Kira Artışı

Kodla Büyü

serdemir

Süper Üye
Süper Üye
konut kiralarında kanunen ön görülen kira zammı nasıl olmalı bilen varmı? yasal olarak nasıl olması gerekiyor?
bir hesaplama yöntemi varmı? TÜFE-ÜFE-Yİ ÜFE diye birşeylerden bahsedilmiş, bir de ortalama yıllık artış ile geçen yılın aynı ayına göre yıllık değişim oranı var ama hangisi kulanılacak anlamadım?
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) geçen yılın bu ayına göre artış %3,1 , yıllık ortalama artış %8. bu durumda 450 tl olan kira artışım ne kadar olacak?

genelde enflasyon oranında artar. 450 liraysa 480-490 lira civarı olması gerekir.önceden konuşmadınız mı ne kadar olacağıyla ilgili. yada sözleşme yok mu. bunlar yoksa ve kirayı elde teslim ediyorsanız istediği oranda artırır.

kirayı zamanında ödüyorsanız sıkıntı yaşamadıysa zam yapmasınız bile olur. bu sene zam yapmayın seneye 500 yaparız deyin.

her_dem' Alıntı:
kirayı zamanında ödüyorsanız sıkıntı yaşamadıysa zam yapmasınız bile olur. bu sene zam yapmayın seneye 500 yaparız deyin.
onu ilk girerken yaptık hocam. 2 sene oturduk, şimdi zam zamanı geldi. sözleşme yok, kira elden, hatta vergi vermemek için formaliten bir sözleşme yapılmıştı ilk yıl, kirayı 220 mi ne göstermiştik( elektrik aboneliği alırken lazım olmuştu).

ev sahibi ile aynı anda kapı komşusuyuz. aslında aramız iyiydi ama birkaç konuda anlaşmazlıklar da yaşandı son bir yıl içinde.

benim istediğim anlaşamazsak yasalda en fazla şu kadar zam yapabilirsiniz diyebilmek.

İstediğin artışı yap hocam.Seni evden çıkaramaz.Mahkemeye gidemez.Gitse kontrat yok vegi ödememiş.Ödeyeceği cezayı hayal etmek bile istemez.Yeniden kontrat yaparsanız kira artışının enflasyona tüfe+tefe ortalaması olacağını mutlaka yazın.Aksi halde istediği kirayı ya verirsiniz yada evi boşaltırsınız.Ama şu an için kafana göre zam yapabilirsin burada sen avantajlısın.
Yalnız şuna dikkat et ilk yaptığın kontrat mutlaka elinde olsun ödediğin kiralarla ilgili belgen olsun.Sonra iftira atıp ''tamam ben 220den evi verdim ama 2 yıldır kira ödemiyor''deyip 2 yıllık kirayı alabilir bir arkadaşım bu durumu yaşadı 2 yıllık kirayı icra yoluyla ödedi

bahtsız_bedevi' Alıntı:
İstediğin artışı yap hocam.Seni evden çıkaramaz.Mahkemeye gidemez.Gitse kontrat yok vegi ödememiş.Ödeyeceği cezayı hayal etmek bile istemez.Yeniden kontrat yaparsanız kira artışının enflasyona tüfe+tefe ortalaması olacağını mutlaka yazın.Aksi halde istediği kirayı ya verirsiniz yada evi boşaltırsınız.Ama şu an için kafana göre zam yapabilirsin burada sen avantajlısın.
Yalnız şuna dikkat et ilk yaptığın kontrat mutlaka elinde olsun ödediğin kiralarla ilgili belgen olsun.Sonra iftira atıp ''tamam ben 220den evi verdim ama 2 yıldır kira ödemiyor''deyip 2 yıllık kirayı alabilir bir arkadaşım bu durumu yaşadı 2 yıllık kirayı icra yoluyla ödedi
kira verdiğime dair belge derken banka dekontu olacak sanırım. sözleşme olmasa dahi bir hesaba kira adı altında para yatırılırsa ondan vergi alınabiliyor diye biliyorum. bu durumda her türlü vergi vermek zorunda kalacak. o zaman da düşündüğünden daha fazla zam yapar bence.

Re: Ynt: Kira Artışı

Boşuna çabalıyorsunuz
Adamı avukata muhtaç ettiğiniz anda (Avukat 2000 tldan aşağı dosya açmaz) tek derdi sizden kurtulmak olur. Çünkü avukata verdiği paradan dolayı canı yanmıştır.Siz olsanız bu açıkgöz kiracıdan kurtulmak istemezmisiniz.
Yani işin sonrasını düşünün.
Avukatlar tahliye konusunda çok yeteneklidir. Yılda 2 ihtar.Bina içi hasar vermeniz.Kirayı dönem içinde geciktirmeniz vs 6 yada 7 unsur var.
Tavsiyem
30-40 için aranızı bozmayın.Avukatları zengin etmeyin
BU ARADA ARTIŞ Yİ-ÜFE DİR.BAŞKA BİR MADDE YOKSA.
220 lik kontrata da o tarihte acilen kiralamaya ihtiyacım vardı der.Emsal değer artış davası açar.zarara giren taraf davayı kaybeden olur.
En iyisi huzur. :)

Ev sahibi 600 tl istedi. Ben de 150 tl yaklaşık %34 lük bu zammı kabul etmedim.

COBOL' Alıntı:
Boşuna çabalıyorsunuz
Adamı avukata muhtaç ettiğiniz anda (Avukat 2000 tldan aşağı dosya açmaz) tek derdi sizden kurtulmak olur. Çünkü avukata verdiği paradan dolayı canı yanmıştır.Siz olsanız bu açıkgöz kiracıdan kurtulmak istemezmisiniz.
Avukatlar tahliye konusunda çok yeteneklidir. Yılda 2 ihtar.Bina içi hasar vermeniz.Kirayı dönem içinde geciktirmeniz vs 6 yada 7 unsur var.
Tavsiyem
220 lik kontrata da o tarihte acilen kiralamaya ihtiyacım vardı der.Emsal değer artış davası açar.zarara giren taraf davayı kaybeden olur.
biz açıkgöz kiracı değiliz hocam. eve zarar vermiyoruz, kira geciktirmiyoruz. anlaşamazsak çıkarız zaten ki öyle olacak gibi. anlaşamadığımız rakam 30-40 değil ben en fazla 500 diyorum, o da 600 diyor. Dava açması biraz zor ama açsa bile Yi-Üfeye göre en fazla %8 zam olabilir. Emsal kira artış davası diye birşey varsa o zaman istediğine yakın bir zam yapabilir tabi ki. benim bu eve şu anda girecek olsam miktarı normal karşılarım ama benim canımı sıkan artış oranı. neyse huzur için en iyisi çıkmak...

Kira 450 iken 600 mü yapmak istiyor :o Hocam ev sahibinin kapısını çal ve usulca "Sen ahlak nedir bilir misin?" diye sor.

serdemir' Alıntı:
Ev sahibi 600 tl istedi. Ben de 150 tl yaklaşık %34 lük bu zammı kabul etmedim.

COBOL' Alıntı:
Boşuna çabalıyorsunuz
Tavsiyem
biz açıkgöz kiracı değiliz hocam. eve zarar vermiyoruz, kira geciktirmiyoruz. anlaşamazsak çıkarız zaten ki öyle olacak gibi. anlaşamadığımız rakam 30-40 değil ben en fazla 500 diyorum, o da 600 diyor. Dava açması biraz zor ama açsa bile Yi-Üfeye göre en fazla %8 zam olabilir. Emsal kira artış davası diye birşey varsa o zaman istediğine yakın bir zam yapabilir tabi ki. benim bu eve şu anda girecek olsam miktarı normal karşılarım ama benim canımı sıkan artış oranı. neyse huzur için en iyisi çıkmak...
Hocam
Kirayı almaz yada almayı geciktirir.(Nasılsa 500 tl altında ki kiralarda banka olayı yok)
İşte sana noterden 2 adet üstüste ihtar.Avukat tabiri ile 2/12 olayı oluşur ve asliye hukukta açılan tahliye davası tek celsede (celse 2 dk sürmüyormuş) biter.Masraflarda (dosya masrafı 600 tl mış) üzerinize (karşı tarafın 450 avukat ücreti hariç) kalır.
Katip bir arkadaşla konuştuk bunları.

Anlaşmaya bakın hocam.500 tl üzeri olay bankaya biner.hesap işletim ücreti ve kira vergisi ile eline geçecek miktarın aynı hesaba geldiğini bilmiyor bu evsahibiniz.
Avukat resmi ücreti 460 civarı ama 1500 - 2000 tl dan aşağı avukat bulması zor.Zaten dosya masrafıda var.Açılsa bile 7-8 ay sürer bu tahliye davası süreci.

giryan' Alıntı:
Kira 450 iken 600 mü yapmak istiyor :o Hocam ev sahibinin kapısını çal ve usulca "Sen ahlak nedir bilir misin?" diye sor.
Bunları sorgulamaktan vazgeçtim. Tüm kiracılarıyla sorun yaşarken (ki birtanesini yeni evden çıkarttı) tek sorunsuz kiracısını olan beni de kaçırmaya çalışıyor. neyse ben çıkarım her türlü de iş çekişmeye gitseydi ne olması gerekirdi diye merak etmiştim.

COBOL' Alıntı:
Anlaşmaya bakın hocam.500 tl üzeri olay bankaya biner.hesap işletim ücreti ve kira vergisi ile eline geçecek miktarın aynı hesaba geldiğini bilmiyor bu evsahibiniz.
Avukat resmi ücreti 460 civarı ama 1500 - 2000 tl dan aşağı avukat bulması zor.Zaten dosya masrafıda var.Açılsa bile 7-8 ay sürer bu tahliye davası süreci.
500 tl üzeri bankaya gider derken ben orayı anlamadım. 500 tl ve üzeri kiralar bankaya mı yatmak zorunda?

Aynen öyle
Banka kira için eft yatıran dan 15 -25 tl her ay ve ayrıca
evsahibinden yatırılacak ibanlı vadesiz hesap için yıllık 120 tl hesap işletim ücreti alır.
Bunun harici yatırılan para vergi dairesinde gözükmemektedir.
Bunun için evsahipleri kiracıyı korumak adına meblağı elden alıp (tabiki bu usülde " kiracım paramı vermedi" deyip ihtar da gönderebilir) bankaya yılbaşından önce bir kerede kira olarak kendi hesabına toplu yatırıp sonra çekmektedir. Zaten Vergi Dairesi için önemli olan yıl içinde yatan toplam miktardır ve kotratla aynı olmalıdır.böylece bankaya her ay kira eft si ödemekten kiracı kurtulur .Vergi dairesi her iki tarafı bazen çağırır kontratı ve sair evrakları ister.Ben her iki tarafında vergi bakımından sorumlu olduğunu buradan anladım.O yüzden en azından kotratlarınızı 5 yıl saklamanızı tavsiye ederim.Başka ile gitseniz dahi sistemden telefonla size ulaşıp sizi evraklarınızla birlikte bulunduğunuz ilin vergi dairesinde çay içmeye istetebiliyorlar.bilinçsizce bir hatada dahi Usülsüzlük cezalarının en hafifi temerrüt hariç 2000 tl dan başlıyor.Biliçli ise daha artıyor.

Ben ziraat bankasını tavsiye ederim.2 otomatik ödeme talimatı evsahibi işletim ücretinden kurtulur.
Sizde bankamatikten ücretsiz yatırırsınız.
500 tl üzeri için bence en uygun banka ziraat.

COBOL' Alıntı:
Aynen öyle
Banka kira için eft yatıran dan 15 -25 tl her ay ve ayrıca
evsahibinden yatırılacak ibanlı vadesiz hesap için yıllık 120 tl hesap işletim ücreti alır.
Bunun harici yatırılan para vergi dairesinde gözükmemektedir.
Bunun için evsahipleri kiracıyı korumak adına meblağı elden alıp (tabiki bu usülde " kiracım paramı vermedi" deyip ihtar da gönderebilir) bankaya yılbaşından önce bir kerede kira olarak kendi hesabına toplu yatırıp sonra çekmektedir. Zaten Vergi Dairesi için önemli olan yıl içinde yatan toplam miktardır ve kotratla aynı olmalıdır.böylece bankaya her ay kira eft si ödemekten kiracı kurtulur .Vergi dairesi her iki tarafı bazen çağırır kontratı ve sair evrakları ister.Ben her iki tarafında vergi bakımından sorumlu olduğunu buradan anladım.O yüzden en azından kotratlarınızı 5 yıl saklamanızı tavsiye ederim.Başka ile gitseniz dahi sistemden telefonla size ulaşıp sizi evraklarınızla birlikte bulunduğunuz ilin vergi dairesinde çay içmeye istetebiliyorlar.bilinçsizce bir hatada dahi Usülsüzlük cezalarının en hafifi temerrüt hariç 2000 tl dan başlıyor.Biliçli ise daha artıyor.
İlginçmiş. ilk defa duydum. kiracıdan eft için ücret olayı pek mantıklı gelmedi. çünkü o şekilde yapan arkadaşlarım var, böyle bir durumdan bahsetmediler. hangi banka olursa olsun ben gider bankaya vezneden yatırırım ozaman farketmez.

Geri