5- Çerçeve ögretim programlarında alan/dal dersleri içinde yer alan Matematik, Fizik,
Kimya, Biyoloji, Geometri, Analitik Geometri, Yabancı Dil, kinci Yabancı Dil, Psikoloji ve
benzeri dersler kültür dersi, bunların dısındaki alan/dal dersleri ise uygulamalı ders olarak
degerlendirilecektir. Buna göre, ilgi (b) Yönetmeligin 15’inci maddesine göre, daha önce
9’uncu sınıflarda okutulan uygulamalı dersler için öngörülen ögrenci grup sayısı, 10’uncu
sınıf uygulamalı dersleri için uygulanacaktır.
egunay' Alıntı:http://mevzuat.meb.gov.tr/html/83.html
Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar
Madde 15 - (Değişik: 5.11.2003-2003/6445 B.K.K.)
d) Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarında uygulamalı atölye ve laboratuvar derslerine ilişkin ders yükü, haflalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunur. Ancak, her şubede 4'ten fazla grup oluşturulamaz. Gruplar,
1) 9 uncu sınıflarda; 10-21 öğrenciye kadar 1, 21-31 öğrenciye kadar 2, 31-41 öğrenciye kadar 3, 41 ve daha fazla öğrenci için 4,
2) 10,11 ve 12 nci sınıflarda; 8-16 öğrenciye kadar 1, 16-24 öğrenciye kadar 2, 24-31 Öğrenciye kadar 3, 31 ve daha fazla öğrenci için 4,
olacak şekilde oluşturulur.
------------------------------------------------------
http://etogm.meb.gov.tr/mevzuat/2006_90.pdf
ANCAK 2006/90 sayılı genelge ile yönetmelikteki 10. sınıf grup sayıları 9. sınıflarla aynı hale getirilmiştir.
5- Çerçeve ögretim programlarında alan/dal dersleri içinde yer alan Matematik, Fizik,
Kimya, Biyoloji, Geometri, Analitik Geometri, Yabancı Dil, kinci Yabancı Dil, Psikoloji ve
benzeri dersler kültür dersi, bunların dısındaki alan/dal dersleri ise uygulamalı ders olarak
degerlendirilecektir. Buna göre, ilgi (b) Yönetmeligin 15’inci maddesine göre, daha önce
9’uncu sınıflarda okutulan uygulamalı dersler için öngörülen ögrenci grup sayısı, 10’uncu
Sayın hocam,egunay' Alıntı:http://etogm.meb.gov.tr/mevzuat/2006_90.pdf
Hocam 3 yıllık sistemde uygulamalı dersler 9. sınıfta başlıyordu, 4 yıllık yeni sistemde uygulamalı dersler 10. sınıfta başlamaktadır. Bu yüzden eski sistemde 9lara uygulanan grup sayısının yeni sistemde 10. sınıflarada uygulanması şeklinde bir uygulama gerekliliğidir bu madde.yakuphan' Alıntı:Sayın hocam,egunay' Alıntı:http://etogm.meb.gov.tr/mevzuat/2006_90.pdf
Bahsetttiğiniz durum, daha önce 9. sınıfta okutulan dersler için geçerli, yani diğer alan dersleri için grup uygulaması yine 16-21 için 2 olacak şekildedir. Kırmızı renkle gösterdiğiniz yeri daha dikkatli okursanız iyi olur. Sanırım daha önce 9. sınıflarda da okutulan Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersi için geçerlidir diye düşünüyorum.
egunay' Alıntı:Sonuç olarak 11 ve 12. sınıflarda 16 öğrenci 2 grup olur. Meslek liselerinde genellikle müdürler bu işlere pek karışmaz. Alan Şefi herşeyi halleder. Grupları oluşturur, öğretmenleri dağıtır. Yeterli atelye yoksa aynı atelyede ders işlenebilir. Ancak müdürünüz aynı atelyede 2 öğretmen ders işleyemez diyebilir. Böyle gıcık müdürlerde vardır. Sizde bunlardan birine denk gelmiş olabilirsiniz. Eğer müdürünüz aynı atelyede 2 öğretmen ders yapamaz derse sizin yapabilecek bişeyiniz kalmaz.
Teknik resim, mesleki gelişim vb alan teorik derslerinde gruplar mutlaka farklı mekanlarda ders işlemeli. ETOGMnin yazısı burada.kaanrevan' Alıntı:egunay' Alıntı:Sonuç olarak 11 ve 12. sınıflarda 16 öğrenci 2 grup olur. Meslek liselerinde genellikle müdürler bu işlere pek karışmaz. Alan Şefi herşeyi halleder. Grupları oluşturur, öğretmenleri dağıtır. Yeterli atelye yoksa aynı atelyede ders işlenebilir. Ancak müdürünüz aynı atelyede 2 öğretmen ders işleyemez diyebilir. Böyle gıcık müdürlerde vardır. Sizde bunlardan birine denk gelmiş olabilirsiniz. Eğer müdürünüz aynı atelyede 2 öğretmen ders yapamaz derse sizin yapabilecek bişeyiniz kalmaz.
egunay hocam nasıl yapabilecek bişeyimiz kalmaz? Hangi okulda bilişim bölümüne ait 2-3 veya 4 laboratuvar var? Hangisi okul için bu geçerli ?
Ayrıca
"Madde 9- (Değişik birinci fıkra: Ekim 2004/2565 TD)"Bu Yönergenin 7'inci maddesi esaslarına göre kurulan atölye ve laboratuvarlar valilikçe Personel Genel Müdürlüğpüne bildirilir. Personel Genel Müdürlüğünce her yılın haziran ayı içinde gelen teklifler doğrultusunda atölye veya laboratuvar şefliği norm kadrosu verilir"
Yeter sayıda fizikî mekâna ve donanıma sahip olmayan okul ve kurumlarda her atölye ve lâboratuvarda aynı bölümde en çok üç grupla eğitim, öğretim ve üretim yapılabilir. Ancak 12'den daha az öğrenci ile farklı gruplar oluşturulamaz. Fizikî mekân darlığı ve donanım eksikliği nedeniyle birden çok grubun aynı atölyede eğitim, öğretim ve üretim yapması durumunda ayrıca atölye ve lâboratuvar şefliği norm kadrosu verilmez."
Yukarda atölye ve laboratuvar şefliği ile ilgili yönerge mevcut. Yönergeler Genelgelerin daha açıklayıcı hali değil midir? Böyle bir cümle varken Okul müdürü nasıl aynı atölyede ders işleyemez 2 öğretmen diyebilir?
egunay' Alıntı:Teknik resim, mesleki gelişim vb alan teorik derslerinde gruplar mutlaka farklı mekanlarda ders işlemeli. ETOGMnin yazısı burada.kaanrevan' Alıntı:egunay' Alıntı:Sonuç olarak 11 ve 12. sınıflarda 16 öğrenci 2 grup olur. Meslek liselerinde genellikle müdürler bu işlere pek karışmaz. Alan Şefi herşeyi halleder. Grupları oluşturur, öğretmenleri dağıtır. Yeterli atelye yoksa aynı atelyede ders işlenebilir. Ancak müdürünüz aynı atelyede 2 öğretmen ders işleyemez diyebilir. Böyle gıcık müdürlerde vardır. Sizde bunlardan birine denk gelmiş olabilirsiniz. Eğer müdürünüz aynı atelyede 2 öğretmen ders yapamaz derse sizin yapabilecek bişeyiniz kalmaz.
egunay hocam nasıl yapabilecek bişeyimiz kalmaz? Hangi okulda bilişim bölümüne ait 2-3 veya 4 laboratuvar var? Hangisi okul için bu geçerli ?
Ayrıca
"Madde 9- (Değişik birinci fıkra: Ekim 2004/2565 TD)"Bu Yönergenin 7'inci maddesi esaslarına göre kurulan atölye ve laboratuvarlar valilikçe Personel Genel Müdürlüğpüne bildirilir. Personel Genel Müdürlüğünce her yılın haziran ayı içinde gelen teklifler doğrultusunda atölye veya laboratuvar şefliği norm kadrosu verilir"
Yeter sayıda fizikî mekâna ve donanıma sahip olmayan okul ve kurumlarda her atölye ve lâboratuvarda aynı bölümde en çok üç grupla eğitim, öğretim ve üretim yapılabilir. Ancak 12'den daha az öğrenci ile farklı gruplar oluşturulamaz. Fizikî mekân darlığı ve donanım eksikliği nedeniyle birden çok grubun aynı atölyede eğitim, öğretim ve üretim yapması durumunda ayrıca atölye ve lâboratuvar şefliği norm kadrosu verilmez."
Yukarda atölye ve laboratuvar şefliği ile ilgili yönerge mevcut. Yönergeler Genelgelerin daha açıklayıcı hali değil midir? Böyle bir cümle varken Okul müdürü nasıl aynı atölyede ders işleyemez 2 öğretmen diyebilir?
http://www.memurlar.net/haber/178303/
Uygulamalı derslerde ise: bahsettiğiniz yönerge "Alan/Atölye şefi görevlendirme" ile ilgili bir yönerge. Orada geçen o cümle size aynı atelyeye birden fazla gupla eğitim imkanı vermez. İzin vermeyen de çok müdür var. Forumu okursan bu konuda sıkıntı yaşayan öğretmenler var. Daha çok ttogm'ye (ttogm de kalmadı artık ama müdürler aynı müdür) bağlı okullarda sıkıntı çıkıyor. Diğer başlıklarda da yazdığım gibi olay müdürde biter. Müdürü ikna edeceksiniz. BAşka şansınız yok. "Ufak tefek izin işlerinizi aranızda halledin yanıma gelmeyin" diyen müdürde var, "aynı atlyeye bir öğretmen girer" diyen müdürde var. GEnel müdürlüğe bu konuda yazı yazanlara da sanırım olumsuz cevap veriliyor ki kimse forumda yayınlamadı. YAda kimse yazı yazmıyor hakkını aramıyor.
YuLiaN' Alıntı:hocam bunu bende müdürümüze teklif ettim.başka labaratuvar yok ve labaratuvarımız kucuk dedi kabul etmedi malesef.bunun kararını müdür mü veriyo yoksa yapılabilecek farklı bir şey varmı?
egunay' Alıntı:Eğer müdürünüz aynı atelyede 2 öğretmen ders yapamaz derse sizin yapabilecek bişeyiniz kalmaz.
..tuncay_tuncez' Alıntı:Belirttiginiz yazi ticaret meslek liselerini de kapsiyor mu?Oyle ki 2 alani olan okulda; bir alanin dersleri gruplara ayrilmasi gerekirken(yeter sayida ogrenci var), diger alan gruplara ayriliyor ve gruba ayril(!a)mayan alanda uygulamali dersler grupsuz isleniyor.Dersleri nasil verimli hale getirebiliriz?