Format At(ama)mak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bilisim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

bilisim

Seçkin Üye
Seçkin Üye
bugün bi bilgisyar beni deli etti. sorun şu, bilgisayar açılışta direk Windowsa geçemediği için bil. format atma yoluna gidilmiş. Benim elime geldiğinde format atma sırasında dosya kopyalanamama hatası olduğunu söylediler. Elimde temiz 2-3 tane windows cd'si alıp bende denemeye başladım. 1.Öncelikle cd'den olabilir diye cd değiştirip denedim format atmayı ama dosya kopyAlama sırasında biçok dosyayı bulamadı.
2.Cd sürücü kaynaklı olabilir diye çalışan bi cd sürücü alıp denedim yine bazı dosyalarla ilgili hatalar verdi.
3. bilgisayarın sata kablosunu, cd ıde kablosunu değiştirdim, harddiskin sata giriş yerlerini değiştirdim denedim bu sefer biraz daha ileri gitti kur dosyaları yükledi windows kurulumu sırasında en son 2 dakikalık bi bölümde yükleme tamamlanma kısmında dll uzantılı bi dosyanın olmadığını söyledikten sonra kuru kapattı.
4. olarak harddiski alıp başka bir bilgisayarda format atsam dedim. Herşeyi sıkıntısız eksiksiz kurdum, windows sorunsuz açıldı ama kendi bilgisayarıma harddiski takınca windows yazısını görüp görmeden mavi ekran geliyor ve bil. yeniden başlıyor.

sabah 8 den beri uğraşıyorum artık çözüm yolu bulamıyorum. NE YAPMALIYIM ARKADAŞLAR? :cry: :cry: :cry:

Her CD okuyucusu okumada aynı başarıyı göstermez. Sorun sizin kullanmış olduğunuz CDlerde temiz yeni bir format CD si ile sorunsuz kurulumunu gerçekleştirebilirsin.

Mavi ekran vermesinin nedeni de sizin sistemi başka bilgisayar altında kurmuş olmanız. Anakart ve üzerindeki donanımlar farklı olacağından başlangıç kısmında bol bol mavi ekran verecektir.

Merhabalar;

Farklı bilgisayarda hdd yi kurmanız ve anakartlarının farklı olmasından dolayı mavi sayfa hatasını almanız doğaldır.
Öncelikle cihazı tozdan arındırınız.
Aşağıdakileri çözüm olmazsa alt satıra giderek deneyiniz.
Öncelikle Ram değiştirerek tekrar deneyiniz. Birden fazla ram var ise bir tanesini takarak deneyiniz olmazsa diğer ram i tek başına takarak deneyiniz.
Format işleminde hddyi öncelikle tüm bölümleri silerek deneyiniz. (Data almayı unutmayınız)
Olmaz ise tüm birimleri tekrar silerek (ingilizcesini yazamayıp rezil olmadan) yavaş format ı deneyiniz.
Birden fazla hdd var ise sistem kurulmayacakları sistem açılana kadar çıkartınız
Bios update yapılmış mı, yapılmışsa o sürümde sorun var mı bakabilirsiniz. Kolay gelsin.

hasari hocam elimdeki cd'lerle başka bi bilgisayara takınca format atıyorum çok rahat ve sorunsuz yani cd'den kaynaklanan bi hata yokmuş gibi geliyor bana.
burhansenyuva hocam, bilgisayarda harddisk tek ama 3 bölüm ve D-E sürücülerine format sırasında dokunmadım çünkü içinde yedeği alınmamış veriler var. Ram'leri söküp takma değiştirme işlemlerini denedim.
Bios pilini çıkarttım taktım.
Bilgisayarın içi temiz bi şekilde.
C yi biçimlendirirken de yavaş biçimlendirme dediğinzden yaparım her zaman zaten. :cry: :cry: :cry:

Hocam bu durumda dataları yedekleyip bölümleri silerek tekrar denemek gerekir.
Aklıma da gelmişken hatırlatmak isterim;

Topraksız elektrik hatlarında hiç beklenmedik sorunlarla karşılaşılabiliyor. Elektrik hattınızın düzenli elektrik sağladığı ve topraklı olduğundan emin olunuz.

Hasari hocamın dediklerine de bir kaç şey eklemek isterim. Konusu açılmışken;

- Katılımlı cd kullanıyorsanız sistemden çıkarılan/ eklenen bileşenler format esnasında sıkıntı yaratabilir
- Belli başlı sata sürücüleri entegre edilmiş sistem sıkıntı yaratabilir
- Cd-rom ve türevlerinin sağlamlığından emin olduğumuz kanısını zaten atlamış sayıyorum. Ben hala bölümlerden kaynaklı sorun olduğundan yanayım. Kolay gelsin.

usb den kurulum yapmayı deneyebilirsiniz ya da kurulum dosyaları hardiske atarak direk hard diskten kurulum yapabilirsiniz.

Merhabalar daha önceden benzer bir sorun başıma gelmişti. denediğin makinenini RAM'ini söküp elinde temiz çalışan bir kingston RAM takıp işlemleri tekrarla. Tek RAM kullan mutlaka. Sorun çözülecektir.

burhansenyuva hocam:bölüm silme işini şu an deneyemeyecem elimde verileri alacak bi harici yok. elimdeki cd'ler katılımlı,sata entegreli cd değil.
by_quadran hocam: usb'den format konusunu hiç denemedim bu konuya bi bakmam gerek sanırım.
Booger hocam elimde çalışan ramlerden bi deneme daha yapayım. Umarım bu çözüm yolunuza ben de katılmış olurum

Ram arızası var sanırım.ramleri değiştirin veya teker teker çıkarıp deneyin

bilisim hocam bu sorun benim başıma da geldi. Sorunun çözümü şu;

Bilgisayarınızın RAM'i bozulmuş ve RAM'i değiştirmeniz gerekiyor. Eğer format attığınız bilgisayarda birden çok RAM takılı ise bozuk RAM'i bulmak için deneme yanılma yöntemini uygulayın. (RAM'lerden birini çıkarın ve XP'yi kurun, yine hata veriyorsa bu kez de diğer RAM'i çıkarın) Bilgisayarınızda tek RAM takılı ise yeni bir RAM takmanız gerekiyor.

ram hatası olabilir hocam ama eğer bios ayarlarıyla oynanmışsa onunla ilgili problem de olabilir. Bios ayarlarında SATA ayarları değiştirip deneyebilirsin. yeni sistemlerde genelde Xp kurarken SATA ayarlarını değiştirmek gerekiyor yoksa mavi ekran hatası veriyor,kurulum tamamlanmıyor.

2 ram vardı bilgisayarda birini çıkarıp deniyorum. Cd sürücü ve harddisk kablosunu çalışan bi bilgisayardan aldım. windows kuruluyor bölümünde 35 dakika gösteriyorrrrrr. Bakalım sonunda ne olacak. Sağolun arkadaşlar yardımlarınız için. umarım mutlu sona ulaşırım :)

Hocam RAMleri değiştirmeyi denediniz mi?

Bios'tan quick boot'u disable yapıp bir ram check yapmasını bekleyin post işlemi esnasında. Büyük ihtimalle ramlerle ilgili bir sorun verecektir. Önce söküp takın, düzelmez ise yenisi ile değiştirin.

Mavi ekran almanızın nedeni başka bilgisayarda format atmanız değil, RAMlerin bozuk olması büyük ihtimalle.

Başka bilgisayarda format atar, windows kurarsınız, hdd'yi başka bir konfigrasyonda bilgisayara bağladığınızda ilk açılışı biraz gecikir ama windows sürücüleri yeniden tanır, bulunmayan aygıtların sürücülerini devreye sokmaz.

Çok büyük bir aykırı donanım olmadıkça bu nedenle mavi ekran vereceğini ben sanmıyorum. Çünkü ben aldığım bir imajı hiç alakasız bir bilgisayara yükledim ve sorun çıkmadı.

harddiski söküp çalışır bir makinaya takarak windows kurun sonra geri eski makinaya takın...

Mavi ekran hatalarında ilk şüpheli ram arızasıdır. Ram pinlerini kurşunkalem silgisi ile silip tekrar takıp test edebilirsin. Ayrıca elektronikçilerden alacağın yağsız temizleyici sprey ile de ram slotlarını temizleyip kurutup test edebilirsin.

Geri