Labaratuvar İçin SERVER Seçimi

Kodla Büyü

omegafi

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Server seçimi ve performansı hakkında neredeyse kimseden sağlıklı bilgi alamadım benzer şeyleri başka forumlarda da sordum...forumdaki meslektaşlarıma da sormazsam olmaz bana darılırlar gücenirler diye düşündüm :D

Okul laboratuvarı için server olarak kullanacağımız bilgisayar almak istiyoruz ama karar veremiyoruz.

Öncelikli olarak alacağımız server sistemini 15 öğrencinin kullanımına sunacak şekilde düşünüyoruz ve kullanacağımız programlar şunlar; Visual Studio 2010, Adobe Dreamweaver cs5, Flash CS5, Fireworks cs5 ve ofis yazılımları.

1. Sorum ; Aynı anda Dreamweaver cs5, Fireworks cs5, Visual Studio 2010 gibi programlar ve 5-10 tanede tarayıcı penceresinin 15 kullanıcı tarafından çalıştırılacağını düşünerek alacağımız server donanımını hangi özelliklerde seçmeliyiz. Hangi server'ı seçersek donmalar vs. performans kaybı yaşamayız.

2. Sorum ; Yukarıda bahsettiğim programları yine aynı anda çalıştırdığımızda 50-55 kullanıcı (2 ya da 3 laboratuvar ) için seçilecek server sisteminin donanım özellikleri ne olmalıdır. (işlemci için çekirdek sayısı önbellek miktarı, ram için miktar ve çalışma frekansı, harddisk için sata mı, scsi mi, sas mı, ekstra ekran kartı kullanmalı mıyız mesela )

3. Sorum ; Kullanacağımız Server işletim sistemi (windows) hangisi olmalıdır (lisans almayı düşünüyoruz)

2100 liraya Aşağıdaki özelliklerde bir server için fiyat verdiler ama biz aşağıdaki sistemin ihtiyaçlarımızı karşılamaz düşüncesindeyiz bilmem doğru mu düşünürüz ?

İşlemci: INtel XEON E3-1220 3.10GHz 1333MHz 8MB 4C/8T
Chipset: Intel® C202 server chipset
Toplam PCI slot 3
PCI slot tipi: 2 x PCI 32bit/ 33MHz
2 x PCI-Ex 1X,1 x PCI-Ex 8X
1 x PCI-Ex 16X
Bellek: 4 GB DDR2 1333MHz ECC (Maksimum 32GB)
SCSI / RAID: Tümleşik SATA Raid 0, 1, 5,10 desteği
LAN: Intel 82574L Chipset Dual Port Gigabit Ethernet Port
Grafik : XGI Z9s with 64MB VRAM
Seri port: 1 Serial Port
hdD sürücü: 2x500GB 7200 RPM SATA (Maks:4 Disk Desteği)
Disket sürücü: Yok
Cdrom sürücü: DVD-RW
klavye : Türkçe Q usb
Mouse: Scroll Mouse USB
Boyutlar: Yükseklik: 363 mm, Genişlik: 183 mm, Derinlik: 425 mm
Güç kaynağı : 300Watt PSU

server kurmuş hatta kendi laboratuvarında kullanan birleri vardır diye düşünüyorum, öneri ve fikirlerinizi bekliyorum.

omegafi' Alıntı:
1. Sorum ; Aynı anda Dreamweaver cs5, Fireworks cs5, Visual Studio 2010 gibi programlar ve 5-10 tanede tarayıcı penceresinin 15 kullanıcı tarafından çalıştırılacağını düşünerek alacağımız server donanımını hangi özelliklerde seçmeliyiz. Hangi server'ı seçersek donmalar vs. performans kaybı yaşamayız.
Bu programlar nerden çalışacak onu tam anlayamadım ?
Client'lar server üzerinden paylaşılmış örneğin,Dreamweaver.exe'yi mi run edecekler yoksa remote desktop ile mi uzaktan bağlanıp çalışacaklar (pek mantıklı değil ama )
Yoksa client'lara kurulu olan saydığınız programlarda yazılan kodlar sunucu üzerinde'mi çalışacak ?
Tam yapmak istediğiniz nedir ?
2. Sorum ; Yukarıda bahsettiğim programları yine aynı anda çalıştırdığımızda 50-55 kullanıcı (2 ya da 3 laboratuvar ) için seçilecek server sisteminin donanım özellikleri ne olmalıdır. (işlemci için çekirdek sayısı önbellek miktarı, ram için miktar ve çalışma frekansı, harddisk için sata mı, scsi mi, sas mı, ekstra ekran kartı kullanmalı mıyız mesela )
Server önemli haliyle belirttiğiniz gibi, lakin network arka planda kalmış, mevcut switchlerinizin ve netwokunuzun backbone kapasitesi(node lar arası bantgenişliği) nedir ?(Lab içi ve lablar arası backbone değerleri nasıl ?) Yapacağnız işi tam kestiremediğim için ne kadarlık bir network trafiği doğacı konusunda da yorum yapamıyorum.
3. Sorum ; Kullanacağımız Server işletim sistemi (windows) hangisi olmalıdır (lisans almayı düşünüyoruz)

2100 liraya Aşağıdaki özelliklerde bir server için fiyat verdiler ama biz aşağıdaki sistemin ihtiyaçlarımızı karşılamaz düşüncesindeyiz bilmem doğru mu düşünürüz ?

İşlemci: INtel XEON E3-1220 3.10GHz 1333MHz 8MB 4C/8T
Chipset: Intel® C202 server chipset
Toplam PCI slot 3
PCI slot tipi: 2 x PCI 32bit/ 33MHz
2 x PCI-Ex 1X,1 x PCI-Ex 8X
1 x PCI-Ex 16X
Bellek: 4 GB DDR2 1333MHz ECC (Maksimum 32GB)
SCSI / RAID: Tümleşik SATA Raid 0, 1, 5,10 desteği
LAN: Intel 82574L Chipset Dual Port Gigabit Ethernet Port
Grafik : XGI Z9s with 64MB VRAM
Seri port: 1 **** Port
hdD sürücü: 2x500GB 7200 RPM SATA (Maks:4 Disk Desteği)
Disket sürücü: Yok
Cdrom sürücü: DVD-RW
klavye : Türkçe Q usb
Mouse: Scroll Mouse USB
Boyutlar: Yükseklik: 363 mm, Genişlik: 183 mm, Derinlik: 425 mm
Güç kaynağı : 300Watt PSU

server kurmuş hatta kendi laboratuvarında kullanan birleri vardır diye düşünüyorum, öneri ve fikirlerinizi bekliyorum.
Tekrar'a düşüyorum ama yapacağınız işe göre ihtiyacınız değişir.Yukarıdaki konfigrasyonda işlemci çok iyi lakin RAM ?
Sonra SCSİ destği olan 32 GB ram kapasitesi olan server board'a para veriyorsunuz ama makinayla beraber gelen disk SATA :) ram 4 GB.
Kullanmayacağınız board'a ve bu donanım ile kapasitesini hiç bir zaman kullanamayacağınız işlemciye neden o kadar para veriyorsunuz ?

Eğer yukarıda saydığınız programlar, client'larda çalışacak, üretilen kodlar sunucuya atılıp sonuclar serverdan çalisacak ise, yukarıdaki makina zaten size çok fazla.İşlemcisi iyi ama RAM'i düşük.(fiyat/performans oranı kötü)
Benim naciza tavsiyem,iyi toplanmış desktop bile işinizi görecektir. Toplamda Max: 1000-1400 TL ye mal edebileceğiniz,
-İşlemci için İ5 yada İ7
-Donanımsal RAID desteği olan Gigabyte board.
-Ram değeri en az 8gb olan 16 olsa daha iiyi olur.
-HDD tarafında seagate sata çift diskli raid
yeterde artar bile.

Artan parayı netwok kablolarınızı cat6/7 ve switchleri en azından backbone switchi gigabit yapmak için harcayın.

Eğer benim tahmin ettiğim gibi ise, yani sunucu sadece kodların çalışması, dosya paylaşımı için ise,
VMWare ESX tarzi birşey kurup,
-Win 2008 server(.Net kodları için)
-Linux server(debian) (PHP kodları için,ftp servisi vs..)
Test içinde
Win2008
Linux(Debian)
Test makinalarında test eder, oluyor ise asıl makinada konfigrasyonu uygularsizin vs..

tarzi bu yapilanma olabilir.tabi tahminim yanlış ise bunları çöpe atın o zaman başka şeyler konuşmak lazım.

Selamlar.

Ben, bir süre 2008 R2 x64'ü evdeki bilgisayarınız kadar güçlü bir bilgisayarda test etmenizi isterim. Büyük ihtimalle bir Win7 sürümü kullandığınızı düşünecek olursak kullanım konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.(TR dil desteği yaklaşık 2.5gb kadar ve Microsoft'dan ücretsiz download edilebiliyor, isterseniz 2008 ile birlikte gönderebilirim de) Ama lisans alacaksanız Server 8'i beklemeyi düşünmenizi ve bu süreçte 2008 R2'yi kullanmanızı öneririm. Win7'nin tüm karakteristik özellikleri olmasına rağmen sistem kaynakları tüketimi konusunda o kadar ısrarcı değil; çok hızlı. Ve win7'nin görsel anlamdaki tüm şatafatını + stabilitesini,... misliyle burada da kullanabiliyorsunuz.

Visual Studio dışında diğer programları zaten kullanıyorum. P4 tabanlı bilgisayarımda zorlandığımı hatırlamıyorum. Ancak sürücü desteği konusunda işte bizim bilgisayarlarda(3-5 sene öncesinin konfigürasyonları: 2005 Vestel Promega) ciddi anlamda sıkıntı çıkarabiliyorlar. Sürücüler falan tamam ama oturtana kadar can teslim ediyorsunuz. Yeni bilgisayarda böyle bir problem yok tabi.

Ben cevap yazmak için tereddüt ettim, zira tek sınıfta kullanıyorum; 20+1 sistemim var. Yapacağınız işlemler nedir, Server seçmenizin sebebi nedir, o kısmı anlayamadım :/ Server'ın yönetim görevleri ve bu görevler için donanım ihtiyacı farklı, siz neler yapmayı düşünüyorsunuz; Active directory kullanacak mısınız mesela? Fiyat konusuna gelince, donanım konusunda görgüsüz değilimdir ancak yine de son işletim sistemlerinin kurulum sonrası zaten yaklaşık 2 gb bellek tükettiğini düşünecek olursak 4'ü de ikiye katlayabilirsiniz. 6gb ram'den şu an kontrol ettim 1.91 gb kullanıyor sistem. Diğer arkadaşlar da görüş bildirirse sanırım daha verimli olur.

Lab'da serverlık ne iş var onu anlamadım. Bir de 15 client bilgisayarda çalışacak olan programlar ile server'ın konfigrasyonu ne alaka?

Galiba arkadaş kuracağı sistem sonucunda öğrenci bilgisayarında kasa olmayacak. Sadece monitör olacak. Tüm bilgisayarlar server üzerinden çalışacak ama bunun için 4gb ram çok düşük geldi bana da. 32 gb bu programlar için ancak yeterli olacaktır belki de yetersiz

omer hocam o programları server üstünden çalıştırmayı düşünüyorsanız eğer bu ram ve hdd ile bu iş çok zor.

server kurmada amaç active directory filan olsa tamam diyeceğim ama çokta mantıklı gelmedi, tam pc başından kalkarken denk geldim mesaja artık yeniden geldiğimden bende detaylı yazarım inş.

sitelerdeyim' Alıntı:
Lab'da serverlık ne iş var onu anlamadım. Bir de 15 client bilgisayarda çalışacak olan programlar ile server'ın konfigrasyonu ne alaka?

Esas amacımız laboratuvarı daha verimli kullanmak sağlıklı kontrol sağlamak, öğrencilerin pc lere zarar vermesinden, virüslerden ve sürekli kurulum yapmaktan bıktık haliyle.

Mevcut laboratuvarımızda derleme toplama (farklı donanım özelliklerinde) 6-7 tane bilgisayarımız var. Biz 10 civarı çok pahalı olmayan düşük donanımlı pc alıp ve bir de server olarak kullanacağımız iyi bir makina alarak bütün pc leri terminal server üzerinden çalıştırmak isiyoruz önce bunu bir laboratuvar için düşünüyoruz, sonrasını şimdi bende kestiremiyorum.

Önceleri, http://www.dojop.com/ firmasının Ncomputing L300 http://www.dojop.com/ncomputingL300.aspx?id=0 sistemini düşünmüştük ama buradaki L300 cihazının fiyatı 230 dolar ve ne kadar verimli olacak çokta emin olamadık sonrada dedik ki 230 dolar bu cihazlara vereceğimize 10 civarı makina alalım hem diğer 6-7 makinayı da değerlendirmiş oluruz server kurarak bütün programları terminal server dan çalıştırarak...

- Şunu belirtmeliyim server konusunda detaylı bilgiye asla sahip değilim,
- Laboratuvara server kurmalı mıyım bu gerekli mi (sizin fikirlerinizi bekliyorum) yok lüzumsuz filan diyeniniz var mı merak ediyorum.
- İlk mesajımda bahsettiğim makinadaki ram miktarının yeterli olmayacağını bende biliyorum ama genel olarak hangi özelliklerdeki makinayı server olarak kullanmalıyım onu kestiremiyorum.
- Lisanslı server işletim sistemi almalı mıyız ? Deneme sürümünü(180 Gün diye biliyorum) kullandığımızda özellik kısıtlaması olur mu ? Bill Geyts amca bizi kolluk kuvvetlerine şikaat ider mi ? :D
- İleriye dönük olarak 3 tane bilişim laboratuvarını tek bir serverdan kontrol etmeyi düşünmek saçmalık mı?
- Daha sağlıklı laboratuvarlar kurabilmek ve yönetebilmek için (sorunlar hepinize malumdur bence) en iyi yöntem bütün makinalara işletim sistemi ile gerekli programları kurup ardından deepfreeze de çakıp! öyle bırakmak mıdır ?
- Bir daha belirtmek isterim network ve server sistemlerinden çok anlamıyorum ve yapmak istediğim şey asla basit bir bilgisayar ağı oluşturmak filan değil.
- Örneğin çocukların, deepfreeze kurulu olsa bile herhangi bir oyunu oturum açıkken oyunu kurup oynamasını istemiyorum (counter vs.) bu durumda ben çok gaddar bir öğretmen mi olurum ?

Daha fazla uzatmayım :) arkadaşlar fikirleriniz bekliyorum bunun altını da çiziyorum. Saygılar.

Merhaba; Ben bu sistemle yaklaşık 40 makine çalıştırdım.. p4 makinelerim vardı cs3 felan kurmak mümkün değildi. Terminal Server 120 günlük deneme sürümüyle cs4. vs2008 ve diğer programları server üzerinden çalıştırıyordum. Aynı zamanda active directory den kısıtlamalar felan yapıyorduk. Sizce bu sistem mantıklımı .. Backbone switchler performansı ne kadar etkiler.. Bizim amacımız.. Üzerine program bile kuramadığımız labaratuvarı server makine ile çalışabilr ve kontrol edilebilir hale getirmek.. Bu hususta yardımcı olabilecek arkadaşların görüşlerini bekliyoruz ... Teşekkürler

sitelerdeyim' Alıntı:
Lab'da serverlık ne iş var onu anlamadım.
Kesinlikle haklısınız, lab da server ihtiyacı yok. Lakin;
Bu cocuklar mezun olduklarında profesyonel olarak yazılım geliştirme işi yapabilecek düzeyde/yada en yakın seviyede olmalılar/olmaya çalışmalılar.Yetiştirme iddasında olduğumuz insan nitelikleri belli.
DW de web tasarım yaptırtıyoruz, php yazdiriyoruz iyi güzel de, fakat herşey yerelde..
Koca sene boyunca site tanımlaması yapmadan clinet/server yaklaşımını öğretmenden web sayfası yaptırtıyoruz.
Sektörde ise yazılan kodlar sunucularda çalışıyor.
Cocukların yazdığı kodlara bakmayı bırakın dosya isimlerindeki TR karakterler yüzünden yazılan kodlar sunucularda çalışmayacaktır bile.
Sonra bir gün iş görüşmelerine gittiklerinde kendilerinden ornek kodlar istendiğinde, dosya adında TR karakter kullaniyorlar, o aşamadan sonra zaten kodun doğru yazılmasının pek de önemi kalmiyor.

.NET için de aynı şey geçerli.
F bilmem kaça basıp projenin çalıştığını görmeden öte gitmiyor iş.Veri tabanlarıda her öğrenci makinasında o da ayrı güzellik.E hadi bunu IIS'e atalim çalışıyormu ? IIS konfigrasonu nasıl yapilir vs.. vs.. vs..

En kotu makina bile olsa, adını server koyup, üzerinde ftp servisi çalıştırıp öğrencilere user/pass dağitip kodların sonuçlarının sunucu üzerinden görüntülenmesi lazım geldiğini düşünüyorum.
cvs/svn/git yada Team Foundation Server vs.. vs.
Bu açıdan LAB'da Server ihtiyacı daha çok gereklilikten ziyade profesyonel geliştirme ortamlarının mümkün olduğunca okul ortamında modellenmesiyle ilgili.
Bunlar mufredatta yok derseniz, zaten ben de yukaridakileri yazmadım.
Selamlar.

swordfish' Alıntı:
sitelerdeyim' Alıntı:
Lab'da serverlık ne iş var onu anlamadım.
Kesinlikle haklısınız, lab da server ihtiyacı yok. Lakin;
Bu cocuklar mezun olduklarında profesyonel olarak yazılım geliştirme işi yapabilecek düzeyde/yada en yakın seviyede olmalılar/olmaya çalışmalılar.Yetiştirme iddasında olduğumuz insan nitelikleri belli.
DW de web tasarım yaptırtıyoruz, php yazdiriyoruz iyi güzel de, fakat herşey yerelde..
Koca sene boyunca site tanımlaması yapmadan clinet/server yaklaşımını öğretmenden web sayfası yaptırtıyoruz.
Sektörde ise yazılan kodlar sunucularda çalışıyor.
Cocukların yazdığı kodlara bakmayı bırakın dosya isimlerindeki TR karakterler yüzünden yazılan kodlar sunucularda çalışmayacaktır bile.
Sonra bir gün iş görüşmelerine gittiklerinde kendilerinden ornek kodlar istendiğinde, dosya adında TR karakter kullaniyorlar, o aşamadan sonra zaten kodun doğru yazılmasının pek de önemi kalmiyor.

.NET için de aynı şey geçerli.
F bilmem kaça basıp projenin çalıştığını görmeden öte gitmiyor iş.Veri tabanlarıda her öğrenci makinasında o da ayrı güzellik.E hadi bunu IIS'e atalim çalışıyormu ? IIS konfigrasonu nasıl yapilir vs.. vs.. vs..

En kotu makina bile olsa, adını server koyup, üzerinde ftp servisi çalıştırıp öğrencilere user/pass dağitip kodların sonuçlarının sunucu üzerinden görüntülenmesi lazım geldiğini düşünüyorum.
cvs/svn/git yada Team Foundation Server vs.. vs.
Bu açıdan LAB'da Server ihtiyacı daha çok gereklilikten ziyade profesyonel geliştirme ortamlarının mümkün olduğunca okul ortamında modellenmesiyle ilgili.
Bunlar mufredatta yok derseniz, zaten ben de yukaridakileri yazmadım.
Selamlar.

Sayın hocam amacımı sizlere bilmem tam anlatabildim mi, belki de anlatamadım, anlatabilmişsem eğer siz diyorsunuz ki laboratuvarda server kullanmaya gerek yok her öğrenci kendi bilgisayarında çalışsın.

Peki neden server kurmamalıyım? Daha mı pahalı, beni yok yere uğraştıracak mı, dezavantajları nedir?

Mesela 512 Mb ram li ve nerede ise iş göremeyecek hale gelen makinaları da değerlendirmiş olmaz mıyım programları server üzerinden çalıştırmasını sağlayarak

omegafi' Alıntı:
Peki neden server kurmamalıyım? Daha mı pahalı, beni yok yere uğraştıracak mı, dezavantajları nedir?

Mesela 512 Mb ram li ve nerede ise iş göremeyecek hale gelen makinaları da değerlendirmiş olmaz mıyım programları server üzerinden çalıştırmasını sağlayarak

Hocam ben hiç kullanmadım mutlaka bir çok avantajı vardır. Ama benim üniversite yıllarından aklıma bir dezavantaj geliyor. Bu sorunu yaşadığınızda da çok çaresiz kalıyorsunuz. Makinalarda kasa olmadığından ve tüm makinalar server a bağlı olduğundan server da bir sorun olursa tüm makinalar kullanılamz duruma geliyor ve artık ders işleyemez hale geliyorsunuz(çünkü kullanabileceğiniz bilgisayar yok). Ve server ın bir arıza çıkardığını düşünün günlerce kullanamayacaksınız yada küçük bir problemde sistemle ilgili bilgi sahibi değilseniz sorunu çözmenizde uzun sürecek ve yine uzun zaman ders işleyemeyeceksiniz ama şimdi öyle olmuyo öğretmen bilgisayarında sorun olsa bile öğrenciler çalışmalarına devam ederken siz bilgisayaradaki sorunu çözüyorsunuz.
Şimdilik benim aklıma bu geldi. Tabi daha tecrübeli öğretmenlerimiz var onlarda avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceklerdir biz de öğrenmiş oluruz

Ayrıştığımız nokta şu;
Server'den bahsediyoruz ama..
Sizin Server'dan sunulacak servis ile benim düşündüğüm servis ayrı servisler orda işler karışıyor.
Terminal Services dediğiniz anda olay netleşti zaten, Ben onu kastetmiyorum yazdıklarımda, benim kastettiğim daha çok ftp yada http servisleri, bunlar içinde sanallaştırmayı onerdim.
Açıkcası Bahsettiğiniz yazılımları 50-60 pc için terminal services ile çalıştırmanız konusunda pek de iyi şeyler hissetmiyorum.
Belki 10 yada 15 makina bu şekilde çalışabilir,bana da makul geliyor..
Lakin bunun içine 3 lab koyar iseniz, 3*20 toplamda 60 belki 50 makina yapar.
Altyapi bunun üzerine kurulacak ise,hesabini yapmak lazım.
Burda dikkat edilmesi gereken iki durum var,
1-Sunucu uzerine toplam düşen yük.
SunucuYuku = TSpc*PCSay
TSpc: Bir Terminal servis bağlantısı yapıldığında ve listedeki programlardan biri sürec olarak başladığında, sunucu üzerinde ihtiyaç duyulan kaynak.
SunucuYuku değerinin açilan TS bağlantisi sayisi ile doğru orantılı artacağını tahmin etmiyorum,3 bağlantı açıldığında sisteme 3 birim yuk getirir iken 5 bağlantı açıldığında 8 yuk getirecektir.Denemek lazım, yanılıyor da olabilirim.
2-Toplam backbone(toplam bant genişliği) ihtiyacı
Backbone = TSnet*PCSay
TSnet : bir terminal services bağlantısı için ihtiyaç duyulan bantgenişliği
100 Mbit çalışan switchlerin bu trafiği kaldirabileceğini tahmin ediyorum fakat, 3 labın switch ini bağladığınız switch mutlaka gigabit switch olmalı..
Ayrica lablardaki swtich lerde gigabit port olmasi işinizi kolaylaştıracaktır,lablardaki swtichlerin gigabit portlarini ana gigabit swtich'e cat6 ile götürürsünüz.
24 port gigabit swtich ler pahalı malesef.
Eğer 3 labı bu şekilde TS ile bağlamayı düşünuyorsaniz işin network tarafını da hesaba katmaniz gerekir diye düşünüyorum..
TSpc ve TSnet değerlerini iyi hesaplamak lazim :)
Yukaridaki hesap ilk aklima geldiği şekilde, yanlış duşunduğum yer var ise lütfen düzeltin.

Bu yontem viruslerden kurtarmazki sizi,istemci makinlarda gene win çalıştıracaksınız, gene flash takacaklar gene deepfreeze tarzi bişey olmak zorunda :)

Evet sunucuda problem olduğunda istemcilerin duracağından bahsedilmiş, bu gene sanllaştırmayla aşılabilir,
iki tane sanal makinanız olur birine bişey olduğumu diğerini start eder yada zaten started ise ondan devam edersiniz :) yada sanal makinanın yedeği vardır ordan devam.
bill gelip davamı açacak ? o zaten sattiği pc lerin lisans paralarıyla alıyor alacağını.
Son olarak şu geldi aklıma;
Performans için,
sunucu üzerinde her labi için( vmware esx yada vmware workstation userine )
3 adet sanal server kurulsa, her birisi 3 ayrı gigabit ethernet kartını kullansa, fena olmaz. :)
her durumda TS için yoğun disk , ram ve CPU gucune ihtiyaç duyulacaktır diye tahmin ediyorum.
farklı fikri olan ?

swordfish' Alıntı:
Ayrıştığımız nokta şu;
Server'den bahsediyoruz ama..
Sizin Server'dan sunulacak servis ile benim düşündüğüm servis ayrı servisler orda işler karışıyor.
Terminal Services dediğiniz anda olay netleşti zaten, Ben onu kastetmiyorum yazdıklarımda, benim kastettiğim daha çok ftp yada http servisleri, bunlar içinde sanallaştırmayı onerdim.
Açıkcası Bahsettiğiniz yazılımları 50-60 pc için terminal services ile çalıştırmanız konusunda pek de iyi şeyler hissetmiyorum.
Belki 10 yada 15 makina bu şekilde çalışabilir,bana da makul geliyor..
Lakin bunun içine 3 lab koyar iseniz, 3*20 toplamda 60 belki 50 makina yapar.
Altyapi bunun üzerine kurulacak ise,hesabini yapmak lazım.
Burda dikkat edilmesi gereken iki durum var,
1-Sunucu uzerine toplam düşen yük.
SunucuYuku = TSpc*PCSay
TSpc: Bir Terminal servis bağlantısı yapıldığında ve listedeki programlardan biri sürec olarak başladığında, sunucu üzerinde ihtiyaç duyulan kaynak.
SunucuYuku değerinin açilan TS bağlantisi sayisi ile doğru orantılı artacağını tahmin etmiyorum,3 bağlantı açıldığında sisteme 3 birim yuk getirir iken 5 bağlantı açıldığında 8 yuk getirecektir.Denemek lazım, yanılıyor da olabilirim.
2-Toplam backbone(toplam bant genişliği) ihtiyacı
Backbone = TSnet*PCSay
TSnet : bir terminal services bağlantısı için ihtiyaç duyulan bantgenişliği
100 Mbit çalışan switchlerin bu trafiği kaldirabileceğini tahmin ediyorum fakat, 3 labın switch ini bağladığınız switch mutlaka gigabit switch olmalı..
Ayrica lablardaki swtich lerde gigabit port olmasi işinizi kolaylaştıracaktır,lablardaki swtichlerin gigabit portlarini ana gigabit swtich'e cat6 ile götürürsünüz.
24 port gigabit swtich ler pahalı malesef.
Eğer 3 labı bu şekilde TS ile bağlamayı düşünuyorsaniz işin network tarafını da hesaba katmaniz gerekir diye düşünüyorum..
TSpc ve TSnet değerlerini iyi hesaplamak lazim :)
Yukaridaki hesap ilk aklima geldiği şekilde, yanlış duşunduğum yer var ise lütfen düzeltin.

Bu yontem viruslerden kurtarmazki sizi,istemci makinlarda gene win çalıştıracaksınız, gene flash takacaklar gene deepfreeze tarzi bişey olmak zorunda :)

Evet sunucuda problem olduğunda istemcilerin duracağından bahsedilmiş, bu gene sanllaştırmayla aşılabilir,
iki tane sanal makinanız olur birine bişey olduğumu diğerini start eder yada zaten started ise ondan devam edersiniz :) yada sanal makinanın yedeği vardır ordan devam.
bill gelip davamı açacak ? o zaten sattiği pc lerin lisans paralarıyla alıyor alacağını.
Son olarak şu geldi aklıma;
Performans için,
sunucu üzerinde her labi için( vmware esx yada vmware workstation userine )
3 adet sanal server kurulsa, her birisi 3 ayrı gigabit ethernet kartını kullansa, fena olmaz.
her durumda TS için yoğun disk , ram ve CPU gucune ihtiyaç duyulacaktır diye tahmin ediyorum.
farklı fikri olan ?

Sayın hocam teşekkürler uzunca yazmışsınız. Kafam biraz daha karıştı. :D

Bu konu hakkında hep somut örnek verecek birilerini aradım :) 15 kullanıcı da şu şu programları sağlıklı çalıştırmak için şööle bir server a ihtiyacın olur demedi kimse yahu :)

Benim 2-3 günlük araştırmalarım sonucu bu server işinde tecrübeli insan sayısı pek az.

@swordfish hocam sizden biraz daha somut örnek rica edebilir miyim ? :D 15 kullanıcı da bahsedilen programların sağlıklı çalışması için gerekli sistem mesela işlemci, ram, hdd, belki ekran kartı vs.

Saygılar.

omegafi' Alıntı:
Bu konu hakkında hep somut örnek verecek birilerini aradım :) 15 kullanıcı da şu şu programları sağlıklı çalıştırmak için şööle bir server a ihtiyacın olur demedi kimse yahu :)

Benim 2-3 günlük araştırmalarım sonucu bu server işinde tecrübeli insan sayısı pek az.

@swordfish hocam sizden biraz daha somut örnek rica edebilir miyim ? :D 15 kullanıcı da bahsedilen programların sağlıklı çalışması için gerekli sistem mesela işlemci, ram, hdd, belki ekran kartı vs.

Saygılar.

:)
sayın hocam elinizde bi makina vardır, ona kurun herşeyi, okulda 15 makina da olmalı, öğrencileride başına oturtun acsinlar .Net'i yada diğer programlari bağlansinlar iş yapsinlar, tam kullanimda bağlandiklari makinadaki yuk durumu ve netwok kullanım durumu fikir verecektir.
ben net şeyler söyleyemiyorum, net ifadeler yazmak için elinizde donanım ve fiili tecrube lazım ki ne yazikki o da bende yok.haliyle teorik kalıyor.
belki forumdaki diğer arkadaşlarda vardır.

swordfish' Alıntı:
sayın hocam elinizde bi makina vardır, ona kurun herşeyi, okulda 15 makina da olmalı, öğrencileride başına oturtun acsinlar .Net'i yada diğer programlari bağlansinlar iş yapsinlar, tam kullanimda bağlandiklari makinadaki yuk durumu ve netwok kullanım durumu fikir verecektir.
ben net şeyler söyleyemiyorum, net ifadeler yazmak için elinizde donanım ve fiili tecrube lazım ki ne yazikki o da bende yok.haliyle teorik kalıyor.

Aslında az biraz fikrimiz var denedik sayılır :) Belki daha deneyimliler vardır diye soruyorum bende, ama sanıyorum yok gibi bu işin pratiğini yapmış olan birileri.

omegafi' Alıntı:
swordfish' Alıntı:

Aslında az biraz fikrimiz var denedik sayılır :) Belki daha deneyimliler vardır diye soruyorum bende, ama sanıyorum yok gibi bu işin pratiğini yapmış olan birileri.
sonuc ne çıktı onu yazın bari bende merak ediyorum

core 2 2.4ghz , 2gb ram i olan bir laptop a server 2008 i kurduk... 9-10 tane makinada photoshop cs5 i açtık tüm makinalar üzerinde programda sürekli çalışamasakta (öğrenciler yoktu) " aha 3-1 oldu :))" 3 kişi mümkün olduğunca işlem yapmaya çalıştık ve bir sıkıntı yoktu gayette hızlı işlem yapabildik, aynı anda 4-5 makina da bir de video açalım dedik videolar kare kare çalıştı ama, sonra ram'e kulak verdik keşke 2gb değilde daha fazlası olsaydım diye haykırıyordu :) Buradan çıkardığımız sonuç en az 12- 16 gb ram olmalı 15-20 kullanıcı için...

Kullanılması gereken komple sistem(server olarak kullanılacak makinanın özellikleri, belirttiğimiz programlar ve 15 kullanıcı için) hakkında net fikirlerimiz yok tabii, zaten bunun için bu konuyu açtım belki daha tecrübeli arkadaşlar vardır daha deneyenler kullananlar vardır diye düşündüm.

Pazartesi daha iyi bir makinaya server 2008 kurup bir deneme daha yapacaz, sonrada kararımızı verecez inşallah. Biz server kullanmanın büyük kolaylıklar getireceği kanaatindeyiz ve bu konuda ısrarcıyız sonuçlardan sizleri de haberdar ederiz inşallah.

Konu hakkında bilgisi, tecrübesi olan birileri varsa ve buraya yazarsa seviniriz.

Saygılar.

Hocam server'dan ne serve edeceksiniz?

Hocam aktif directory kuracaksanız, serverınız yeter de artar bile. Ama bence gereksiz. Kendinize fazladan iş yükü çıkarmış olursunuz. Ayrıca pratikte pek bir faydası da olmaz. Öğrencilerinize birer flash bellek edinmelerini söyleyin, çalışmalarını flash bellekte taşısınlar. Hem flash bellek edinmiş olurlar, hem de kullanmış olurlar. Active directory bence bir tek okul labı için gereksiz.

web, ftp server kuracaksanız, bence yine yeter.

DNS server kuracağım diyorsanız, gerek yok, adsl router modem size yeter.

İşte yedek yüklemek için bir server kuracağım diyorsanız, 15 makina için gereksiz. Hepsi de aynı yerde zaten. Aralarında mesafe de yok. İmaj alsanız o da yeter.

Dezavantajı sadece masraf.

Faydasına gelince, öğrencileriniz tasarladıkları web sayfasını sizin server'ınıza atar, oradan çalıştırır. Öğrenmiş olurlar. Bunu anlatmaya uğraşacağım diyorsanız. E, onun için de ücretsiz alan alsınlar, ücretsiz hizmet veren alanlara atsınlar, ftp, web server mantığını yine öğrenirler. Hem de heryerde onlara bir server veren kim olacak. Bırakın ücretsiz alanlarda öğrensinler.

Kendimi geliştiririm diyorsanız. Sizin için de bir imkan olur.

Ama bence tek bir lab için yeterli bir konfigrasyon. Daha fazla masrafa gerek yok.

Ha okulumuzun imkanı var diyorsanız, elbette sınır yok.

omer hocam ram miktarını pc başı 512 mb olarak düşünün, 15pcye 8gb taksanız olur zaten denemenizden görmüşsünüz.
Birde sata disk yerine scsi 15k disk imkanınızda olursa daha verimli olabilir tabi fiyatları da biraz uçuk.

Geri