Meslek Liselerinin Geleceği

Kodla Büyü

bluevelvet34

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
995
OGES sonrası boş kontenjanlara baktım. Meslek Liselerinin hali içler acısı. Fen liseleri,öğretmen liseleri, sosyal bilimler liseleri, anadolu liseleri kontenjanları 34e çıkınca meslek liselerine gelecek öğrencilerde bu okullara gidiyorlar. Dolayısıyla son tercih edilen okullar olan meslek liseleri öğrenci kaybediyor. Büyüksehirler hariç birçok yerde meslek lisesi 9. Sınıf kontenjanları dolmamış durumda. Bazı okullarda %60%70 varan boşluklar var. Meslek lisesinde tüm meslek alanları öğrenci sıkıntısı çekmeye başlayacak. BT alanı da bundan nasibini alacaktır. Yakın zamanda birçok mesleki branşta norm fazlası göreceğiz.
Haber bülteninde mesleki ve teknik lise boş kontenjan 100bin, imam hatip lise boş kont 50bin diyordu.
Merak edenler burdan bakabilir.
http://sinavlar.gov.tr/kontenjan.aspx
 
Re: Meslek Liselerinin Geleceği

İşte hocam bahsetmeye çalıştığım şey bu. Ne olacak Bilişim Teknolojileri Alanının hali. Bizler hala birbirimizi yerken, asıl meseleyi kaçıyoruz. Çözüm ne? Eğer çözüm bulamazsak Meslek Liselerinde bir çok bölüm kapanacak. Aynı Yök'ün Üniversitelerde ki Fen-Edebiyat bölümlerinde yaptığı gibi. Ondan sonra asıl tantana kopacak.
 
Re: Meslek Liselerinin Geleceği

TEOG da tercih yapmayan ya da hiç bir yere yerleşememiş öğrencileri adrese göre dağıtırlar, 9. sınıf kontenjanları yine dolar.

Gelenlerin ne kadarı 10. sınıfa geçer orası şüpheli. Her geçen yıl öğrenci seviyesi bir öncekini aratıyor
 
Re: Meslek Liselerinin Geleceği

Haklısınız hocam ben 2008'de göreve başladığımda ÇPL'de 4 Bilişim öğretmeni 40'ar saat derse giriyorduk geçtiğimiz sene alan kapandı hiç öğrenci yok 1 senedir birçok okul bundan farksız değil. Maalesef eğitim politikaları doğru belirlenememiştir. Ara elemanın kaynağı olan meslek liseleri kendi kaderine terk edilmiştir. Sanayi'de ustalar çalışacak elektrikçi, mobilyacı, tesisatçı bulamamaktadır. Çağımız bilişim çağı olmasına rağmen öğrencilerimiz gençlerimiz bilgisayarı sosyal ağ'dan ibaret olarak görmektedir. Bu şekilde devam ettiği sürece üreten değil daha da çok tüketen toplum olmaya mahkumuz. Söyleyecek çok şey var buraya yazmakla bitmez. Umarım bir gün gereken değeri kazanır meslek liseleri. Ben de bu satırları okurken daha da bir umutla bakarım geleceğe.
 
Re: Meslek Liselerinin Geleceği

Bizim okulda 76 boş var. Maalesef ki eğitim politikalarında (böyle bir şeyin olduğunu zannetmiyorum) mesleki eğitime gereken önem verilmiyor. Eğitim için yapılan tek şey -daha öncede çoğu yerde söylediğim ve yazdığım gibi- tahta ve tablet dağıtmak gibi göze hitap eden, günü kurtarma maksatlı projeler.

Çoğu okulda sadece bizim alan değil, diğer alanlarda da norm fazlası var.

Özel sektörün, kendi işine yarayacak vasıflı elemanları yetişmeleri için mesleki eğitim planlaması ve yürütülmesi çalışmaları içinde daha fazla yer alması gerekiyor.
 
Re: Meslek Liselerinin Geleceği

bilgisayar,elekronik muhendisi olacak kişiler fen anadoluya gidiyor.lisede kodlama ögrenemeden universiteye giden ogrenciler sıkıntı yaşıyor.asıl mesele cogu okulda bilgisayar dersi namına mufredatta bir şey olmaması.lys haftasonu kursu ile turkiye ancak ganyan bayine adam yetiştirir.akp nin egitim sistemine bakış açısı çürümüş domatesten salça yapmaktır... :mrgreen:
 
Re: Meslek Liselerinin Geleceği

Meslek liselerindeki sayısal ders eğitimi, BT alanı açısından özelliklede matematik grubu derslerin eğitimi kaliteli hale getirilmediği sürece meslek liselerine kaliteli öğrenci beklemek ve öğrencilerin kaliteli şekilde yetişmesini beklemek bence hayal olacaktır. İstisna kaliteli öğrenciler çıkabilir özelliklede büyükşehirlerde... Çocuk, iyi bir sayısal analiz yeteneğine sahiptir. İlköğretimde yeterli sayısal temeli almamasına rağmen, kendisini disipline edebilirse BT alanı derslerine paralel olarak sayısal temelide gelişebilir... Ancak, dediğim gibi bu tarz öğrenciler sadece istisnadır...
 
Geri
Üst