Hastaneye ‘Acil Servis’ Cezası Verildi

Kodla Büyü

hasari

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
13,082
Fahiş Ücret Aldığı Saptandı

Bünyesinde sekiz hastanesi bulunan bir hastaneler grubu Sağlık Bakanlığı kararıyla 10 gün boyunca yeni hasta kabul edemeyecek. Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasına göre, Türkiye genelindeki tüm hastanelerin acil servisine gelen ve durumu kritik olan hastalardan hiçbir ücret alınmıyor. Ancak, bu hastanenin acil servisine giden ve durumu ağır olan hastalardan fahiş ücret alındığı saptandı.

Bu durum üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, iki yıl önce 60 milyon dolarlık yatırımla kurulan hastaneye 10 gün sürecek bir ceza verdi. Hastaneye uygulanan cezanın haklı bir gerekçeye dayandığını söyleyen Sağlık Bakanlığı acil servise gelen ve durumu ağır olan hastalardan, hiçbir hastaneden para alınmadığını hatırlattı.

Hastaların Şikayetleri

Hastalar http://www.sikayetvar.com’a gönderdikleri şikayetlerle bazı özel hastanelerin acile gelen hastalardan ücret aldığını ihbar etmişlerdi. Hatta bir çok şikayette hastanelerin acil servislerinde verilen hizmetin ücretli olup olmadığını sordular. Bu şikayetlerden bazıları şöyle:

“Tüp bebek tedavisi görüyorum. 20 Nisan 1011 tarihlerinde sancılanınca doktorumu aradım ve hemen hastaneye gelmemizi söyledi. Bir de acile gittik saat 23.00 civarında doktorum hemen ameliyata aldı. Ameliyat oldum acilden giriş yaparak ve ertesi gün ödemede bize 5 bin lira ödeme çıkartıldı. Pazarlıkla 3 bine inebildik ve biz acillerin ücretsiz olduğunu söyledik. Yetkili bize evinizin yakınındaki hastaneler ücretsizdir dediler. Şimdi anlamadığım aciller ücretli mi değil mi?”

“Hastanede acil durumda götürülen hastaya tedavi uygulandıktan sonra 100 TL ücret talep ettiler ve sonra hasta acilde para verilmiyor deyip ücreti ödemeye karşı çıkınca hastane doktorlarından ortopedi uzmanı (tedaviyi uygulayan) bu kişiler bir daha bu hastaneye alınmayacak deyip otomobiline atlayıp hastaneden uzaklaştı. Ve sonra hastanın itirazlarının doğrultusunda ücret 75 TL indirilip zorla ücret ödettirildi. Sağlık Bakanlığı kanuna göre de : 73. Maddede acil hallerde SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarına da başvurulabileceği ve acil hizmete dair bedelin SGK tarafından karşılanacağı hükümleri yer alıyor. Acil sağlık hizmetleriyle ilgili bir diğer önemli mevzuat kaynağı da Sağlık Uygulama Tebliği'dir (SUT). SUT'un 4.3. Maddesinde, "Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık hizmeti sunucuları acil servis hizmetlerini Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ile 'Acil sağlık hizmetlerinin sunumu' konulu 2008/13 Sayılı Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda yürüteceklerdir. (2) Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri için kişilerden veya kurumdan herhangi bir ilave ücret talep edemez" düzenlemesine yer veriliyor.”

“Annemin fenalaşması sonucu bize en yakın olan hastaneye gittik. Kendisi nefes almakta zorluk çekiyor ve kalbi sıkışıyordu. Derhal oksijen verdiler serum vs. Tedavisi devam ederken fatura için bilgilendirme yaptılar. O an umurumda olmadı elbet sonrasında ise istedikleri meblağı duyunca tahlilleri yaptırmadım. Gelen fatura 262 TL idi. Üstelik bunun 185 TL’si acil muayene olarak işlenmiş. Oysaki acil durumlarda Sağlık Bakanlığı açıklaması var ücret alınamaz diye. Bu düpedüz haksızlık, kural tanımazlık ve durumdan faydalanmaktır. Hasta yakınları olayın sıcaklığı ile önce algılayamıyor.”
 

Ekli dosyalar

  • 230304_10150587939105212_279994695211_18612882_2092720_a.jpg
    230304_10150587939105212_279994695211_18612882_2092720_a.jpg
    10.3 KB · Görüntüleme: 2,253
iyi olmuş diğer hastanelerede ibret olsun. türlü bahanelerle insanları kandırıp paralarını almasınlar
 
Ona bakarsan bütün özel hastanelerde randevu alıp dakikalar sonra doktorun yanına gidebiliyoruz. Sebebi ne? Randevu almayıp da "Bana bakmazsanız sizi şikayet ederim" diyenler. Onlar biz randevu alanlardan önce defolup gidiyorlar. Özel hastanenin devlet hastanesinden farkı yok, arkadaş orada devrim yapılmıştır diyor, Nasyonal Sosyalist Parti de demokrasi içinden çıkıp çok güzel bir devrim yaptı eğer biliyorsan...
 
başkent hastanesine enjeksiyon için gittik. gece saatinde acil açık. girdik ama para verirsek enjeksiyon yapabileceklerini sadece hastanede yazılmış reçeteleri ücretsiz yaptıklarını söylediler.
 
Özel hastanelerde hastalara fark soygunu!
İstanbul'daki 80 özel hastaneden 60'ının hastadan alınacak yüzde 90'lık fark ücretini yüzde 300'e kadar çıkardığı belirlendi.

Yasalar, A sınıfı hastanelerin hastadan ayakta tedavi için en fazla 39 lira alabileceğini söylerken, 595 liralık fatura kesildiği ortaya çıktı.

yasal mevzuata göre Özel hastaneler en fazla yüzde 90 fark ücreti alabileceğini buna rağmen hastaneler yüzde 150-200 hatta 300'e kadar fark ücreti alabildiğini kaydetti.

Örneğin kardiyoloji muayenesi için bir özel hastane hastadan en fazla 35 lira fark ücreti alması gerekirken 70 lira aldığını anlatan Demir, "Yani yasanın belirlemiş olduğu miktarın iki katı. Ya da bir gebe kadın muayene olmak için özel hastaneyi tercih ettiğinde kendisinden yüzde 90 değil yüzde 180 fark alıyor. Bunu yaparak hem yasaya muhalefet etmiş oluyor hem haksız ve yersiz kazanç elde ediyor. Devlet de buna göz yumuyor" dedi.

ÜST LİMİT 39 LİRA

Kardiyoloji muayenesi için devletin ödemiş olduğu miktarın 30 lira olduğunu belirten Demir şunları söyledi: "30 liranın yüzde 90 fark ücreti 27 lira. Bunun üzerine artı olarak 12 lira katkı payı alınır. İkisinin toplamı 39 lira. Bu 39 lira ayakta tedavilerde alınır ve alınabilecek en yüksek üst limittir. Bunun üzerinde 1 lira fazla para alan hastane haksız ve yersiz ücret almış durumuna gelir. Kaliteli yani A sınıfı hastanenin alacağı fark ücreti yüzde 90, bir alt kalite hastanenin yüzde 75, sonraki de yüzde 67 ve yüzde 30'a kadar düşer."

SGK HER İŞLEM İÇİN 15 BİN CEZA KESİYOR
hiçbir sağlık güvencesi olmayan hamile kadınlar, özürlüler ve kimsesiz muhtaç çocukların acil durumu olmasa da hiçbir özel hastaneden geri çevrilemeyeceğini vurgulayan Demir, "Hizmet bedeli kendisinden değil, hastanın yaşadığı belediyeden teshil edilir.Bunlar yeteri kadar bilinmediği için özel hastaneler hastadan istediği gibi fark ücreti alıyor. Kaldı ki bütün özel hastaneler yatak kapasitesinin yüzde 3'ünü fakir ve muhtaç hastalara ayırmak tedavi etmek zorunda.Halbuki buna da kimse uymuyor" dedi. SGK, bir hastanın haksız yere para alındığı iddiasını üzerine yaptığı incelemede bunu tespit ederse hastaneye her bir işlem için 15 bin lira ceza kesiyor.

HASTAYA İADE YAPILMIYOR

"Devlet hastadan alınan fark ücreti dolayısıyla kendisi menfaat elde ediyor ama hastaya fazla paranın iadesine yönelik hiçbir yasal işlem yapmıyor "diyen Orhan Demir, vatandaşın da mağduriyetinin giderilmesi gerektiğine işaret etti.

Demir, "Hasta iade için Borçlar Kanunu'na göre hastaneye dava açması lazım ki bu zahmetli bir iş. Aynı şeyi ben yaptım. Devlet hastaneye 30 bin lira ceza kesti ama ben fazla ödediğim 30 lirayı geri alamadım. Yani devlete 30 bin lira kazandırdım ama kendi 30 liramı alamadım" İfadelerini kullandı.

ACİLDE DE CİDDİ SKANDALLAR VAR

Türkiye'de acille ilgili ciddi skandalların söz konusu olduğuna değinen Orhan Demir, "Kişi acil olarak hastaneye gidiyor ama özel hastane fark ücreti alabilmek için hastaya 'Acil değilsin' diyor. Öte yandan acilden gelen kişilerden acil durumu sonlana kadar kesinlikle ücret alınmaz. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil hal olarak belirlediği durumları acil olarak değerlendirmiyor"
dedi.

595 LİRALIK FATURA 44 LİRAYA DÜŞTÜ

Normalde 30 lira olan muayene ücreti içinde bu tahlillerin yapılması gerekiyormuş. Sonuç olarak, 30 lira muayene ücretinin 12 lirasının SGK tarafından, 18 lirasının hasta tarafından ödenmesi gerekiyormuş. Hastane, 595 liralık tahlilinin 551 lirasını fazladan aldığını, hastanın aslında yalnızca 44 lira ödemesinin yeterli olduğunu söyleyerek 551 lirayı bana geri ödemek için işlemleri başlattı."

HASTA NE YAPMALI?
Özel hastaneye gitmeden önce muayene ücretleri dahil harcama tutarını öğrenmek mümkün. Bunun için SGK'nın web sitesine girip 'hastane seçin' uygulamasını seçmek yeterli. Uygulamada Türkiye genelindeki anlaşmalı hastanelerin listesi yer alıyor. SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastaneler 5 farklı sınıflandırmaya göre ayrılıyor. Hastane, doktor ve işlem seçimi yaptıktan sonra hastanın en fazla ne kadar ödeyeceği aktarılıyor.
adres burda;
http://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/

İhbar hatlarını 170 ve 184 arayın.
* 100 lira üzerindeki tüm ödemeler için detaylı fatura alma haktır.
* Tüm hastanelerde, anlaşmalı ya da anlaşmasız, trafik kazası geçirmiş kişilere verilen sağlık hizmetinin tamamının bedava olduğunu unutmayın. Hayati risk doğurabilecek acil kapsamındaki hallerde ücret talep edilemez. Kendisinin ya da yakınlarının güvencesi yoksa 18 yaşından küçük olanlar ücretsiz sağlık hizmeti alır.
*Yasaları ihlal eden hastaneleri SGK'ya, İl Sağlık Müdürlüğü'ne veya Sağlık Bakanlığına şikâyet edin. Aynı zamanda yetkililer hakkında savcılığa da başvurulabilir.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/ozel-has ... efault.htm

sağlıcakla kalın,
keşke sağlık gibi bi konuda para konuşmamış olsak,
keşke sağlıkta para pazarlığı yapmamış olsak,
keşke insanlar parası kadar değil,
kariyeri ve mesleği ne olursa olsun,
herkes,
sadece ve sadece insan olduğu için ve bu devletin bi vatandaşı olarak,
en hızlı ve en nitelikli sağlık hizmetine ulaşabilse.
keşke sağlık,
üzerinden para kazanılacak, ticaret yapılacak,
ticari bir meta olarak görülmese.....
ne kadar ekmek, o kadar köfte hesabı olmasa yani.

son kısım biraz fazla mı ütopik oldu ne!......
neyse Allah, kaza, bela, hastalık vermesin cümlemize.....
 
MEB de ne kadar rezillik varsa sağlık bakanlığındada o kadar rezillik var. başbakan diyorki eğitimde devrim yaptık diyor. vatandaş devrim yapıldığını zannediyor sizde sağlıkta devrim yapıldığını zannediyorsunuz. ama rezillik diz boyu. sağlıkta öyle vurgunlar varki bu hastanede olan olay çerez kalır
 
gulftown' Alıntı:
sağlık alanında bu ülkede devrim yapılmıştır....

geçen hafta boğazım arıyordu yolda hastenenin önünden geçerken bi görüneyim dedim. Doktor boğazın biraz kötü durumda(bende biliyorum zaten onun için geldim)sana ilaç yazayım dedi 20 saniye sürmedi tedavim. Toplam 38 tl ye mal oldu tedavim. Dedim Allah kimsenin başına ciddi hastalık vermesin maaşlarımız yetmeyecek :oops:
 
özel hastanelere geçen doktorlar,
10binlerce lira transfer ücreti alıyorlar.

hastane patronları doktorlara özel hastanelerinde çalıştırmak için,
ayda kaç ameliyat yapabileceklerini soruyor.
-daha fazla ameliyat daha fazla para demek.-
-yoksa neden her doktor, özele geçmez acaba!-

sezaryen ile doğumların ülkemizde fazla olmasının nedeni,
-zorunluluk olması durumunda yapılması gereken bir müdahale olmasına rağmen-
devletin özel hastaneye normal doğumdan fazla ödeme yapıyor olması.

devlet hastanelerinde de performans sistemine geçilmesiyle,
apandisit ameliyatları 3 kat arttı. bi önceki yıla göre...
2010daki istatistikti sanırım.

özellerde,
devletteki doktorların ameliyat edilmez,
edilirse ya masada kalır ya da fazla uzun yaşamaz denilen hastalar bile,
hastanın hayatı pahasına ameliyat edilmektedir.

doktorlar da insan,
onlar da hata yapabilir,
-tıbbi müdahalelerde-
hatta hatalarının bedelini hastaları canıyla ya da vücutlarında kalan noksanlıklarla öder.

ama özel hastanelerde insan hayatı,
insan sağlığı gözardı edilmektedir.
ticari bi faaliyet olduğu için "sağlık sektörü" olarak adlandırılır ve
kar ön planda tutulur.

bu söylediklerim ülkemizdeki çoğu özel hastane için böyledir.
dürüst olarak çalışanlar muhakkak vardır.

verdiğim örnekler,
basında şimdiye kadar karşılaştığım,
hatırladığım özel hastane vakalarıdır.

ve bu işin sonu,
belli bi süre sonunda yeterli fiziki, sosyal altyapı oluştuğunda,
ve ülke belki ileride bi ekonomik krize girdiğinde,
özel hastanelerin yabancı özel hastane zincirlerine satılmasına kadar gider....
borca sıkıştığımızda özel hastanelerinizi satın diye bi şart konulur belki önümüze.
bu da benim,
birileri paranoya diyebilir ama şahsi düşüncemdir.
 
Zapsu’ya çalım atıp Medical Park’ı kaptı
Uzun süredir Cüneyt Zapsu’nun temsil ettiği ABD’li “TPG” ile masada olan Medical Park’ın ortakları son anda yeni talip İngiliz fonla el sıkıştı.
Çoğunluk hisse artık Pamplona’nın oldu.


Temsilciliğini Cüneyt Zapsu’nun yaptığı Texas Pacific Group (TPG) ile uzun pazarlıklar ardından son noktaya gelinmişken,
Medical Park İngiliz yatırım fonu Pamplona’nın oldu.
Son anda devreye giren İngiltere merkezli yatırım fonu Pamplona’nın Medical Park’ın çoğunluk hissesini satın aldığı konuşuluyor.

10 yeni hastane daha kuracak
1995’ten beri Türkiye’de hastanecilik alanında faaliyet gösteren Medical Park Hastaneler Grubu, Türkiye’nin en büyük hastane zinciri.
Muharrem Usta tarafından kurulan şirkete 2009 Aralık’ta ABD’li Carlyle Grubu ortak oldu.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/zapsu-ya ... efault.htm
 
Geri
Üst