Mesleki Ortaokullar Açılmalı

Kodla Büyü

uyusuk

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar ne diyorsunuz bu konuda keşke böyle bişey olsa. okullarımızda o kadar çok heba olan ve yetenekli öğrenci var ki kendi dersim için diyorum bazı öğrenciler bilgisayar aşığı. ama diğer dersleri 0 e bu öğrenci telef olup gidiyor.
Birde bizim norm durumumuz var mesleki ortaokullar şart

Aslında 4+4+4 şeklindeki sistemin uygulanmasının temelinde Meslek Liselerinin Ortaokul kısımları var. Yurt dışındaki örneklere baktığımızda bu böyle,bunun bir getirisi de düz olarak ortaokula devam edecek olan başarılı öğrenciler ile sorun çıkaran öğrencilerin de yolları ayrılmış oluyor.Ama ne yazık ki altyapı vesaire hazırlanmadan böyle bir sisteme geçiş yaptık..Umarım en kısa zamanda Meslek Liselerinin ortaokul kısımları açılır da belki biz de oralarda mesleğimizi yapabiliriz.

evet zaten imam hatip ortaokulunu açıp diğer meslek liselerinin ortaokulunu açmamak adil olmayan bir davranıştır

4+4+4 sistemine geçişte bu da hedeflendi ancak öncelik imam hatip orta okullarına verildi orta öğretim kurumlarının adına da imam hatip eklendi sıkıntı bitti.ben söyledikleri gibi ikinci 4 yıllık öğretimde mesleki orta okullarını açacaklarını hiç beklemiyorum.

hayalimdir bu yıllardır, imam hatip meselesine kurban edilen mesleki eğitim var ülkemizde.

Zaten apar topar 4+4+4 'e geçildi. Düşünce kervan yolda düzülür tarzında, bi geçelim gerisi hallolur diye düşündüler.
Mesleki ortaokul şart, ilk 4 yılda kimin ne olacağına karar vermek zor olmasa gerek. Meslekî yönlendirme ile eğitim-verim artacak.
Bilgisayara çok bağlı (sadece oyun internet için değil), onu öğrenmek ve iyi şeyler yapmak isteyen öğrencilerim var ve vardı, haftada bir saat BT, diğer ilgi duymadıklarına 3-4-5 saat, sıkıntı ve uykuyla geçiriyorlar, bazı öğrenciler sırf teneffüler için ortaokula geliyor.

İşitme engelli öğrencilerimize özel meslek okulları açılmalı,yaygınlaştırılmalı.

4+4+4 eğitim sistemine sırf bu yüzden destek olmuştum ama elimizde imam hatip okullarından başka bir şey geçmedi :(

Her öğrenci derslerinde çok başarılı olacak diye bir kaide yok, bazı öğrenciler derslerinde başarılı olamayabilir ama mesleki beceri konusunda iyi olma ihtimali belki de çok iyi olma ihtimali vardır. Bu beceriler ortaokul seviyesinde geliştirilmeye açık olacaktır. Şuanki sistemde derslerinde başarılı olamayan öğrenciler ortaokullarda serseri mayın gibi dolanıyor sonra da herhangi bir lisede başarılı olamayacak diye meslek lisesine yönlendiriliyor, lise çağına serseri mayın olarak gelen öğrenci meslek öğrenmektense serseri mayın özelliğini lisede geliştiriyor. Çünkü o çağa gelmiş öğrenci o şartlar altında pek eğitilemiyor, kaliteli öğrenci gelse eğitimi kolay olur elbet ama o da çok az sayıda oluyor işte. Oysa 5. sınıftan itibaren meslek açısından eğitilen öğrenci kolaylıkla meslek öğrenmeye hazır olacaktır.

Şu anda lise çağında hiç bir işe yaramayan bazı öğrenci gruplarından belki ortaokulda mesleki eğitim almış olsalardı, çok iyi bilgisayarcı, elektrik elektroniğe meraklı, tornacı, tesviyeci yada marangoz çıkabilirdi. Unutmamak gerekir ki bu işler sanatkarlıktır...

Ben de 4+4+4 sistemini duyunca tamam işte bu sefer olacak dedim. Gerçek manada mesleki eğitime geçileceğini düşündüm ama malesef olmadı.

Mesleki eğitim kesinlikle orta okulda başlamalı. Hemde sadece şimdiki branşlardan değil, mühendislikten, diş hekimliğine, tıpta uzmanlıklara kadar temelden eğitim verilmeli. Uzun zamandır böyle bir sistem hayal ediyorum.

Sistem böyle olmadıktan sonra 4+4+4 ün 2. ve 3. 4' ü boşa okunmuş oluyor. Çünkü eğer günümüz eğitim sisteminde düz liselerden mezun olan öğrenciler üniversitede bir bölüme yerleşememişseler, zaten okumayı bilen ilk okul mezunundan daha fazla bir akademik birikime sahip değil demektir.

Kısacası ilk 4 zorunlu olsun, ondan sonrası isteğe bağlı olsun ve tamamen mesleki eğitim yapılsın.

Geri