IDE ve SATA yı birlikte ÇALIŞTIRAMIYORUM

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yasee
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

yasee

Aktif Üye
Merhabalar yine bir sorunla karşınızdayım :(
Bizim müdür yardımcısının bilgisayarında önceden 1 ide ve 2 sata harddisk birlikte çalışıyordu.
ide de yüklüydü windows. format atmak durumunda kaldık ama bu bilgisayarda bios ayarlarından da ayarlamama rağmen bir türlü cd den başlatamadığım için harddiski başka bilgisayara takarak formatlamıştım (hatta aynı bilg labda da olduğu için onun imajını yükledim). o sırada da hiç aklıma gelmedi satalar.
müdür yardımcısının kendi bilgisayarına takınca mavi ekran hatası verdi hiç açılmadı. sataların kablolarını çıkardım açıldı.
bişey yüklemem gerekiyordu de mi format sırasında? :( ya da şimdi bi ayar mı yapmalıyım biostan :? umarım biosla hallolur.

bu arada o sata harddisklerden birinde de windows yüklüymüş. açarken seçenek çıkıyordu hadi onu geçtim yavaşlatır diyorlar. elle silecektim birşey olur mu acep diye düşündüm. en kötü ihtimal dosyaları yedekleyip biçimlendiririm tabi.

Re: IDE ve SATA yı birlikte kullanma

satadaki windowstan açılmaya çalıştığı için mavi ekran çıkıyor olabilir. onu silin.

Re: IDE ve SATA yı birlikte kullanma

biosta ide satalardan önceydi diye anımsıyorum. format atmadan önce sorunsuz açılıyordu. format atınca bios değişir mi? okulda olmadığım için şu an bakamıyorum ama deniycem yarın teşekkür ediyorum.

Olmuyor :(
Bios a da baktım harddisk üzerindeki jumper ayarlarına da denedim değişen birşey olmadı hatta bi ara ntdlr miydi hatası verdi. Ama jumper ayarlarına dokunmama gerek yoktu diye düşünüyorum çünkü önceki sistemde açılıyordu birlikte.

Neyse belki bi çare olur diye önemli olabileceğini düşündüğüm bios ayarlarından birşeyleri paylaşayım;

System Summary da
IDE Drive 0= 40016 M
IDE Drive 1= Not Installed
IDE Drive 2= 80026 MB SATA1
IDE Drive 3= 80026 MB SATA2
IDE Drive 4= Not Installed

olarak görünüyor.

IDE Drive Setup da

Paralel ATA- Both (olarak ayarlı; secondary, primary, disable ayarları da var)
Serıal ATA- Enable (olarak ayarlı; disable ayarı var)
Native Mode Operation- Automatic (olarak ayarlı; Seria ATA var)

Paralel ATA- primary
Serıal ATA- disable ayarı
Mode Operation- başka seçenek yoksa otomatiği seçince çalışmadımı hocam

bunu denemedim serıal ata disable olursa görünmez diye düşündüğümden ama denerim sonucu yazarım teşekkür ederim

hallolduuu nasıl mutlu oldum nasıl anlatamam
hemen burada paylaşmak istedim ama imkan olmadı

önce güncelleştirmeleri yaptım sonuna kadar :) bi alakası var mı bilmiyorum
sonra da bios ide drive setup'ta
paralel ata- primary
serial ata-enable yapıp native i de auto yaptım

hgx2 hocam teşekkür ederim

Geri