Ticaret meslek lisesi kalmadı artık hepsi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne dönüştü. Tabi ki okullardaki alanlar bakımından hâlâ işlev açısından ayrım var.
Bana sorarsanız ilk olarak önceden endüstri meslek olan olan bir okula, sonra kız meslek en son olarak da ticaret meslek lisesi yazarım.
Eğer bunlar yoksa mesleki eğitim merkezi ardından da halk eğitim merkezi yazardım. Ancak mecbur olmadıkça halk eğitim merkezi yazmazdım.
Meslek liseleri ek ders yönünden avantaj sunabiliyor, endüstrilerde yerleşmiş bir sistem olduğundan idari yönden sıkıntılar yaşamazsınız. Kız mesleklerde öğrenci yönünden fazla sıkıntı yaşamazsınız. Ticaretlerde idarecilere ve öğretmenlere de bağlı olarak hem idare hem de öğrencilerle sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ancak bu üç okulun resmiyette bir farkı kalmadı ama idarecilerin bilgisine göre uygulamalarda sıkıntılar olabilmekte.
Mesleki eğitim merkezleri yetişkin ve çıraklara eğitim veriliyor, genelde açık meslek lisesi öğrencilerinin yüz yüze derslerine girersiniz muhtemelen. Meslek liselerinden en büyük farkları öğrencilerinin 18 yaşından büyük olması ki bu da beraberinde disiplin sorunu yaşama ihtimalini artırıyor.
Halk eğitim merkezlerinde kurs açamazsanız ek ders alamazsınız, akşam ve hafta sonları çalışmak zorunda kalabilirsiniz, normlarının nasıl belirlendiği de bir muamma, açıkçası kapalı kutular. Bu nedenle son tercihim halk eğitim merkezleri olurdu.