Gazete Çıkarmak...

Kodla Büyü

s_kajmeran

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Bulunduğum ilçede ufak bir dernek kurduk ve bu dernek adına bir gazete(haftalık 4-8 sayfa) çıkarmak istiyoruz. 50 adet gibi bişey olacak toplamda. Kahvelere atalım millet okusun diye düşünüyoruz. Aklıma takılan sorular var;

1- Bu gazetenin tasarımı neyle yapılıyor?
2- 1000 adet altında çok yüksek fiyat istiyorlar matbaalar, nerede bastırılır?
3- Nerelerden izin alınmalı (Şöyle bikaç şey buldum http://www.kralinblogu.com/yerel-gazete ... aklar.html)
4- A3 sayfaya iki sayfa bir yüzde olacak şekilde çıktı alsak neyle tasarlayalım?
5- Şu tam dergi boyuntunda değilde ha ufak (a4 den büyük) sayfaların boyutları nedir? a3'ün 2ye katlanmış hali a4 diye biliyorum yanılıyor muyum?

A3 A4 ün iki katıdır. Önlü arkalı A3 basarsan A4 ten 4 sayfa elde etmiş olursun. Daha önce dergi çıkartmak için Corel kullanmıştım ben. Sayfa nolar önemli. Önceden bir planlama yapmalısın. 2 adet A3 önlü arkalı sana 8 sayfa yapacaktır. Reklam alabilirsen maaliyeti kurtarırsın.

sayın hocam öncelikli olarak matbaa işini halletmelisin. matbaa firması hangi programı kullanıyorsa o program ile gazeteyi hazırlaman lazım. genellikle quark express kullanılıyor ama bazı matbaa firmaları adobe'nin indesign programını ( örnek olarak Zaman ve NewYork Times gazetelerini verebilirim ) kullanıyorlar.

bence sen önce matba ile anlaş, o işi hallet, ondan sonra firma hangi programı kullanıyorsa o program ile tasarım yaparsın.

Aklıma gelmişken, bu tür programlar vektörel tabanlı programlardır. Özellikle gazetene ekleyeceğin reklam ve resimler vektörel tabanlı olması gerekir. pixel tabanlı resimler baskıda güzel çıkmıyormuş. bizim buradaki matbaacılar öyle söylüyorlar. haberin olsun sayın hocam.

enestar, ok_series cevaplarınız için teşekkürler...

Hocam şu a4den büyük gazete kağıdından küçük bir sayfa boyutu var, hani haftalık o tarz gazeteler çıkar, onların boyutu nedir?

Ben word veya puplisherla o dediğim boyutta hazırlayıp a3 veya o işte kağıt boyutu neyse onla çıkaracağım kırtasiyelerden. Öyle düşünüyorum ama o kağıt boyutunu bilmiyorum.

1. En kral corel drawdır. Onu bilmiyorsanız photoshop ile yaparsınız.

2. Internetten bastır bir yerlere. Daha ucuza gelir. Kargoyla göndersinler.

3. ?

4. Coreldraw ve photoshop. InDesign 'da var ama kullanan ve kullanmayı bilen az.

5. a3'ün ikiye katlanmış hali a4 tür. A4 'ün ikiye katlanmış hali a5 tir.

hocam kırtasiyeden çıkaracaksan pahalıya patlar, birde kırtasiyedeki yazıcının kaliteside çok önemlidir. standart bir renkli lazer yazıcı işini görmeyebilir. gazete gözüne hoş görünmeyebilir. bizim okulda da renkli lazer var, bazen broşür çıkartıyoruz. matbadan gelen broşür ile yazıcıdan çıkarttığımız broşür arasında çok fark oluyor.

hocam bizde okul gazetesi çıkartıyoruz. gazetenin son sayfasına sponsorlara ait. oradan gelen gelir ile gazeteyi matbada bastırıyoruz. sende gazetene sponsor alıp maliyetini buradan çıkarabilirsin.

halk, ok_series, omd teşekkürler...

ok_series hocam bir dernek kurduk güya, şimdilik yönetim kurulundan ibaretiz ve bulunduğumuz yer 2-3 bin nüfuslu bir yer reklam imkanımız yok en azından şimdilik...

Matbaaları geziniyorum adamlar 1000 adet fiyatı olarak 400 tl diyor, 50 tane için makinayı açmam ama istiyorsanız 300 tl diyor. Nasıl bir zihniyet anlam veremiyorum... Kırtasiyeler 1 a3 kağıda renkli karışık vs 1.5 tl den çıkarırız diyor. aha size basın özgürlüğü, basının ekonomik şartlarla mücadelesi :P

s_kajmeran' Alıntı:

ok_series hocam bir dernek kurduk güya, şimdilik yönetim kurulundan ibaretiz ve bulunduğumuz yer 2-3 bin nüfuslu bir yer reklam imkanımız yok en azından şimdilik...

Matbaaları geziniyorum adamlar 1000 adet fiyatı olarak 400 tl diyor, 50 tane için makinayı açmam ama istiyorsanız 300 tl diyor. Nasıl bir zihniyet anlam veremiyorum... Kırtasiyeler 1 a3 kağıda renkli karışık vs 1.5 tl den çıkarırız diyor. aha size basın özgürlüğü, basının ekonomik şartlarla mücadelesi :P
hocam o zaman 3 yolunuz kalıyor.
1- gazeteyi hiç çıkarmamak :D
2- internet gezetesi çıkarmak ve bunun reklamını yapmak
3- gazeteye sponsor bulmak
aklıma başka bir şey gelmiyor

Aklıma şu geldi :)
189.jpg

O gazeteyi çıkaracağım ok_series, ne pahasına olursa olsun çıkaracağım :P Paramız yok diye internette yayımlayın diyorsun :P

s_kajmeran' Alıntı:

biraz pahalıya gelebilir ama bir fotokopi makinesi alabilirsiniz hocam :) Yada birinizin okulunun fotokopi toneri masraflarını dernekçe üstlenip o makineyle baskı yapabilirsiniz :D Hem okulun işine gelir, hem de siz daha az masraf yapmış olursunuz :D

omd' Alıntı:
s_kajmeran' Alıntı:

biraz pahalıya gelebilir ama bir fotokopi makinesi alabilirsiniz hocam :) Yada birinizin okulunun fotokopi toneri masraflarını dernekçe üstlenip o makineyle baskı yapabilirsiniz :D Hem okulun işine gelir, hem de siz daha az masraf yapmış olursunuz :D
Okulumuzda renkli a3 basan makina yok

Dedim ya o gazete basılacak, ne pahasına olursa olsun

Küçük ilçelerde renkli yerel gazete olmaz zaten hocam boşuna masraf etme. Gel beni dinle siyah beyaz başlayın :D Yarın öbür gün işler iyi giderse renkli baskı yaparsınız :D Bu arada internet gazetesi olayını küçümsemeyin :) Basın güçtür. Sanal da olsa basılı da olsa her zaman etkilidir :)

internet gazetesi ile çok daha fazla kişiye ulaşırsınız. hemde maliyet hemen hemen hiç yoktur. ama ben illa renkli bir gazete çıkaracam diyorsanır, o zaman 300 tl isteyen matbadan çıkartın hocam :)
Sayın Hocam Birde şunu unutmayın, eğer parayı kıyıp, gazete basıp birde tutmazsa üzülen siz olursunuz harcadığınız para ve emek de cabası.... :-1:
Ama internet gazetesinde en azından ekonomik olarak tek kaybınız, alacağınız alan adı ve hosting ücreti olacaktır ki o da senede max.100-150 tl geçmez.
öteki türlü basılı gazetede tek basışta 300 tl ödeyeceksiniz.... :)

indesign yap hocam o kadar basit öğreniliyor ki ben kısa sürede öğrendim.yaptıktan sonrada gönder matbaya olsun bitsin kursları var programın youtube da

bende benzer bir organizasyon ile dış iki sayfası renkli toplam 12 sayfalık bir gazete hazırlıyorum. Pek gazete denmez aslında iki ayda bir çıkıyor. Pdf formatında (sayfa sayfa) mail ile istanbul'a gönderiyorum. Nakliye ile 450-500 arası tutuyor galiba...

Tasarım için illistrator kullanın bence. Zaten adobe yazılımlarına aşinalığınız vardır. İllistrator kullanınca "şimdiye kadar neden kullanmamışım" diyeceksiniz.
Birde örnek ekleyeyim. http://harbiyegazetesi.com/arsiv/HarbiyeGazetesi-22.pdf
Not: Örnekteki pdf de arşiv için en düşük kalitede hazırlandı.

murtace' Alıntı:
bende benzer bir organizasyon ile dış iki sayfası renkli toplam 12 sayfalık bir gazete hazırlıyorum. Pek gazete denmez aslında iki ayda bir çıkıyor. Pdf formatında (sayfa sayfa) mail ile istanbul'a gönderiyorum. Nakliye ile 450-500 arası tutuyor galiba...

Tasarım için illistrator kullanın bence. Zaten adobe yazılımlarına aşinalığınız vardır. İllistrator kullanınca "şimdiye kadar neden kullanmamışım" diyeceksiniz.
Birde örnek ekleyeyim. http://harbiyegazetesi.com/arsiv/HarbiyeGazetesi-22.pdf
Not: Örnekteki pdf de arşiv için en düşük kalitede hazırlandı.
hocam mümkünse illistrator halini alabilir miyiz?

Geri