Kodlama müfredata girecek mi?

Kodla Büyü

compteach06

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
960
Microsoft, eğitim alanındaki çözümlerini 15 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde anlattı.

Minecraft Eğitim Sürümü öğretmen demolarından, Türkiye’de STEM eğitimi ve oyun tabanlı eğitim panellerine kadar birçok etkinliğin yer aldığı zirveye Microsoft Genel Müdürü Murat Kansu, Milli Eğitim Bakanlığı Yeğitek Genel Müdürü Bilal Tırnakçı’nın yanı sıra Eğitim Bilimci ve Akademisyen Dr. Özgür Bolat ve Doç. Dr Selçuk Özdemir katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, dijital devrimin eğitim için çok önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Kansu sözlerine şöyle devam etti: “Eğitimde dijital dönüşüm sadece bilgiye ulaşma ve ders anlatma yöntemlerimizi değil, öğrenime olan bakış açımızı değiştiriyor. Artık bilgiye ulaşmanın pek çok yeni yolu var; önemli olan ise güvenilir bilgiye en kısa yoldan ulaşabilmek. Office 365 ve Windows 10 gibi ürünlerimiz sayesinde öğrencilerin bilgiye ulaşma yöntemleri ile öğretmenlerin sınıf içindeki rolleri de değişiyor. Araştırmalar Office 365 ve OneNote kullanan öğrencilerin fen bilimleri problemlerini çözerken yüzde 25 ile 38 oranında daha başarılı olduğunu gösteriyor.”

Öğretmenler de kendini geliştiriyor

“21. yüzyılda öğretmenler teknoloji sayesinde öğrencilerle birlikte öğreniyor ve gelişiyor. Eskiden tek yönlü olan bilgi paylaşımı artık çok yönlü kanallardan besleniyor” diyen Kansu, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalar şuan öğrenci olanların yüzde 65’inin bugün adını bilmediğimiz mesleklerde çalışacaklarını gösteriyor. Bu da, şu anda bir işte çalışanların bundan 10-20 yıl sonra hayatlarını nasıl kazanacaklarını düşünmeye başlamaları gerektiği anlamına da geliyor. Bu noktada sıkça karşılaştığımız soru ise “Peki robotlar mesleğimizi elimizden mi alacak?” yönünde oluyor. Hayır, biz insanlar yaratıcıyız, empati kurabiliyoruz, duygusal yeteneklerimiz sayesinde yapay zekâ ile işbirliği yaptığımız alanlarda muazzam fırsatlar yaratma potansiyeline sahibiz. Bir başka deyişle, otomasyona geçirilemeyecek kadar yaratıcılık gerektiren meslekler ya da getiren mimarlık, mühendislik gibi mesleklerin gelişme olasılığı çok daha yüksek.”

“Kodlama eğitimlerinin müfredata girmesi için çalışıyoruz”

Microsoft Türkiye olarak eğitimde fırsat eşitliğini önemsediklerinin altını çizen Kansu sözlerine şöyle devam etti: “Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz bugünlerde, geleceği yaratacak olan gençleri ne kadar erken kodlamayla ve algoritmik düşünceyle tanıştırırsak o kadar hızlı Endüstri 4.0’a geçiş yapacağımızı düşünüyoruz. Nüfusunun yarısından fazlası genç olan, 10 milyondan fazla öğrencisi olan Türkiye’nin, 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için yazılıma öncelik vermesi ve eğitimin doğal bir parçası haline getirmesi çok kritik. Her sene Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden 5000 civarı öğrencinin mezun oluyor ve bu sayı, Türkiye’nin potansiyelini karşılayamayacak kadar düşük. 1.3 milyon nüfusu olan Estonya’da bile bu sayı 4000! O nedenle de, daha erken yaşlarda eğitim alanında kodlama eğitimlerinin müfradata girmesi, sınıfların teknolojik çözümlerle donatılıp, eğitimin zaman ve mekandan bağımsız olarak, güvenli bir platform üzerinden karşılanması için çalışıyoruz.”

Bunun yanı sıra Öğretmen Elçileri Programlarımız, Office 365 odaklı öğretmen mesleki gelişim eğitimlerimiz, Hour of Code etkinliklerimiz, Türkiye’nin ilk ve tek ücretsiz uygulama eğitimi veren en büyük sanal kampüsü Açık Akademi ile sınıflarda dijital dönüşümü gerçekleştirmek için birden fazla girişimimizle kıvılcımlar yakmaya devam edeceğiz. Kod yazan çocukların özgüvenli sunumlarına tanıklık edince, Türkiye’nin hikâyesinin değişeceğine olan inancım artıyor. Çocuklarımıza imkân verildiği takdirde ne kadar hazır olduklarını görüyorum. Parlak fikirli, zihni açık bu nesil ile daha güzel bir geleceğin bizleri beklediğine eminim. Bu güzel geleceğin mimarları ise siz eğitmenler ve öğretmenler olacaksınız.”
https://www.techinside.com/kodlama-mufredata-girecek-mi/

Haberin devamı YEĞİTEK'İN sayfasında bu şekilde verilmiş.

Microsoft, 15 Aralık’ta İstanbul’da eğitim teknolojileri etkinliği düzenledi. Bu etkinlikte eğitim teknolojilerindeki son gelişmeler ele alındı. “Türkiye’de STEM Eğitimi, Geleceğin Teknoloji Liderlerini Yaratmak, Office365 ile Eğitim İçeriği Tasarımı, Dijital Sınıf Yönetimi, Oyun Tabanlı Öğrenme, Windows ile Eğitime Yeni Bir Pencere Açmak, Minecraft ile Kodlayarak Öğreniyoruz ve Dijital Kampüs” gibi başlıklar altında düzenlenen konferans ve panellerle eğitim teknolojilerindeki yenilikler değerlendirildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu yaptı. Kansu’nun ardından YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal TIRNAKÇI konuşmasını gerçekleştirdi.
Bilal TIRNAKÇI sözlerine Microsoft’un teknoloji ile tanışmamızdaki katkılarını dile getirerek başladı. Daha sonra Millî Eğitim Bakanlığı olarak teknolojiyi eğitimin vazgeçilmez bir aracı olarak gördüklerini ve FATİH Projesi’nin önemini ele alan TIRNAKÇI, proje kapsamında dört yüz iki binin üzerinde etkileşimli tahtanın sınıflarda kullanılır hâlde olduğunu, önümüzdeki yıl iki yüz beş bin adet daha akıllı tahta monte edileceğini ve bunun bir devrim olduğunu belirtti. YEĞİTEK tarafından sunulan eğitim içerikli sosyal bir paylaşım platformu olan EBA’nın önemine değindikten sonra STEM ile ilgili çalışmaların sonuçlarını vermeye başladığını ve kodlama eğitiminin müfredata gireceğini ifade etti.

“Biz, gecemizi gündüzümüze katarak o mutlu ana ulaşmak için çalışıyoruz”
TIRNAKÇI sözlerine şöyle devam etti: “Microsoft gibi bu işe gönül veren kurum ve kuruluşlarla sürekli irtibat hâlindeyiz. Biz çocuklarımıza daha iyi neler verebileceğimiz düşünüyoruz. İlerleyen yıllarda çocuklarımızın başarılı olduklarını, kendi teknolojilerini ürettiklerini, buluşlar yaptıklarını gördüğümüzde işimizin neticesini almış olacağız. Biz, gecemizi gündüzümüze katarak o mutlu ana ulaşmak için çalışıyoruz. Tüm millî eğitim camiası büyük bir ordu. Bir milyon öğretmenimiz var. Şu an biz sizlerle konuşurken on yedi milyon öğrenci eğitim görüyor. Sıklıkla eğitimdeki başarısından ötürü Finlandiya örneği gösteriliyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki Finlandiya’nın nüfusu bizim öğrencilerimizin sayısının üçte birini bulmuyor. Biz bundan bir süre önce sınıf mevcutlarımızı yirmi dört kişi ile sabitlemiştik. Bu sınıfları akıllı tahta bilgisayar, yazıcı ve diğer alt yapı gereçleri ile donattık. Ancak savaştan kaçan milyonlarca insan ülkemize sığındı. Biz bu sınıf mevcutlarını otuza çıkardık. Onlarla sadece sınıflarımızı değil hayatımızı paylaştık. Eğitimin meselelerini tartışırken hatta eğitim teknolojilerini konuşurken bunları göz ardı etmemiz mümkün değildir. Bizim mutluluğumuz ve başarı göstergemiz buradan okunmalıdır. Biz ihtiyacı olan herkes için çalışıyoruz ve imkânlarımızı paylaşıyoruz. Bu anlamda Microsoft’a yine teşekkür ediyorum. Dünyanın bütün bölgelerinde ürettikleri bilgi birikimini bizimle Millî Eğitim Bakanlığı ile paylaştıkları için ve geleceğin eğitimini şekillendirirken bizimle hareket ettikleri için. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum, saygılar sunuyorum.”
Etkinlik kapsamında YEĞİTEK Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı M. Hakan BÜCÜK “Türkiye’de STEM Eğitimi” konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde Millî Eğitim Bakanlığı STEM Raporu’nu ve STEM eğitimi konusunda YEĞİTEK’in yaptığı diğer çalışmaları anlattı.

https://yegitek.meb.gov.tr/www/yegitek-microsoft-egitim-teknolojileri-etkinliginde/icerik/884

Velhasıl; Bu işle ilgilenen yetkili kodlama dersini ağzına bile almamış. Ne yazık ki bu derse sıcak bakılmıyor. Microsoft ve Codeorg Türkiye'deki potansiyelin farkında ama olması gerekenler soğuk bakıyor gibi.
 
Geri
Üst