Konu eski ama güncel sorunlarımdan birisini görünce dayanamadım yazayım dedim.
16 senedir küçük bir ilçede çalışıyordum. 14 senesi ÇPL, son iki senesi de kız meslek lisesi. ÇPL’de ki bölüm kapandı, norm fazlası oldum ama merkez dolu olunca aynı ilçe içinde farklı okula geçtim. Çocuk olup büyümeye başlayınca ihtiyaçlar ona göre değişti ve daha büyük bir yere gidelim dedik. 2-3 senedir merkeze gitmeye çalışıyoruz ama her yer dolu haliyle. Bari büyük bir ilçeye gidelim dedik.
Seçtik bir ilçe, aynı okulda hem eşime hem bana yer var. Hatta 2 bilişim açığı var. Benim daha 2 sene olduğu için ben il içi isteyemedim, eşim istedi, tayini çıktı. Bende nasılsa eş durumundan gelirim 2 açık var dedim. Ama baktık il içinden birisi gelmiş. Olsun bir açık var yine il dışına, ilk atamaya falan da açmazlar buraları dedim ki öyle de oldu. Evi taşıdık yeni ilçeye. Eş durumu zamanı geldi ama işgüzar milli eğitim norm fazlası adam görmeyecem herkesi resen atayın demiş tamda bizim eş durumu başlamadan 5 gün önce. 2. açık yere de birisini atamışlar resen. 16 senedir çalışıyorum hiç resen norm fazlası ataması yapmamışlardı bana denk geldi. Aradım her yanı, eş durumu mu önemli norm fazlası ataması mı diye, süreç başladı artık değiştiremeyiz dediler. Ortaokulda yok açık olan. Ben kaldım çalıştığım ilçede. Bu arada dalga geçer gibi resen atamaları da iptal ettiler. Sanki bana garezleri var gibi.
Görevlendirme istedim artık, kasabanın birinde bir ortaokulda bilişim öğretmeni doğum iznindeymiş oraya veririz seni bu sene dediler. Kabul ettim artık. Görevlendirmeler gelene kadar 2-3 hafta geçti zaten. Gittim 6 saat ders var okulda. Formatörlük başvuruları da geçmiş. Nolacak dedim, 1 saat müzik dersi verdiler, 8 saatte merkez de bir okulda ders varmış oraya da görevlendirdiler. Oradaki öğretmen de başka ilçeye görevlendiriliyormuş her sene
İlk gördüğüm ortaokulda idare dersi gereksiz görüyor. Meslek lisesinde kralsın herkes sana bakıyor. İkincisi de öğrenciler derse hadi bilişim odasına gidelim oyun oynayalım gözüyle bakıyor. Başta afalladım tabi. Zaten hakkım olan yere gidememişim, il milli eğitimin saçmalaması yüzünden kızgınım. Başka ilçe, başka ev, başka çevre, başka okul türü, bir sürü değişim olmuş hayatımda. Derslere başladım seviyelerine inemedim çocukların. Sinirlerim de gergin, sesleri kulaklarımı aşındırıyor, dayanamadım bir ikisini hırpaladım hatta biraz. Sonra durdum ben napıyorum ya, bunlar 10-11 yaşında çocuklar dedim. Gittim eski okulumdan yaptığımız robotik çalışmaları, etkinlikleri vs. getirdim. Neler yapılabileceğini gösterdim. Hafta sonu açtım internetten sunular, videolar, etkinlikler ne var ne yok indirdim gittim. Baya ilgilenmeye başladılar bakalım. Algıları bu derste oyun oynanırdan vay be neler yapılabiliyormuşa doğru dönmeye başladı ama hala tam istediğim seviyeye gelmedi.
Bunun yanında günde 9-10 saat girmeye alışmışım meslek lisesinde burada bazı gün 2 bazı gün 4 saat giriyorsun bitiyor hemen. Teneffüsler de uzun, rahat rahat dinleniyorsun. Eski okulumda en erken 5 de çıkardım okuldan. Burada 3:40 da bitiyor ders en geç. 4 de evdeyim ne güzel. 2 günde boş. Ama öbür tempoya alışınca bu garip geldi tabi.
Meslek lisesinde ki öğrencilerime kızardım sürekli çalışmıyorsunuz, hayatı çok boşlamışsınız vs. diye. Ama geri gidip helallik alayım diye bile düşündüm. En azından oturup adam gibi muhabbet edebiliyorsun. 6. Sınıflar yine biraz daha olgun ama 5. Sınıflarla iletişim kuramıyorum. Ben bir şey anlatırken biri parmak kaldırıyor hocam babam inek aldı vs. başlıyor anlatmaya, olum ne anlatıyorsun sen derken öbürü parmak kaldırıyor herhalde bir şey söyleyecek diyorum o da apayrı bir şeyden bahsediyor
Ortaokulda şu sıkıntım oldu birde. 3 tane 5, 4 tane de 6. Sınıf var toplamda girdiğim. Sürekli aynı şeyleri anlatıyorsun. Çok sıkıcı. Meslek lisesinde bir derse giriyorsun o ders o hafta bitiyor ne güzel.
Sonuç olarak ortaokul bana çok yorucu ve sıkıcı geldi. Bunda benim afallamamın etkisi de olabilir bilmiyorum. Meslek lisesi bariz şekilde daha iyi bana göre. Biraz uzun oldu kusura bakmayın