iki şubeye bölebilir miyiz?

Kodla Büyü

Caterpillar

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
3,639
Arkadaşlar bir sınıfımızın mevcudu 23 kişi bu sınıfı 2 şubeye ayırmayı düşünüyoruz bir dersliğimiz müsait ve ayrıca diğer sınıfların mevcudu da 13-15 kişilik ortalama.. bu sınıfı da biraz rahatlatmak istiyoruz.

İdareci arkadaşlardan yardım bekliyorum
 
23 kişiyi 2 ye bölmekmi :) bizim okulda sınıf mevcutları 40-45 arası...
 
keyloger' Alıntı:
23 kişiyi 2 ye bölmekmi :) bizim okulda sınıf mevcutları 40-45 arası...
burası küçük yer hocam :)
normal sınıflarımız da zaten 13 -14 civarında mecburi:) bu sene 5.sınıflar 23 olunca derslikte olunca bölsek mi diye düşünüyoruz :roll:
 
normalde olmaz 30 altı bölünmez ama bölebilirsiniz çok mantıklı bir gerekçeniz vara yoksa herhangibi teftişte sıkıntı olur idare açısından
 
Hocalarım Bizim okulda 4 tane 10. Sınıf var. Farklı sınıflardan 64 ogrencí Bit dersíní seçmíş ve idare haksızlık olmasın! Díye secen 64 kísi 2 sınıf ogrencí eder díyerek rastgele 2 sınıfa dersí secmìs. Bu durumda sadece 4 saat dersle norm fazlası oluyorum. BT sınıfım oldugu ícín her sıníftan dersimí seçen ogrencileri sınıf sınıf alıp ders íşleme hakkım var mı? Nasıl bír yol ízlemeliyim?
 
arkadaşlar teknoloji tasarım dersinde 25 kişiyi geçtği zaman sınıf 2 ye bölünür. uygulamalı derslerde 20 yi geçirmemek esastır.
sizlerde de böyle olacağını düşünüyorum.Ben okulum da tektas derslerini böldüm.Hocamızın normu düşmesin diye...
 
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ NORM’A ESAS DERS YÜKÜ NASIL HESAPLANIR?
Resmi Dayanak:

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 21.03.2006 tarih ve 24 sayılı kararı ile kabul edilen Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı içerisinde yer alan “Uygulama Esasları”
30.11.2010 tarih 535450 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Bimer Başvurusu Cevabı.
29.09.2006 tarih 020154 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Yazısı.


Açıklama:
Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı Uygulama Esasları bölümünde programın nasıl uygulanacağı ile ilgili açıklamaların 4. Maddesinde aşağıdaki açıklamaya yer verilmektedir:
“4. Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı’nın hedeflenen amaçlara ulaşması için dersteki öğrenci sayısı 25’i geçmemelidir. Öğrenci sayısı 25'ten fazla olan sınıflar 20’yi geçmeyen gruplara ayrılır. Gruplardaki öğrenci sayısı eşit olur. Bir başka ifade ile öğrenci sayısı 25>’e kadar olan sınıflar 1; 26–40 arası 2, 41 ve üzeri sınıflar 3 gruba ayrılır. Her gruptan bir öğretmen sorumlu olur ve yılsonuna kadar aynı grupla programı yürüterek öğretimi gerçekleştirir. Gruplardaki kız ve erkek öğrenci sayısı dağılımının eşit olmasına dikkat edilir.”
Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı Uygulama Esaslarına göre şube mevcudu 26-40 arası olan sınıflar için 2, 41-60 arası olan sınıflar için ise 3 öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır. Başka bir deyişle sınıf mevcudu 25’ten fazla olan sınıflar için 1 Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretmeni 1 şubede eğitim gören öğrencilerden en fazla “20” öğrenci ile ders işleyebilmektedir.
Örnekler:
1. A okulunda 7. Ve 8. Sınıflarda toplamda 11 şube bulunmaktadır. 6 tane 7. Sınıf şubesi, 5 tane de 8. Sınıf şubesi vardır. Her bir şubenin öğrenci mevcutları 26-32 arasında değiştmektedir. Bu okulun Teknoloji ve Tasarım Dersi Normuna esas ders yükü aşağıdaki gibi hesaplanmalıdır:
11(Şube Sayısı) x 2(haftalık ders saati) x 2(Uygulama esaslarına göre sınıfların bölüneceği grup sayısı) = 44 Saat.

2. B okulunda 7. Ve 8. Sınıflarda toplamda 10 şube bulunmaktadır. Her şubenin öğrenci mevcudu 41-55 arası değişmektedir. Bu okulun Teknoloji ve Tasarım Dersi Normuna esas ders yükü aşağıdaki gibi hesaplanmalıdır:
10(Şube Sayısı) x 2(Haftalık Ders Saati) x 3(Uygulama Esaslarına Göre Sınıfların Bölünerek Oluşturulacak Grup Sayısı) = 60 Saat.

3. C okulunda 7. Ve 8. Sınıflarda toplamda 8 şube bulunmaktadır. Her şubenin öğrenci mevcudu 22-24 arası değişmektedir. Bu okulun Teknoloji ve Tasarım Dersi Normuna esas ders yükü aşağıdaki gibi hesaplanmalıdır:
8(Şube Sayısı) x 2(Haftalık Ders Saati) x 1(Uygulama Esaslarına Göre Sınıfların Bölünerek Oluşturulacak Grup Sayısı) = 16 Saat.

NOT: Okullarda mekân temini idarelerin görevidir. Oluşturulacak gruplara işlik v.b. temin edilemiyorsa idarecilerin odaları birleştirilerek veya öğretmenler odasının kullanıma açılması ile mekân temin edilebileceği gibi okulda bulunan her türlü açık veya kapalı mekân işlik olarak değerlendirilebilir. Gerekirse Müdür Odası dahi eğitim için kullanılabilir. Hiçbir şey çocuklardan daha önemli değildir.

İdarelerin mekan sorununu gerekçe göstermeleri durumuna karşın Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından bilgi edinme yolu ile edindiğimiz görüş yazısında;

'Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmenleri dersin işlenişinde okulun laboratuvar, kütüphane, bilgi teknolojileri sınıfı, görsel ve işitsel araçlar vb. öğretim olanaklarından; yörenin ekonomik, sosyal, tarihî ve kültürel değerlerinden öğretim yılı başında okul yönetimiyle yapılacak planlamalar doğrultusunda yararlanır.' maddesine yer verilmiştir.

Dolayısı ile ikinci mekânın yalnızca atölyeden ibaret olması düşünülemez. Farklı mekânlarda dersin işlenmesinin amacı daha düşük öğrenci sayılı gruplarda programın amaçlarına ulaşılabilmesi göz önünde bulundurulmuştur. Okullarımız yukarıda programın uygulama esaslarında yer alan ismi geçen veya geçmeyen uygun alanların tahsis edilmesi amacıyla kurulmuştur.

‘İmkanlar dahilinde sınıfların gruplara ayrılması işlemi’ imkan olması durumunda yalnızca belirli sınıfların gruplara bölünerek bazı sınıfların bölünmemesi uygulama esaslarına uygun değildir.

Öğretmenin gelmemesinden dolayı ikiye ayrılmış bir grubun dersinin boş geçmesi durumunda diğer boş geçen derslerdeki durum geçerlidir. Çünkü grubun aynı öğretmenle yılı tamamlaması esastır fakat boş geçen dersin olduğu gün nöbetçi öğretmenler arasında teknoloji ve tasarım öğretmeni nöbetçi ise onun boş geçen derse girmesi uygun olacaktır. Grupların birleştirilmesi uygun bir yöntem olarak görülmemektedir.

Çalışmalarınızda başarılar dileriz
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Eğitim ve Öğretim Dairesi Başkanlığı
 
Geri
Üst