işletmede beceri eğitim dersi ile ilgili bir soru

Kodla Büyü

agamuratcelebi

Seçkin Üye
Seçkin Üye
arkadaşlar normal meslek lisesinde 24 saatlik işletmede beceri eğitim dersi varya bu ders 10 saatini bir hocaya 10 saatini başka hocaya 4 saatini bir başka hocaya verecek şekilde dağıtılabilir mi bunla ilgili bir yönetmelik var mı

Hocam dediğinizi ancak şöyle gerçekleştirebilirsiniz: Normalde staj yapması gereken öğrencileri staja göndermeyip onlara bu 24 saat yerine ders verebilirsiniz. Biz bu sene iyi öğrencilere böyle bir uygulama yapacaktık o 24 saati meslek dersi koyup öğrencilerin sınavlara hazırlanmasını sağlayacaktık ama vazgeçtik.

agamuratcelebi' Alıntı:
arkadaşlar normal meslek lisesinde 24 saatlik işletmede beceri eğitim dersi varya bu ders 10 saatini bir hocaya 10 saatini başka hocaya 4 saatini bir başka hocaya verecek şekilde dağıtılabilir mi bunla ilgili bir yönetmelik var mı

Hocam bizim okulda geçen yıl 8 8 8 olacak şekilde 3 hocaya böldük. Bizim müdür bayağı gıcık bi adamdır eğer olmasa yapmazdı.

bilogrt38' Alıntı:
agamuratcelebi' Alıntı:

Hocam bizim okulda geçen yıl 8 8 8 olacak şekilde 3 hocaya böldük. Bizim müdür bayağı gıcık bi adamdır eğer olmasa yapmazdı.
Ben anlayamadım hocam hangi mevzuata göre yapılabiliyor açıklarsanız sevinirim.

melih444' Alıntı:
bilogrt38' Alıntı:
agamuratcelebi' Alıntı:

Ben anlayamadım hocam hangi mevzuata göre yapılabiliyor açıklarsanız sevinirim.

hocam bakın bu başlığı incelerseniz yapan okulların olduğunu görebilirsiniz. Ben bi dayanak bulamadım şimdi araştırdım ama pratikte uygulayan okullar var... Bizim okulda bunlardan biri

teknik-ve-meslek-liseleri-evrak-ve-dokumanlari-f161/isletmelerde-beceri-egitiminin-okulda-yapilmasi-t50396.html

Hocam biraz zorlama yorum olmuş ; ben böyle birşeyin mümkün olmadığını düşünüyorum ancak öğrenci sayısına göre grup oluşturulabilir ki buda zaten anlatılan olayın mantığına ters ; ekdersi azaltmaz artırır.
Kısaca dersin bölünebilmesi ile ilgili benim herhangi bir mevzuat bilgim yok ; böyle bir şey tebliğ edilen varsa paylaşırsa sevinirim.

melih444' Alıntı:
Hocam biraz zorlama yorum olmuş ; ben böyle birşeyin mümkün olmadığını düşünüyorum ancak öğrenci sayısına göre grup oluşturulabilir ki buda zaten anlatılan olayın mantığına ters ; ekdersi azaltmaz artırır.
Kısaca dersin bölünebilmesi ile ilgili benim herhangi bir mevzuat bilgim yok ; böyle bir şey tebliğ edilen varsa paylaşırsa sevinirim.

Hocam zorlama yorum değil. Bende dedimki araştırdım mevzuatta ya da yönetmelikte böyle bişey bulamadım. Ama pratikte uygulayan yerler var dedim. Yanlışi veya doğru bu konuda bişey demedim zaten.

Analdım sayın hocam zaten benim yorumum şahsınız için değil ; bu uygulamayı yapan okul müdürleri veya okullar için.
Bizim hukukumuza göre aksine bir hüküm yoksa lehde olan uygulanır

Yönetmelik bu konuda çok açık değil.
Mesela 15 mevcutlu bir sınıfın web tasarımı dersini 5er saatten iki öğretmene bölemiyoruz.
Buradan hareketle bizim okulda sınıf mevcudu 1den fazla gruba ayrılamadığı için 24 saati tek öğretmene verdik.

hocam derslerin saatleri parçalanıp farklı öğretmenlere verilmez. ders kaç saatse o kadar saat olarak grup sayısına göre 1, 2 yada 3 öğretmene verilir. ama bu dersin saatinin 3'e bölünmesi değildir. 3 öğretmen de sınıfı gruplara ayırıp ders saati sayısı kadar girer. 3 saatse 3'er saat, 10 saatse 10'ar saat 24 saatse 24'er saat. ders tek grupluksa 1 öğretmen 24 saat girer. 10+10+4 yada 8+8+8 şeklinde 3 öğretmene bölünmez. bu şekilde yapılan uygulamalar olmakla birlikte doğru bir uygulama değildir. 4 saatlik matematik dersinin 2'si 1 öğretmen 2'si başka bir öğretmene verilemediği gibi meslek dersleri de bu şekilde ayrılmaz.

İşletmede beceri eğitimi dersi bölünebilir. Biz de bu dersi vereceğimiz zaman epey araştırmıştık çünkü bizim müdür de bölünemeyeceğini söylüyordu fakat yönetmelikte belirtmese de sırf bu konu ile ilgili yayımlanmış bir genelde var. Neticede 3 öğretmene böldük ve dersi öyle işliyoruz.

Bulabilirsem genelgeyi eklerim.

Bahsettiğim genelge şu. http://www.turkegitimsen.org.tr/1mevzuatpdf/2008_69.pdf

12.Madde'de bu dersi farklı öğretmenler okutabilir diye geçiyor. hatta sınavın nasıl yapılacağına da değiniliyor.

fakat bunu araştırırken gördüm ki geçen sene 82202 sayılı karar ile kaldırılan 2500'e yakın genelge arasında yukarıdaki genelge de var.

Yani şuan için bir hükmü yok fakat bakanlığın bu konu hakkında görüşü için bir şeyler çıkartılabilir.

bilisim-tef' Alıntı:
İşletmede beceri eğitimi dersi bölünebilir. Biz de bu dersi vereceğimiz zaman epey araştırmıştık çünkü bizim müdür de bölünemeyeceğini söylüyordu fakat yönetmelikte belirtmese de sırf bu konu ile ilgili yayımlanmış bir genelde var. Neticede 3 öğretmene böldük ve dersi öyle işliyoruz.

Bulabilirsem genelgeyi eklerim.
Sayın hocam mevcut mevzuatta göre ve şu ana kadar oluşmuş teamüllere göre dersin bölünmesi mümkün değildir.En azından şu ana kadar çalıştığım okullar ve bölgelerde böyle bir uygulama görmedim. ki görseydim de fikrim değişmezdi ta ki yeni bir kanuın , yönetmelik açık açık oluşturuluncaya kadar.

MADDE 76 – (1) Müdür, Millî Eğitim Temel Kanununda ifadesini bulan temel amaç ve ilkelerine bağlı kalarak millî eğitimin genel amaçları ile okul veya kurumun amaçlarını gerçekleştirmek üzere tüm kaynakların etkili ve verimli kullanımından, ekip ruhu anlayışı ile yönetiminden ve temsilinden birinci derecede sorumlu eğitim ve öğretim lideridir. Müdür; okul veya kurumu, bünyesindeki kurul, komisyon ve ekiplerle iş birliği içinde yönetir.

hocam bakan imzalı genelgede dersi farklı öğretmenler okutabilir diyor. sen daha nasıl bir kanun istiyorsun anlamadım.

Hocam genelgelerin yönetmelik veya kanunlara aykırı olamayacağı temel kavram olmakla birlikte , mülga olan genelgenin kimin imzasıyla yayınlandığının önemi yok . Ayrıca ilgili genelge (2008/69) bir bütünlük içinde okunduğunda zümre kararlarına atıfda bulunup
farklı modül gruplarını işaret ediyor.
Kısaca yine aynı fikirdeyim uygulayanlar için zorlama bir yorum olmuş .
Ekders vermek istemeyen idareci yorumu bana göre .
Bu konuda bilgi veren arkadaşlara teşekür ediyorum 69 nolu genelge hakkında bilgim yoktu ; konu sayesinde 69 ve 45 i de inceleme imkanı buldum.

Geri