Halk Eğitimlerde seminer dönemi ücreti alıyor musunuz?

Kodla Büyü

Aceylan

Site Gezgini
Mesajlar
70
Arkadaşlar selam.
Daha önce bu konunun açıldığını biliyorum. Okudum inceledim.

Öncelikle Kadıköy ilçesinde geçen seneden beri seminer/mesleki çalışma/alan taraması ücretleri(belgeleseniz de) verilmiyor.
Gerekçelerini de söyleyeyim.

Ek ders yönetmeliğinde;
(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.
maddesi var. Bu maddeye göre ek ders ücreti verilmekte.
Güncel Ek Ders Yönetmeliği: http://mevzuat.meb.gov.tr/html/derssaat_1/derssaat_0.html

Tabi burada ilgili mevzuatına göre ibaresi var.
İlçe Milli eğitimdeki yöneticiler(yanılmıyorsam şu an ildekiler de) ilköğretim kurumları yönetmeliğinde de, orta öğretim kurumları yönetmeliğinde de Eylül başında ve Haziran sonunda seminer / mesleki çalışma yapılabileceğine dair maddenin bulunduğunu, fakat yaygın eğitim kurumları yönetmeliğinde böyle bir maddenin bulunmadığını, görevleri kısmında olduğunu söylüyor.
Bu sebeple de bu ücretin verilemeyeceğini söylüyorlar. Tabii aynı zamanda Eylül başında ve Haziran sonunda mesleki çalışma/alan taraması da yapıyoruz.
Bu da büyük bir haksızlık. Aynı görevin yapılmasına rağmen diğer genel müdürlükteki öğretmenlere ücret verilirken, yaygın eğitimdeki öğretmenlere ücret verilmiyor.

Merak ettiğim istanbul'da veya diğer illerde alanlar var mı?
Bununla ilgili dilekçe yazmayı, haber yazdırmayı düşünüyoruz.

Merak edenler için ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde;
Öğretmenlerin mesleki çalışmaları
MADDE 87- (1) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Ortaöğretim kurumlarında görevli
yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül
ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde mesleki
çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve
öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur.

maddesi geçiyor. Güncel link aşağıda.
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/ortaogrkurumyon_0/yonetmelik.pdf

Okulöncesi ve İlköğretim kurumları yönetmeliğinde de ;
Öğretmenlerin mesleki çalışmaları
MADDE 38 – (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin kesiminden
temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde mesleki çalışma yapılır.

maddesi var.
Direkt Öğretmenlerin mesleki çalışmaları başlığı altında belirtilmiş.

Yaygın Eğitim Kurumları yönetmeliğinde direkt öğretmenlerin mesleki çalışmaları başlığı bulunmuyor.
Fakat;
Eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları ve uygulanacak yöntemler
MADDE 23 – (1) Kurslar, çevrede yapılacak kapsamlı eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları sonucuna göre planlanır ve düzenlenir. Merkezlerdeki öğretmenler, eğitim ihtiyaçlarını belirlemek için toplantı, görüşme, anket, gözlem ve benzeri bilimsel yöntemlerle öğretim yılı başında ve sonunda eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmaları yaparlar

şeklinde madde var. Aynı düzeyde değerlendirilebilir diye düşünüyorum ama değerlendirmiyorlar.

Durumu ayrıntılı, maddelerle anlattım. Diğer Halk Eğitimi Merkezlerinde durum nedir?
 
Hocam konuyu çok güzel özetlemişsiniz. Halk eğitimde bu ve buna benzer çelişkili konularla çok karşılaştım ama çözüm bulamadım. İdareciler ben yaptım oldu diyorlar.
Bizde su an açılacak olan kurslarla ilgili çalışmalar yapıldığından dolayı seminer ücreti vermekteler. Kursu bulunan öğretmenlere ise 1 eylülden itibaren maaş karşılığı kesildikten sonra geriye kalan dersleri ek ders olarak saymaktalar. Ne kadar doğru bilemiyorum.
 
Teşekkürler hocam bilgi için.
Aynı şekilde toplu sözleşmede alınan nöbet ücretine de yaygın eğitimler katılmadı.
Yaygın Eğitimlerde resmi olarak ve fiilen nöbet gerçekleştirilmesine, sorumlu olmamıza rağmen sadece örgün eğitimlere ibaresi konulmuş.
Bunu da paylaşacağımız haberde dile getirmeyi düşünüyoruz.
Bimer'e, bilgi edinmeye vs. de yazabiliriz.
 
Sanırım 3 yada 4 sene önce biz de aynı sıkıntıyı yaşadık Mersin'de. Mahkeme yolu ile olay çözümlendi burada. O zamandan bu yana sıkıntı olmadan her sene ödeniyor. Nöbe olayında sizinle aynı fikirdeyim bu arada. Müfettiş nöbet defteri ister ama ücreti ödenmez. Bununla ilgili sanırım bilgileri vardır ya resmi olarak nöbeti kaldırırlar Hem'lerde yada bir değişiklikle bizlere de öderler gibi geliyor.
 
Bu konuda Halk eğitim merkezlerinde farklı uygulamalar yapılmaktadır. Mevcut yönetmelikleri Aynı ilçe sınırları içinde bulunan iki farklı halk eğitim merkezi bile farklı şekilde uygulayabiliyor (Biri öderken, diğeri ödemiyor.) Sene başı (15 saat x 2 hafta =30 Saat ek ders - Yaklaşık 300 TL) sene sonu (15 saat x 2 hafta =30 Saat ek ders - Yaklaşık 300 TL) seminer çalışması göz önüne alındığında yıllık 600 TL gibi ücret kaybı oluyor Halk Eğitim Merkezi Öğretmenlerinin 10 Sene halk eğitimde görev yapan bir öğretmen için 10 yıl X 600 TL = 6000 TL gibi büyük bir rakam ortaya çıkıyor.
Halk eğitimde çalışan sendikalı öğretmenler mutlaka sendika kanalı ile bu durumu dile getirmeli ve Dava sürecini başlatmalıdırlar. Bir üstte dava açan arkadaş haklı olduğunu ıspatlamış ve hakkını almıştır.
Eşit işe Eşit ücret mantığıyla hareket edildiğinde seminer dönemi için okula giden tüm öğretmenler eşit haklara sahip olmalı ve hakkı ne ise onu almalıdır. Seminer Ücreti ödenmiyorsa Halk Eğitim Merkezi Öğretmenlerinin bu tarihlerde okula gitmesnin de bir anlamı kalmamaktadır. (Yönetmelik bu tarihlerde yapılan çalışmalar karşılığında öğretmenlere (Halk Eğitim öğretmenleri hariçtir diye bir ibare yok.) haftada 15 saat ücret ödeneceğini söylüyor.)
Nöbet ücretine gelince; Halk eğitim Merkezi öğremenlerine nöbet ücreti öndememesi demek, Halk Eğitim Merkezlerinde Nöbet uygulaması yok demektir. Bundan sonra halk eğitim merkezi öğretmenlerine nöbet görevi verilmemesi gerekir. Görev verilirse Ücret ödenmesi gerekir. Ücret ödenmeden nöbet görevi haksız uygulama olur ki Yine bu durumda kalan arkadaşların dava acması gerekir. (Maalesef ki çalıştığımız bakanlıkta o kadar tutarsız uygulamalar yapılıyor ki yargıya başvurmadan kendi haklılığımızı ıspatlayamıyoruz.) Sendikalı Arkadaşlar üyesi olduğunuz Sendikalar sizin haklarınızı korumak ve size yapılan haksız uygulamaların önüne geçmek için var olan yapılardır. Üyesi olduğunuz sendikalardan sizin haklarınızı korumalarını ısrarla isteyiniz.
 
http://www.kamuexpress.com/default.aspx ... emIFfntmko

Bir haber sitesinde haberi paylaştık. Genel müdürlüğün de bilgisi olacak sanırım.
Hocam sağ olsun mahkeme kararını gönderdi. Mahkeme de Yaygın eğitimin mevzuatındaki tanıma göre ücret verilebileceği hususunda olumlu sonuç vermiş ve yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar vermiş.
Genel müdürlük çözerse artık bu sorunu kimse yaşamaz diye düşünüyorum.
En son ihtimal mahkeme de açmayı düşünüyoruz.
Habere yorum yazarak destek olabilirsiniz.
Ben yazdım Kadıköy ilçesinde 2 dönemdir sorun yaşandığını, verilmediğini belirttim.
iyi günler.
 
İstanbul'da Beyoğlu MEM'in görüş sorması üzerine il Milli Eğitim Müdürlüğünden olumsuz yanıt geldi. Ödenemez diyor. Ayrıca bilgi için tüm ilçe Milli Eğitimlere göndermişler. Onlar da Halk Eğitim Merkezlerine.
Genel Müdürlük bir şey yapmazsa sanırım son çare dava açmak olacak.
 
Arkadaşlar halk eğitimde çalışıyorum.12/06/2017 itibariyle kurs açarsam maaş karşılığı ek dersten düşülür mü? Bununla ilgili bir yazı var mı? 1 Temmuz'dan sonra girildiğinde maaş karşılığı olmuyormuş. 12 Haziran'dan sonrası benim için önemli. Yardımcı olabilecek var mı bu konuda?
 
Ekdersten düşer hocam.1 temmuz itibariyle girdiğiniz ders saatinin tamamını ek ders alabilrisiniz.1 temmuzdan öncekiler maaş karşılığıı olur
 
Bu seminer döneminde ücret yatıp yatmayacağına ilişkin net bir bilgi var mı? Tekrar konu açmamak adına burdan yazdım.. tşkler
 
Geçtiğimiz haziranda ücret yattı.. Eylülde yatmadı.. dönem arasında idarecilerimiz artık yatacak dedi. Ancak şıan da net bir cevap veremiyorlar...
 
kamuajans haber sitesinde yatacak diye bi haber çıkmıştı ekim 2016 gibi ama herhangi bir resmi yazı yok bu yüzden yatmayacak gene
 
Yatmıyor hocam. Farketmişsinizdir MEB'in yayınladığı seminer programında halk eğitimler için bir çalışma yok.

Eğitim ihtiyaçları belirleme çalışmalarına katılıyor bu dönemde halk eğitim öğretmenleri ve bunu maaş karşılığı olarak yapıyorlar.
 
Arkadaşlar benim bir sorum olacaktı, bu sene ilk defa halk eğitime geçtiğim için bilmiyorum.
Geçen sene de ücret yatmamış bizde, ve öğretmenler seminere katılmamış. Bu seneki müdür yardımcısı seminere katılacak herkes diyor. Ücretinden geçtim de Halk eğitimde seminerde ne yapılıyor? Bilen varsa yazabilir mi? İkinci haftası rapor almayı düşünüyorum, zaten ücret yatmıyor boş yere rapor almanın bir mantığı var mı? Açıklayan olursa sevinirim
 
Hocam geçtiğimiz yıllarda konu verilip rapor isteniyordu normal okullardaki gibi. Ancak bu sene herhangi bir konu dağılımı da yapılmadı hemler için meb tarafından. O yüzden herhangi bir çalışma yaptırılacağını sanmıyorum. Alan taramasının da yapılmayacağı söylendi. Ben de merak ediyorum açıkçası ne olacak :)
 
Son Durum Nedir arkadaşlar
Seminer var mı?
Maaş karşılığı mı gidiyor sunuz?
İkinci Hafta ilçe dışında alınabilir mi?
 
ucret yok, sene sonu degerlendirme toplantisi yapilacakmis. onun disinda da bir seye gtmem, mudurde gel demez sag olsun.
 
Seminer döneminde girilen derslerden maaş karşılığı kesiliyor mu yoksa girdiğinizin tamamını ücret olarak alıyor musunuz?
 
Geri
Üst