işletmelerde beceri eğitimi okulda nasıl yapılır

Kodla Büyü
Mesajlar
25
Merhaba Arkadaşlar,

Yozgatın küçük bir beldesinin meslek lisesine bu sene atandım. Atandığım yerde hiç işletme olmadığından işletmelerde beceri eğitimi dersini okulda yapmak durumundayım. Ancak bu konuda daha önceden hiçbir tecrübem yok. planı nasıl yapmalıyım, öğrencilerime hazırlatmam gereken dökümanlar neler? bana yardımcı olursanız çok sevinirim
 
SEKİZİNCİ KISIM

Okulda ve İşletmelerde Mesleki Eğitim



BİRİNCİ BÖLÜM

Eğitim Uygulaması

İşletmelerde mesleki eğitim

MADDE 121- (1) İl istihdam ve mesleki eğitim kurulunca 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınan meslek alan/dallarında öğrenim gören öğrencilerin on ikinci sınıfta işletmelerde mesleki eğitim görmeleri esastır. Sektörün özelliği, çalışma ve kapasite durumuyla okul ve iklim şartları da dikkate alınarak yılın belli zamanlarında faal olan meslek alan/dallarında yapılacak yoğunlaştırılmış eğitim bu Yönetmeliğin ilgili maddesi hükümlerine göre yapılır.

(2) İl istihdam ve mesleki eğitim kurulu kararıyla ilgili alanın/dalın modüler eğitim programlarını uygulamaya elverişli eğitim birimi bulunan işletmelere, 11 inci sınıf öğrencileri de mesleki eğitim için gönderilebilir.

(3) Bakanlıkla kamu ve özel kurum ve kuruluşları arasında yapılan protokollere veya işbirliği proje anlaşmalarına göre eğitim yapan okul ve alanlardaki/dallardaki öğrencilerin, işletmelerde gerçekleştirilecek uygulamalı mesleki eğitimleri, bu protokol veya proje anlaşmalarına dayalı olarak düzenlenen uygulama yönergesindeki hükümlere göre yürütülür.

(4) Her öğrenci, alan/dalın öğretim programındaki ilgili sınıfa ait temrin, iş, proje, deney veya hizmetin en az % 80 ini yapmak ve uygulamalardan başarılı olmak zorundadır.

(5) Öğrencilerin mesleki eğitimlerini aynı işyerinde sürdürmeleri esastır. Ancak, ilgili sınıfa ait uygulamaların bir kısmının işletmelerde yapılamaması durumunda, eksik kalan uygulamalar, işletmeyle okul müdürlüğünün anlaşmasıyla ders yılı içinde başka işletmelerde veya okulda telafi eğitimi programına göre tamamlanır.

(6) Programlarında öngörülen uygulamalardan bir kısmının ders yılı içerisinde yapılamaması durumunda, ikinci dönemin son beş haftası içinde eksik kalan uygulamaların okulda tamamlatılması amacıyla yoğunlaştırılmış telafi eğitim programı düzenlenir. Bu program süresince alınacak puanlar da ikinci dönem puanının belirlenmesinde dikkate alınır.

Teorik eğitim

MADDE 122- (1) Meslek derslerinin teorik eğitimi, okulda veya işletmelerin eğitim birimlerinde yapılabilir.

(2) Teorik eğitim;

a) Bir sınıfın aynı meslek alanı/dalındaki öğrencilerin tamamının aynı işletmede mesleki eğitim görmesi, işletmede eğitim birimi bulunması ve işletme yönetiminin istemesi durumunda o işletmede,

b) Birbirlerine yakın, değişik işletmelerde mesleki eğitim gören bir sınıfın aynı meslek alanı/dalındaki öğrencilerin eğitimi, bu işletmelerden uygun olanında,

c) (a) ve (b) bentlerindeki olanakların mevcut olmaması durumunda okulda

yapılır.

(3) Ancak, teorik meslek derslerinin eğitiminin işletmede yapılabilmesi için en az 8 kişilik öğrenci grubunun bulunması gerekir.

(4) İşletme yönetiminin istemesi durumunda okul müdürlüğünce, ilgili meslek derslerinin teorik eğitimini yaptıracak öğretmenler işletmede görevlendirilebilir. Bu durumdaki öğretmenlerin ek ders ücreti işletme tarafından ödenir.

Teorik eğitim için izin

MADDE 123- (1) İşletmeler; öğrencilere teorik eğitim için okul müdürlüğünce düzenlenecek programa göre haftada iki gün ücretli izin vermekle yükümlüdürler.

(2) Okulda atölye ve laboratuvar donatımı bulunmaması hâlinde 10 ve 11 inci sınıflarda uygulamalı eğitimin işletmelerde yapılması durumunda programın özelliğine göre okulda üç gün teorik eğitim yapılabilir.

İş dosyası tutma

MADDE 124- (1) İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere; öğretim programlarına uygun olarak yapacakları temrin, iş, proje, deney ve hizmetlerle ilgili resimleri, projeleri ve değerlendirme çizelgelerini kapsayan mesleki eğitimle ilgili bir iş dosyası tutturulur.

(2) Dosyadaki her resim, proje veya çalışmaya ait değerlendirme çizelgesi ve varsa diğer doküman, usta öğretici veya eğitici personelle koordinatör öğretmen ve öğrenci tarafından imzalanır.

(3) İşletmeler yönünden gizlilik taşıyan işlerde resim, proje ve benzeri doküman, iş dosyasına konulmaz. Bu resim ve projeler, beceri sınavı komisyonunca değerlendirilmek üzere işletme tarafından saklanır.

(4) İş dosyası, öğrencinin ikinci dönem mesleki eğitim puanlarıyla birlikte okul müdürlüğüne gönderilir.

Yurtdışında beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması

MADDE 125- (1) Öğrenciler, kardeş okul uygulaması, uluslararası ikili anlaşma, protokol ya da bir proje kapsamında, sigorta dâhil, her türlü sorumluluk kendilerine ait ve giderleri kendileri ya da proje çerçevesinde karşılanmak üzere alanlarıyla ilgili beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması eğitimlerini, yurtdışındaki işletmelerde de yapabilir.

(2) Öğrenciler, bireysel veya grup hâlinde, kendi imkânlarıyla yurtdışındaki alanına uygun işletmelerde beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması yapmak istemesi durumunda, velisi veya sorumluluğunu üstlenen kişi, işletmenin beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması eğitimi yaptıracağına ilişkin yazısıyla birlikte valilik onayı için okul müdürlüğüne başvurur. Yurtdışında bu eğitimleri yapması uygun bulunanlara ait kimlik bilgileriyle işletmenin yeri, adresi, eğitimin başlangıç ve bitiş tarihleri ilgili ülkedeki büyükelçilik, konsolosluk, eğitim ataşeliği veya eğitim müşavirliğine bildirilir. Öğrencinin beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması eğitimine devamı veli veya sorumluluğunu üstlenen kişi tarafından sağlanır.

(3) Beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması eğitiminin bir kısmını veya tamamını yurtdışında yapan öğrencilerin, eğitim bitiminde işletmeden alacakları belgeyi iki hafta içerisinde kayıtlı oldukları okul müdürlüğüne teslim etmeleri gerekir. Bu öğrencilerin varsa eksik kalan eğitim süresini okullarında tamamlamaları gerekir.

(4) Yurtdışında yapılacak beceri eğitimi, yoğunlaştırılmış eğitim uygulanan programlarda da yapılabilir. Bu öğrenciler, dönüşlerinde yılsonu beceri sınavına alınır.

İKİNCİ BÖLÜM

Staj ve Esasları

Staj veya yaz uygulaması

MADDE 126- (1) Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını okulda yapan öğrenciler, mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini ve okulda olmayan tesis, araç-gereci tanımalarını sağlamak amacıyla staj veya yaz uygulamaları çerçeve öğretim programında belirtilen esaslara göre yapar.

(2) Staj işletmelerde yaptırılır. Ancak başarısı açısından okulda staj yapması gerekli görülenlerle yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Okulun özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri çalışmalar staj kapsamında değerlendirilir.

(3) Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında, yarıyıl ve yaz tatilleri süresince yapılabilir.

(4) Staj veya yaz uygulamasının öğrenim süresi içerisinde tamamlanması gerekir.

(5) Uygulamalı eğitimlerini işletmelerde yapan sağlık meslek lisesi öğrencileri, öğretim programlarında belirtilen yaz uygulamalarını, staj esaslarına göre yarıyıl ve yaz tatili süresince sağlık işletmelerinde yaparlar.

Staj veya yaz uygulaması süresi

MADDE 127-(1) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin staj süresi 40 iş günüdür. Staj, 10 uncu sınıfın sonundan itibaren yapılabilir. Anadolu sağlık meslek lisesi öğrencilerinin yaz uygulamaları, programlarında belirtilen süre kadardır.

(2) Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem mesleki eğitim gören öğrenciler, eğitim ve öğretim etkinlikleri dışında okullardaki döner sermaye kapsamında mal ve hizmet üretiminde en az staj süresi kadar fiilen çalışanlarla Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtlı olup yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden kalfalık veya ustalık belgesine sahip olanlar, yükümlü oldukları stajını tamamlamış sayılırlar.

(3) Okul dışında staj veya yaz uygulaması yapan öğrencilerin çalışmaları, görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından işletmelerde mesleki eğitim esaslarına göre izlenir.

(4) Çeşitli nedenlerle stajı eksik kalan öğrencilerin bu çalışmaları, okul veya işletmelerde tamamlattırılır.

(5) Okulda staj veya yaz uygulaması yapan öğrenci sayısı dikkate alınarak gözetim ve denetim görevi verilecek öğretmen sayısının belirlenmesinde Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(6) İşletmelerde staj veya yaz uygulaması yapan öğrenciler, okul müdürlüğünce planlanan program dâhilinde koordinatör olarak görevlendirilen atölye, laboratuar ve meslek dersleri öğretmenleri tarafından denetlenir. Aynı işletmede staj veya yaz uygulaması yapan en fazla 15 öğrenci için bir koordinatör öğretmen görevlendirilir.

Staj veya yaz uygulaması yapılacak işyerlerinin belirlenmesi

MADDE 128- (1) Her yıl nisan ayının ilk haftasında okul müdürü veya koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan/bölüm şefleri, ilgili meslek alanından en az bir atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmeni toplanarak öğrencilerin staj veya yaz uygulaması yapabilecekleri resmî ve özel kurum ve kuruluşlarını belirler. Yapılan planlama dışında, uygun işletme bulunduğunda daha sonra bu işletmelere de öğrenci gönderilebilir.

Staj veya yaz uygulaması kontenjanlarının belirlenmesi

MADDE 129- (1) Okul müdürlüğünce alınan kararlar doğrultusunda nisan ayının son haftasında işletmeyle yazışma yapılarak hangi işletmede, hangi alanlarda/dallarda, kaç dönemde, ne kadar öğrencinin staj yapabileceği belirlenir. Mayıs ayının ikinci haftasında ilgili alan/bölüm şeflerine kontenjan listeleri bildirilir. Anadolu sağlık meslek lisesi öğrencilerinin yaz uygulamalarının hangi sağlık işletmelerinde yaptırılacağı sağlık işletmelerini belirleme komisyonu tarafından belirlenir.

(2) Okul dışında staj yapacak öğrencilerin sayısı, belirlenen kontenjanların dışında başvuru olması ve alan/bölüm şefinin uygun görmesi durumunda artırılabilir.

Staj yapacak öğrencilerin belirlenmesi

MADDE 130- (1) Alan zümre öğretmenleri, her yıl mayıs ayının son haftasında toplanır. Öğrencilerin mesleki başarı ve gelişmelerini değerlendirerek staj veya yaz uygulamasını okulda ve işletmelerde yapacakların listesini ayrı ayrı hazırlayarak müdürün onayına sunar. Onaylanan listeler haziran ayının ilk haftasında öğrencilere duyurulur. Alan/bölüm şefleri, öğrencileri belirlenen kontenjana göre yerleştirir.

Yerleşim yeri sınırları dışında staj veya yaz uygulaması

MADDE 131- (1) Yerleşim yeri sınırları dışında ulaşım olanakları ve denetlenmesi mümkün olmayan yerlerde staj veya yaz uygulaması çalışmaları;

a) Resmî kurum ve kuruluşlarda,

b) Eğitim birimi bulunan veya ondan fazla personel çalıştıran işletmelerde,

c) Staj veya yaz uygulaması yapılması planlanan ve denetim için öğretmen görevlendirilmesi uygun görülen okul ve işletmelerde,

ç) İşletmenin bulunduğu bölgede faaliyet gösteren aynı tür programın uygulandığı diğer okul müdürlüklerince izlenmesi uygun görülen okul ve işletmelerde

öğrenci velisinin izniyle yaptırılır.

Stajda uygulama takvimi

MADDE 132- (1) Stajın okul müdürlüğünce planlanması, yarıyıl ve yaz tatillerinde yaptırılması esastır. Ancak, stajı eksik olduğu için okuldan mezun olamayan ve okula devam etmeyenler stajını ders yılı içinde de yapabilir. Okul dışında staj ve yaz uygulaması yapan öğrencilerin dosyası, uygulamanın bitimini izleyen ilk hafta içinde okul müdürlüğüne teslim edilir.

Değerlendirme

MADDE 133- (1) Okul ve işletmelerde staj yapan öğrencilerin staj veya yaz uygulaması dosyası, koordinatör öğretmen tarafından tutulan raporlarla birlikte teslim tarihinden itibaren 15 gün içinde okul yönetimince değerlendirilir.

(2) Stajını veya yaz uygulamasını başarıyla tamamlayan öğrencilerin listeleri, okul müdürlüğünce onaylanarak öğrencilere duyurulur. Staj veya yaz uygulamasının kabul edildiğine ait belgeler, öğrencinin dosyasına konur ve e-Okul sistemine işlenir. Sınıf tekrar eden öğrencilerden daha önce staj veya yaz uygulamasını yapan ve başarıyla tamamladığı okul müdürlüğünce kabul edilenler, bu çalışmalarını tekrarlamazlar.
 
24 saat bildiğin ders yapıyorsun hocam. Dersin içeriğini de diğer derslerin modüllerinden seçiyorsun. Sınavları falan aynı şekil, istersen temrin defteri de tutturabilirsin. İlk seferde bence hazır yapılmış planlardan kullan, işi öğren seneye kendin yaparsın...
 
Öğrenciler için okulda bir sınıf atölye belirlenir,
öğrenciler için bir sınıf defteri ve yoklama takibi yapılır. (işletmelerki gibi staj imzaları olmaz.)
en az 3 yazılı yapılır, ve temrin defteri (staj defterinin okuldaki hali) tutturulur, hafta hafta örnek çalışmalar (modüllere göre öğrenciye okulda yazdırılır, bu onunnda TPU hanesine yazılmalıdır.)
öğrenciler okulun ihtiyacına göre eleman olarak kullanılır, (yine sigorta- kaza sigortası yapılır)
öğrencilerin sayısının 8 olması-12 olması beklenmez.
sene sonunda yine işletmeye gidenlere ortalama bir not verildiği gibi bunlarında ortalama notu hesaplanır.
yine işletmeye giden öğrenciler gibi sene sonu İME sınavı yapılır.
 
Öğrenciler için okulda bir sınıf atölye belirlenir,
öğrenciler için bir sınıf defteri ve yoklama takibi yapılır. (işletmelerki gibi staj imzaları olmaz.)
en az 3 yazılı yapılır, ve temrin defteri (staj defterinin okuldaki hali) tutturulur, hafta hafta örnek çalışmalar (modüllere göre öğrenciye okulda yazdırılır, bu onunnda TPU hanesine yazılmalıdır.)
öğrenciler okulun ihtiyacına göre eleman olarak kullanılır, (yine sigorta- kaza sigortası yapılır)
öğrencilerin sayısının 8 olması-12 olması beklenmez.
sene sonunda yine işletmeye gidenlere ortalama bir not verildiği gibi bunlarında ortalama notu hesaplanır.
yine işletmeye giden öğrenciler gibi sene sonu İME sınavı yapılır.

konuyu hortlatmış oldum ama günümüzde öğrencilerine okulda ibe yaptıranlar neler yaptırıyor öğrenmek isterim. Yaz stajı yaptıracaktık 40 gün ama süreç su an müsait değil. Ne yapacağımı kara kara düşünüyorum. Alandaki tek öğretmenim. Şansıma da diğer alana gelen öğretmenler tecrübesiz oluyor bu konuda.
 
konuyu hortlatmış oldum ama günümüzde öğrencilerine okulda ibe yaptıranlar neler yaptırıyor öğrenmek isterim. Yaz stajı yaptıracaktık 40 gün ama süreç su an müsait değil. Ne yapacağımı kara kara düşünüyorum. Alandaki tek öğretmenim. Şansıma da diğer alana gelen öğretmenler tecrübesiz oluyor bu konuda.

ne yaptırsanız verimli olmuyor hocam. hem öğrenci hem öğretmen için geçmiyor o 24 saat. imkanınız varsa kesinlikle işletmeye yollayın.
 
konuyu hortlatmış oldum ama günümüzde öğrencilerine okulda ibe yaptıranlar neler yaptırıyor öğrenmek isterim. Yaz stajı yaptıracaktık 40 gün ama süreç su an müsait değil. Ne yapacağımı kara kara düşünüyorum. Alandaki tek öğretmenim. Şansıma da diğer alana gelen öğretmenler tecrübesiz oluyor bu konuda.
Değerli hocam, öncelikle okulunuzun, öğrencilerin ve işletmelerin durumlarıyla ilgili bilgi verirseniz daha fazla yardımcı olmaya çalışırız.
Öncelikle ortaöğretim kurumlar yönetmeliğinin staj ve İBE ile ilgili bölümlerini okuyunuz.
Tavsiyem bir şekilde öğrencileri işletmelere yollamaya çalışmanızdır. Bilişimle alakalı neresi olursa yollamaya çalışın. MEB'de, belediyede vb. neresi bulursanız yerleştirmeye çalışın. Okulda staj yaptırmak hem öğrenci hem de öğretmen açısından tam bir işkenceye dönmektedir, bunu bilin.
İBE'yi okulda yaptıracaksanız 40 iş günü de ayrıca staj çalışması yaptırmanız gerekecek. Yaz tatilinde yaptırmak isteseniz bu 2 ay'a denk geliyor. Araya kurban bayramı, seminer haftası falan girince 40 günü tek seferde belki ucu ucuna yaptırabiliyorsunuz. Çoğu durumda 12. sınıfın yarıyıl tatilinde de staj yaptırmak zorunda kalınabiliyor.
İBE'yi okulda 24 saatlik bir ders olarak düşünmek gerekiyor. Normal döner sermaye uygulaması gibi değil, ders gibi düşünmek, bolca uygulama yaptırmak falan gerekiyor. Ancak gel gelelim, derslerimizin çoğu aslında teorik, bilişsel olduğu için süreyi doldurmak gerçekten çok zor oluyor. Hani masa sandalye yaptırılsa zaman geçer ama bilgisayar başında zamanı geçirmek oldukça zor oluyor. Hele de öğrencileriniz istekli değilse vay halinize. Öğrenci sayınız 10-15 arası ise belki bir şekilde idare edilebilir ama kalabalıksa yandınız.
Velhasıl ne yapın edin işletmeye yollayın. Çok küçük bir yerdeyseniz zaten arayan soran olmaz, okul idareniz kıl değilse ikna edin, illa ki bir yerlere yerleştirin. OKULDA İBE YAPTIRMAK PİŞMANLIKTIR, YAP-TIR-MA-YIN
 
Değerli hocam, öncelikle okulunuzun, öğrencilerin ve işletmelerin durumlarıyla ilgili bilgi verirseniz daha fazla yardımcı olmaya çalışırız.
Öncelikle ortaöğretim kurumlar yönetmeliğinin staj ve İBE ile ilgili bölümlerini okuyunuz.
Tavsiyem bir şekilde öğrencileri işletmelere yollamaya çalışmanızdır. Bilişimle alakalı neresi olursa yollamaya çalışın. MEB'de, belediyede vb. neresi bulursanız yerleştirmeye çalışın. Okulda staj yaptırmak hem öğrenci hem de öğretmen açısından tam bir işkenceye dönmektedir, bunu bilin.
İBE'yi okulda yaptıracaksanız 40 iş günü de ayrıca staj çalışması yaptırmanız gerekecek. Yaz tatilinde yaptırmak isteseniz bu 2 ay'a denk geliyor. Araya kurban bayramı, seminer haftası falan girince 40 günü tek seferde belki ucu ucuna yaptırabiliyorsunuz. Çoğu durumda 12. sınıfın yarıyıl tatilinde de staj yaptırmak zorunda kalınabiliyor.
İBE'yi okulda 24 saatlik bir ders olarak düşünmek gerekiyor. Normal döner sermaye uygulaması gibi değil, ders gibi düşünmek, bolca uygulama yaptırmak falan gerekiyor. Ancak gel gelelim, derslerimizin çoğu aslında teorik, bilişsel olduğu için süreyi doldurmak gerçekten çok zor oluyor. Hani masa sandalye yaptırılsa zaman geçer ama bilgisayar başında zamanı geçirmek oldukça zor oluyor. Hele de öğrencileriniz istekli değilse vay halinize. Öğrenci sayınız 10-15 arası ise belki bir şekilde idare edilebilir ama kalabalıksa yandınız.
Velhasıl ne yapın edin işletmeye yollayın. Çok küçük bir yerdeyseniz zaten arayan soran olmaz, okul idareniz kıl değilse ikna edin, illa ki bir yerlere yerleştirin. OKULDA İBE YAPTIRMAK PİŞMANLIKTIR, YAP-TIR-MA-YIN

Haklısınız hocam okulun özelliklerinden bahsetmedim. İşitme engelliler meslek lisesindeyim, normalde öğrencilerimizi işletmeye yolluyorduk ama bu yıl 12. sınıf olacak gruptaki öğrencilerde çift engel durumu (işitme+hafif düzey zihin) var. İşletmeye gönderemeyeceğiz gibi görünüyor çocukları. İsteksizlik konusu kanayan yaramız zaten. Ben biraz daha evrak işlerini öğrenmek adına sordum aslında. Bu yaz staj yaptırabilir miyim mesela çocuklara, virüs sürecinden dolayı olumsuz gibi görünüyor. Ya da okulda staj yaptırabilir miyim yaz tatilinde tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında? Yönetmeliği okudum. Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün
Kovid-19 Sürecinde Eğitim-Öğretim Faaliyetlerinin Değerlendirilmesinde Tereddüt Edilen Hususlar yazısına göre 10. sınıfta 15 gün staj yapanlar bu yaz stajını tamamlamış sayılacaklar deniyor. Buradan hareketle de yazın staja gönderemeyeceğimizi anlıyorum. Bu yılki 10. sınıfta da görme engelli öğrencim var aynı zamanda işitme engelli

Merak ettiğim hususlar şunlar:
1) Okuldaki dersin adı da mı işletmede beceri eğitimi oluyor?
2) 3 sınav artı temrin defteri şeklinde mi değerlendirme yapmalıyım?
4) Staja giden öğrencilerin hazırlaması gereken evraklar neler? İbe deki gibi mi staj defteri tutuyorlar?
5) Staj yaptıklarına dair e okulda onay verilen bir ekran falan var mı? Not mu giriliyor tamamladı tamamlamadı şeklinde mi yapılıyor?
bb.JPG
 
Değerli hocam,
Resim olarak eklediğiniz maddelerde bahsedilen Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğinin 63. Maddesine bakınız. Bu madde yazın otellerde staj gören konaklama, yiyecek hizmetleri vb. alan öğrencilerini ilgilendirmektedir. Bizlerle alakası yok.
Kovid-19 Sürecinde Eğitim-Öğretim Faaliyetlerinin Değerlendirilmesinde Tereddüt Edilen Hususlar yazısına göre bu yaz tatilinde staj yaptırma imkanı bulunmamaktadır.
Merak ettiğiniz hususlara cevaplarım (ki Ortaöğretim kurumlar yönetmeliğinin SEKİZİNCİ KISIM Okulda ve İşletmelerde Mesleki Eğitim başlığı altındaki maddelerini okursanız birçok sorunuza cevap bulabilirsiniz):
1. Yıl içerisinde, haftada 3 gün işletmelerde göndererek yaptırdığımız staj aslında İşletmelerde Beceri Eğitimi Dersi'dir. Okulda da yaptırsanız, işletmede de yaptırsanız dersin adı budur. Anadolu teknik öğrencileri ve İBE'yi okullarında yapan öğrenciler 40 iş günü staj yapmak zorundadırlar. Buna staj denmektedir. 126. madde bunu düzenler. Dikkatlice okuyunuz.
2. Okulda yaptıracaksanız, ölçme değerlendirme açısından aslında normal bir dersten farkı yok. Sene başı zümre toplantınızda kaç sınav yapacağınızı kararlaştırıp, ona göre değerlendirirsiniz. Arkadaşlar uygulamalı eğitim yaptırdıklarından bunu temrin defterleri üzerinden değerlendirme yoluna gitmişler. Siz normal bir ders gibi düşünüp, işinizi görebilirsiniz. 40 günlük stajın değerlendirmesi için ortaöğretim kurumlar yönetmeliğinin 133. maddesini inceleyin.
3. Staja gidenler, dediğiniz gibi İBE yapanlar gibi staj dosyası tutarlar. Stajlarını işletmede yapacak olsaydılar, stajın İBE'den farkı olmayacaktı. Ancak sizin durumunuzda stajı da okulda yapacakları için temrin dosyası tutmaları, ve 133. maddeye göre değerlendirmeniz yerinde olacaktır.
4. ATP'ler için staj tamamladı, tamamlamadı diye bir ekran vardı, onu kullanıyorduk. Ancak AMP'ler için var mı emin değilim. Uzun süredir, AMP'lere okulda staj yaptırmıyoruz.

Çok özel bir durumunuz olduğu açık. Bu nedenle tavsiyem, okul idarenizin durumu bakanlığa ya da tanıdık, sizinle aynı durumda olan iş bilen birilerine sorması yönündedir.
 
Son düzenleme:
hocam lısans mezunu (muhendıslık fırması, avukatlık bürosu, muasebeci) gıbı kurumlar ve resmı kurumlarda yaptırmaya çalışın biz buyuk bır ılce olmamıza ragmen kız ogrencılerın bılısım uzerıne staj yerı bulması sorun oluyor bende her sene sene bası zumresınde yeterlı ısletme bulunamadığından lısans mezunu çalışanı olan kurumlarda staj yaptırılmaktadır dıye karar alıyorum resmı olarak benı kurtarmaz ama bu sekılde yapıyorum son 3 senedır
 
@yakuphan Hocam, vaktinizi ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Dediğiniz maddeleri tekrar inceleyeceğim. Yoğunlaştırılmış eğitimi staj olarak algılamıştım 10. sınıflar için iyi olabilirdi artık bir şekilde halledeceğiz. @mfacil ve @bilisim-tef hocalarıma da cevaplarından dolayı teşekkür ediyorum.
 
hocam lısans mezunu (muhendıslık fırması, avukatlık bürosu, muasebeci) gıbı kurumlar ve resmı kurumlarda yaptırmaya çalışın biz buyuk bır ılce olmamıza ragmen kız ogrencılerın bılısım uzerıne staj yerı bulması sorun oluyor bende her sene sene bası zumresınde yeterlı ısletme bulunamadığından lısans mezunu çalışanı olan kurumlarda staj yaptırılmaktadır dıye karar alıyorum resmı olarak benı kurtarmaz ama bu sekılde yapıyorum son 3 senedır

hocam aynı sorun benim okulumda da mevcut, öğrenciler koronadan dolayı yer bulamıyor kolaylıkla.
Ne yapacağım bilemiyorum.
 
Arkadaşlar merhaba, BT Alan şefi ve tek öğretmeniyim. Web programcılığı dalı... Covid-19 sebebiyle staj yeri bulamadık. Okulda staj yaptıracağız. Okula gelen yazılardan anladığımız kadarıyla bu sene 40 iş günü olan staj uygulamasına gerek olmayacak. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Ayrıca sizden rica edeceğim en önemli konu ise okulda İBE yapılırken bana gerekecek idareye teslim evrakları... Bunlar nelerdir ve paylaşabilecek bir arkadaş var mı? İlk defa okulda İBE yaptıracağım.
 
Arkadaşlar merhaba, BT Alan şefi ve tek öğretmeniyim. Web programcılığı dalı... Covid-19 sebebiyle staj yeri bulamadık. Okulda staj yaptıracağız. Okula gelen yazılardan anladığımız kadarıyla bu sene 40 iş günü olan staj uygulamasına gerek olmayacak. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Ayrıca sizden rica edeceğim en önemli konu ise okulda İBE yapılırken bana gerekecek idareye teslim evrakları... Bunlar nelerdir ve paylaşabilecek bir arkadaş var mı? İlk defa okulda İBE yaptıracağım.

40 günlük staj kalkmadı yani en azından şimdilik. Evraklar içinse aynı diğer dersler gibi; yıllık plan, sınavlar gibi..
 
Teşekkürler. Yıllık planı paylaşabilecek var mı hocam acaba? Ayrıca sınav her dönem İBE için ikişer sınav düşünüyorum. Yıl sonu yapılacak beceri sınavı ise geçerli mi hala? Okulda yapanlar için gerek yok diyenler var ama? Geçerli ise değerlendirmeler nasıl oluyor? İlk dönem temrinlerin ortalamasını alıyorum, iki tane de sınav var bunları giriyorum e okula ama hangi haneye? Uygulamaya mı gireceğim temrinleri mesela? Kısaca e okul not girme ve yazılı sayıları hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
Teşekkürler. Yıllık planı paylaşabilecek var mı hocam acaba? Ayrıca sınav her dönem İBE için ikişer sınav düşünüyorum. Yıl sonu yapılacak beceri sınavı ise geçerli mi hala? Okulda yapanlar için gerek yok diyenler var ama? Geçerli ise değerlendirmeler nasıl oluyor? İlk dönem temrinlerin ortalamasını alıyorum, iki tane de sınav var bunları giriyorum e okula ama hangi haneye? Uygulamaya mı gireceğim temrinleri mesela? Kısaca e okul not girme ve yazılı sayıları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yazılı sınavları Sınav hanesine, temrinlerin ortalamasını uygulama kısmına yazabilirsiniz. Ancak açıkçası temrinlerin performans çalışmalarından biri olarak verilmesi daha mantıklı olacaktır. Çoğu kişi uygulama kısmına yazsa da aslında bu alan uygulama sınavları için ya da işletmede staj yapanların notlarını yazmak için olduğunu düşünüyorum. Temrinlik çalışmalar sanki daha çok sınıf içi çalışma, öğrencinin derse katılımı gibi geliyor bana. O yüzden şahsen ben 2 yazılı 2 performans notu verir, performansın birini temrinlik ya da sınıf içi çalışmalardan yapardım.
Yıllık plan ise https://www.mustafaakbal.com.tr/202...isim-teknolojileri-alani-yillik-planlari.html
adresinin alt kısımlarına bakın. Gerçi zümrenizde İBE için modülleri belirlemiş ve yıllık planınızı ona göre hazırlamanız gerekiyor. Ona dikkat edin.
 
Yazılı sınavları Sınav hanesine, temrinlerin ortalamasını uygulama kısmına yazabilirsiniz. Ancak açıkçası temrinlerin performans çalışmalarından biri olarak verilmesi daha mantıklı olacaktır. Çoğu kişi uygulama kısmına yazsa da aslında bu alan uygulama sınavları için ya da işletmede staj yapanların notlarını yazmak için olduğunu düşünüyorum. Temrinlik çalışmalar sanki daha çok sınıf içi çalışma, öğrencinin derse katılımı gibi geliyor bana. O yüzden şahsen ben 2 yazılı 2 performans notu verir, performansın birini temrinlik ya da sınıf içi çalışmalardan yapardım.
Yıllık plan ise https://www.mustafaakbal.com.tr/202...isim-teknolojileri-alani-yillik-planlari.html
adresinin alt kısımlarına bakın. Gerçi zümrenizde İBE için modülleri belirlemiş ve yıllık planınızı ona göre hazırlamanız gerekiyor. Ona dikkat edin.
Çok teşekkürler gayet açıklayıcı oldu hocam. Peki yıl sonundaki beceri sınavı eğitimi okulda İBE dersi için de gerekli mi? Gerekliyse 2 yazılıyı yazılı hanelerine, temrinlerin ortalamasını performans ya da uygulama hanesine giriyoruz, yıl sonu beceri sınavını uygulama alanına mı girelim hocam?
 
Peki hocalarım iki sınıf var bilişimde öğrencilerin yarısı işletmede yer buldu yarısı bulamadı. Ekders nasıl hesaplanıyor bu durumda? Hem staja giden öğrenciden koordinatörluk hem okuldaki ibe den ekders mı alınıyor? Yoksa okulda yapılan ibe dersi maaş karşılığı mı sayılıyor?
 
Peki hocalarım iki sınıf var bilişimde öğrencilerin yarısı işletmede yer buldu yarısı bulamadı. Ekders nasıl hesaplanıyor bu durumda? Hem staja giden öğrenciden koordinatörluk hem okuldaki ibe den ekders mı alınıyor? Yoksa okulda yapılan ibe dersi maaş karşılığı mı sayılıyor?
Okulda yapılan ders sayılıyor ve ilk önce maaş karşılığına sayılıyor.
 
Arkadaşlar önemli bir sorum var:

okulda yaptırdığınız 24 saatlik ibe dersinin her bir dersini 30-40 ya da 60 kaç dakika olarak yapıyorsunuz?

Ben 60dk olarak yapıyordum ama kafam karıştı biraz.
 
Arkadaşlar önemli bir sorum var:

okulda yaptırdığınız 24 saatlik ibe dersinin her bir dersini 30-40 ya da 60 kaç dakika olarak yapıyorsunuz?

Ben 60dk olarak yapıyordum ama kafam karıştı biraz.
Hocam işletme de 60 dk olarak yapılır. Okulda ders olduğunda normalde 40 dakikadır ama pandemi nedeniyle 30 dk uygulanır.
 
Hocam cevap icin teşekkür ederim öncelikle.
40dakika olduğunu belirten yönetmelik maddesi var mi peki?

Hocam okulda ders olarak yapıldığı için normal derslerin süresine ait yonetmelige tabi. Tam olarak hangi yonetmelikte hatirlayamadim.

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
Ders süresi ve günlük çalışma saatleri
MADDE 9- (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.
 
Bakanlık görüş yazısı
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20201006-WA0004.jpg
    IMG-20201006-WA0004.jpg
    36.9 KB · Görüntüleme: 122
  • IMG-20201006-WA0003.jpg
    IMG-20201006-WA0003.jpg
    94 KB · Görüntüleme: 122
peki kırmızı ile işaretlediğim madde bölümü uyarıca (ooky) 60 dk yapılması gerekmez mi? kafamı kurcalayan yer de burası.

Ders süresi ve günlük çalışma saatleri


MADDE 9- (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir. Derslerin başlama, bitiş ve öğle arası dinlenme süreleri il çalışma takvimine uygun olarak okul müdürünün başkanlığında (Değişik ibare:RG-5/9/2019-30879) okul zümre başkanlarından oluşan komisyon tarafından ortaöğretim kurumunun özellikleri, uygulanan programlar ile çevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir. Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz. Ancak ikili öğretim yapan okullarda bu süreler daha kısa belirlenebilir.

(2) Dersler, zümre öğretmenler kurulunun önerisi ve okul müdürünün onayı ile blok olarak da yapılabilir. Ancak her blok ders, iki ders saati süresiyle sınırlıdır.

(3) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında bir ders saati, mesleki alan uygulamalarına ilişkin derslerin eğitiminin okul/kurumun atölye ve laboratuvarlarında yapılması hâlinde 40 dakika, işletmelerde yapılması durumunda ise 60 dakikadır. Okulda veya işletmede yapılan staj süresi 60 dakika üzerinden değerlendirilir.
 
peki kırmızı ile işaretlediğim madde bölümü uyarıca (ooky) 60 dk yapılması gerekmez mi? kafamı kurcalayan yer de burası.

Ders süresi ve günlük çalışma saatleri


MADDE 9- (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir. Derslerin başlama, bitiş ve öğle arası dinlenme süreleri il çalışma takvimine uygun olarak okul müdürünün başkanlığında (Değişik ibare:RG-5/9/2019-30879) okul zümre başkanlarından oluşan komisyon tarafından ortaöğretim kurumunun özellikleri, uygulanan programlar ile çevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir. Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz. Ancak ikili öğretim yapan okullarda bu süreler daha kısa belirlenebilir.

(2) Dersler, zümre öğretmenler kurulunun önerisi ve okul müdürünün onayı ile blok olarak da yapılabilir. Ancak her blok ders, iki ders saati süresiyle sınırlıdır.

(3) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında bir ders saati, mesleki alan uygulamalarına ilişkin derslerin eğitiminin okul/kurumun atölye ve laboratuvarlarında yapılması hâlinde 40 dakika, işletmelerde yapılması durumunda ise 60 dakikadır. Okulda veya işletmede yapılan staj süresi 60 dakika üzerinden değerlendirilir.
Hocam staj farklı bir şey. Teknik liselerin yaptığı stajdır. İşletmede beceri eğitimi Anadolu meslek programının okulda yada işletmede yaptığı derstir. Isletmede yapılırsa 60 dk. Okulda yapılırsa 40 dk. Diye yazıyor. Stajın okulda ders olarak yapılması söz konusu değil oyuzden 60 dk. Dir. Staj okulda da yapılsa ders olarak yapılmaz staj olarak yapılır.
 
Geri
Üst