gulûl suçu-Mâûn Su­re­si

Kodla Büyü

teksen

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Süper Üye
Seçkin Üye
Mâûn Su­re­si­, iki zulme savaş açıyor:

1. Kamu malları talanı yani ğulûl,

2. Riyakârlık yani göründüğü gibi olmamak veya olduğu gibi görünmemek.

Kur'an, ğulûl sözcüğünü fiil halinde üç kez kullandığı ayetinde şöyle diyor:

“Bir peygamberin emanete hıyanet etmesi/kamu malından aşırması olacak şey değildir. Her kim hıyanet edip kamu malından bir şey aşırırsa, aşırdığını kıyamet günü yüklenip getirir. Sonra her benliğe; kazandığı tam olarak ödenir. Hiç birine zulmedilmez.” (Âli İmran,161)

1. Di­nin inkârı, bir söz me­se­le­si de­ğil­dir, bir fi­il ve dav­ra­nış me­se­le­si­dir.

Bi­rin­ci­si, ka­mu hak ve imkânlarının, ait ol­duk­la­rı ye­re ulaş­ma­sı­na en­gel ol­mak; ikin­ci­si de, iba­det­le­ri şov ara­cı ya­pa­rak di­ne riyakârlığı sok­mak.

http://www.aydinlikgazete.com/m/?id=60296&t=makale
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/990 ... obile=true

insanlarımızın Hoca'yı anladığı gün ülkemiz insanca yaşanılabilir bi memleket olacak. inşallah erkenden anlaşılır da iş işten geçmemiş olur!

teksen' Alıntı:
insanlarımızın Hoca'yı anladığı gün ülkemiz insanca yaşanılabilir bi memleket olacak. inşallah erkenden anlaşılır da iş işten geçmemiş olur!
Risale-i Nur - Mektubat
26. Mektup - 4. Mebhas - 9. Mesele
Dikkatlice okumanı tavsiye ederim.

insanlarımızın, dinler arası diyalogtan, büyük ortadoğu projesinden, hoşgörü aldatmacasından, ılımlı islam tuzağından, ab-abd hayranlığından, kapitalist-liberal ekonomik modelden, faizden, haramdan, tembellikten, yaptırmazlar-ettirmezlerden, yobazlıktan kurtulup özüne dönmesi lazım. bir beraber olup ortak paydalarına sahip çıkması lazım. milli ekonomi modeline/projelerine sarılması lazım. Kur'an-ı Kerim'e ve Ehl-i Beyt'e, gerçek Hoca'ya sarılıp Allah'a yönelmesi lazım.

Sürekli başkalarının neler yapmaları gerektiğini dikte edecek mevkiden aşağı; insanların arasına inip kendi yapmam gerekenlere odaklanmam, ihmalim olan bir çok konuda başkalarına akıl verirken utanmam lazım.

kselici' Alıntı:
Sürekli başkalarının neler yapmaları gerektiğini dikte edecek mevkiden aşağı; insanların arasına inip kendi yapmam gerekenlere odaklanmam, ihmalim olan bir çok konuda başkalarına akıl verirken utanmam lazım.
Aynen hocam. Tebrikler.

fanfatih' Alıntı:
kselici' Alıntı:
Aynen hocam. Tebrikler.
:alkis: işin özü empati ve sosyal sorumlulukta

indirildigi dönemi araştırmak gerek bence.bir rivayete göre ebu çehil bir yetimin parasını vermiyor.bir rivayete göre de ebu süfyan göstermelik iyilik yaparken bir yetim yanına gittiginde hakkını istediginde vermiyor.bence kamu malları ile ile alakalı degil.gösteriş ibadeti yapıp göstermelik iyilik yapanların gercekten ihtiyac sahipleri yanlarına gittiginde onları geri çevirmeleri onların kıldıgı namazın dürüstce olmadıgı belirtiliyor.allah rızası için kılan insan allahın rızası kazanmak yani kaybetmemek içn yetim hakkı yemez ayrıca yetimlere iyi davranır...kamu malları ile ne alaka anlamadım.

Bu cemaatin tabanında kilere çok şey söylüyorlar. Bunların Tabanıda tavanıda aynı.

Kendisine islami cemaat diyen bir topluluk Dinen haram olan bir şeyi nasıl yapmalarını söyler insanlara. Bizim okulda bir öğretmen sırf bank asya kurtulsun diye başka bankadan faizle para çekip bu bankaya yatırıyor. Nasıl iştir bu.

Bizler sizin hocanızı çok iyi anladık da Allah size akıl fikir versin.
ben varsam herşey tamam ben yoksam yıkılsın her şey zihniyetli hasta ruhlu bir adam. Bence tedavi olması gerek.

asusv' Alıntı:
teksen' Alıntı:
Risale-i Nur - Mektubat

kusura bakmayın! benim referansım Kutsal Kitap. O'nun dışındakiler hiç önemli değil!

siyasete bulaşmayan devletten rant elde etmeyen neredeyse cemaat yoktur. bizim örnek alacağımız tek şahsiyet peygamber efendimiz (S.A.V) dir kuranında onlarca tefsiri varken cemaalerin gerçek varlığını yitirmiştir. cemaatler nerdeyse siyasi partiler gibi çalışıyor. böle cemaat yapısı mı olur. belediyeler bile bu cemaatlere özel iftar çadırları kuruyor. belediyenin imkanları kullanarak her türlü faaliyet yapılıyor. sonra kalkıp kamu malı yemekten bahsetmesinler. seçimden önce 200 sivil toplum örgütü bir araya geliyor bunların bir çoğu cemaat yöneticisi ve kamu malını yiyip içiyorlar bir cemaatin siyasi partinin organizasyonuda ne işi var.

teksen' Alıntı:
asusv' Alıntı:
teksen' Alıntı:
Risale-i Nur - Mektubat

kusura bakmayın! benim referansım Kutsal Kitap. O'nun dışındakiler hiç önemli değil!
dese bile yaşar nuruyi referans olarak göstermiş...

yazıları ve referansları okudum. aslında ben de varım sözünden haraketle riyakarca yazılmış yazılar. Maun suresi Yardımlaşmadan dayanışmadan bahseder.
bismillahirrahmanirrahim
1-Baksana şu dini, mahşer ve hesabı yalan sayana
2- O, yetimi şiddetle itip kakar
3- muhtacı doyurmayı hiç teşvik etmez
4-vay haline şöyle namaz kılanların
5- ki onlar namazlarından gafildirler
6- ibadetlerini gösteriş için yapar
7- zekat ve diğer yardımları esirger vermezler.

manası bu olup görüldüğü üzere namaz kılmadan yardımlaşmadan ibadetteki gösterişten vs bahseder. Dini yozlaştıranlar maalesef yaşar nuriler, bunları takip edenler samanyolu vb. Hadi belki yaşar nuriyi falan biliyorsunuz da samanyolunun tesettür reklamlarına, kadın saç baş açmalarına tesettürlerin dudak vs boyayıp pantol giymelerine, 5.boyut sırlar dünyası vb ile cenabı hakkın cezayı karşılıksız bırakmadan anında göze parmak sokmasına vs hep bu ekrandan şahit olduk. Hani cebrail ümmetin altını üstüne getirmek istediğinde diyor ya hz peygamber "Onlar bilmiyorlar" gerçekten bilmediğimiz çok şey var ki; kırk yıllık emanete hiyanetin adı gulül oldu. Bunu akp vs birilerine de mal etmeye gerek yok Hadisi şerif "ümmetimden ilk kalkacak şey emniyet'tir". Gerçekten kimse kimseye güvenmeyecek, emanete hıyanet edilecek vs. Zaten siyasiler, ya da memurlar ya da herkes emri altında kendine teslim edilen canın, malın insanın emanet olduğunu bilselerdi herkes dünyaya bu kadar yapışır, ev fiyatları vs artarmıydı. Daha faize cevaz veren hocalara bişey demiyorum. Cübbelinin dediği gibi "cimin karnı geniş, herşeye caiz caiz de gitsin" Allah bilmediklerimiz yüzünden bizi helak etmesin.

mse' Alıntı:
yazıları ve referansları okudum. aslında ben de varım sözünden haraketle riyakarca yazılmış yazılar. Maun suresi Yardımlaşmadan dayanışmadan bahseder.
bismillahirrahmanirrahim
1-Baksana şu dini, mahşer ve hesabı yalan sayana
2- O, yetimi şiddetle itip kakar
3- muhtacı doyurmayı hiç teşvik etmez
4-vay haline şöyle namaz kılanların
5- ki onlar namazlarından gafildirler
6- ibadetlerini gösteriş için yapar
7- zekat ve diğer yardımları esirger vermezler.

manası bu olup görüldüğü üzere namaz kılmadan yardımlaşmadan ibadetteki gösterişten vs bahseder. Dini yozlaştıranlar maalesef yaşar nuriler, bunları takip edenler samanyolu vb. Hadi belki yaşar nuriyi falan biliyorsunuz da samanyolunun tesettür reklamlarına, kadın saç baş açmalarına tesettürlerin dudak vs boyayıp pantol giymelerine, 5.boyut sırlar dünyası vb ile cenabı hakkın cezayı karşılıksız bırakmadan anında göze parmak sokmasına vs hep bu ekrandan şahit olduk. Hani cebrail ümmetin altını üstüne getirmek istediğinde diyor ya hz peygamber "Onlar bilmiyorlar" gerçekten bilmediğimiz çok şey var ki; kırk yıllık emanete hiyanetin adı gulül oldu. Bunu akp vs birilerine de mal etmeye gerek yok Hadisi şerif "ümmetimden ilk kalkacak şey emniyet'tir". Gerçekten kimse kimseye güvenmeyecek, emanete hıyanet edilecek vs. Zaten siyasiler, ya da memurlar ya da herkes emri altında kendine teslim edilen canın, malın insanın emanet olduğunu bilselerdi herkes dünyaya bu kadar yapışır, ev fiyatları vs artarmıydı. Daha faize cevaz veren hocalara bişey demiyorum. Cübbelinin dediği gibi "cimin karnı geniş, herşeye caiz caiz de gitsin" Allah bilmediklerimiz yüzünden bizi helak etmesin.

Ne demeye çalıştığını ben anlamadım. Kusura bakma hocam.
Yanlış anladıysam özür dilerim. Ama bu surede açıkça anlam olarak:"kamu hak ve imkânlarının yerine ulaşmasına engel olurlar" ifadesi tüm alimlerde ortak yorumdur. Olanlara ve imkan tanıyanlara diye devam eder. Olan bu. Dediklerinde doğru olanlar olmakla beraber sure içeriği su götürmez. Saygılarımla.

ya sabah sabah bana açıp elmalı tefsiri okuttunuz Abicim kamu diye bahsettiğin alacaklar nerde geçiyor anlamadım. Eğer 7. ayetten kasıtsa ben zekat diyorum sen kamu diyorsan burda sıkıntı var. Çünkü maunu vermezle yetimin, fakirin garibin hakkı. eğer senin alimlerin bunu kamu malı diye yorumluyor ve islamın şartlarını sayarken zekat yerine kamu diyorlarsa tükürüm ben onların bu sözlerine. Bu resmen zekata düşmanlıktır yahudiler bile o zaman demediler mi peygambere "biz abdesti alırız namazı kılarız diğerlerini de yaparız, amma bu zekat, bu bize ağır gelir, bunu yapamayız" hz peygamberden sonra böyle diyen müslüman kavimlerde çıktı, hz ömer "Allah'ın dininden başka din mi çıkarıyorsunuz, ne demek zekatı vermem demek."
ben de alim olarak elmalı, diyanet (yıldırım) , davutoğlu tefsiri var hiçbirinde de ortak görüş senin dediğin değil. Şu alimlerin isimlerini ver de zan altında kalmayalım.

Geri