Kiracıyı evden çıkarmak istiyorum

Kodla Büyü

mtokcan

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
357
Arkadaşlar yaklaşık 16 ay önce aldığım evi kiraya verdim. kira kontratı yaptık nisan ayında süresi doldu ve yenilemedik. Şimdi evimin olduğu yere tayinim çıktığı için kiracıyı çıkarmak istiyorum. Kiracı çıkmam diyebilir mi? kontratı ikimiz yaptık. noter tasdiki veya pul yok. Tahliye şartnamesi imzalamıştık.
 
En az bir ay önceden haber vermeniz gerekir. Durumunuzu anlatıp evi en kısa sürede boşaltmasını isteyebilirsiniz. Karşılıklı anlayış ile çözülebilir. Tersi sizin aleyhinize olur.
 
Teşekkürler hocam.Bu durumu daha önce babasına ve kiracıya söylemiştim . Yaklaşık 45 gün süre tanıyacağım kendisine zaten. aradım açmadı. Ben de anlayışla karşılayacaklarını düşünüyorum ama ne olur ne olmaz diye soruyorum. Bir de kirayı her ay 10-15 gün geç ödüyor bu benim için bir bahane olabilir mi?
 
Hocam bir ara araştırmıştım. tam emin olmamakla, benim bildiğim, eğer kontrat yapıldıysa, ödemelerde sorun yoksa ve kiracı komtrata uygun hareket ediyorsa, çıkarılamaz, kontrat bitiminde çıkarılacakssa da kontrat bitiminden belli bir süre evvel, o süre kanuni olarak belirtilmiştir, kiracıya haber vermelisiniz. Kontratı bitireceğinizi haber vermezaeniz de, kontrat otomatik olarak yenilenmiş sayılır. Unutmayın kontrat, hem sizi, hem ev sahibini koruyor.
 
acer50' Alıntı:
Hocam bir ara araştırmıştım. tam emin olmamakla, benim bildiğim, eğer kontrat yapıldıysa, ödemelerde sorun yoksa ve kiracı komtrata uygun hareket ediyorsa, çıkarılamaz, kontrat bitiminde çıkarılacakssa da kontrat bitiminden belli bir süre evvel, o süre kanuni olarak belirtilmiştir, kiracıya haber vermelisiniz. Kontratı bitireceğinizi haber vermezaeniz de, kontrat otomatik olarak yenilenmiş sayılır. Unutmayın kontrat, hem sizi, hem ev sahibini koruyor.
Teşekkürler hocam. Ben ev sahibiyim hocam bu arada :D
 
mtokcan hocam kiraya verirken nasıl konuşmuştunuz bence söz daha önemli.kaç yıllığına kiraya vereceğiniz bellidir.benim evim var kirada.sen oturduğun sürece satmayacağım ve oturmaya devam etceksin diye sözlü taahhüt veriyorum.nedeni ev taşımannın maliyeti şu an en az şehir içi 600 tl karşı tarafada anlayış göstermek lazım.her yıl senini gibi bir ev sahibiyle karşılassa durumu kötü maddi anlamda.ben böyle bir durum yaşasam anlayışla çözmeyi yeglerim çünkü devlet kiracıyı koruyor.bence oturan kişiye yeni bir yer bulması için zaman ver son 1 aylık kiradyıda taşınmasına destek olmak için alma derim.yine de kendin bilirsin mall senin.iş mahkemelere kalırsa kontratı bitmeden 1 ay önce ihtarname çekmeliydin.yapmamışsın.çıkarmak için çabalasan en az 1 yılda anca çıkarırsın.iki ihtarname çekeceksin ve haklı olmak kaydıyla.uzun iş kirayı ödediği müddetçe..kolay gelsin sana ve kiracıya
 
bu konuyu aranızda daha önce konuştuysanız sorun olmaz sanırım.. ama siz yenilemesenizde kira kontratı otomatik olarak yenilenmiş sayılır. çıkmak istmezse sorun olur... sizde başka eve tasınıp tekrar kendi evinze tasınsanız fazladan masraf iş fln.. normal olan kiracı bu durumu bilerek girmiş.. çıkması.. konuşursunuz.. olmadı arkadasın dediği gibi son kirayı fln almama gibi bi yola gidilebilr.. son kira sonuçta hakkınız ama.. almazsanızda toplamda karda sayılırsınız
 
Kiracının tahliye sebepleri Kanunlarda yazılı olanlarla sınırlıdır.

TAHLİYE DAVALARI

Tahliye davaları Borçlar Kanunu (BK) 260 vd. maddeleri ile 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun (GKKK) da düzenlenmiştir. Özel kanun olan 6570 sayılı kanunun uygulanmadığı durumlarda BK? nun ilgili maddeleri uygulanmaktadır. 6570 sayılı kanun Belediye teşkilatı olan yerlerle iskele, liman ve istasyonlardaki gayrimenkullerin (örtülü olmayanları hariç) kiralamalarında uygulanır. 6570 sayılı kanun hükümleri kiracı aleyhine değiştirilemez, ama lehine değiştirilebilir. BK sisteminde kiraya verenin tek taraflı irade beyanı ile sözleşme sona erdirilebileceği halde 6570 sayılı kanuna göre akdin akıbeti hakim kararına bağlıdır.

6570 SAYILI GKKK GÖRE TAHLİYE SEBEPLERİ

Yazılı Tahliye Taahhüdü Sebebiyle Tahliye: (6570 sayılı K.mad.7/a)

Davacı kiralayan, kiralayan ölmüşse mirasçılarıdır. Kiralayan olmayan malikin dava hakkı yoktur. Davalı ise kiracıdır. Dava açma süresi; yazılı taahhüt tarihinden itibaren (1) ay?dır. Kiralayan taahhüt tarihinden itibaren (1) ay içinde ya Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açacak veya aynı (1) ay içinde icra takibi yapacaktır. Yargıtay, tahliye taahhüdü ilk kira sözleşmesine bir madde olarak yazılmışsa veya ilk kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyorsa, kiracı müzayaka halinde olduğundan geçerli kabul etmiyor. (Buna ilişkin 04.10.1944 gün ve 15-20/28 sayılı Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kararı halen yürürlüktedir.) Uygulamada; taahhüt noterden verilmişse, kiracının imzayı inkar hakkı yok. Ancak taahhüt adi olarak yapılmışsa, imza inkar edildiği takdirde mahkemece imza örnekleri alınarak Adli Tıp yoluyla imza incelemesi yapılıyor, sonucuna göre karar veriliyor.

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye:

Mesken ve İşyeri İhtiyacı Sebebiyle Tahliye: (6570 sayılı K.mad.7/b-c)

Buna göre kiralayan; kendisi veya eşi veya çocuklarının mesken veya işyeri ihtiyacı için kira sözleşmesinin bitiminden itibaren (1) ay içinde tahliye davası açabilecektir. Tahliye davası açabilmek için ?kiraya veren? sıfatına haiz olmak gerekir. Bu davayı kiralayanın yanı sıra malik ve intifa hakkı sahibi de açabilir. Dava kiracıya karşı açılır; eğer kiracılar birden fazla ise, davanın hepsine birden yöneltilmesi gerekmektedir. Zira tahliye borcu, bölünebilecek nitelikteki borçlardan değildir. Kira sözleşmesinin bitiminden itibaren bir ay içinde dava açılacaktır; ama dava açılacağı daha önceden veya bir aylık süre içinde kiracıya bildirilmişse, davanın bildirimini takip eden dönem sonuna kadar açılması mümkün hale gelecektir. Dava açıldıktan sonra veya ihtar çekildikten sonra kira parasının ihtirazı kayıtla alınıp alınmamasının önemi yoktur. Bu durumda kira bedeli alınabilir. Bu davada mahkemece aranacak en önemli husus ihtiyacın samimi olup olmadığı hususu olup, ihtiyaç iddiası her türlü delille ispatlanabilir.

Yeni Malikin İhtiyacı Sebebiyle Tahliye: (6570 sayılı K.mad.7/d)

Bu davada yeni malik iktisap tarihinden itibaren bir ay içinde iktisap durumunu, ihtiyacını, tahliye isteğini ve aksi halde tahliye davası açacağını kiracıya bildirmek kaydıyla, gene iktisap tarihinden başlayarak altı ay sonra tahliye davası açabilecektir. Diğer ihtiyaç sebebiyle açılan davada söylenenler bu dava içinde geçerlidir.

Yeniden İnşa Veya Esaslı Onarım Sebebiyle Tahliye: (6570 sayılı K.mad.7/ç)

6570 Sayılı Kanunun konuya ilişkin mad. 7/ç hükmüne göre ?taşınmazı yeniden inşa veya imar maksadıyla esaslı bir surette tamir, genişletme veya düzenleme için çalışma esnasında içinde ikamet veya faaliyet mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin sonunda? kiraya veren tahliye davası açabilir. Bu dava da kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde açılmalıdır. Davayı kiralayan açar, ancak, ihtiyaç sebebiyle tahliye davalarında olduğu gibi, kiralayan durumunda olmayan malikinde bu davayı açma hakkı bulunmaktadır. Keza aynı şekilde bu dava için de önceden ihtar gerekli değildir. Ancak gerekmemekle birlikte ihtarname gönderilmişse, bu durumda bu davada dönem sonuna kadar açılabilir. Bu davada en önemli husus, yeniden inşaya, esaslı tamir ve tadilata ilişkin olarak hazırlanan tadilat projesinin mahkemeye sunulmasıdır. Keşif sırasında teknik bilirkişiler, söz konusu tadilat sırasında taşınmazda kiracının bulunmasının fennen mümkün olmadığını bildirilerse, mahkemece tahliyeye karar veriliyor. Dolayısıyla yapılacak tamir ve tadilatın esaslı surette olması ve bunlar yapılırken mecurda kiracının oturmasının fennen mümkün olmaması gerekmektedir.

Bir Kira Yılı İçinde İki Haklı İhtar Sebebiyle Tahliye: (6570 sayılı K.mad.7/e)

Buna göre, kira bedelini ödemediğinden dolayı bir yıl içinde iki defa haklı olarak yazılı ihtarnameye sebep olan kiracı aleyhine kira sözleşmesinin hitamında, kiralayan tarafından tahliye davası açılması mümkün bulunmaktadır. Buradaki ?bir yıl? tabiri ?bir kira yılı? şeklinde anlaşılmalıdır İki haklı ihtar sebebiyle tahliye davası da, kira süresinin bitimini izleyen bir aylık süre içinde açılmalıdır. Bu dava için

a-Kiracının iki haklı ihtara sebebiyet vermesi,

b-Bu iki ihtarın bir kira döneminde ve bir yıl içinde başka başka aylara ait olması,

c-İhtarların muaccel olan kira bedellerini kapsaması,

d-Davanın kira süresinin hitamını takip eden bir ayın içinde açılmış olması gerekmektedir.

Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde meskeni bulunması sebebiyle Tahliye: (6570 sayılı K.mad.7/son)

Kiracının kirada oturduğu yer ile aynı belediye sınırları içinde meskeninin bulunması halinde kiralayan her zaman tahliye davası açarak, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu dava süreye bağlı değildir. Ancak her zaman kiracının aynı belediye sınırları içinde meskeninin bulunması her zaman tahliye sebebi olamaz Gerçektende, bu hususta tahliye davasına muhatap olan kiracının sağlık durumu, sosyal, ekonomik ve kültürel şartları mutlaka dikkate alınmalıdır. Mesela romatizmal hastalıkları bulunan kiracının aynı belediye sınırları içinde çok rutubetli bir bodrum kata sahip olması, onun tahliyesi için yeterli sebep oluşturmayacaktır. 6570 sayılı K. mad. 7/2 hükmüne göre tahliye davasını açmaya sadece malikin yetkili olduğunu da belirtmeliyiz . Oysa buraya kadar incelediğimiz tahliye sebeplerinde dava açma hakkı, kural olarak, kiraya verenlere tanınmıştı. Ancak bu dava, malik tarafından ?her zaman? açılabilecektir. Demek ki malik sıfatına sahip olan kiraya veren, incelemekte olduğumuz tahliye davasını açmak için süresin sonunu veya iktisap tarihinden itibaren altı ayın geçmesini beklemek zorunda değildir.

Fuzuli İşgal Sebebiyle Tahliye: (6570 sayılı K.mad.12)

6570 sayılı kanun, kira sözleşmelerinde aksine açıklama olmadıkça, kiralanan yerin kiracı tarafından başkasına kiraya verilmesine (alt kirayı) veya kiracının kiracılık hakkını devretmesini (kiranın devrini) caiz görmemiştir. Keza, kiracının terk ettiği taşınmazı başkasına herhangi bir sebeple işgal ettirmesi de yasaklanmıştır. Buna karşılık, sözleşmenin asıl amacı itibariyle başkalarına kiraya verilmesi gereken veya mutat olan otel, pansiyon öğrenci yurdu gibi yerler ise, bu hükmün dışındadır. Ne var ki, taşınmazın ?tamamının? başkasına kiraya verilmesi veya taşınmazın ?tamamı? için kiranın devri gene yasak kapsamına alınmıştır. İşte, belirtilen yasaklara aykırı davranılmışsa, taşınmaza kiracı veya devralan sıfatıyla girenler ya da taşınmazı herhangi bir sebeple işgal edenler aleyhine hiç bir ihtara hacet kalmaksızın Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılabilecektir. Bu takdirde devreden kiracıya akde aykırılıktan, işgal edene karşıda fuzuli şagillikten dolayı birlikte veya ayrı ayrı dava açılabilir.

BORÇLAR KANUNUNA GÖRE TAHLİYE SEBEPLERİ

Akde aykırılık nedeniyle tahliye davası: (Borçlar K. mad.256)

BK md. 256 genel bir hüküm olup, hem BK, hem de GKKK kapsamına giren yerler için uygulanır. Bu maddeye göre kiracının akde aykırı davranması durumunda, kiraya veren süre sonunu beklemeden sözleşmeyi hemen feshedebilecektir. Malikin bu davayı açma hakkı yoktur. Kiraya verenin bu yola başvurabilmesi için, evvela kiracıya akde aykırılığı gidermesini ihtar etmesi ve münasip bir mehil vermesi gerekir. Bu ihtar, herhangi bir şekle tabi değildir. Eğer kiracı, kiralananı açıktan açığa fena kullanarak kiralanana daimi bir zarar verirse , ihtara da gerek yoktur. Eğer yapılan ihtar amacına ulaşmışsa, yani kiracı ihtar üzerine, yani kiracı ihtar üzerine sözleşmeye ve kanuna aykırı davranışlarına son vermişse, artık kiraya verenin sözleşmeyi feshetme hakkı mevcut olmayacak, akde aykırılık giderilmediği takdirde ise tahliye davası açılabilecektir. (EK-6 Örnek dava ve cevap dilekçesi)

Temerrüt nedeniyle tahliye: (Borçlar K. mad.260)

Kiracı muaccel olan kira bedelini altı ay ve ya daha fazla süreli kira sözleşmelerinde otuz günlük; daha az süreli sözleşmelerde altı günlük süre içinde ihtarname tebliğine rağmen ödemezse temerrüde düşmüş olur. Buna göre, kiraya veren, muaccel kira bedelini ödemeyen kiracısına bir ihtarda bulunacak ve bu ihtarla hem ödeme için 30 günlük süreyi bildirecek, hem de süre sonunda sözleşmeyi feshedeceğini açıkça belirtecektir. Ayrıca ödenmeyen kira miktarının da ihtarda gösterilmesi gerekir. Kiracı, verilen mehilin sonunda kira borcunu öderse, mesele kalmaz. Kiralayan ihtarnamede fazla kira talep etse dahi, kiracı ihtilafsız kira bedelini 30 günlük süre içinde ödemek zorundadır. Aksi halde temerrüde düşecektir. Dava 30 günlük sürenin sonunda açılabilir. Kira süresinin sonunu beklemeye gerek yoktur. (EK-7 Örnek dava dilekçesi)

Sürenin Dolması veya Feshi İhbar Üzerine Sona Erme:

Eğer kira sözleşmesi belirli süreli ise , süre bitiminde her iki taraf da sözleşmeyi sona erdirme imkanına sahiptirler. Kira sözleşmesinin belirsiz süreli olması durumunda ise, sözleşmenin nasıl sona erdirileceği probleminde ise her şeyden önce taraflar arasındaki sözleşmeye itibar edilmiştir. Eğer tarafla feshi ihbar mevzuunda bir düzen kabul edilmiş ise, ona uyulacaktır. Şayet taraflar arasında bu hususa değinilmemiş ise, belirsiz süreli kira sözleşmelerinin sona erdirilmesi şu şekilde olacaktır:?Mefruş olmayan apartmanlar, yazıhane, tezgah, dükkan, mağaza, mahzen, samanlık, ahır? ve bu gibi yerler, mahalli adet başka bir dönemde tayin edilmiş değilse, altı aylık sürenin bitimi için ve her halde üç ay önce yapılması gereken bir ihbar ile feshedilebilecektir. (BK262/2f) ?mefruş apartman, yahut müstakil odalar yahut süknaya mahsus mefruşat? ancak bir aylık dönemin bitimi için ve iki hafta önce yapılması gereken bir ihbar ile feshedilebilecektir.(BK262/2f2 Diğer menkul şeyler her istenilen zaman için ve üç gün evvel yapılması lazım gelen bir ihbar ile akdi feshedebilirler.
 
Kontrat bitiminden ( aslında kontrata gerek yok, ilk kontrat tarihi geçerlidir) en az 2 ay önce noterden ihtar çekersiniz
çıkmaz ise
Asliye hukuk mahkemesine noter ihtarınıda ibraz ederek dilekçe yazar. dava açarsınız
Kiracı Dava açılması hakkındaki tebligatı doğal olarak imzalamaz vede 3. tebligat muhtalığa yapılınca otomatik duruşma günü verilir ve 1-2 ay böyle geçer.
Daha sonra şanslı iseniz 2-3 ay sonraya duruşma yapılır.
Duruşma günü kimlik yespiti yapılır ve ikinci evinizin olmadığının tapu kaydı ile hazır bulunmanız gerekir.
Evrakınız eksik değilse Sonuç kesin tahliye çıkar.Mahkeme mağdur kiracıya ayrıca yeni bir ev bulması için süre de verecektir bunuda ekleyeyim yetmedi
Kiracının bu tahliye kararını Temyiz ettirme hakkı vardır.
Tahliyede anlaşırsanız ne ala Ammaaaaaa yinede çıkmam derse,
Mahkemenin tahliye kararı ile birlikte icra dairesine 200 tl karşılığı bedel mukabilinde icra ile tahliye ettirtirsiniz.
Bu arada zaten birikmiş kiralarını ödemeyecektir
yetmedi en az 6 ay elektirk -su- aidat üzerinize yıkılacaktır.
İcra tahliyesi esnasında Kapı kilitli ise resmi çilingir 200 tl, (icra anlaşmalı çilingir)
Evin içinde eşya varsa nakliye 1000 tl (icra anlaşmalı nakliyat firması)
Tabiki yediemin depo kirası peşinat 400 tl hazırlıklı olun .
Yani
Türkiyede inatçı bir kiracıyı çıkartmak, kene sökmekten zordur.
Maalesef hepsinide yakın zamanda yaşadım.
 
hocamın tayini çıkmış kendi evi dururken başka evde kirada oturmak çok zor olsa gerek.Allah yaşatmasın.nisan ayında kontrat da bittiğine göre sorun kalmamış bence.inatcı kiracıysa işin zor tabii ki.sizin silahınız falan olmalı bu durumlar için :D
 
hocamın tayini çıkmış kendi evi dururken başka evde kirada oturmak çok zor olsa gerek.Allah yaşatmasın.nisan ayında kontrat da bittiğine göre sorun kalmamış bence.inatcı kiracıysa işin zor tabii ki.sizin silahınız falan olmalı bu durumlar için :D
 
Kontrat başlagıç ve bitiş ve akabinde yenilenme tarihi Nisan ayı ise yeni dönem başlamıştır.
Kiracılar için yaz dönemi idealdir.En iyisi oturup konuşmak ve anlaşmak. Baktınız çıkmakta direniyor .
Fazla bekletmeden Yukardaki sürecin başlangıcını yani noter ihtarını başlatın derim.
 
Teşekkürler yorumlar için. Bugün aradım konuştuk ne kadar zamanım var dedi ben de 30 gün maksimum 45 gün idare edebilirim dedim. Bu durumu başta konuşmuştuk.Sıfır evimi kiraya verirken 1 lira depozito almadım kirayı peşin değil oturduktan sonra alıyorum ona rağmen her ay 10 günden fazla geçiktiriyor daha ne yapayım. Karşılıklı helalleşir işi bitiririz diye düşünüyorum.
 
Nisan ayı kontrat bitimi öncesi karşı tarafa bildiri göndermeniz gerekirdi. Şu an yeni kontrat yapılmadı siz de resmi bir evrak vermediğiniz için kontrat 1 sene daha yenilenmiş durumda. Kontratların hepsi 1 yıllık yapılır, kimse de her sene ev sahibi ile bunu yenilemez. Önceden anlaşılan kontratta yazan hükümler geçer. Bu iş tamamen ikinizin uzlaşmasına bağlı hocam.
 
Geri
Üst