1-) Ek ücret ; yalnızca kadrosu eğitim öğretim hizmetleri sınıfında olan ve atölye-meslek dersi branşında olan öğretmen, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı , müdür/müdür vekili ünvanları için ödenebilmektedir. Bunun tek istisnası usta öğreticilerdir ve usta öğreticilerin ek ücret alabilmesi meslek-uyum kurslarında görev yapmalarına bağlıdır.
2-) Gerekli şartları taşıyan ve öğretmen, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı , müdür/müdür vekili unvanlarında olanların ek ücret alabilmeleri de fiilen koordinatörlük görevi yapılmasına bağlıdır. Şartları taşısalar bile fiilen koordinatörlük görevi yapmayanlara sırf şartları taşıdıkları için ek ücret ödenmez. Okulda verilen meslek dersleri dayanak gösterilerek öğretmenlere ek ücret ödenemez, öğretmen girdiği dersin karşılığını maaş ve ek ders olarak almaktadır. Aynı şekilde kadrosu Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda olmayan (kadrosu il-ilçe emrinde olup okullarda görevlendirme olanlar veya kadrosu, türü mesleki okul olmayan okullarda olanlar ) öğretmen, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı , müdür/müdür vekili ünvanları için ek ücret ödemesi yapılamaz. Kültür dersleri branşında olanlar koordinatörlük yapamaz ve ek ücret alamazlar.
3-) Huzur hakkı; Okul müdürü/vekili için branşa bakılmaksızın, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı, öğretmen için (atölye-meslek dersi branşında olma şartı aranır) ve işletme/teşekkül/kurum temsilcisi için ödenir. Beceri sınavı tarihinde müdür/vekili kimse sınav komisyon başkanı da odur. Kültür dersi branşında olan müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı, öğretmen ünvanları için huzur hakkı ödemesi yapılamaz bu kişiler sınav komisyonunda yer alamaz.