KABLOSUZ AĞDA VİRÜS OLUR MU?

Kodla Büyü

tekinergun80

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
585
MERHABA ARKADAŞLAR. OKULUMDA ÖĞRETMENLERİN KULLANDIĞI KABLOLU BİR AĞ VAR. ANCAK İNTERNET SIK SIK KOPUYOR VE BİLGİSAYARLARDA BİR SÜRÜ VİRÜS VAR. BİLGİSAYAR FORMATLANMASINA RAĞMEN 1-2 GÜNDE YÜZLERCE VİRÜS BULAŞIYOR. NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRDIM.

DEEP FREEZE KURAYIM DİYORUM AMA SÜRÜCÜLER ELİMDE OLMADIĞINDAN İNTERNETTEN ALMAM GEREKİYOR. O ZAMAN DA KABLOYU KULLANMAM GEREKİYOR VE DEEPFREEZE DE PASİF OLACAK O ZAMAN.NE YAPMAM GEREKİYOR. AKLIMA KABLOSUZ AĞ KURMAK GELDİ. SİZCE İŞE YARAR MI? YA DA NE YAPMAM GEREKİYOR.

İLGİLENECEKLERE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
 
Öncelikle kablolu veya kablosuz ağ arasında aynı ağda olmak şartı ile bir fark yoktur. Kabloludan gelen virüsler aynen kablosuzdan da gelir. Aynı olayı yaşadığım için durumunuzu anlayabiliyorum.
Öncelikle Ağda kaç tane bilgisayar var? Kağıt üzerinde ayrıntılı bir planlama yapacaksınız. Bunlardan hangilerinin tamamen formatlanıp yeniden kurulması sorun teşkil etmez. Hangilerinde yedeklenmesi gereken dosyalar var ve bunlar neler. Formatlandıktan sonra geri getiremeyeceğiniz yazılımlar ve veriler var mı? Bunları çok ayrıntılı bir şekilde araştırın. Tüm bilgisayarların donanım konfigrasyonlarını çıkarın. Hangilerinin sürücüleri var, hangileri internetten indirilecek. Sürücü indirme işlemini akşamları evden yapabilirsiniz. Sürücüleri virüssüz olarak cd veya dvd lere yazın. İşleri yaparken öğretmenlerle ve idarecilerle konuşun, onlardan bilgisayarları ve kullandıkları dosyalar, programlar ile ilgili bilgi alın.
Bu işlem kısa sürede tamalanacak bir çalışma değildir. Zamana yayılacak. Önümüzdeki tatil iyi bir fırsat olabilir. Tüm bilgisayarların virüsten temizlenmesi gerekli. Bir tanesinin virüslü kalması yaptığınız tüm çalışmaların ve emeğin boşa gitmesine sebep olur.
Eğer mümkün olursa kesinlikle çok kullanıcılı bir antivirüs satın aldırın. Bu antivirüs işinizi çok çok kolaylaştıracaktır daha sonra. Sadece C: kısımlarını formatlamak ve işletim sistemlerini kurmak çözüm değil. D: leride atlamayın. Bir kez daha söylüyorum veri yedeklemilerine dikkat edin ve atlamayın. Bir bilgisayarın işi tamamen bitmeden diğer bilgisayarlarla veri alış verişine sokmayın, ağa bağlamayın flash disk ile dosya alış verişinde bulunmayın.
Bu şekilde kademe kademe ilerleyerek ne yaptığınızın farkında olarak, yorucu çalışmalar sonucunda tüm ağdaki bilgisayarları temizleyebilirsiniz. Bunun dışında yapılacak her türlü çalışma anı ve günü kurtarmaktan öteye geçemez. Kısa süre için virüslerden kurtulursunuz. Ama kısa sürede bulaşma gerçekleşir. Artık ondan sonra donma, kapanma, yavaşlama, kitlenme, vb... sorunlarla karşı karşıya kalırsınız.
Bilgisayarların gücüne göre, bir antivirüs, bir trojen ve birde usb tarayıcı programlar kurun. Riski en aza indirin. Bilgisayarların tam kurulumları bitince Ghost veya Acronis ile birer imajını alırsanız ileride işinizi inanamayacağınız kadar kolaylaştırmış olursunuz.
Aklıma bir anda gelenler bunlar. Süreçte, öngörülemeyen başka sorunlarla mutlaka karşılaşırsınız. Kolay gelsin diyeyim artık.
 
format işine girişmeden önce bilgisayarların ağ bağlantılarını kesip tek tek hepsinde

combofix ve sdfix çalıştırın

kaspersky nin tarayıcısı ile taratın
http://www.softpedia.com/progDownload/K ... 90524.html

avira antivir ve usb guard kurun

son olarak umumi bilgisayarlara (öğrenci bilgisayarları, öğretmenler odası...) deep freeze kurun.

ben böyle yaptım rahatladım :)

Bence çözüm yollarında format en son seçenek olmalı, hemen formata girişirsek 1-2 gün sonra aynı virüs bulaştığında ne yapacağız, tekrar hepsini formatlamamız gerekecek.
 
Geri
Üst