Bugünlerde İstanbul'da şöyle bir tur attığımda hemen hemen herkesin karnında (boyuna asılı şekilde) bu makinelerden görüyorum. Geçenlerde Bebekte yürürken özellikle dikkat ettim. Sonra gerçekten insanların son zamanlarda fotoğrafçılığa bu kadar ilgi duymasının sebebi nedir diye düşündüm.
1999-2004 yıllarında bazı günlerde İstanbul sokaklarında Zenit foto makinemle sadece fotoğraf çekmek amaçlı dolaşırdım. Fotoğrafla ilgili bazı sertifika programlarına da katılmıştım o dönemde. İnsanlar arasında foto mak ile yürürken kendimi garip şekilde farklı hissederdim.
Şu sıralarda istisnasız herkesin kafasında, hedefinde Dijital bir SLR fotoğraf makinesi almak var. Fiyatları da gayet sağlam. 11 yaşındaki yeğenim geçen sene shopping fest sayesinde neredeyse 2000 TL ye çok iyi fiyata bir dijital makine aldığını söyleyerek bana heyecanla tanıttı.
Bu yeni SLR alma furyasının büyük firmaların tüketim toplumuna koydukları yeni hedef olduğunu sanmaktayım. Laptop varmı? var! Dokunmatik telefon? Var! HD Kamera? var! Led TV? Var!.... O zaman yeni bir akım yaratmak lazım.
İnsanlar öyle bir hale getiriliyor ki. Kimse bu aygıta
gerçekten ihtiyacım var mı diye kendi kendine sormuyor? Kendimizi bu aygıta nasıl para ayıracağımızın hesaplarını yaparken buluyoruz. Şu kadar taksite bölsem şöyle olur vs... Bundan 7-8 sene önce bir maaşını bir fotoğraf makinesine yatıracaksın deseler. Kimse buna inanamazdı.
3-4 sene sonra bu makinelere dolaplarımızda yer aramaya başlayacağız. Sonrasında da çöpe gidecek. O zaman diyeceğiz ki zamanında buna şu kadar para vermiştim. Ne yapmışım ben. Şimdi şu kadar fiyatı. O zaman anlayacağız ki hormonlu bir alışveriş döneminde hormonlu bir fiyat karşılığında almışız bu aygıtı.
Bence bu alışverişleri yapmadan önce bir kez kaç frene basıp, üzerine tekrar tekrar düşünmek gerekiyor. Bende bazen elektronik mağazalarını dolaşırken 3500 TL lik TV ile 4000 TL lik iki TV'yi karşılaştırırken buluyorum kendimi.
![Smile :) :)](https://cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@14.0.2/assets/72x72/1f642.png)
Hevesinizi kaçırmak istemem ama bu hevesler gelip geçici gibi geliyor bana.