Kodlama furyası...

Kodla Büyü

seyduna

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
393
Bir bilişim öğretmeni olarak bu konunun son dönemlerde neden bu kadar popüler olduğunu merak ediyordum. Ki bakıyorum forumda kodlamayı meslektaşlarım da 2 yaşındaki çocuğuna kadar indirgemiş. İşin başındakiler çocuğuna bilgisayarın b sini bile göstermezken bizler çocuklarımızı belli bir yaşta hiç sorun yaşamadan uyum sağlayacaklarını bildiğimiz bu sistemlere sadece moda olduğu için gözü kapalı dahil ediyoruz. Neyse ki geçenlerde okuduğum bir makale bana bu konuda biraz yardımcı oldu. "Fikri Algoritma" diyor önemli olan ve birazda bu furyanın nasıl doğduğundan bahsediyor. Tabi ki zamanı geldiğinde çocuklarımıza en doğru şekilde bunu öğreteceğiz ama hayatını bile programlayamayan sorumluluk duygusunu bile veremediğimiz çocuklara bilgisayarı programlamasını istiyoruz. Ki benim nezdimde bir sanattır programlama ve bu da bir altyapı gerektirir (kişisel gelişim olarak. )
https://www.google.com.tr/amp/www.itweek.net/bir-kodlama-furyasi-basladi-aman-dikkat/?amp_markup=1
*******
Yorumlardan sonra yazdım
*******

Yazıda kodlama kötüdür fenadır diye birşey yazmıyor okuduğumu anlayabiliyorsam eğer.Ya da ben böyle birşey asla ima dahi etmedim. Moda dedim ve gereksiz şekilde alt yaşlardaki çocuklar öğrenecekleri daha temel ve önemli şeyler varken sadece moda olduğu için... Matematik öğretebildik mi biz bu çocuklara, ya da bir yabancı dil? Bilişimci kodlamanın matematik zekası üzerine kurulduğunu bilir. Ben derslerde bilgisayarı bıraktım matematik öğretiyorum o derece vahim durum. Altyapı olmadan üstyapıyı çıkamazsın. 3 kişi hazır diye 30 kişiyse yanına katayım mantığı olmaz. Önce Matematiği 4 işlemi öğret ki ben de kodlamayı göstereyim. Popülist eğitim politikalarına kurban ediliyor işimiz. Bir alıntı daha yapayım.
https://www.google.com.tr/amp/m.hab...er-ogrettikleriniz-artik-gereksiz-1711035-amp
Söyleşide Bizim vatandaş soruyor:
- Eğitimin geleceğinde ne var? Kod eğitimi mi?
Pisa direktörü cevabında kod kelimesini bile kullanmadan :
Bence eğitimin geleceği toplumsal değerlerde. Nasıl aynı anda kendimizi düşünüp diğerleriyle birlikte var olabileceğiz? Açık olmak, farklı kültürlere saygı duymak, cesaret, merak...
Diyor.
Ve söyleşiye bakın bol bol matematikten bahsetmiş.
********
Bugün 6 ocak. 3 ocakta yayına girmiş bu yazıyı da ilave edeyim. Mutlaka Okuyun Derim...
Silikon vadisinde okul işleten ve eğitimci bir vatandaşın kendi ülkesini de eleştiren yazısı...

http://www.egitimpedia.com/neden-anaokulu-ogrencilerine-teknoloji-egitimi-vermemeliyiz/
Ne diyon kardeşim sen diyenlere ingilizcesi:

http://www.sfchronicle.com/opinion/...ldn-t-teach-tech-in-kindergarten-12303395.php

*******
Sıcak
Bu da bill Gates ten 6 Ocak 2018 tarihli onedio.com sitesine düşmüş konuyla alakalı alıntı yapılmış bir yazı.
https://onedio.com/haber/gelecegin-...ore-gelecege-yon-verecek-uc-meslek-var-803167
 
Son düzenleme:
Arkadaşım sana göre bu iş moda olabilir. Biz moda oldu diye bunu çocuklarımıza anlatmıyoruz. Ben inanmadığım bir olaya furyaya kapılacak adam değilim buradaki hiçbir arkadaşımında böyle olduğunu düşünmüyorum.
Ne olduğu belli olmayan bir yazıyı buraya koyup sanki doğruymuş gibi insanları yargılıyorsun. Adamlar uzaya çıkmış biz daha yeni başlıyoruz kodlamaya. sizin gibiler başlamamızı bile istemiyor. Biz onların seviyesine geldiğimizde iş işten geçmiş olacak belki ama hiç başlamamak mıdır çözüm? Kaçan balık büyük olur kaçamayan ızgara.
 
Son düzenleme:
her seferinde yazıyorum. Bilgisayar öğretmeni olsam da 3 çocuğumu mümkün olduğunca bilgisayardan uzak tutuyorum.
 
Bu yaptığınız kafanızı kuma gömmek olmazmı hocam bilgisayarı doğru kullanması için eğitmelisiniz diye düşünüyorum. Bu konuda birçok velime aynı şeyi söyledim ama bir bilgisayar öğretmenine söylemek çok garip doğrusu.
 
Maalesef bende bu konuda hocam gibi düşünüyorum.

10 yaş altı için bende bu olayın moda olduğunu ve gerek görmediğimi erken oldugunu düşünüyorum. Lego, k'nex gibi setler hatta atıklarla tasarımların kodlamadan çok daha değerli olduğuna inanıyorum. Bu iş bir ara 1-2 yaşındaki çocuğuna alman bakıcı arayanlarin modu geliyor bana.

Çocuklar oynasin. Fiziksel beceriler kodlamadan çok daha fazlasını katar diye düşünüyorum.

Bende çocuklarimi mümkün olduğu kadar uzak tutma taraftarıyım.

Bir çocuk gelisimci şöyle diyordu : 3-5 yaşındaki çocuğun bilgisayar tablette dilediği oyunu-videoyu acabilmesi zeki olduğunun değil, ihmal edildiğinin göstergesidir.

Doğru ve birbirimizi anlayarak tartışılmasıni arzu ediyorum. Güzel başlık için hocamı tebrik ediyorum. Bence de konu tartışılmalı.
 
Üzerine tartışılması gerekli bir konu fakat ayrım yapmakta fayda var diye düşünüyorum. Kimse kodlama eğitiminin gerekliliği veya gereksizliğini tartışmamalı. Esas tartışılması gereken bu eğitimin niteliği olmalı. Bana göre liselerde bu eğitim ileri düzeyde olmalı. İlköğretimde ise öğrencilerin neden-sonuç, çıkarım yapabilme vs. yeteneklerini günlük hayata uyarlayabilecekleri ölçüde basit tutulmalı. Mesala ben şu anlayışa karşıyım “scratch öğrencilerime basit gelmeye başladı daha başka ne öğretebilirim”
 
zaten hayatında işine yarayacak kadarını öğrenecektir çocuklar. Ben bilgisayarın bu kadar büyütülmesine sanki hayatın tek gayesi gibi gösterilmesine karşıyım. Benim fikrim okullarda çocuklara hayatlarında işlerine yarayacak kadar bilgisayar öğretilmeli. İşin profesyonel boyutu için bu dalda okullar açılıp yetenekli çocuklara daha profesyonel eğitimi buralarda vermeli. Okullarımızda çoğu zorla okula gönderilen öğrencilere kodlama öğretmek mi kendinizi kandırmayın.
 
Evet gerçekten de var öyle bir moda. Ama tamamen reklam kokan projeler. Pek çok il milli eğitim müdürlükleri yada valilikleri aracılığıyla projelere başladı ve bu işe girdi. Şu an herkes asıyoz kesiyoz kodeorg tan çıkıp scratch a dalıyoz modunda ama benim gözlemlediğim asıl amaç çocuklara bu işi öğretmekten ziyade bunun reklamını yapmak. Resimleri çekip sağda solda paylaşmak. Ama samimi olsun veya olmasın Yinede seviniyorum. Umarım hızlı giden atın tezeği seyrek düşer hesabı olmaz sonu. Neticede 1 gecede tüm sistemin baştan aşağı değiştiği bir eğitim sistemimiz var.
 
Bizde herşey göstermelik. Bu kadar moda olmasını sorun olarak görmemekle beraber şu sorunu eğitim sistemimizde sürekli görmekteyim. Altyapı olmadan, hazırlık yapılmadan olaya bodoslama dalıyoruz. Fatih Projesine girişimizi ve şu anki durumu bir değerlendirin. Lise müfredatına birden, damdan düşer gibi girdi kodlama. Ne sınıf oluşturuldu öncesinde, ne adam gibi bir kitap yazdırıldı, ne anlaşılır bir müfredat oluşturuldu, ne gerçekçi hedef belirlendi, ne okullara kitap dağıtıldı, ne ders materyalleri, siteleri, eba içerikleri oluşturuldu. Ama biz öğretiyoruz öğrenciler de havada kapıyor. 4. sanayi devrimi böylece hemen yakalandı.
 
Popülerleşen kavramlar itibarsızlaşıyor sanki. Kodlama ile bilgisayar programlama arasında ne fark var diye soruluyorsa farkındalık oluşuyor demektir. Öte yandan adamlar zaten yapmış bize ne kalmış zihniyeti de hep tembelliğimizi körüklüyor.
Çocukların bilgisayar türevi teknolojilerle tanışması, kullanması, üretmesi, eğlenmesi için yaş meselesi her daim konuşulmuştur. Tartışılmıştır. Zor bir konu. Eğitim öğretim zaten sonuçları çok geç görülebilen alan.
Bu forumda yıllar sonra ciddi konuların tartışılması sevindirici.
 
Bende katılıyorum hocama, öğrencilerime kodlama öğretirken onların hemen oyun yapmasını, yazılım yapmasını değil, daha çok bilgi işlemsel düşünme , problem çözme, zihin geliştirme, eleştirel bakma yönlerinin güçlenmesini istiyorum. Zaten bu konularda bir ışık yakabilirsem zihinlerinde onlar bu becerileri yetenekleri ile birleştirerek hangi alana yatkınlarsa o alanda devam edebilirler. Ancak Maalesef takip ettiğim kadarıyla kamu alanında kodlama %80 reklam amacıyla yer alıyor. İşin özü pek anlaşılmamış gibi duruyor.
 
ülke olarak ayarımız maalesef yok. ya hiç olmaz ya da bıktırana kadar yaparız. şu anda her il modaya uyuyor ve şov yapıyor biraz. hayırlısı. şahsen bu kadar abartmaya karşıyım.
 
kodlama sadece teknik bir mesele değildir. Biraz satranç, biraz analitik düşünme ve biraz da teknolojidir. Başlığı açan arkadaşıma hiç katılmıyorum.
KODLAMA ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİDİR. ÜSTELİK ÇOK GEÇ KALDIK....
 
Bilgi çağı gitti internet çağını facebook kullanmakla yakaladık uzay çağı kaçıyor.Adamlar 50 yılda yapay zekayı da geliştirdiler.Artık Amerikan firmaları insansız silah sistemlerini geliştirdiler.Alpha isimli yazılım dünyanın en iyi savaş pilot ve hatta eğitmenlerini keklik gibi avlıyor.Başka bir yazılım boeing 747'yi insansız uçurup yere indiriyor.İleride korkunç bir yapay zeka aslında kendi kendine öğrenen yazılımlarla karşılaşacağız.
 
En az elli yıl geri kalınmış bir konunun gündem alması hem güzel hem üzücü. Bizim çoktan yazılım devlerimiz olmalıydı, çekirdek bir işletime sistemi ülke olarak sahip olmalıydık. Malesef tek yapılan Makyaj
 
okullardaki reklamdan başka bir şey değil, daha doğru düzgün laboratuvarlarımız yok. Fatih projesi yerine her okula 25+1 laboratuvar, sınıflara 1 pc ve projeksiyon fazla bile, öğretmenler ET nin çoğu özelliğini zaten kullanamıyorlar bile, bunlar yapılsa kodlama eğitimi verimli olur, sınıflarda ET var okulda laboratuvar yok, geç o işi.
 
hocam kim öğretmiş şimdiye kadar kodlamayı da furya diyorsunuz. çocuklar sanki kodlamaya doymuş da tüm psikolojik sorunları kodlamaya bağlı gibi lanse ediyorsunuz. kodlama 10 yaşından küçüklere illa bilgisayar başında olacak diye bişey de yok üstelik. Bunun değişik setleri de var. En az 50 yıl geri kalmış olduğumuz doğrudur kabak gibi ortada bu arada
 
4 ve 10 yaşında 2 çocuğum var öğretmenim bilişimciyim ve hala yok bu uzman şöyle diyor bu uzman böyle öneriyor... BU İŞİN UZMANI BİZİZ ARKADAŞLAR. TEKNOLOJİDEN, ÇOCUĞUNU EĞİTEMEMEKTEN KORKUP KODLAMANIN MODA OLDUĞUNU SÖYLEYENLERE TAVSİYEM KAFANIZI KUMA GÖMMEYİN ÇOCUKLARINIZ KÜÇÜKKEN ONLARI BİLİŞİM CİHAZLARINI DOĞRU KULLANMA KONUSUNDA EĞİTİN, KORKULARINIZLA DEĞİL BİLİNCİNİZLE HAREKET EDİN. ZİRA SİZ EĞİTMEZSENİZ ENİ SONU BU MERETLE TANIŞIP YANLIŞ KULLANACAKLAR. Baxen veliler geliyor okula hocam ne yapsamda engelleyemiyorum bütün gün bilgisaysrda oyun oynuyor bende interneti bilgisayarı kaldırdım diyorlar. Kodlamaya furya diyenlerde bu veli profilini görüyorum. İlginç çözümü veliye anlatıp anlattığı çözüme inanmamak garip bir his olmalı.☺
 
https://www.youtube.com/watch?v=x_PJXkRywn4&sns=em

Katılıyorum. Tamamen gereksiz. Hatta öğrenciler bilgisayarı bilerek geldikleri için Ömer Dinçer "Üstad" ın dediği gibi Bilgisayar Öğretmenleri de gereksiz.

Not: Ayrıca gönderdiğiniz makalede adam sapla samanı birbirine karıştırmış. İşin "özel okul" bazında reklam boyutu derseniz ben de tamamen katılırım. Ama altyapı ekseninde bakarsak iş yukardaki videoya döner.
 
Bir çocuk gelisimci şöyle diyordu : 3-5 yaşındaki çocuğun bilgisayar tablette dilediği oyunu-videoyu acabilmesi zeki olduğunun değil, ihmal edildiğinin göstergesidir.
Kendi adıma bu cümleye kesinlikle katılmıyorum. Bu tür genellemeler yapmak kolay altı dolu olması lazım. 2,5 yaşında kızımla okuldan sonra en az 2-3 saat parka gideriz, oyuncakları ile oynarız, resim yaparız vs. sonra video izlemek isterse telefonu veririm şifresini de kendisini girmesini isterim istediği videoyu ve oyunu açar. Burada ihmal izlemek istediklerini dilediğince sınırsızca ve kontrolsüzce izlemesi olabilir. Belli bir süre izin verir ve ne izlediğini kontrol ederim. Yine oyunlar problem çözme, eşleştirme, hafıza, beceri ve boyama tarzında belirlediğim oyunlar. Benim gözlemim bazı yetişkinlerin teknoloji konusunda yapamadıklarını, anlayamadıklarını, oynayamadıklarını küçük yaştaki çocuklar rahatça halledebiliyor. Zeka göstergesi diyemesek de beceri göstergesidir. Kodlama konusunda moda furya kelimelerine de kesinlikle katılmıyorum. Problem çözme, analitik düşünme, farklı açılardan bakabilme vs. bu ve bunlardan fazlası sağlar. https://www.techlicious.com/review/fisher-price-think-learn-code-a-pillar-review/ buradaki oyuncağın 2-3 yaşındakş çocuk için ne kadar faydalı olabileceğini düşünün.
 
bende çocukların erken yaşlarda bu tarz şeylerle tanıştırılmasına karşıyım çocuğumu da uzak tutmaya çalışıyorum çocuk çocukluğunu yaşamalı
 
okulda da teknoloji bilişim sosyal medya ve internet kullanımı ve office gibi temel şeyler yeterli
 
Biz önce çocuklarımıza ahlakı, oturmayı, kalkmayı, hırsızlık yapmamayı, dürüst olmayı, yalan söylememeyi, sahtekar olmamayı kısacası insan olmayı öğretelim.. Gerisini kolayca öğretiriz.
Okullardaki çocuklarımız yalan dolanla büyümeye başladı.. Kısa yoldan para kazanma derdine düşmüşler.. Varsa yoksa oyun oynamak.. onu da hileli oynamanın peşindeler. Düşünün yani oyunu bile dürüstçe oynamayı bilmiyor/istemiyor..
Çocuklara durun, susun, oturun demekten ne ders anlatabiliyoruz, ne de bir şey öğretebiliyoruz..
Bence müfredatın öngördüğü 5.sınıfa kadar bırakın çocuklar sokakta oynasınlar, mahalledeki, sokaktaki arkadaşlarıyla etkileşimli oynasınlar. Anne, babasıyla, kardeşleriyle kaliteli zaman geçirsinler.. Düşsünler birbirine küssünler ama şu sanal alemden uzak dursunlar..
Çünkü ergen olunca zaten o bataklıktan çıkamayacaklar... (Şahsi fikrimdir)
 
Biz önce çocuklarımıza ahlakı, oturmayı, kalkmayı, hırsızlık yapmamayı, dürüst olmayı, yalan söylememeyi, sahtekar olmamayı kısacası insan olmayı öğretelim.. Gerisini kolayca öğretiriz.
Evet dediğinize katılıyorum ama bence öncesi sonrası yok. Gerisini kolay öğretirizin de garantisi yok. Anne baba olarak önce biz öğreteceğiz dediklerinizi öğretmen olarak öğretilir ama zor. Okullarda çocuklarda yalan dolan var da dışarıda yetişkinlerde esnaflarda satıcılarda müteahhitlerde ustalarda yok mu? Çarşıya, sokağa, pazara çıkmıyor musunuz?
 
ağaç yaşken eğilir. belli bir yaştan sonra sizden habersiz teknoloji ile tanışmaları daha vahim olacaktır.
 
bi geçmişte gördüğüm dersler geldide gözüme; örneğin koperatif dersimiz vardı ya bizim. yada atolyeye kapanır 10 saat bir tel lehimlerdik. günümüzde10-12 yaşında bilgisayar okur yazarı olan bir çocuğun code.org yada scratch la bir problem çözmesi bence onun açısından olumlu.
tabi bu kodlama olayının 5-6 yaşlara düşürmenin doğru olduğunu düşünmüyorum.
 
Şahsi fikrimdir.. Kendi çocuklarınıza tabi ki bir şey diyemem ama ispatlanan bazı şeyler var.. Ahlak olmadan bilgi bir işe yaramaz.. Daha bebekken akıllı telefonu, tableti elinden düşürmeyen çocukları gördükçe çok üzülüyorum.. Hem biz ülke olarak teknolojiyi sadece eğlence amacıyla kullanıyoruz.. Genelleme yapmak istemem ama çoğumuz aynı durumdayız..
Birçok yerde okumuştum.. Teknoloji (yazılım/donanım) üreten bir kaç ünlü girişimci kendi çocuklarına bu ürünleri vermiyor diye..
Dediğim gibi bu benim şahsi fikrim.. Sizlerin de fikirleri farklı olabilir..
Teknoloji bağımlılığına meydan vermeden, amaçsız kullanımdan uzak bir şekilde yararlı teknoloji kullanımına karşı değilim..
 
Geri
Üst