Hiç arı olmadan bal yapıyorlar

Kodla Büyü

*cem62*

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
816
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Silici, "Bal üretiminde hileli yöntemler kullanıyorlar, glikozdan şurup şeklinde hazırladıkları ürüne polen veya renklendirici katıyorlar, hiç arı olmadan bal yapıyorlar" dedi.

Silici, balın tatlandırıcı ya da renklendirici gibi herhangi bir ek maddenin kullanılmadığı tek doğal ürün olduğunu söyledi. Balın bağışıklık istemini güçlendirici özellikleri bulunduğuna işaret eden Silici, "Arı ürünlerinin tedavi amacıyla kullanılması apiterapi olarak adlandırılıyor" diye konuştu.

Bal üretiminde zaman zaman hileli yöntemlerin kullanıldığını, tüketicilerin bu yöntemleri kolaylıkla fark edemeyeceğini anlatan Doç.Dr. Silici, "Biz de ancak laboratuvar çalışmasında bunu tespit edebiliyoruz. Sahte bal, daha çok ticari glikoz ve nişasta kullanılarak üretilen baldır. Buna bal demek bile yanlış olur" dedi.

Sahte ürünlerle ilgili denetimlerin yapıldığını ancak yeterli olmadığını ifade eden Sibel Silici, şöyle devam etti: "Sahtecilik metotlarını araştırmaktan usandık ama onlar yeni yeni sahtecilik metotları bulmaktan usanmadılar. Bal üretiminde hileli yöntemler kullanıyorlar. Glikozdan şurup şeklinde hazırladıkları ürüne polen veya renklendirici katıyorlar. Hiç arı olmadan da bal yapıyorlar. Bazen öyle örnekler geliyor ki gözle ayırt etmek mümkün değil. Ancak laboratuvar analizinde ortaya çıkabiliyor." Etiketli ve garanti bantlı ürünleri tercih edin Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz da bal üreticilerinin hakkını korumanın yanı sıra insanların gerçek bal tüketmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.
http://www.memurlar.net/haber/220154/
Yılmaz, "Aslında balın sahtesi olmaz. İnsanlar sahte yöntemlerle ürettikleri ürünü bal diye satıyor" dedi.

Vatandaşlara markalaşmış firmaların ürünlerini tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cam kavanozda ambalajlanmış ürünleri tavsiye ediyoruz. Tercih edilen ürün ambalajında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni, etiketi, garanti bandı ve ürünün özellikleri yazılı olmalıdır. Üretici firmaya ait her türlü bilgi bulunmalıdır ki şikayet durumunda ürünün nerede üretildiği belli olsun."
 
Şu dört kavanoz balı 100 liraya satıyorlar ya herhalde onu diyor.
 
Özellikle saf bal yiyebilmek için Ekim ayında Tarım il müdürülüğünün kursuna gittim ve sertifika aldım.Köyde 1 dönüm kadar yerimiz var, 3 kovan aldım ve bakmaya başladım.Müthiş canlılar arılar.Hele her kovanda 1 tane kraliçe var ki, görmenizi tavsiye ederim.Asıl konuya geçelim.Saf bal yani arıya dışarıdan hiç bir besleme yani gıda(şeker, şurup vb..) takviyesi yapmadan üretilen bal kilosunu hiç kimse 20 tl ye falan veremez.Veriyorsa kesinlikle doğakl değil katkılıdır.
 
buda tam bir kandırmaca, anzer yaylasının balı katkısız bal olabilir ancak tamamen reklam.250 tl ye balda olmaz insaf.Tamamen şişiriyorlar.Yok çok az bulunuyor(ki yılın 4 mevsimi ne hikmetse var) yok çok fazla çiçekten toplanmış.Gerçek katkısız bal olduktan sonra bal muhtevası değişmez.Fiyat aralığıda minumum 30, maksimum 60 tl olabilir.
 
Son 1 Yıldır Bal reklamı yapılıyor BAKAN EFENDİ yeni uyanmış...


Bakan Eker: TV’deki bal reklamında halkı yanıltıyorlar izin vermeyiz

Bu fiyata bu bal olmaz

Eker, şöyle devam etti: “Bal reklamlarını görünce, talimat verdim. Bu fiyata, bu bal olmaz. Reklam Kuruluna ve RTÜK’e başvurduk. Çünkü reklamlarda neredeyse balı, her derde deva ilaç gibi sunuyor. Halkı yanıltıyorlar. İlk numuneleri inceledik, sonuç olumsuz çıktı. Ayrıntılı inceleme için referans laboratuvarlarına gönderdik. Organik tarım yapan, kontrol ve denetime tabi akredite olmuş şirketler var. Onların ürünlerini aldığınızda sertifikasını da görürsünüz. Biz sertifikalı kuruluşları denetliyoruz. Ancak, Türkiye’de kayıt dışı üretim var.”

Hayvanlara çip takıldı tıpkı OGS gibi izliyoruz

HAYVANLARA takılan küpelere yerleştirilen bir çip sayesinde hayvanların tüm hareketlerinin izlenebildiğini anlatan Mehdi Eker, “Hayvanla ilgili tüm bilgiler çipte yer alacak. Tıpkı OGS sistemi gibi. Tüm hayvan hareketlerini izleyebileceğiz. Bir TIR’ın içinde hayvan varsa, nereden gelip nereye gittiği takip edilebiliyor” dedi.

Arazilerin mirasla bölünmesi önlenecek

BAKANLIĞIN iki önemli çalışmasından da söz eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şunları söyledi: “Biri meraların daha verimli kullanılması, diğeri de tarım arazilerinin bölünmemesi. Arazilerin miras yoluyla bölünmesini önlemek için hazırlanan taslakla ilgili olarak 50 bin kişi üzerinde anket yapıyoruz. Sanal ortamda takip ediyorum. Vatandaşın büyük bölümü bu düzenlemeyi destekliyor.”
http://www.hurriyet.com.tr/anasayfa/
 
yakında inek olmadan süt, tavuk olmadan yumurtada çıkar. reklamları "süt deresi" "yumurta deresi" olursa şaşaırmayın
 
share_' Alıntı:
yakında inek olmadan süt, tavuk olmadan yumurtada çıkar. reklamları "süt deresi" "yumurta deresi" olursa şaşaırmayın
tavuk olmadan yumurta çoktandır piyasalardaki yerini aldı hocam.
 
her_dem' Alıntı:
mmercan' Alıntı:
Şu dört kavanoz balı 100 liraya satıyorlar ya herhalde onu diyor.
artık 5 kavanoz oldu bal :)
Bu yaz 40 tl ye Adana'da bildiğimiz bir arıcıdan bir kg bal alırken;(O da hatır için)
Şimdi;
7 kavanoz bal,araba - ev çekiliş kuponu vs...100 tl
Ben bu balı yemem yakınlarıma yedirmem.
 
Geri
Üst