Kira beyanı hakkında bilgisi olan?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aak
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

aak

Süper Üye
Süper Üye
Arkadaslar hayırlısı olsun dedik ufak çaplı bir ev aldık. Evi 600tl ye kiraya verdik. Kendimizde 500tl ye kirada oturuyoruz. Simdi bizim kira vergisi odememiz gerekiyor mu? Evetse ne zaman ve ne kadar ödüyoruz. Bilgi sahibi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Her yil mart ayinda beyannemeler dolduruluyor ve iki taksit olmak uzere odeniyor. Mart ve temmuz. Kira gelirin kira giderinden fazlaysa vergi borcun cikar ama sende az bir fark var az cikar. Yanliz kira beyannemesi doldururken kira gelir ve giderlerine ait banka dekontlarinin tarihlerini istiyorlar onlari bir yere not et ay ay bilgin olsun.

Beyan vermeme gerek yok hocam. 2016 da toplam kira gelirin 3600 Üstü ise beyanname vereceksin. Tabi sende kirada durduğun için senin kira geliri aylık 100 den senelik 1200 eder. Birde odedigin kredi borcu varsa (ev için) onuda gelirden duseceksin.

Öncelikle hayırlı olsun. Hersene mart ayında vergi dairesine gideceksiniz. Kira geliriniz yıllık 3300 lira üzerinde ise beyan veriyorsunuz. Onlarda vereceğiniz vergiyi hesaplıyor. Kirada iseniz yada evinizin kredi borcu varsa vereceğiniz vergiden düşüyorlar. Kredi borcu için ne kadar indirim var bilemiyorum. Biz evimizi tokiden aldığımız için taksitlerinin bu kapsamda olmadığını söylediler. Yanlız şunu belirteyim kira geliri hesaplarken aradaki farkı hesaba katmıyorlar doğrudan aldığınız kirayı hesaplıyorlar. Şöyleki bizde evimizi 600 e kiraya vermiştik 550 lira kirada oturuyorduk. 8 ay için 45 lira damga vergisi 5 lirada vergi verdik.

Re: Ynt: Kira beyanı hakkında bilgisi olan?

Kardeşim güncel kira olayını bilenler yazsın.
Ben şöyle açıklayayım.
500 liranın üzerindeki aylık kirayı kiracınız kira kontratında belirteceğiniz banka hesabına IBAN numarasına kira olarak yatırır.Bunu internetten eft ile de yapabilir şubeden de.
Maaşlı kimse ise otomatik olarak EFT derse çok daha güzel olur.
Eğer değilse internet bankacılığı bilmiyorsa... Siz elden alıyorsunuz ve 600 lirayı kendi hesabınıza kiracı gibi onun bilgileri ile o yatırmış gibi bankaya kira olarak yatırıyorsunuz.
Her ay yatırmanız gerekmez ama yıl sonuna kadar mutlaka yatmalı.
Sonra çeker ve harcarsınız.

Mart ayı geldiğinde otomatik bayan sisteminizde hesabınızda geçen yıl biriken tüm kira miktarının gözükmesi gerekir.
Eğer bir yıl içerisinde aldığımız kiraların toplamı ile banka hesabınıza yatan para aynı ise evet tamamdır diyor ve beyanı onaylıyorsunuz.Tahakkuk fişiniz yazıcıdan çıkıyor.
Ziraat yada başka bankaya elden veya yine gib den Verginiz i internet bankacılığı ile ödüyor sunuz.

Eğer yatan miktar ile hazır beyan aynı değilse onaylamayıp gerçek beyan miktarınızı manuel olarak elden yazıp onaylıyor ve tahakkuk fişi çıkartıp martın sonuna kadar Verginiz i ödüyorsunuz.
Mart 25 ne kadar Beyan vermemek ciddi ağır suçtur. ama 30 na kadar vergiyi ödememek faiz cezası biner.

Mart ayının sonuna kadar bu vergiyi ( yaklaşık 500tl civarı) Gelir İdaresi başkanlığı hesabına Ziraat Bankasına elden veya Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinden internet bankacılığı aracılığıyla yatırıyorsunuz.
Kira beyanı vermek ve ödemek için Evden çıkmanıza bile gerek yok bir bilgisayar ve bir yazıcı yeterlidir Hepsi bu kadar.

Ayrıca kiralık evde oturuyorsanız ödediğiniz kirayı düşmeniz gerekiyor.
Bunun için maliyeye gidip ev sahibiyle imzaladığınız kira kontratını sisteme işleteceksiniz ve Ödeyeceğiz miktar sizin vergi tahakkukunuzdan düşürülecektir.

Yani mart ayında vergi dairenize sizin ev sahibiniz ile imzaladığınız kontrat ile birlikte gitmeniz şart.

tesekkur ediyorum sayin hocalarım. Dedigim gibi 600 alıyorum 500 kira ödüyorum bir de aylık 1600 kredi ödüyorum. Öyleyse çıkmaz sanırım vergi borcu. Şimdi marta kadar bir şey yapmama gerek yok yani yanlış anlamadım değil mi

yazılanlara göre birşey yapmanıza gerek yok. bende sizin gibiyim bende bu durumu düşünüyordum arkadaşlardan güzel cevaplar gelmiş.
teşekkür ederiz.

Re: Ynt: Kira beyanı hakkında bilgisi olan?

Sadece mart ı bekle.
Her yıl yönetmelik te ufak değişiklikler olur.
Sen sadece evsahibinin banka hesabına kira adı altında kiranı yatır.
Kendi kiracının kirasının senin hesabına kira adı altında yatmasını sağla.
Mart ayında son gün 25 i olur genelde vergi dairesine git. Adres bina-Ev kapı no ve ev kimlik no (kiraladığınız evin) bilgileri ile gidin.( herşeyi memurdan sorun öğrenin) beyanı verin.tahakkuk fişini alın. 30 na kadar ödeyin.
Sonraki yıl e beyanı ve ödemeyi evden yaparsınız

teşekkürler hocam. Hiç bildiğim bir konu değildi. Sayenizde bilgi sahibi olduk

Geri