MEB,32 bin ilkokul varken 45 bin okul için yazılım satın ald

Kodla Büyü

*cem62*

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
816
Basın Açıklaması
Son günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan "MEB, 32 bin ilkokul varken 45 bin okul için bilgisayar yazılımı satın aldı" iddialarına ilişkin olarak aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

Öncelikle, 2008-2009 öğretim yılı verilerine göre Bakanlığımıza bağlı 33.769 ilköğretim okulu bulunmaktadır. Bakanlığımız tarafından İllere gönderilen resmi yazıda 45 bin ilköğretim okuluna yazılım satın alındığına dair herhangi bir ifade geçmemektedir. Bazı basın yayın kuruluşları tarafından Resmi yazının içeriği çarpıtılmaktadır.

Bilindiği üzere, öğretmenlerimizin web tabanlı e-öğrenme içeriğini (öğrenme nesneleri, vb.) oluşturmalarını sağlamak amacıyla 28.315 ilköğretim okuluna 2007 yılında 56.630 adet, 17.261 kırsal kesim ilköğretim okuluna 2008 yılında 81.269 adet yazarlık yazılımı lisansları satın alınmıştır. Yazarlık yazılımı lisansları okul başına değil, bilgisayar başına satın alındığı için 2007 yılında 28.315 ilköğretim okulunda bulunan 2'şer bilgisayara yazarlık yazılımı kullanım lisansı temin edilebilmiştir. Bu 28.315 ilköğretim okulunun içinde kırsal kesim ilköğretim okulları da yer almaktadır.

Her ilköğretim okuluna temin edilen BT (Bilişim Teknolojileri) sınıflarının 15+1 ya da 20+1 bilgisayara sahip olduğu bilinmektedir. Bu okullarda sadece iki bilgisayara bu yazılımların kurulabilir olması ve yazarlık yazılımı kullanımına yönelik öğretmenlerin ve öğrencilerin taleplerinin ve hizmetiçi eğitimler neticesinde Bakanlığımız eğitim portalına içerik geliştirecek öğretmen sayısının artması sebebiyle BT sınıflarındaki diğer bilgisayarlara da yazarlık yazılımı kurulmuştur.

Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 15 Temmuz 2008 tarihli ve 8468 sayılı Genelgesinde; Devlet kuruluşlarında kullanılacak bilgisayar programlarının lisanslı olmasının gerekli olduğu belirtilmektedir. Buna da bağlı kalınarak, önceden yazarlık yazılımı satın alınan okullar da dâhil olmak üzere BT donanımı satın alınan 17.261 kırsal kesim ilköğretim okuluna daha 81.269 adet yazarlık yazılımı lisansı Ulaştırma Bakanlığı tarafından bu okulların laboratuar büyüklüğüne göre 4 ya da 5 bilgisayara kurulmak üzere satın alınarak il milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla ilköğretim okullarına dağıtım yapılmıştır. 2007 ve 2008 yıllarında yapılan yazarlık yazılımı satın alımlarıyla Bakanlığımıza bağlı ilköğretim okullarının tamamının en az iki en fazla beş kullanıcılı yazarlık yazılımları lisanslarına sahip olması sağlanmıştır.

Söz konusu haberle bağlantılı olarak sürdürülen ve "MEB, tüm okullarında 118 bilgisayar bulunan Şemdinli'ye 413 yazılım lisansı almış." başlığı ile verilen haber de gerçeği yansıtmamaktadır.


2008-2009 öğretim yılı verilerine göre Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Bakanlığımız kayıtlarında 77 ilköğretim okulunda toplam 433 bilgisayar bulunmaktadır. Ulaştırma Bakanlığınca hazırlıkları devam eden üçüncü aşama kurulumlar kapsamında da iki adet 15+1 lik BT sınıfı kurulumu planlanmıştır. Planlanan bilgisayarlar da dahil edildiğinde bu sayı toplam 465 tir.

2008-2009 öğretim yılı verilerine göre Hakkarinin Yüksekova ilçesinde Bakanlığımız kayıtlarında 120 ilköğretim okulunda toplam 601 bilgisayar bulunmaktadır. Ulaştırma Bakanlığınca hazırlıkları devam eden üçüncü aşama kurulumlar kapsamında da sekiz adet 15+1 lik BT sınıfı ile Avrupa Yatırım Bankası ikinci faz kapsamında 15+1 lik bir adet BT sınıfı kurulumu planlanmıştır. Planlanan bilgisayarlar da dahil edildiğinde bu sayı toplam 745 tir.

Görüldüğü gibi Hakkari ili Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde ilköğretim okullarında bulunan bilgisayar sayıları bu okullara satın alınan yazarlık yazılımı lisans sayısının üzerindedir. Ayrıca, Öğretmen odaları, Kütüphaneler vb. yerlerde kullanılan bilgisayarlar bu sayılara dâhil edilmemiştir.

Yazarlık yazılımlarının CS3 versiyonundan CS4 versiyonuna güncellenmesi ihale sözleşmesi gereği ücretsiz olarak yapılmakta olup Bakanlığımız tarafından herhangi bir güncelleme ücreti ödenmemektedir.

Bilindiği üzere ülkemizin öğrenci sayıları yüksek olmayan ilçelerinden olan Şemdinli ve Yüksekova'da bulunan okullardaki bütün bilgisayarların lisanslanması yoluna gidilmiştir. Dolayısıyla o bölgedeki öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin üretecek oldukları eğitim yazılımlarının resmi ve yasal olması garantilenmiştir. Ülkemizde kaçak ve kopya yazılım kullanımının önüne geçmeye çalışan politikalar ile bu girişim ahenk içerisindedir. Bu konuyla ilgili Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 15 Temmuz 2008 tarihli ve 8468 sayılı Genelgesi de kullanılan yazılımların lisanslı olmasını zorunlu kılmıştır.

Web tabanlı içerik geliştirme eğitimleri sonucunda yaklaşık 2500 elektronik öğrenme içeriği bu yazılımlarla öğretmenlerimiz tarafından üretilmiş olup, bunların telif hakkı Bakanlığımıza aittir ve bu içerikler incelemeler tamamlanarak http://www.egitim.gov.tr eğitim portalından eğitim camiamız hizmetine sunulmaktadır.

Kamuoyuna saygı duyurulur...




Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği


Okullardaki CS3 ler CS4 oluyor... 31 Ağu 2009, 10:51

okul-formator-ve-bilgisayar-ogretmeni-f28/okullardaki-cs3-ler-cs4-oluyor-t28035.html
 
ne işe yarar ki devlet bu laboratuarların durumuna bakmazsa daha çok boşa masraflar olur... :verymad:
 
Bu nasıl bir haber, ?? okulda CS3 ü çalıştıracak ram-cpu varmıki CS4 ÇALIŞACAK. İnanın yeni duyuyorum şok oldum. Yazıklar olsun bu devlet anlayışına . Aldığın yazılımın her lisansı 1 bilgisayar eder, yukarıda yanlış okumadıysam 137 bin yazılım dan bahsediyor ve teyit ediyor, gören herkes CS4 ile ders işliyor sanacak, açık konuşayım daha ben düzgün kullanamıyorum, ondan öncesi üniversitedeki hocaların kullanmasını da sağlayın bir hele... :?:

birde hakkarideki olayı savunmuş 800 bilgisayara 430 yazılımın mantıklı olduğunun neresi savunulacak bir durum , oradaki herkes canciğer kardeştir bunlar gurbette yaşamamışlarmı hiç, beraber öğrenirler zaten.. ,

Bu kaynak nerden gelir bu değirmen neyle döner bilmem ama böyle giderse patlar, foton çağı için endişelenmeyin..
 
Bilindiği üzere ülkemizin öğrenci sayıları yüksek olmayan ilçelerinden olan Şemdinli ve Yüksekova'da bulunan okullardaki bütün bilgisayarların lisanslanması yoluna gidilmiştir.

Komikler ya..
 
Ben size daha ilginç birşey söylüyecem.
MEB Lisans sayıları konusunda sıkıntı olmayabilir. Ama Adobe CS3 ler dağıtılırken hem Windows hemde MAC versiyonları dağıtılmıştır. Peki buna ne diyorsunuz. Bizden habersiz okullara MAC mi dağıtıldı da haberimiz yok. :x
 
bu cdleri ne yapacam desem gülmezsiniz dimi..İzleyip site yapmayımı örencem yani....Biz kendi yöntemimizle öğreniyos zaten..
Ya ben bu resmi yazılardn birşey anlamıyorum.Kim nasıl yazıyorsa.
 
Geri
Üst