Kilitlenme ve Donmaların sebebi kablo olabilir

Kodla Büyü

hasari

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Bir bilgisayarda sürekli kilitlenme ve donmalar yaşıyordum HDD,Ram,Anakart gibi etkenlerin hepsini denememe rağmen sorunu çözemedim en sonunda gelen elektrikte sorun olabileceğine kanaat getirdim resimde gördüğünüz kabloyu değiştirdim kabloyu değiştirir değiştirmez sorunlar çözüldü.
İnce olanı yani "1" numaralı kablo kasaya takılı idi bu kablo kısmen diğerinden ince bu kablo sanırım yeterli akımı sağlayamıyordu bu sebeple kilitlenme ve donmalara neden oluyordu. Daha sonra bende bu ince olanı monitöre biraz daha kalın olanı yani "2" numaralı kabloyu kasaya takınca sorun çözüldü. Bu bilgi sizlere de lazım olabileceği gerekçesi ile paylaşıyorum umarım faydasının görürsünüz. :)

Ekli dosyalar

• kablo.jpg
    kablo.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 903
geçenlerde bizim rehberlikçinin yazıcısı sayfaları hep yarım basıyordu. bende bağlantı kablosunu değiştirdiğimde sorun çözüldü.

Hiç bir sıkıntısı olmamasına rağmen sorun yaşadığım ve artık emekliye ayırmayı düşündüğüm exper bir bilgisayarım var... Cuma birde dediğiniz şekilde deneyelim... Teşekkürler...

İnceliğinden birşey farketmez de, belki birinde topraklama kablosu içten kopmuş olabilir. Topraklama olmayınca kilitlenme ve donma olması çok normal.
Yoksa en kötü ihtimalle o üç kablonun içindeki onlarca telden biri bile sağlam kalsa, yani saç teli kadar ince olsa 220Vx1A=220W güç elde edersiniz ki bu da normal bir kasayı çalıştırmaya yeter.
Fakat topraklama bağlantısı görevini yapmıyorsa bir süre sonra anakart statik elektrik birikmesinden çalışmaz hale gelir. Bazen kablo sağlam bile olsa binanın topraklama hattında problem oluyor.
Bunu anlamanın en kolay yolu bir elinizle duvarı, mermeri yada kalorifer peteğini sıkıca tutup diğer elinizle kasaya dokunduğunuzda elektrik çarpmasına benzer statik boşalmasıdır. Eğer böyle bir durum varsa kablonuzu ve topraklama hattınızı kontrol edin.

c1han' Alıntı:
İnceliğinden birşey farketmez de, belki birinde topraklama kablosu içten kopmuş olabilir. Topraklama olmayınca kilitlenme ve donma olması çok normal.
Yoksa en kötü ihtimalle o üç kablonun içindeki onlarca telden biri bile sağlam kalsa, yani saç teli kadar ince olsa 220Vx1A=220W güç elde edersiniz ki bu da normal bir kasayı çalıştırmaya yeter.
Fakat topraklama bağlantısı görevini yapmıyorsa bir süre sonra anakart statik elektrik birikmesinden çalışmaz hale gelir. Bazen kablo sağlam bile olsa binanın topraklama hattında problem oluyor.
Bunu anlamanın en kolay yolu bir elinizle duvarı, mermeri yada kalorifer peteğini sıkıca tutup diğer elinizle kasaya dokunduğunuzda elektrik çarpmasına benzer statik boşalmasıdır. Eğer böyle bir durum varsa kablonuzu ve topraklama hattınızı kontrol edin.
Olabilir hocam aynı kablo monitörü sorunsuz çalıştırıyor ama kasalarda sorun çıkarıyor.

Daha öne kendi kişisel bilgisayarımda klavyeden dolayı zamansız donmalar yaşayan birisi olarak şaşırmadım. Ufacık bir kısa devre probemi nedeniyle aylarca başım ağrımıştı. En son arkadaş senin kasa nasıl olsa garantiye gitti bana kısa süreli olarka klavyeni verirmisin dediğin de problemi keşfetmiştim. O ana kadar ram, ekran kartı, powersupply denemediğim şey kalmamıştı...

bazı güç kabloları çok adi oluyor hem içindeki kablolar çok ince aynı zamanda faz,nötr,yada toprak kopuk olabiliyor, veya zamanla kopabiliyor sizin kablonunda muhtemelen toprak hattı kopuk ve sorun bu yüzden yaşanıyor olmalı çünkü diğer 2 sinden birinde kopukluk olsa makine hiç çalışmaz.şüphelendiğiniz kalitesiz yada eski kabloları kullanmadan önce avometre ile sağlamlık kontrolünden geçirmek lazım.

Walla işe yaradı.

benim makine ara ara kilitleniyordu.

Kasa ve monitör kablolarını değiştirdim.

Şu ana kadar kilitlenmedi çok şükür.

:idea:

Geri