Resimde görelen kablo "bina içi" telefon altyapılarında kullanılan kablodur.
Kablo içerisinde tıpkı cat standardında olduğu gibi ikili çiftler halinde birbiri üzerine haifif bükümlülük vardır.
Bu çiftlere per denir. Her per standart olarak bir telefeon hattına bağlanabilir.
Bu hat ister santralden gelen dahili olur, isterse krone kutusu denilen kat veya bina telefon dağıtım kutularındaki bağlantı panellerinden gelir.
Krone:
Bazen de direkt olarak santral çıkışlarından gelir.
Kronelere kablolar tıpkı data patch panellerindeki çakım tabir edilen işlemle bağlanır.Bu işlemi telefon kablolarında kepkep adı verilen alet ile yaparlar.
Ponch Down-Kepkep:
Telefon şirketlerinin kullandığı dış hat kabloları ise genellikle siyah renkli, yanında çelik gergileme için yapışık eki bulunan kablolardır.
Bu kabloları soyduğunuzda içinden yağlı bir oksidasyona karşı korucu madde açıpa çıkar ve yapışkandır.
Bu kablolar komşuların veya hattın sahbi olmayan kişilerin paralel çekmesini önlemek için ya yer altından yada direkler ile havai hat olarak bina dış cephesinde veya bina ana girişinde bulunana bina ana dağıtım kutusuna mahalle telefon bağlantı kutularından (saha dolaplarından) bağlıdır.
Saha Dolabı:
Bu bağlantıdan iç tesisata yani santrale veya odalara,dairelere v.s resimde görülen kablolarla iletim yapılır.
Kabloyu dikkatlice açtığınızda az bükümlü çiftleri fark edersiniz.Her çift bir hattır.
1 tane de yedek tek kablo bulabilirsiniz.
Renk çiftleri Mavi-Beyaz,Kırmızı-Siyah Turuncu-Beyaz,Kırmızı siyah olarak gider.
Her 2 adet çift bir bloktur ve her bloktaki kırmızı siyah ana renk perinin yedeğidir.
Yani bir odaya esasen 4 tel çekilmelidir. Mavi-beyaz ve ona bükülü siyah kırmızı birlikte sayılmalıdır.
Zaten çok dikkatli bakarsanı RJ 11 olarak adlandırılan pluglı telefon kablolarının uçlarında 4 sarı pinli olduğunu kimilerinde yanlardaki iki pinin imalatta ucuzluğu sağlamak için iptal edildiğini anlarsınız.
Orjinal ve kaliteli bir telefon ara kablosu kablosu 4 telli Kırmızı-Mavi-Beyaz-Siyah renkleri veya Siyah-Kırmızı-Yeşil-Sarı renkleri içerir ve iki ucu RJ11 Pluglıdır.
Kablo uçları RJ45-11 pensesi ile RJ11 plug kullanılarak da sonradan yapılabilir.
Rj11 Plug:
Telefon Ara kablosu:
Bina içi kablolar Binanın katları arasında çok daha fazla per ile iletilmesi gerektiğinde yada işçiliği azaltmak işleri kolaylaştırmak arıza takibini kolaylaştırmak için çok perli ürerilir.Çok perli kablolar 10 ve üstü katlı perlidir Ör : 10-20-30-50-100 veya 1000 perli gibi.
Bu kadar kabloda onca renk olmayacağına göre kablolarda birde 10'lu guruplar ve 10lu guruplarda birbirine 50'li gurup olacak şekilde yine guruplanır.
Bu gurupları rafya benzeri bir ayraç birbirinden ayırır. Telekomcular buna çözgü de der. Çözgüler kablo soyulduktan sonra kesilmez ve çözgü rafyaları örme denilen işlem ile perleri brbirinden ayırmak için kullanılır.
Böylelikle uçları bağlaryan teknisyen veya arıza arayan kişi nereye bakacağını kolaylıkla bulur.
Okulda öğrencilerime ders için hazırladığım bina kutusu ve ona gelen telekom kablosu:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=117664257199&l=18bbd0c05f
Benzer bir sorunla okulda uğraşırken ben
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=78320702199&l=146b28499e
Tabi bu kuralı uygulayan teknik okumuş adam az olunca kabloları kafasına göre renkler kullanarak per kuralına dikkat etmeden bağlar.Sonrasında işin içinden çıkılmaz kiriz geçirten bağlantılar oluşur.
Bu işlerde etiketleme,işaretleme ,teknoloji ve terminoloji önemlidir diye oturup yazdık. Sorunu çözmek için kabloyu tahmini takiple kontorl edip bina içindeki sorunun kaynağını bulmanız lazım. H tipi Okullarda Bu okul krone veya dağıtımlar santral odasında duvardadır.Kablonunn diğer ucu orada olabilir.
Kabo duvar içinden değil camdan çerçeveden geçmişse veya sonradan kablo kanalı sarkık şekilde koridordan geçiyorsa size okul içinde iyi gezmeler dilerim.
Geçmiş olsun.