Öncelikle Pardus iddia ettikleri gibi Ulusal İşletim Sistemi değildir. Bir sistemin bu vasıfla anılabilmesi için en azından %51 i yerli olması gerek. Pardus'un adeta inkar eder gibi bahsetmediği konu şu: Pardus'un toplasan çarpsan ancak %10 yerlidir. tasma, çomar ve pisi.. başka yerli bir şey göremedim ben.. Varsa unuttuğum yazsınlar.. Çekirdekten masaüstü yöneticisine ve diğer bilumum programlara kadar bütünüyle yabancı. Daha doğrusu "OpenSource".. Tabiki open source programlara bizimkilerinde katkısı var ama %10 bile Bizim olmayan bir sistemi "Ulusal" diye lanse etmek üçkağıtçılık..
İkinci olarak
www.distrowatch.com sitesi güvenilir Linux sitelerindendir.. Bir manada dağıtım kullanım istatistiğini tutar.. burda Pardus 37. sırada.. Ubuntu, Mandriva, Pclos, Arch, Fedora, Suse gibi bir çok "baba" linux dağıtımı dururken insanımızı Pardus'a hapsetmek ne derece doğru. Parduscular olaya en azından insanları Linux ile tanıştırdık nazarıyla baksada yanlış yönlendirme var ortada..
Üçüncüsü bir arkadaş USB modemlerden bahsetmiş.. Bu tip mantıksız düşünmeden söylenen sözlere çok sinirleniyorum.. Siz bir USB Modem üretmişsiniz ve bu lanet modemin sadece Windows ve Mac driver'ını üretmişsiniz sonrada Linux'te neden çalışmıyor diye yaygara koparıyorsunuz. Bir şirket ürettiği bir ürünün driver'ını Linux için üretmiyorsa ben o ürünü zaten almam. Alırsamda Linuxcuara suç bulmam beceremiyorsunuz bir usb modem tanıtmayı diye.. Bunu söyleyen arkadaş hiç birlgisayardan anlamıyormu?
dördüncüsü Adobe gibi büyük firmalar mesela CS4'ü Mac sistemler içinde üretebiliyorsa Linux içinde uyarlayabilir.. Fakat bunu iki büyük şirketin baskısıyla yapmıyorlar: Apple ve Microsoft.. Mac ile Linuxler birbirine benzerdir sonuçta ikiside *nix tabanlı sistemler.. Birine uyarlanan bir program diğerine de uyarlanabilir. Linuxda CS4 niye çalışmıyor diye kızmak yerine Adobe firmasına tepki gösterin Linux için niye CS4 üretmiyorsunuz diye...
Beşincisi; yaklaşık 8 yıldır Linux kullanıyorum.. daha virüs girdiğine şahit olmadım.. Bir defa Archlinux kullanırken sistemi çökerttim onun dışında hiç sistemim çökmedi.. Şu anda kullandığım Linux Gentoo Linux ve yanılmıyorsam bu sistemi 2005'de kurmuştum.. hala o sistem duruyor ve kaç kez güncellediğimi kernel yenilediğimi hatırlamıyorum.. (Güncelleme derken windowsun saçma güncellemesi değil.. kurduğunuz kullandığınıuz bütüüüün program ve paketlerin bir üst sürüme yükseltilmesi.) Hiç bir işimi windows'da yapmıyorum.. sadece VirtualBox ile sanala bir XP bir de Win2000 kurdum birinde CS4 kurulu.. diğerindede bazı eski oyunları (AgeOfEmpires 2 :=)) oynamak için hafif win2000 kurdum..
At sahibine göre kişner kimse anasının karnında Windows öğrenmedi.. Linux sabır istiyor sadece 1 yılda bilen birininde yardımıyla çok iyi linux kullanıcısı olunabilir (tecrübe ile sabittir.)
Eğer komut kullanılmak istenmiyorsa bütün işlemleri arayüzlere dağıtmış bir çok linux dağıtımı var onlar kullanılabilir. Benim gibi herşeyi kontrol altında tutmak isteyende Archlinux, Gentoo, Slackware kullanabilir..