Haydi Pardus kullanalım

Kodla Büyü

tazika

Aktif Üye
Arkadaşlar senelerdir ezik bir biçimde microsofta dolayısıyla amerikaya mahkum olduk. haydi kıralım zincirlerimizi
Pardusu popülerleştirelim. Popülerleştikçe yazılım firmaları windows tekelini bozacaklardır.
Var mısınız bilişimde kurtuluş savaşına...?

Ben çok istiyorum Pardus'u öğrencilerime anlatmayı. Kendim kullanıyorum 2.bir işletim sistemi olarak. Fakat okulda kuramadım. Kurulumun başına takılıp kalıyor. İçinizde böyle bir sorun yaşayan var mı? Kurulum yapmaya çalıştığım ISO dosyası Pardus 2009.

fucar07' Alıntı:
Ben çok istiyorum Pardus'u öğrencilerime anlatmayı. Kendim kullanıyorum 2.bir işletim sistemi olarak. Fakat okulda kuramadım. Kurulumun başına takılıp kalıyor. İçinizde böyle bir sorun yaşayan var mı? Kurulum yapmaya çalıştığım ISO dosyası Pardus 2009.

İso dosyasını orjinaliyle karsılastır.cdye yazdırırkende yavas hızda yazdırmayı dene.
http://www.pardus.org.tr/belgeler/iso_nasil.html

Tübitakın verdiği CD den kurmayı denedim. Olmadı netten indirdim. İkisinde de aynı yerde takılıp kalıyor. Esc tuşuna basınca da error hatası satırlar halinde akıp gidiyor.

ben de kurdum kullanıyorum ama canon yazıcı mı kuramadım.. daha yeni yeni alışıyorum.. bir de ekranın çözünürlüğünü bir türlü yükseltemedim 800*600 gibi duruyo:))

Reklamını masaüstü arkapalanı yapabiliriz.

Bu da benden bir katkı.

PSD formatında da yüklüyorum, isteyen arkadaşlarım değiştirebilsinler.

Ekli dosyalar

• GNU Arkaplan.jpg
    GNU Arkaplan.jpg
    211.8 KB · Görüntüleme: 846
Yaz tatilinde 2009 u siteden istedim. Gelen Cd den kurmadı. İkinci Sistem olarak internetten iso indirip kurdum.
Kullanırken önceden Linux tecrübem olmasına karşın zorluklar yaşadım. Kaldırmak zaten sıkıntılı. Windows tan farklı olsun orjinal olsun diye işlemler bu kadar zorlaştırılmamalı bence.
Bu haliyle benim için yaklaşılmayacak bir sistem.

Hocam maalesef insanları alışkanlıklarından vaz geçirmek çok ama çok zor.
Devletimiz radikal bir karar alıp dese ki kardeşim ben bundan kelli Microsoft'a para kazandırmayacağım.
Bütün resmi kurum ve kuruluşlarda bu sistemi kullanacaksınız. işte o zaman olur.
Daha biz Firefox ile ilsise e-okul a giremezken nasıl yükleyelim Pardusu?

hocam butun herkese baştan sona eğitime alman lazım bir kere heryerde bu kullanılsın istiyosan.
teknik destek sorunu olcka baştan aşağı.
Öle canının istediği heryerde döküman desteği yok.
Sen bilg öğretmenisin sıkıntı yaşıyabiliyosun kullanırken ama normal vatandaşın feleği şaşar kullanırken..

insanlar Linux ve türevlerini eleştirirken sanki kullandıkları işletim sistemi hiç çökmüyor, mavi ekran hatası vermiyor, bilgisayarınız şu anda yanıt vermiyor mesajı ile kilitlenme yapmıyor, görev yöneticisinde bir işlemi sonlandırmak istenildiğinde bu işlem kritik bir görevde sonladırılamaz mesajı vermiyor gibi konuşuyor.

Pardus Eğitimi almak ve ilgilenmek isteyen arkadaşlar 2010 yılında hizmetiçi etkinlik planında hem eğiticiler için hem de ilgili arkadaşlar için yaklaşık 10 tane kurs var.

Türkiyede radikal kararlar alınmadıkça pardus yaygınlaşmaz. İster istemez windows kullanmak zorunda bırakılıyoruz. Windows 7 ile birlikte sanırım windows kullanımı daha da artıcak gibi...vista varken pardusun yaygınlaşması konusunda çok ümitliydim fakat şuan okadarda ümitli değilim.

Pardusu kurdum..Yaklaşık bir yıl kullandım...Ama basit bir usb modemi tanıtamadım...Kendimi pardusta bilgisyara yeni baslamis acemi gibi hissettim ama yılmadım:) Tam bir yıl kullandım...Bence çok eksikleri var...Basit bir işlem için bin satır kod yazıyrosun..Hem zaman kaybı..Hemde çok zor...

Hocam bahsettiğiniz modem 3g modem ise o modemleri çevirmeli ağ ile kullanmak gerekiyor. Pardus'un en basit iş için kod gerektirmesi de aslında biraz da güvenlik amaçlı bir şey. Sonuçta sadece tıklanarak yapılan işlemleri herkes yapabileceği için güvenlik konusunda sorunlar meydana gelebiliyor. Ha, zorluk kısmına gelince ben bir süre sadece linux kullanmıştım üniversitedeyken, daha sonra windows kullanmaya başladığımda fena şekilde afalladım, o kolay ve basit olan windows zor gelmişti :D

halilturkoglu' Alıntı:
Hocam bahsettiğiniz modem 3g modem ise o modemleri çevirmeli ağ ile kullanmak gerekiyor. Pardus'un en basit iş için kod gerektirmesi de aslında biraz da güvenlik amaçlı bir şey. Sonuçta sadece tıklanarak yapılan işlemleri herkes yapabileceği için güvenlik konusunda sorunlar meydana gelebiliyor. Ha, zorluk kısmına gelince ben bir süre sadece linux kullanmıştım üniversitedeyken, daha sonra windows kullanmaya başladığımda fena şekilde afalladım, o kolay ve basit olan windows zor gelmişti :D

Hocam bahsettiğim...3g modem değil di..Tek portlu usb adsl modem vardı bir zamanlar bende:) Ama pardusun gibi linux türevlerinin en güzel özelliği antivirüs programı olmadan gönül rahatlığı ile nette sörf yapmanız:D Çok hızlı...Ayrıca pardusun yanında open office tutun photoshop benzeri programlarda kuruluyor. Ama bazı donanımları tanımıyor...Onun için root satırında benim için zor olan kodlar ile tanıtmak gerekiyor..Ama genel olarak...ÖZGÜRLÜK güzer birşey...:)

Keşke CS4 ve popüler araçları direk kurabilsekte kurtulsak MS den.
İşletim sistemiyle pek işim olmaz ama olsun MS olmasın artık. Bakalım önümüzdeki 5 yıl içinde bakanlığın konuyla ilgili çalışmara başlayacağını tahmin ediyorum.

Pardus (daha doğrusu linux) çok stabil, güvenli ve kullanışlı bir işletim sistemi. Ancak pardus'un windows'u geçmesinin tek yolu devletin inux'e geçmesi, geçirtmesi. Ancak bu şekilde Pardus gelişir, açık kaynak kodlu programlar gelişir, Türkiye de bilişim sektöründe bir yerlere gelebilir.

Sonuçta Ulusal işletim sistemi... Aramızdaki bölücüler yaw Ulusal işletim sistemi mi olurmuş diyebilirler ona göre :D

pardus kullanacağınıza ubuntu kullanın hiç değilse linux un neler yapabileceğini görün :D

mefete' Alıntı:
Pardusu kurdum..Yaklaşık bir yıl kullandım...Ama basit bir usb modemi tanıtamadım...Kendimi pardusta bilgisyara yeni baslamis acemi gibi hissettim ama yılmadım:) Tam bir yıl kullandım...Bence çok eksikleri var...Basit bir işlem için bin satır kod yazıyrosun..Hem zaman kaybı..Hemde çok zor...

evet bu haliyle linux yaygınlaşamaz. kullanıcı dostu değil..

Arkadaşlar ben bir haftadır ubuntu Karmic Koala kullanıyorum arayüzü çok güzel program derdi yok güncelleme sitesinde isteğiniz pek çok proramı bulmak mümkün. Çift işletim sistemi değil sadece linux kullaıyorum ama yanında bir çok sıkıntıları da yok değil
Örneğin mebbise giremiyorm i.explorer olmadığı için
kullandığı yazılımlar bilgisayarın donanımından yeterince verim alamıyor (Örneğin kamera çok kötü gösteriyor)
bir de onca yıl windows dan sonra zor geliyor insana
Ancak keyfen değil zorunluluktan kullanıyorum Windowsun hiçbir versiyonuyla(XP, Vista, 7) sistem 2 hafta dayanmıyor(10 dk içinde fan sabit hızla çalışıyor ve ne klavye ne fare çalışıyor usb lerde iptal). Sorunun bilgisyardan mı yoksa sistemden mi kaynaklandığını görebilmek için şu an deneme aşamasındayım

skipper_forum' Alıntı:
Hocam maalesef insanları alışkanlıklarından vaz geçirmek çok ama çok zor.
Devletimiz radikal bir karar alıp dese ki kardeşim ben bundan kelli Microsoft'a para kazandırmayacağım.
Bütün resmi kurum ve kuruluşlarda bu sistemi kullanacaksınız. işte o zaman olur.
Daha biz Firefox ile ilsise e-okul a giremezken nasıl yükleyelim Pardusu?

:+1: :+1: :+1:

Öncelikle Pardus iddia ettikleri gibi Ulusal İşletim Sistemi değildir. Bir sistemin bu vasıfla anılabilmesi için en azından %51 i yerli olması gerek. Pardus'un adeta inkar eder gibi bahsetmediği konu şu: Pardus'un toplasan çarpsan ancak %10 yerlidir. tasma, çomar ve pisi.. başka yerli bir şey göremedim ben.. Varsa unuttuğum yazsınlar.. Çekirdekten masaüstü yöneticisine ve diğer bilumum programlara kadar bütünüyle yabancı. Daha doğrusu "OpenSource".. Tabiki open source programlara bizimkilerinde katkısı var ama %10 bile Bizim olmayan bir sistemi "Ulusal" diye lanse etmek üçkağıtçılık..

İkinci olarak www.distrowatch.com sitesi güvenilir Linux sitelerindendir.. Bir manada dağıtım kullanım istatistiğini tutar.. burda Pardus 37. sırada.. Ubuntu, Mandriva, Pclos, Arch, Fedora, Suse gibi bir çok "baba" linux dağıtımı dururken insanımızı Pardus'a hapsetmek ne derece doğru. Parduscular olaya en azından insanları Linux ile tanıştırdık nazarıyla baksada yanlış yönlendirme var ortada..

Üçüncüsü bir arkadaş USB modemlerden bahsetmiş.. Bu tip mantıksız düşünmeden söylenen sözlere çok sinirleniyorum.. Siz bir USB Modem üretmişsiniz ve bu lanet modemin sadece Windows ve Mac driver'ını üretmişsiniz sonrada Linux'te neden çalışmıyor diye yaygara koparıyorsunuz. Bir şirket ürettiği bir ürünün driver'ını Linux için üretmiyorsa ben o ürünü zaten almam. Alırsamda Linuxcuara suç bulmam beceremiyorsunuz bir usb modem tanıtmayı diye.. Bunu söyleyen arkadaş hiç birlgisayardan anlamıyormu?

dördüncüsü Adobe gibi büyük firmalar mesela CS4'ü Mac sistemler içinde üretebiliyorsa Linux içinde uyarlayabilir.. Fakat bunu iki büyük şirketin baskısıyla yapmıyorlar: Apple ve Microsoft.. Mac ile Linuxler birbirine benzerdir sonuçta ikiside *nix tabanlı sistemler.. Birine uyarlanan bir program diğerine de uyarlanabilir. Linuxda CS4 niye çalışmıyor diye kızmak yerine Adobe firmasına tepki gösterin Linux için niye CS4 üretmiyorsunuz diye...

Beşincisi; yaklaşık 8 yıldır Linux kullanıyorum.. daha virüs girdiğine şahit olmadım.. Bir defa Archlinux kullanırken sistemi çökerttim onun dışında hiç sistemim çökmedi.. Şu anda kullandığım Linux Gentoo Linux ve yanılmıyorsam bu sistemi 2005'de kurmuştum.. hala o sistem duruyor ve kaç kez güncellediğimi kernel yenilediğimi hatırlamıyorum.. (Güncelleme derken windowsun saçma güncellemesi değil.. kurduğunuz kullandığınıuz bütüüüün program ve paketlerin bir üst sürüme yükseltilmesi.) Hiç bir işimi windows'da yapmıyorum.. sadece VirtualBox ile sanala bir XP bir de Win2000 kurdum birinde CS4 kurulu.. diğerindede bazı eski oyunları (AgeOfEmpires 2 :=)) oynamak için hafif win2000 kurdum..
At sahibine göre kişner kimse anasının karnında Windows öğrenmedi.. Linux sabır istiyor sadece 1 yılda bilen birininde yardımıyla çok iyi linux kullanıcısı olunabilir (tecrübe ile sabittir.)
Eğer komut kullanılmak istenmiyorsa bütün işlemleri arayüzlere dağıtmış bir çok linux dağıtımı var onlar kullanılabilir. Benim gibi herşeyi kontrol altında tutmak isteyende Archlinux, Gentoo, Slackware kullanabilir..

Genelde o tip bilgisayarları Firewall yada biraz RAM desteği ile Server olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz tabi ihtiyaç varsa.. Pardus'da dahil çoğu dağıtım o PC'de iyi çalışmaz.. Çünki KDE ve GNOME gibi masaüstleri iyi RAM ve işlemci istiyor. Ama mesela Archlinux gibi bir dağıtım kurulur onun üstüne Fluxbox veya XFCE gibi çok hafif masaüstleri kurulabilir. Ama yine de openoffice gibi büyük programlar çok zor açılır.. Benim eski makina Celeron 400 - 128 Ram idi.. Archlinux+Xfce ile kullanıyordum...
xfce : http://wiki.linux-sevenler.org/images/2 ... _arch2.jpg
fluxbox: http://wiki.linux-sevenler.org/images/5 ... xkonur.jpg
fluxbox: http://wiki.linux-sevenler.org/images/9 ... flux11.jpg

Geri