Nesne Tabanlı Programlama 2.Dönem 1.Uygulama Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan akeldan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

akeldan

Aktif Üye
Arkadaşlar kendi hazırlamış olduğum Nesne Tabanlı Programlama 2.Dönem 1.Uygulama Sınavını yayınlıyorum. Umarım işinize yarar.

hocam teşekkürler..çok güzel paylaşım olmuş..Size bir konuda danışmak istedim;
combobox ları kullanarak veritabanından filtreleme yapmak için " örneğin 10.sınıf bilişim seçilecek sadece ilgili dersler gözükecek yada 12 bilişim sınıfı seçilecek sadece ilgili dersler gelecek" nasıl bir yol izleyebilirim??
T-SQL 'e hakimim orada bir store procedure vs.. yazmam mı gerekecek??yoksa bunun daha pratik bir yolu varmıdır?
Bir kaynak veya makale paylaşabilirseniz çok sevinirim..

Hocam anladığım kadarıyla 2 combobox olacak birinden 10.sınıf bilişimi seçtiğinde, diğerinde o sınıfa ait dersler listelenecek. Eğer doğru anladı isem cevabını vereyim.

Hocam evvela veritabanında iki adet tablo olacak, Örnek olarak "sınıf" ve "ders" adında. sınıf tablosunda="sınıfID" ve "sınıfAd" alanları olsun, tüm sınıfları buraya kaydedeceksin.
Ders tablosunda ise "dersID","dersAd","sınıfID" olsun. tüm derslerde bu tabloda olacak. sınıfID önemli burada derslere karşılık gelen sınıfın ID'si verilecek.
Geçelim C# kısmına 2 adet combobox ekledik. Birincisi SınıfComboBox ve ikincisi DersComboBox olsun. Formun Load olayına; (access varsayıyorum)
Veritabanı bağlantı cümlesini yazdığını varsayıyorum(baglan)
OleDbCommand cmd= new OleDbCommand("select* from sınıf",baglan);

baglan.Open();
OleDbDataReader okusınıf = SınıfComboBox .ExecuteReader();

while (okusınıf.Read())
{
SınıfComboBox .Items.Add(oku[1]);
}
Form yüklenirken SınıfComboBox 'ını doldurduk.

Daha sonra SınıfComboBox'ının SelectedIndexChanged olayına;
DersComboBox.Items.Clear();
OleDbCommand cmdders = new OleDbCommand("select * from ders where sınıfID like'" + (SınıfComboBox.SelectedIndex + 1) + "'", baglan);
OleDbCommand cmdsınıf = new OleDbCommand("select* from sınıf", baglan);
baglan.Open();
OleDbDataReader okuders = cmdsınıf.ExecuteReader();
OleDbDataReader okusınıf = cmdders.ExecuteReader();

while (okusınıf.Read())
{
SınıfComboBox.Items.Add(oku[1]);
}

while (okuders.Read())
{
DersComboBox.Items.Add(oku2[1]);
}
baglan.Close();

hocam bu kadar yeni aklıma geldi sana buna uygun bir uygulama göndereyim.

hocam çok teşekkürler..sürekli teorik gidince bazen tam oturmuyor kafama.. ama bu tür bir uygulama gerçekten çok faydalı ve açıklayıcı olabiliyor..tekrar teşekkürler :alkis:

Geri