Kurda kuzu, Öğrenciye Tablet

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zilal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

zilal

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
1,831
Fatih projesi hakkındaki eleştiriler, “Bir dokun bin âh dinle bu kâse-i fağfûrdan” cinsinden yankılara yol açıyor. Uygulama şimdilik sınırlı ama “Çok iyi oldu, çocuğum yüksek teknolojiyle tanıştığından beri derslerinde daha başarılı oldu” diyen çıkmadı henüz.
Eleştiriler tablette yoğunlaşıyor; dersliklerde akıllı tahta uygulaması tasvib görüyor ama her öğrenciye bir tablet verilmesinin iyi bir fikir olmadığında ittifak var. Pilot uygulamada görev alan bir öğretmenin tesbitlerini özetleyerek size aktarmak istiyorum.

Diyor ki öğretmen, “Önce yarıyıl tatilinde kursa alındık, ardından açılış töreni yapıldı; öğretmen ve öğrencilere tablet dağıtıldı, ağ bağlantılı interaktif (akıllı) tahtalar konuldu. İnteraktif tahtalar çok kullanışlı ve faydalı ama tabletler için aynı şeyi söylemek imkânsız. Tek olumlu tarafı ders kitaplarının tablete aktarılmasıyla kâğıt ve orman ürünlerinden tasarruf etmek. Öğrenciler ders dinlemek yerine oyun oynamak veya nette gezinmeyi tercih ediyorlar. Okula kitap, defter, kalem getirmeyi artık lüzumsuz bulanlar çoğalıyor. Tabletle uğraşmak derse yoğunlaşmayı engelliyor. Bütün çocukların hasretle beklediği teneffüs saatlerinde bile bahçeye inip şakalaşan, konuşan, oynayan çocuklar artık dinlenme saatlerinde bile ellerinde tablet, face’te geziyor oyun oynuyorlar. Kimse sınıftan çıkmıyor. Anti-sosyalleştiler.”

Bir öğrenci demiş ki öğretmenine, “Hocam, bunlar kurda kuzuyu teslim ettiler!”

Tableti doğru kullanan yüzde bir nisbetinde fikrinde öğretmen. Sınırlamalar fayda etmiyormuş, isteyen bir yolunu bulup sistem programını kırdırıyor ve oyun yükletiyormuş. “Eskiden cep telefonu toplardık dersi engellemesin diye, şimdi tablet topluyor, ders bitince iade ediyoruz. Bu arada ‘Tablete bakmaktan gözüm acıyor’ diyenler çıkmaya başladıysa da terk edemiyorlar çünkü bağımlılık yapıyor. Tabletlerini geçici olarak ellerinden alınca deliye dönüyorlar. Projeyle ilgili anketler yapıldıysa da uzun ve sıkıcıydı; daha pratik, kısa ve samimi anketler düzenlenmeli. Her şeyi önlerinde hazır bulan öğrenciler, az da olsa yokluğu bilenlere göre daha tatminsiz, sorumsuz ve mutsuz oluyorlar.”

Vaziyet böyle görünüyor; akıllı tahta, internet’ten faydalanma, iletişim teknolojisini öğrenme gibi hususlarda itiraz yok fakat tablet uygulamasındaki sıkıntı âşikâr.

Yakınlarım arasında tablet toptancılığı yapan kimse olmadığı için daha insaflı bir nokta-i nazardan meseleye bakabildiğimi düşünüyorum. Her öğrenciye bir tablet aslında iyi fikir ama tabletin tipi ve muhtevası iyi tayin edilmeli. Meselâ sadece e-kitap okumaya yarayan, ekranı özellikle siyah beyaz ekranlı ve elektronik mürekkep tercih edildiği için gözü yormayan türde tabletlere dikkat çekmek isterim. Bu tabletler sadece ve sadece kitap okumaya yarıyor; oyun, iletişim vesaire gibi çocukların aklını çelecek unsurlara kapalı. Teklifim şu: Milli Eğitim Bakanlığı elverişli bir fiyatla isteyen her çocuğa, -ama ücretinin bir kısmını mutlaka öğrencinin karşılaması şartıyla- bu e-kitap tabletlerinden vermeli ve buna ilaveten Türk ve dünya klasikleri ve edebiyatına dair eserlere de küçük bir ücret mukabilinde öğrencilerin erişmesine zemin hazırlamalı. Tablette edebi ürünler düşük ücretle, ders materyalleri ise bedava temin edilmeli. O tabletle bu tablet arasında mühim mahiyet farkı var; bu tablet sadece okumaya yarıyor. “Niçin bedava değil de kısmen ücretli?” diyebilirsiniz, sebebi açık: Bedava kitabın rağbeti yoktur, maliyetine katkıda bulunduğumuz şeyleri daha iyi sahipleniriz de ondan.

Sivil anayasa yerine kıyak avantaj konusunda ışık hızıyla uzlaşan vekillere bir çift sözüm vardı, yer kalmadı; gelecek sefere inşallah. t.alkan@zaman.com.tr

http://www.zaman.com.tr/ahmet-turan-alk ... 88493.html
 
Ortada olgunlaşmış bir tablet yok. Pilot uygulamalardan gelen geri bildirimler , eleştiriler dikkate alınıyor ve çözüm için çaba harcanıyor. Olgunlaşmış çözüm üretilirken biraz sabır gerekiyor . Tabi bu süreci ranta çeviren çevreler için ortam çok müsait. eksiklerin olması bizlere projeden vazgeçin deme hakkı vermez diye düşünüyorum. Gerçekten iyi niyetli olan birinin demesi gereken "Eksikler giderilse faydası olacak bir proje"

Ortada tablet yok fakat eleştiriliyor. Şaşırmayın gerçekten ortada tablet yok. şuan dağıtılanlar hedeflenen tabletin müsfettesi ,fakat bunu görebilmek için projeye yakın olmak gerekir sanıyorum. Tam bir bilgi kirliliği yaşanıyor. projenin eleştirildiği her türlü açıklama trend oluyor. Fakat kimse şuan ki müsfette tabletlerin gerçekte nasıl olacağını araştırmıyor. Ne diye araştırsın ki? O zaman köşe yazarına ve siyasilere malzeme olurmu ?

AR-GE sürecinde olan bir ürünün eleştirisini yaparken dikkatli olmazsak inanın komik duruma düşersiniz.

Bakanlık yetkililerinin çıkartması gereken bir ders var.
Pilot uygulamaları basına lanse etmek , valileri müdürleri çağırarak duyurusunu yapmak gerçekten çok büyük hata. Pilot uygulama, eksiklerin tespit edildiği prototip bir uygulamadır. niye eksikleri ifşa edelim. plot uygulamanın amacını neden öğretmenlerimize ve öğrencilerimize anlatmadık. Tabletlerin nihayi halinden uzak olduğunu . eksiklerin kesinlikle eğitek haricinde kimseyle paylaşılmamasını neden söylemediler anlayamadım.


Şunu hayal ediyorum.

1-Tabletler tam denetlenebilir. Okul müdürü , öğretmen istediği denetime sahip.(Aç kapat toplu mesaj gönder tahtayı paylaş tablet ekranını tahtada göster vb.)

2-Tabletlerde her dersin Z kitapları var. Kağıt kitaplarda olmayan ses görüntü ve etkileşimli animasyonlar mevcut.
Klasik kitabın tam bir tamamlayıcısı !

ve dahası


Şimdi bunlar çok mu ütopik?
 
Geri
Üst