iki işletim sisteminden birini silmek..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tamsayi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

tamsayi

Üye
selamlar
bilgisayarımda iki işletim sistemi mevcut. birini tamamen silmek istiyorum. bilgisayarımdan tamamen kaldırmak ve pc açılırken bana sormamasını istiyorum. bu ikisi için neler yapmalıyım?
teşekkürler

hocam,
bu, hangi işletim sistemininizin ilk açılış(boot) programının devreye girdiğiyle ilgilidir.yani mesela sileceğin iş.sis.'nin boot prog. kullanıyorsa ilk açılışını yapamaz profesyonelce onu bi şekilde ayarlaman lazım. ama ilk açılış programı senin sileceğin iş.si.de değilse problem olmaz.
gene de en baş ağrısız çözüm ikisni de silip şöyle tertemiz bi yere birini kurmak bence..

öncelikle tek amacın bu ekranın gelmemesi ise bunu xp de bilgisyarın özelliklerine girerek (denetim masası-->sistem de olur) gelişmiş bölümünden başlangıç ve kurtarma ayarlarından işletim sitemleri gösterilme süresinin işaretini kaldırarak halledebilirisn böyleikle ilk seçili sistemin neyse o başlayacak. Veya 2. seçeneği de tamamen silebilrisin.

Ama yok ben fiziksel olarak da 2. sistemin dosylarını sileyim diyorsan çok ayrıntılı bilgi vermen gerk. Silmek istediğin sistem C demi? mesela vesaire vesaire ama en öznemlilerinden bilmemzi gerekn bu

Hocam birden fazla işletim sistemi kurulu olan bilgisayarda birini kaldırmanın en basit yolu;
BOOT.INI dosyası içerisinden kaldırmak istediğiniz işletim sistemine ait satırı kaldırarak, o işletim sistemine ait klasörü tamamen silmektir.

Boot.ini dosyasını görüntülemek ve düzenlemek için 1. Bilgisayarım'ı sağ tıklatın ve sonra Özellikler'i tıklatın.
-veya-
Başlat'ı tıklatın, Çalıştır'ı tıklatın, sysdm.cpl yazın ve Tamam'ı tıklatın.
2. Gelişmiş sekmesinde, Başlangıç ve Kurtarma altında, Ayarlar'ı tıklatın.
3. Sistem Başlangıcı altında, Düzenle'yi tıklatın.

Örnek Boot.ini Dosyası
Aşağıdaki, bir Windows XP Professional bilgisayarından alınmış varsayılan bir Boot.ini dosyası örneğidir.
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
Aşağıdaki, yukarıdaki Boot.ini dosyasının ayrı bir bölüme daha önce yüklenmiş bir Windows 2000 içeren örneğidir.
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional" /fastdetect
**multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 2000 Professional" /fastdetect*

Hocam yukarıda *** arasındaki satır silinerek WINNT klasörü tamamen silinebilir. Bu arada açılışta kullanmak istediğiniz işletim sisteminin seçilmiş olması gerektiğini söylememe gerk yok heralde...

Umarım yardımcı olmuşumdur. Kolay gelsin....

hocam 2. işletim sisteminin bulunduğu partionı formatladıktan sonra. çalışan işletim sisteminiz üzerinde klasörü seçeneklerinden tüm gizli dosyaları ve işletim sistemi tarafından görüntülenen dosyaları görüntüleyiniz. ardından bilgisayarınızda bulunan boot.ini dosyasını bulup bir yedeğini flash belleğinize veya herhangi bir ortama alınız. (herhangi bir problem olursa diye emniyet için ;))

- daha sonra bu dosyanın salt okunur özelliğini kaldırınız (zira dosyayı değiştireceğiz)
- daha sonra masaüstünde bilgisayarım ->özellikler-> gelişmiş->başlangıç ve kurtarma-> düzenle seçeneğini tıklıyoruz.
- açılan notepad sayfasında istemediğimiz işletim sistemine ait bilgileri silip dosyayı kaydettikten sonra bilgisayarı yeniden başlatıyoruz ;)

olay bitti :D

@bogrt; @volkankey; @Usturlab; @yusufziya41;
hocalarıma teşekkür ederim.. hemen deneyeceğim. yalnız usturlab hocam verdiğiniz program sistemde boot'un hangi işletim sistemini kullandığını kendi otomatik tanımlayıp diğerini mi silmeme yardımcı oluyor acaba?

rtyucel' Alıntı:
hocam 2. işletim sisteminin bulunduğu partionı formatladıktan sonra. çalışan işletim sisteminiz üzerinde klasörü seçeneklerinden tüm gizli dosyaları ve işletim sistemi tarafından görüntülenen dosyaları görüntüleyiniz. ardından bilgisayarınızda bulunan boot.ini dosyasını bulup bir yedeğini flash belleğinize veya herhangi bir ortama alınız. (herhangi bir problem olursa diye emniyet için ;))

- daha sonra bu dosyanın salt okunur özelliğini kaldırınız (zira dosyayı değiştireceğiz)
- daha sonra masaüstünde bilgisayarım ->özellikler-> gelişmiş->başlangıç ve kurtarma-> düzenle seçeneğini tıklıyoruz.
- açılan notepad sayfasında istemediğimiz işletim sistemine ait bilgileri silip dosyayı kaydettikten sonra bilgisayarı yeniden başlatıyoruz ;)

olay bitti :D

-----------------

ben yazarken benden hızlı klavye kullananlar yazmışlar :P

Geri