Meslek lisesinde gördüğünüz eksiklikler?

Kodla Büyü

adadeniz

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Merhaba arkadaslar
Lütfen Konuyu sulandırmadan, "bunlardan bi halt olmaz, salla" gibi modlara girmeden cevaplar mısınız...
1- Bu yıl ve onceki yıllarda meslek lisesinde çalışırken gördüğünüz eksiklikler nelerdir?
2- Bu eksikliklerin sebepleri nelerdir?
3- Bu eksikleri gidermek için neler yaptınız?
4- Yaptıklarınızdan hangileri başarılı sonuç verdi hangileri başarısızlıkla sonuçlandı?
5- onumuzdeki yıl neler yapmayı / nasıl bir tutum sergilemeyi düşünüyorsunuz?

Ben soyliyim bikaçtane 6 kişi yeni tayin olduk meslek lisesine ve ilkkez gorev aldık
10.sınıflar
defter kitap getirmiyordu ve bu konuda zumre olarak ortak tavır sergileyemedik

Zümre olarak da haftalık ne anlatacagımız konusunda bocalamamız oldu. İletişimsizlik vardı ve iletişimi saglayamadık.

Sınavlarda kimi arkadaslar cok basit kimi arkadaslar cok zor sordu

Disiplin konusunda yine zumrece ortak tavır sergileyemedik

Re: Meslek lisesindeki eksiklikler?

Çözüm
Önümüzdeki yıl için haftalık ders notları hazırlayıp o notları o hafta bitirmeyi dusunuyorum

Deftersiz kitapsız öğrenciyi kesinlikle derse almamayı veya bu sekilde gelmemeleri için bi yaptırım dusunuyorum

Sınavları gunun ilk veya 2. Saatinde yapmayı dusunuyorum

Çpl deyim(bu okulda ilk yılım) ,Web tasarim bolumumuz var.bu sene ilk mezunlarimizi verdik.Çocuklar web den,veri tabanindan, grafik animasyondan az bucuk anladiklarini dusunuyorum. Ama donanim konusunda geriler bunu fark ettim.sql den sordugum bir soruya cevap veren öğrenci format atma konusunda tıkanıp kaliyor. Tabii en basta insanin aklina btt dersini verimli almadigi gelebilir,bu olasilik dogru da olabilir. ozellikle donanim konusunda eksiklerin çok oldugunu gordum.daha çok uygulama,daha cok tekrar, daha çok ödev... birşeyler yapmak lazim dusunuyorum hala...

Donanım panosu bi nebze faydalı olabilir
Sanal makinada os kurulumu
Sonrasında gerçek bir pc de sırayla os kurulumu (imaj alınmış ne de olsa. İş bitince imajı yuklersin)

hocam katılıyorum.

ilk adım olarak donanım panomuzu da yaptık zaten.
sanal makina da kurulum da yaptık ama yeterli vakit ayıramadık sanırım...

cyln' Alıntı:
Çözüm
Önümüzdeki yıl için haftalık ders notları hazırlayıp o notları o hafta bitirmeyi dusunuyorum

Deftersiz kitapsız öğrenciyi kesinlikle derse almamayı veya bu sekilde gelmemeleri için bi yaptırım dusunuyorum

Sınavları gunun ilk veya 2. Saatinde yapmayı dusunuyorum
..
öğrenci bırak defteri kitabı afedersin mayo ile bile gelse delse almamazlık edemezsiniz. kanunlara göre öğrencinin eğitim hakkına engel olunamaz. sadece okul kurallarına uymadığı için hakkında disiplin işlemi yapabilirsiniz.. (Ben söylemiyorum kanunlar söylüyor)
.
Bunun için öneri. 2 saatlik derslerde uygulaması biraz güç ama. PERFORMANS notlarından bir tanesini buna ayırdığınızı tüm sınıfa sene başında açıklayıp, değerlendirme kriterlerine "ders - araç gereçlerini eksiksiz getirmek" şeklinde bir madde eklersiniz ve her hafta kontrol edersiniz...

1-Meslek liselerine hiçbir okula giremedin bari meslek lisesine gitsin denilen öğrencileri almayacaksın.
2-Üniversitelerde ilgili bölümlere sadece meslek lisesi mezunlarını alacaksın yani vatandaş bilgisayar mühendisi öğretmeni olmak istiyorsa meslek lisesi okusun bu şekilde başarı tavan yapacaktır.
3-98-99 lu yıllardaki gibi 9. sınıftan itibaren meslek dersleri başlasın Atölye derslerinde öğrenciler iyice pişsin ki eski mezunların başarılı olmasının sebeplerinden birisidir.
4-Laboratuarlarda ki malzeme yetersizliği ciddi bir ödenek ayrılması lazım Meslek lisesi Memleket meselesi...
4-Yukarıda ki maddeler uygulansın zaten davranış problemi ve diğer sıkıntılarda büyük ihtimalle çözülecektir...

Haklısın @zeybekd hocam ama bunlar genel çözümler. Ve belki de çözümü uzun zaman alır.
Benim dediğim artık eylülde okul başladığında o dört duvar içinde bi şekilde gelip karşımıza dikilmişlerle ne yapcaz?
@barbaryan hocam maddeyi biliyorum ancak öğrenci bilmiyor... Veliye de bu yıl böyle bikaç kez dersten atmalar yaptık sorunca dedik senin çocuk böyle böyle... Haklısın dedi çocuğa söylene söylene gitti... Haaa kimi zaman da yok yazıp dersten dışarı da bırakmadık... Başlarda etkili olmuyor ama o meşhur 9,5 gün geldiğinde amaaaannn hocam demeler başlıyor

cyln' Alıntı:
@barbaryan hocam maddeyi biliyorum ancak öğrenci bilmiyor... Veliye de bu yıl böyle bikaç kez dersten atmalar yaptık sorunca dedik senin çocuk böyle böyle... Haklısın dedi çocuğa söylene söylene gitti... Haaa kimi zaman da yok yazıp dersten dışarı da bırakmadık... Başlarda etkili olmuyor ama o meşhur 9,5 gün geldiğinde amaaaannn hocam demeler başlıyor

hocam ne demek öğrenci veli bilmiyor bu dediğiniz bence çok saçma heleki velinin öğrencinin kurt oldugu şu dönemde bilmemezlik diye bir şey yok. ben sana söyleyeyim başına bişey gelirse öğrencinin o veliye de öğrenciyede akıl verecek çok olur ilk başta öğretmen arkadaşın ve idarecin kendini kurtarmak için akıl verir seni yakar .... başkaları için kendini yakmaya ne gerek var neye risk alıyorsun ne gerek var anlayamadım bu kadar kasmaya gelen gelsın geçir gelmeyeni de bırak resmiyette olsun bitsin. tabi bu senın yaptıgın dağ kanunlarına da dönüşürse o zaman ne yapcan bi köşe başı bi çıkışta adamlar önüne geçerse ne yapcan hocam.

ha görev yaptıgın il memleketinse duman attır eyvallah yok ama oralı değilsen gurbette ısen sal gitsin
kaybedecek birşeyi olmayannların korkusu yoktur hocam.

Ben de yazdım yazdım sildim ama maalesef aynı şekilde düşünüyorum....

Peki elimizdekilerle başarılı ve disiplinli bir sonuç nasıl elde edecez?
Tecrubelerinizden, hatalarınızdan, başarılarınızdan yararlanmak isterim...

Aynı sekilde halk egitim vb merkezlerdeki bilgisayar kursları, okullardaki bt dersleri...
Muhtesem tespit
Ama şimdi konu uzar gider... Burda buraya nokta koyup kaldığımız yerden devam edelim

SuniBedi' Alıntı:
Meslek liselerinde Bilgisayar Bölümü gereksiz. En büyük gereksizlik bence o dur.

O kadar da değil...

Tam tersine ölümüne muhtaçlar bize. Her meb işleri hem de kişisel işleri bakımından...

Fakat teknik imkanlar düzelmeden (mesela ben önümüzdeki sene 25 kişilik bir sınıfa grafik dersine gireceğim. Lab. 15+1 kişilik), öğrencilerin zihniyeti değişmeden, modüler sistem elden geçirilip düzeltilmeden (modüllerdeki gereksiz konuların çıkarılıp, anlatımın öğrenci seviyesine uygun haline getirilmesi mesela), idarecileri kesinlikle mesleki kökenli hale getirmeden (müdürümüz biyoloji branşından mesela. Aslında çok sorun yaşamadım şahsi olarak ama neler neler duyuyoruz) bazı şeylerin değişmesi çok zor...

Biz öğretmenler mükemmel miyiz? Kendi adıma değiliz elbette fakat işin temelinde yatanlar bunlar bana göre...

herkese çok bir düşünce olarak gelebilir ama bence işin özü DİSİPLİN
..
1. okul kıyafeti kuralları kesinlikle uygulanacak. kurallara uymayanlar cezalandırılacak
2. cep telefonu (öğle tatilleri hariç) yasaklanacak. ders süresince öğrenci telefonla uğraşmayacak.
3. ÖĞRETMEN derse saatinde girecek. zil çaldıktan sonra 15dk daha çay içmeyecek
4. ÖĞRETMEN de öğrenci gibi derse hazırlıklı girecek. Geçen hafta ne işledik, Nerde kalmıştık demiyecek.

Bunun dışında kalan tüm maddeler bizim yapabileceklerimiz aşar.
- müfredat değiştirmekmiş
- modülleri gözden geçirmekmiş
- mezunlara ek puan vermekmiş
- gelen öğrenci seviyesini düzeltmekmiş tüm bunlar bizi aşar. biz elimizdekilerden maksimum verim almak istiyorsak çare yukarıdaki 4 madde.

BaRBaRYaN' Alıntı:
herkese çok bir düşünce olarak gelebilir ama bence işin özü DİSİPLİN
..
1. okul kıyafeti kuralları kesinlikle uygulanacak. kurallara uymayanlar cezalandırılacak
2. cep telefonu (öğle tatilleri hariç) yasaklanacak. ders süresince öğrenci telefonla uğraşmayacak.
3. ÖĞRETMEN derse saatinde girecek. zil çaldıktan sonra 15dk daha çay içmeyecek
4. ÖĞRETMEN de öğrenci gibi derse hazırlıklı girecek. Geçen hafta ne işledik, Nerde kalmıştık demiyecek.

Bunun dışında kalan tüm maddeler bizim yapabileceklerimiz aşar.
- müfredat değiştirmekmiş
- modülleri gözden geçirmekmiş
- mezunlara ek puan vermekmiş
- gelen öğrenci seviyesini düzeltmekmiş tüm bunlar bizi aşar. biz elimizdekilerden maksimum verim almak istiyorsak çare yukarıdaki 4 madde.

1. ve 2. maddeler de bizi aşıyor maalesef.

Başlayın hocam söylemeye...
Bu başlıkta istiyorum ki bi arkadaş desin
Ben bunu şunu yaptım tutmadı
Bunu yaptım tuttu fayda gördüm
Şöyle böyle yöntemler deniyorum
Şöyle böyle eksiklikler olduğunu görüyorum çözümüm de şu...

Ben 4 yıldır ilk görev yerim olan aynı meslek lisesinde çalışıyorum.Gördüklerimi aktarayım.
1-Öğrenci seviyesi her geçen sene bir önceki seneden daha düşük oldu. seviye çok düştü.Keske meslek liselerinede ortahalli öğrenciler gelse..
2-Müdür meslekçi değil ve sürekli meslek öğretmenleriyle uğraştı.Bize hep gereksizmişiz gibi baktı.Bizim maaşımızı kendi cebinden verdiğini düşünüyor sanırım..
3-Kullandığımız modüller yeterli değil..
4-Öğrencilere temrinlik için gelen paradan 4 yıldır bir zırnık bile bölümlere dağıtılmadı.Okulun ihtiyaçları varmış da oralarda harcanıyormuş.
5-Laboratuvarlar yeterli değil, bozulan malzemenin yerine yenisini koyamıyoruz, bozulan bilgisayarlara parça olmadığı için müdahale edemiyoruz..Bunlar için malzeme alınmıyor idare tarafından.
şimdilik aklıma gelenler bunlar.

ben görüntü ve ses sistemleri alanı/bölümü için söyleyeyim :

kesinlikle hiç bir deney seti yok. ( Mikrodenetleyici, LCD TV, cep telefonu vs. vs. vs )

bizim bölüme en son 90 lı yıllarda Vehbi Dinçerler MEB bakanı iken deney seti ve ölçü aleti vs. gönderilmişti. Gerisini siz düşünün
ARTI 3 senedir öğrencilere meslek/modül kitabı bakanlıkça gönderilmiyor. Sanki lise sadece Anadolu Lisesi demek.

direction52' Alıntı:
Ben 4 yıldır ilk görev yerim olan aynı meslek lisesinde çalışıyorum.Gördüklerimi aktarayım.
1-Öğrenci seviyesi her geçen sene bir önceki seneden daha düşük oldu. seviye çok düştü.Keske meslek liselerinede ortahalli öğrenciler gelse..
2-Müdür meslekçi değil ve sürekli meslek öğretmenleriyle uğraştı.Bize hep gereksizmişiz gibi baktı.Bizim maaşımızı kendi cebinden verdiğini düşünüyor sanırım..
4-Öğrencilere temrinlik için gelen paradan 4 yıldır bir zırnık bile bölümlere dağıtılmadı.Okulun ihtiyaçları varmış da oralarda harcanıyormuş.
5-Laboratuvarlar yeterli değil, bozulan malzemenin yerine yenisini koyamıyoruz, bozulan bilgisayarlara parça olmadığı için müdahale edemiyoruz..Bunlar için malzeme alınmıyor idare tarafından.
..
1-2-3. maddelerinize katılmakla beraber 4. maddeye itirazım var.
hocam alan şefiniz ne işe yarıyor? temrinlik olarak gönderilen paranın hesabını sormuyor mu? hadi o sormuyor diyelim;
içinizden biri mutlaka satınalma - denetleme - muayene - kabul vb.. komisyonlardan birine üyedir. temrinlik için gönderien ödenek başka kalemlere harcanamaz. temrinlik parası ile kırtasiye alınamaz. elma alınıp yerine armut faturası kesiliyorsa, sizde buna GIK demiyorsanız kusura bakmayın ama ağlama duvarı burası değil.
siz hakkınızı aramadıkça (ses çıkarmadıkça) ağzınızdaki lokmayı alan çok olur...

BaRBaRYaN' Alıntı:
direction52' Alıntı:
..
1-2-3. maddelerinize katılmakla beraber 4. maddeye itirazım var.
hocam alan şefiniz ne işe yarıyor? temrinlik olarak gönderilen paranın hesabını sormuyor mu? hadi o sormuyor diyelim;
içinizden biri mutlaka satınalma - denetleme - muayene - kabul vb.. komisyonlardan birine üyedir. temrinlik için gönderien ödenek başka kalemlere harcanamaz. temrinlik parası ile kırtasiye alınamaz. elma alınıp yerine armut faturası kesiliyorsa, sizde buna GIK demiyorsanız kusura bakmayın ama ağlama duvarı burası değil.
siz hakkınızı aramadıkça (ses çıkarmadıkça) ağzınızdaki lokmayı alan çok olur...
tabi ki de soruyoruz hocam sormaz olur muyuz.
bize de söylenen önce okulun elektrik faturası ödenecek sonra kalan parayla bölümlere temrinlik malzeme alınacak şeklinde elimizde yazımız var diyorlar.Yani okul dışında bir üst yere şikayet etsen kime şikayet edecen hocam??(yapmadık mı dersen onu da yaptık fakat ondanda hiçbirşey çıkmıyor emin olun.)

Hocam merkezleri bilmiyorum, bizim ilçede öğrenci sayımız ciddi düştü.
Anadolu ve fen lisesi açılınca öğrenciler oralara kaydı bir de onların kontenjanlarını artırdılar, bize maalesefe tamamen;
kalbur ALTI öğrenciler geldi.. şu an bölümlerimiz 10 kişi ve altı mesela...10.sınıflar

Ayırca şahsi fikrimi de yazayım. MEB de işlerin felç olması adına ciddi çalışmalar var.
Müdürler olayı, öğretmene rotasyon vs...vs...
Şimdi beni atacak başka bir ilçeye ve benden performans bekleyecek öyle mi? evim barkım çocuğum
okulu burada ben gidip geleceğim.. Zor....
Bir de bakıyorum biraz idari işlere, her ay, hafta, gün bir şeyler değişip duruyor... maalesef değişiyor değiştiriyorlar, yani birileri
güzel ve okkalı bir ÇOMAKla karıştırıyor....

Geri