Hocam yıllardır gideriz, nasip olursa bu yıl da gideceğiz, her yıl bırakıyorum sonra nasıl oluyorsa kendimi bir şekilde işin içinde buluyorum, nasipse bu yıl son. İlk üç göremesek son günü hep gördük, son 10 gördük. Hocamın dediği gibi bir faydasını da görmedim işin açıkçası, sadece öğrencilerin heyecanı için katılıyorum. Saatlerce bıkmadan çalışıyorlar, gerçi onlar da 3 ü 5 i geçmez ama yine de ne bir öğrenci bir öğrencidir. İlk kez katılıyorsanız organizasyon vaz geçmeniz için elinden geleni yapacaktır. Hele bir de üst turları görürseniz; verilen keyfi kararları, kurallara kendileri bile uymayan hakemleri, açık kural ihlaline dahi ettiğiniz itirazın kabul edilmemesi, bir tur başka öbür tur başka olan uygulamaları, özel olarak selamlanan öğretmenleri, yarışma alanına girebilen öğretmenleri, yarışmanın ortasında tribünde robot tamir etmesine müsaade edilen öğretmenleri, yarışamaya gelmediği halde tur bittikten sonra telefon ile aranıp çağrılan öğretmenleri, 1 saat sonra telefon çağırdıkları okulla elenirsiniz diye tehdit ederek zorla yarıştırmaları gibi olayları görünce iyice soğursunuz. Ama nedendir bilmiyorum hastalık mıdır nedir? Yenilen pehlivan güreşe doymaz hesabı her yıl aylarca uğraşıp katılmaya devam ediyoruz. Yine de sormak istediğiniz bir şey olursa sorun hocam. Bildiğim kadarıyla cevap vereyim.
Bu arada yukarıda yazdıklarımın tamamını yıllar içerisinde gördüm. Her yıl katılımcı sayısı da iyice azalıyor. Eskiler bırakıyor, bıktırdılar. Yeni katılanlar da genelde zaten ilk yarışmada tüm heyecanını tüketiyor. Katılımcı sayısı azalıyor buna rağmen organizasyon her yıl daha da kötü oluyor. Ben 1500 katılımcılı mini sumo yarışması gördüm, şimdi 400 civarı oluyor( ki o da zorlamayla )ona rağmen 1500 kişinin olduğu yarışma çok daha sorunsuz yürütülmüştü. Ama yine de bir okuldaki olumlu etkisi her şeye değiyor. Okulda heyecanla hazırlanan öğrenciler var. Bu yarışmaya katıldığımız için malzeme desteği alıyoruz pek çok kurumdan. Öğrencilerim ülkenin her yerinden öğrenciler görüyor, tanışıyor. Ben sahaya asla müdahale etmem. Robotlar sık sık yarışmada bozulur. Bu yıl da öğrenci hatası nedeniyle bir robot bozuldu ve öğrenci tamir edemedi, oldukça da gerildi. Hakem tribüne seslenip yardım etmemi rica etti. Kurallara aykırı olduğunu öğrencimin sorunu çözmesi gerektiğini söyledim, çözemezse eleyin dedim. Öğrenci robotu tamir etti, kriz çözdü ve yarıştı. Çözemese de hatası sonucunda bir sorumluluk üstlenecekti ve kaybetmeyi de öğrenecekti. İşin özeti öğrencilere katkısına bakınca devam ediyor insan.