Fin Eğitimindeki Başarının Sırları

Kodla Büyü

suvari58

Seçkin Üye
Seçkin Üye
............
Finlandiya’da öğretmen olabilmek tahminlerden daha zor. Üç aşamalı seçme aşamasına 8500 aday katılıyor. Bunlardan ancak 800’ü her sene öğretmenliğe kabul ediliyor. Bir başka tabirle öğretmenler en başarılı yüzde 10’luk dilimden seçiliyor. Öğretmen adayları 5-6 sene süren zorlu bir eğitim sürecinden geçiyor. Yüksek lisans anaokulu haricinde bu ülkede öğretmenlik için şart. Bir öğretmen ortalama 3500 Euro maaş alıyor.
.............
Finlandiya halkı, ortak bir ideal etrafında toparlanmayı çok iyi beceriyor. Biz eğitimde uluslararası ölçütleri baz alarak sistem geliştirmiyoruz. Eğitim politikaları 30 yıldır hükümetten bağımsız bir şekilde yürümektedir. 2 bin 500 okul, programına kendisi karar veriyor. Burada anahtar kelime güven. Bizler akıntıya karşı yüzüyoruz, çünkü yalnızca ölü balıklar akıntı yönünde yüzer. Birçok kişinin yapmadığını yapıyoruz. Finlandiya’da öğretmenlerin prestiji oldukça yüksek. Velilerin yüzde 95’i verilen eğitime güveniyor. Finlandiya’nın başarısının altında şu etkenler yatıyor: Herkes için iyi bir eğitim sistemi kurma idealimiz var, toplumsal eşitlik söz konusu. Finlandiya eğitim sisteminde üç şey yok. Birincisi; sağlıksız rekabet yok. Bütün okullar işbirliği içerisinde. İkincisi standartlaşmış öğretme metodu uygulanmıyor. Daha kişiselleşmiş öğrenme yöntemi kullanılıyor. Öğrencilerin yüzde 30’una bireyselleşmiş eğitim veriliyor. Üçüncüsü; test tekniği uygulanmıyor.

Kaynak: http://tinyurl.com/mpl5vkq

Hocam yazılan çizilen herşey güzel ama bizler gibi ülkeler için ütopya... Adamların toplam nüfusu kadar bizim öğrenci sayımız var...

Bizde değil 30 yıl, 3 yıl bile sabredemiyoruz eğitim sisteminin çarklarının işleyebilmesi için. Çok çok hükümet değişir, canı sıkılan sistemi değiştiir kimi yökü kaldırır, kimi el yazısı getirir, kimi ortaokula sınav getirir, kimi 1 sınav az 2 sınav olsun der diğeri olmadı her sene sınav olsun der, parlak fikirli diğer yöneticimiz 5-6 sınav yapalım üniversiteye öyle alalım der. başka biri beğenmez sınav olayın komple kaldıralım bizden olanları okutalım/ memur alalım der... der oğlu der, tokmak kimin elindeyse davulu o çalar bizde, birisi o davulu çalsında kimin çaldığı önemli değildir bizim için, ne de olsa davulun sesi uzaktan hoş gelir daima...
Finlandiya eğitim sistemini kendine göre yontmuştur, ölçmüştür, biçmiştir ortaya koymuştur planını... biz de varsa yoksa 2023... herşey buna endeksli 2123 olsun arkadaş plan yapacaksan buna göre yap .
eğitim de ortaya konulan bir çalışmanın meyvesi en az 10 sene sonra alınırken, her bakan değiştiğinde milli eğitimin ayarıyla oynayıp duruyorlar, kime ne faydası var? gençliğimize yazık, geleceğimize yazık. Deneme yanılma yöntemiyle geleceğimizi tehlikeye atıyoruz. kimin umrunda?

Makalede hükümetlerin Eğitim Çerçeve planı oluşturduğundan ve okulların kendi müfredatlarını kendileri yaptığından bahsediyor. 30 yıldır 2500 okulun müfredatını bakanlık gelip denetlememiş.

Bir de bize bakın...Bu okutulacakkkk,, okut.

sayıların önemi yok hocam..
devletin amacı eğitimi özelleştirmek..
devlet okulları ne kadar gerilerse özelleşme o kadar kolay olacak..
özel okullardaki öğretmenlerin devlet okullarınkinden ne üstünlüğü var.
pek çoğu devlete giremediği yada özel sebeplerden dolayı özeli tercih etmiş.
öğretmen hemen hemen aynı.. ohalde bu fark nereden geliyor.
devlet özele giden öğrenciye 3.500 tl teşvik vereceğine devlet okulundaki her öğrenci için 350 tl okula göndersin devlet okulları şaha kalkar.

Geri