak nitelendirdi. Sözlerine şu şekilde devam eden Özsoy; “Felç anında bir çok nedenden ötürü beyine giden damarlardan biri yad bir kaçı tıkanır. Beyin çok özel bir organdır. Beyin kendini yenileme yetisi olmayan ve vücudu yöneten özel bir organ olduğu için ayrıca bir önem taşımaktadır. İlk olarak felç vücudun bir kısmında uyuşukluk ile başlar. Bu sırada damar tıkanmış demektir. Uyuşukluğa neden olan ise tıkanan damarın beslediği bölümün hücrelerinin bir kısmının ölmesinden kaynaklanır. Felç geçiren hasta baygınlık veya çene kasılması yaşayabilir. Felç anında ağzı açmaya çalışmak yanlış bir yöntemdir. Hastanın ağzının açılması yerine hastanın başı geriye doğru yatırılmalı ve nefes yolları açılmalı. 3 yada 4 dakika içinde hasta çenesini kendiliğinden açacaktır. Felç hastalarında ilk 6 saatin önemi büyüktür. İlk bir saat içinde yapılan müdahalelerde duyu kaybı çok az olur. İlk 6 saat içerisinde bu hasar kalıcı olmakla birlikte günlük yaşantıyı engellemeyecek şekilde tedavi edilir. Ancak 6 saatten sonra yapılan müdahalelerde beynin bir bölümünün ölümü gerçekleşir ve vücutta kalıcı hasarlar olmaması için bir an önce müdahale yapılmalıdır. Sağ ya da sol tarafta meydana gelen uyuşmanın büyük bir kısmı felçtir ve biz şu anda verilen ilaçlarla damarı açma yoluna gidiyoruz” diyerek, tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

http://www.tosya.bel.tr/index.php?optio ... &Itemid=50
 
böyle tıbbi bilgileri forumlardan araştırmak yerine bir hastaneye gidip sormak veya netten herhangi bir doktorun telefonunu bulup telefon acarak sormak en mantıklısı...

sağlıkta en yaygın yanlıs;
"bizim filanca tanıdıgın/yakının...." diye başlayan cümleler oluyor...
ve doktor bi arkadasın dediği şuydu;
akıllı insan internetten veya tv programlarından kendi hastalığının çözümünü bulmaya çalışmaz, uygulamaz..

nitekim de bizde bir durum yasandı ve kist var dendi... Kisti biz netten baktık ödümüz koptu doktorumuz profesordu... tedavi zamanı dedik biz böyle böyle sonuclara ulaşmısız dedi sizin ulaştıgınız sonuclarla sizdeki kistin alakası yok bosuna kendinizi korkutmussunuz...

neticede
en sağlıklı bilgi doktor
 
Geri
Üst