jumper ayarı yapmak !

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan umay06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
jumperı tamamen sök eger ıkı hdd varsa jumper kullan aksı taktırde jumpera gerek yok

2. hdd değil , hdd ile aynı olan kabloya cd rom bağlamak istiyorum. cdromu takınca hdd görünmüyor biosta.

Hocam sabit diskinizin üzerinde jumper ayarını gösterir. Önce sabit diske sonra CD-Rom a girecek şekilde data kablosunu bağlayın. Güç kablolarını bağladığınızdan emin olun.

build_pc_xp2000_maxtor_40gb_jumper_matchup.jpg

ıkısınınde jumperlarını dokersenız sorunsuz bır sekılde calısır eger jumper takacagım dıyorsanız hdd master cd rom jumperını ıse slave baglantıya gore takacaksınız yukarda resımde ayrıntı mevcut

hdd nin resmini ekledim.

Ekli dosyalar

• DSC04401.JPG
    DSC04401.JPG
    51.6 KB · Görüntüleme: 5,310
  • DSC04408.JPG
    DSC04408.JPG
    30.9 KB · Görüntüleme: 5,310
sorunu şimdilik diğer arkadaşların dediği gibi jumper kullanmadan da yapabilirsiniz.fakat illa jumper takacam diyorsanız :D o zaman Hdd nin ilk kısmına jumper takın Cd rom a takmayın..problem çıkmaz %95. :roll:

geçen bende deli oldum yaa iki hdd bağlamamam gerekiyodu master jumper ayarı 1 de biliyorum slave e de 2 yi deniyorum olmuyo 3 ü deniyorum olmuyo ne yapsam olmadı en iyisi bide yarın söküp denemek :)

Kural şudur; aynı IDE kanalına bağlanan aygıtlardan biri master ise diğeri slave olmalıdır.Genelde HDD ler master olarak ayarlanır.
Optik sürücülerde genelde en sağdaki üst ve alt pinler jumper ile birleşirse master ,orta slave,sol ise CS dir.HDD lerde ise bir standart yok marka ve modele göre farklılık gösterebilir ama durumu açıklar bir şema HDD üzerinde herzaman vardır.Bunu yaparken bakış yönünüzün şemaya göre doğru olduğuna dikkat ediniz.Aslında en kolayı her 2 aygıtıda CS (cable select) yapmaktır.Bu durumda IDE kablosunun mavi yada kırmızı ucunu anakarta taktığımızda diğer uçtaki aygıt master ortadaki gri ucu taktığımız aygıt ise otomatik olarak slave olarak tanımlananır.eğer Cs yapacaksanız IDE kablonuzun ince damarlı 80 telli IDE 66-100-133 kablosu olması gerekir.Zaten eski 40 telli kablolar artık piyasada bulunmamakta...

Geri