kasa sallanınca resetlenme

Kodla Büyü

obsearchver

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Bir hafta kadar önce bilgisayarı normal kapattım. Tekrar geri geldiğimde bilgisayar açılmadı. HDD ışığı sürekli yanıyordu, ramleri falan söktüm taktım, nafile, açılmadı. 3 gün sonra kendiliğinden açıldı. Bende bunun üzerine ramleri, kasa içini vs. temizledim kapattım; yine açılmadı. :)

Şimdi iyi açılıyor, arasıra yine açılmamazlık ediyor, şöyle bir vurunca, sallayınca açılıyor.

Ama açıkken aniden resetleniyor, özellikle kasa sallanınca resetleniyor ve bazen yine açılmamazlık ediyor, hdd ışığı sürekli yanıyor. Başta anakart gitti demiştim ama 3 gün sonra kendiliğinden düzeldi, üzerindeki herşeyi söktüm, yeniden taktım, temizledim, ısınma değil gibi duruyor, işlemci sıcaklığı nizami, izliyorum, farklı prizlerde denedim, reset düğmesini kontrol ettim.

Aklınıza gelen ihtimaller neler arkadaşlar? Nasıl bir sorun olabilir?

Bir temassızlık oluyormuş gibi görünüyor. Temassızlık sonucu elektrik akımı kesiliyor. Öncelikle power dan gelen 24 pinli besleme kablosunu söküp pinlerin durumunu kontrol edin. Yerinden çıkan, sallanan var mı? Anakartta takıldığı soketi kontrol edin. Gözle görülen herhangi bir çatlak mevcut mu? Bilgisayar çalışırken anakartın çeşitli bölgelerine tornavidanın yalıtkan kısmı ile küçük küçük vuruşlar yapıp sorunun bölgesini bulmaya çalışın.

Pinler sağlam ama lehimlerini detaylı incelemedim, şöyle bir hızlıca baktım sadece. Bir daha sökeyim hocam. Keşke söktüğümde tembellik etmeseydim de detaylı inceleseydim. :lol: Cevap için teşekkürler.

Anakart üzerine kasanın power, reset gibi düğmelerinin kablolarını takmayın. Tornavida ucu ile bilgisayarı açıp, kapatın. Belki kasa üzerindeki reset düğmesi takılı kalıyor olabilir ya da bir şekilde sıkıntısı olabilir.

Merhaba.;
Her şeyden önce reset tuşunun düzgün çalışıp çalışmadığını butondan anakarta kadar kontol edin.

Özellikle Anakartınız veya diğer donanım parçalarınız miadını doldurmadı ise, sorun anakartın kasaya temas etmesinden kaynaklanıyor. Uzay mod denilen bir yöntem var. Tüm parçaları kasadan ayırın ve yalıtımlı bir yerde tekrar toplayın. burada bir kaç gün kadar kullanın eğer herhangi bir sorun olmuyorsa iki seçeneğiniz vardır.

- Anakartınız kasaya temas ediyor;
* Kasa ile anakart arasına, anakartların içine konduğu köpük malzemeden temin ederek montajı yapınız
- Anakartınız devreleri arasında temassızlık mevcut
* Montaj işleminde vidaları eğer uygun şekilde sıkarsanız ( şansınızadır genelde) sonuca ulaşırsınız

Yukarıdakilerin dışındaki sorunlar ise ;
* Anakart , ram, hdd, yetersiz , fazla enerji, rom hatası vb...
* İde kablolarının sorunlu olması ( önemli bir konudur dikkat edin)
* Birden fazla harddisk var ise işletim sistemi yüklü olmayını çıkartın. Slave olarak ayarlayıp tekrar takın.
* Farklı ve topraklı bir prizde kullanın
* Muhtemel evdir olmaz ama, kasanın arkasından yüksek gerilim hattı geçermi ona bakın
* Power supply bir sorun veriyor

İyi çalışmalar.

Cevaplar için teşekkürler, en sonunda yine çalıştırmayı başardım ve cevaplarınızı gördüm.

Reset düğmesini denemiştim ondan değildi.

Anakart üzerinde de kırık lehim yok gibi(göz ile kontrol ettim ama), kondansatörlerde de dıştan bakınca bir sorun yok. Şu an çalışıyor, power içinde bir kırık lehim vardı onu yeniledim o kadar.

Bakalım biraz daha kullanayım olmaz ise uzay modu deneyeceğim burhansenyuva hocam teşekkürler.

ideli, idesiz denemiştim, topraklı prizi, farklı prizi, yer değiştirmeyi hep denemiştim daha önce

Bakalım İnşallah powerdadır; biraz kullanayım bakalım böyle.

Uzay modu da işe yaramadı, yine resetleniyor, farklı yerlerine dokununca resetleniyor, hddsiz çalıştırıyorum yine resetleniyor, okul açık olsaydı power supply'ı falan değiştirip deneyeceğim ama sorun yine aynı yani

bozuldumu tam bozulan mal bulamadım bir türlü :lol:

Anakart üzerinde bazı kondansatörlerin lehimini yeniledim, bir kondansatörde deformasyon vardı onu değiştirdim. Kırık yollar var mı kontrol ettim bulamadım.

Anakart kasa dışında iken yine resetlenme oluyordu, ama bu sefer daha çok bios çipinin olduğu yere dokununca oluyordu.

Kasaya taktım, başta açılmadı, sonra açıldı ve iyi gidiyor şimdilik.

Çok çok çok sert sallayarak test ettim bir defa resetlendi. Onun dışında eskisi gibi ufak bir sallantıda gitmiyor artık.

İlginç bir durum. Kondansatör değiştirebilen bir kişiye de akıl vermek olmaz yani:) Ama istersen fırsat bulduğunda bir de power supply ı değiştirmeyi dene. Bizim okulda bir bilgisayarda kımıldatınca veya usb takınca resetliyordu. Power Kablosunu değiştirdim 5 aydır sıkıntı yok. Bir bilgisayar da ilginç şekilde görüntü gidiyord ekran masmavi kesiliyordu. Ram,hdd, işlemciyi değiştirdim gene aynısını yaptı.(Ekran kartı onboard). Anakarttan şüphelendim. Garantili olduğu için il dışına garantiye gitti. 3 ay sonra geri geldi. Taktım kasaya gene aynısı. (Haftada bir kere falan yapıyordu çok sık yapmıyordu). Birden aklıma power supply ı denemek geldi şans eseri:) Denedim ve oldu:) Yani bizim anakart boş yere istanbullarda aylarca sürünmüş gelmiş:)
Bu arada power kablosunu değiştirdin mi:)

aynı sorunla karşılaştığım bir bilgisayarın garantisinden dolayı servise gönderdim, anakartı değişti, sorun düzeldi...

Geri