Linux İşletim Sistemi

Kodla Büyü

acarnet

Üye
Mesajlar
4
linuxbyk.jpg


Linux, Linus Torvalds tarafından geliştirilip yazılan 5 Ekim 1991 tarihinde duyurusu yapılmıştır. Özgür ve herkesin kullanabileceği ücretsiz açık kaynak kodlu (Open Source) bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux aynı zamanda, birden çok kullanıcıları birleştirerek ortak faaliyette bulunmalarına yönelik yazılmıştır. IBM-PC, dahil olmak üzere kullanıcıların bireysel olarak kullandıkları ücretsiz bir işletim sistemidir. Dünyanın bilinen 10 en hızlı süper bilgisayarlar tarafından da kullanılan Linux işletim sistemi, kullanımı açık kaynak kodu ile paylaşım yapılabildiği için evrenselleşmiş ve yaygınlaşmıştır. Linux işletim sistemi çekirdeğinin, açık kaynak kodlu olması Linux üzerinde kullanıcılar tarafından birden çok programlama yapılabilmesi ve kullanıcıların istekleri ölçekte programları yeniden yazabilmelerine olanak sağlamıştır. Bu sayede Linux'un kullanım alanı daha çok yaygınlaşarak programlama üzerinde çalışan kullanıcıların, Linux işletim sisteminde rahat ve kolay bir şekilde çalışmalarını sağlamaktadır. Ayrıca bu açık kaynak kodları özgürce dağıtılabilip değiştirebilir ve internet ortamında sürekli yayınlanması sayesinde Linux'un kullanım alanı, kendini kullanıcıların kullanım şekillerine göre gelişme fırsatı bulmuştur. Yazılan bir program dünyadaki diğer kullanıcılara ulaşarak onlarında açık kaynak kodlar sayesinde bunu test edilebilmesini ve düzenlenmesine ilişkin yardımlaşma ile daha da geliştirilebiliyor.

Linux gelişmiş bir çekirdeğe sahip olduğundan dünyada çeşitli donanımlarda oldukça tercih edilmektedir. Bunların başında gelen televizyon, tablet, bilgisayarlar ve sanal sunucular Linux işletim sistemi çekirdeğinden yararlanılarak geliştirilmiştir. Linux sanal sürücülere yüklenebileceği gibi ileri düzeyde bir bilgi gerektirmeyen bir işletim sistemidir. Kullanıcılar belirli bilgi seviyelerinde Linux işletim sisteminden yararlanarak diledikleri programları açık kaynak kodları ile geliştirebilir paylaşabilir ve yazabilirler. Açık kaynak kodlu yazılan bir programın kullanıcı tarafından sisteminin içeriği paylaştığında Linux sayesinde yazılan bu sistemin alt yapısındaki her detay diğer kullanıcılar tarafından görülebilmektedir. Linux bir kullanıcının istediği programları istediği şekilde şekillendirip yazabilmesine yönelik olduğu için programlama dahilinde bilgilerin nasıl yazılacağını Linux sisteminde daha önce program yazan birinin açık kodlamaları sayesinde bunu kolaylıkla öğrenebilir ve bunun üzerinden yola çıkarak kendi yazacağı programında bu detay içeriklerini kullanabilmektedir. Açık kaynak kodlamalar aynı zamanda her alanda belirli çözümler sunarak, kapalı kod yazılımları aksine kullanıcılara istediğini yapabilme fırsatı sunarak kendini ve diğer kullanıcıları geliştirme olanağı sunmaktadır.


lnxkpk.png


Linux metin editörü;
Bir program yazmada kullanılan Linux'un Metin Editörleri sayesinde bu yöntem daha kolay ve basittir. Bu metin editörleri (metin düzenleyicileri) sırasıyla; pico, nano, vi, vim, emacs, Kate, Joe'dir. Bunların içerisinde en yaygın kullanılanı ise pico metin editörüdür. Kullanımı basit, kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilir. Ayrıca komutlar hakkında yardım almak için man, info, whatis, apropos komutları kullanılmaktadır. Dikkate alınması gereken başka bir hususta, Linux'un avantajlarının çok olmasının bir yana dezavantajlarının da yoğunlukla olmasıdır. Her ne kadar açık kaynak kodlu, güvenilir, ücretsiz ve yüksek performansa sahip olsa da her kullanıcının yapabileceği kadar basit ve kurallı değil. Bazı belli başlı kuralları bilmek ve buna uygun komutlar ile seçimler yapmak gerekmektedir. Buna yönelik olarak genel kapsamda daha çok Linux'u kullanabilen kullanıcılar, bilgisayar ve programlama üzerine üniversitelere giderek programlara ilişkin ders alanları kapsamaktadır. Yani Linux Windows gibi basit bir kullanım dışında daha detaylı ve kodlara yönelik bir sistemi bünyesinde barındırıyor. Bunun yanında oyun yazılımlarına ilişkin fazla bir desteği de bulunmamaktadır. Belli başlı bilinen düzeyde kullanılabilen Linux her ne kadar karmaşık bir kod sisteminde görünse de bir kullanıcının biraz zaman ve açık kaynaklı kod sisteminin veri mimarisinden yararlanmasıyla kendini kısa sürede geliştirebilir ve Linux işletim sisteminde belli başlı programlama yapabilir.

Bu makale Web Tasarım Sitesi Tarafından eklenmiştir..
 
Kendi sitene çok fena anti-seo yaptın arkadaş haberin yok :puhaha:

Google şu an bu yazı için webtasarimevreni sitesini spam kabul ediyor.
 
Geri
Üst