MASTER VE DOKTORA EĞİTİMLERİNİN MEMURA FAYDALARI

Kodla Büyü

karinca_52

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
10,704
Memuriyete girmeden önce ya da memuriyetleri sırasında yüksek lisans veya doktora öğrenimi görmüş olanların bu eğitimleri, memuriyette kademe ilerlemesi veya derece yükselmesi yapmalarına imkan vermekle birlikte, farklı bir unvan kazanmalarını sağlamamaktadır.

Master ve doktora yapan memurların, emsali personele göre gördükleri fazla eğitim nedeniyle sahip oldukları hakları memurunyeri.com olarak şu şekilde değerlendirmekteyiz.

1-Görevde yükselme uygulamaları bakımından

Doktora yapmış olan memurlara, görevde yükselme ve unvan değiştirmelerde çeşitli avantajlar sağlanmaktadır. Master yapmış olanlar için ise bu konuda avantaj yok denecek düzeydedir.

Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine göre;

**Doktora öğrenimini bitiren personelin, gerekli hizmet süresi ve öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere atanmalarında, haklarında görevde yükselmeye ilişkin hükümler uygulanmamaktadır.

**Doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle kazanılan görevlere atanabilmektedirler.

**Görevde yükselme eğitimine alınmada ve sınav sonrası atanmada kullanılabileceği öngörülen Personel Değerlendirme Formundaki değerlendirme ölçütleri arasında öğrenim durumu da yer almaktadır. Doktora öğrenimi yapmış olanlara lisans mezunlarına göre 4 (dört) puan daha fazla verilmektedir. (NOT: Görevde yükselme eğitimi ve Personel Değerlendirme Formu kaldırıldı)

**Master yapmış olanlara, görevde yükselme düzenlemesi kapsamında yansıyan tek olumlu düzenleme, öğrenimleri nedeniyle haklarında uygulanacak ölçüt puanının lisans mezunlarına göre 2 (iki) puan daha fazla olmasıdır. (NOT:Personel hakkında puanlama yapma uygulaması kaldırıldığı için master yapmanın görevde yükselme bakımından etkisi kalmamıştır.)

2-Kademe ilerlemesi ve/veya derece yükselmesi bakımından

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan düzenlemeye göre, memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında;

**Yükseköğrenim üstü master derecesi almış olanlara bir kademe ilerlemesi,

**Meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi (master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi)

uygulanır.

Ancak, burada belirtilen kademe ilerlemesi ve derce yükselmelerinden yaralanabilmek için; master derecesinin hangi alanda yapıldığının önemi bulunmamakla birlikte, doktora yapılan dalın ilgilinin lisans mezuniyetine ilişkin alanlarda olması gerekmektedir.

3-Meslek kazandırma bakımından

Personel mevzuatına ilişkin düzenlemelerde, eğitim ile kazanılan mesleklerden söz edilirken;

**Lise dengi mesleki veya teknik öğrenim mezuniyeti (örnek: teknisyen, vb)

**Ön lisans mezuniyeti (örnek: tekniker, vb)

**Lisans mezuniyeti (Örnek: tabip, mühendis, matematikçi, arkeolog vb)

esas alınmakta ve lisans sonrası bitirilen master ya da doktora eğitimi, ilgililerin lisans mezuniyeti ile kazandığı mesleği değiştirememektedir. Örneğin, mühendislik fakültesini bitirerek “mühendis” olmuş kişinin master veya doktora öğrenimini ya da her ikisini de “hukuk” alanında yapmış olması, hukukçu olmasına yetmeyecektir. Ancak ilgilinin tekrar lisans öğrenimi görmesi ve bu eğitimini hukuk alanında tamamlaması halinde söz konusu mesleği kazanması mümkün olabilecektir.

Ayrıca, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3 üncü maddesinin (s) bendinde, lisans öğreniminin, ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretim olduğu; (t) bendinin (1) nolu alt bendinde de, yüksek lisans öğreniminin (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master), bir lisans öğrenimine dayalı, eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretim olduğu; 43 üncü maddesinin (b) bendinde ise, aynı meslek ve bilim dallarında eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunun Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca düzenleneceği belirtilmiştir.

Bu itibarla, memurunyeri.com olarak bir meslek veya meslek unvanının master ya da doktora öğrenimi ile sağlanamayacağını değerlendirmekteyiz.

Öte yandan, konuya ilişkin olarak açılan bir davada Danıştay tarafından yapılan değerlendirme neticesinde; Ülkemizde bir mesleği ve bu mesleğin unvanını alabilmenin ancak o meslekle ilgili lisans eğitimi yapmakla mümkün olduğu, diğer bir deyişle bir mesleği veya meslek unvanını ancak lisans öğretiminin sağladığı, buna karşılık master (yüksek lisans) öğreniminin belirli bir konuda uzmanlaşmanın ilk basamağını oluşturduğu, ancak kişilere bu eğitime göre bir mesleği veya meslek unvanını sağlamadığı yönünde Karar verilmiştir.

http://www.kamudanhaber.com/memurlar/ma ... 33662.html
 
Hocam yüksek lisans yapanlar uzman öğretmen oluyordu. Ama iptal edildi. Peki sadece yüksek lisans yapmanın doktora düşünmeyen birisi (yani ben) için faydası nedir. Bir işe yarar mı şu saatten sonra.

Bir de daha önceden bu şekilde uzmanlığını almış olan öğretmenlerin uzmanlıkları iptal ediliyor sanırım. Öyle mi, yoksa öncekiler iptal kararı dışında mı kalacak.
 
Önceden kazananlarla ilgili bir girişim olmadı sanırım henüz.
 
Hocam o zaman ya yeni mezun olanlara da bu hakkı vermeye devam edecekler ya da bu hakkı alan herkesinkini beraber değerlendirecekler.

Bu şekilde yani eskiden uzmanlığını alanlar ile yeni uzmanlık verilmeyenler arasındaki adaletsizliği kim telafi edecek. Sözüm ona partinin isminde Adalet geçiyor. Bu mu adalet? :verymad:
 
Geri
Üst