+1. Birinci tabloya dikkatli bakmamışım.yakuphan' Alıntı:Not tablosunda görünene göre bir sorun yok gibi.
Ogrenci tablosu için ise bolumler adında bir tablo daha oluşturun. bolumno, bolumadi gibi alanlar olsun. ogrenciler tablosunda da bölüm kısmına, bölümler tablosundaki ilgili bölümün nosunu yazdırırsınız.
Arkadaşın iki alanı, kompozit birincil anahtar şeklinde düşünülebilir. Ama daha öncede belirttiğim gibi not ders kodu veya öğrenci no ile tek başına bağlılık arz ediyor mu ona karar veremedim. Eğer bağlılık arz ediyorsa 3NF i bozar.yakuphan' Alıntı:Ah pardon onu görmemişim. Not tablosunun birinci anahtarı ne ogrenci no ne de ders kodu olabilir. Yeni bir alan (örneğin id adında) oluşturup, otomatik sayı yaparak ancak çözebilirsiniz.
Web site projelerinde genellikle birinci anahtar için otomatik sayı türünde bir alan (genelde de ismi id olur) oluşturulup kullanılır.
Hocam, geçişli bağımllık hangi alanlar arasındaydı da onları ayırdınız anlayamadım? Birde geçişli bağımlılığın tanımını yapabilirseniz sevinirim.mehmetak70' Alıntı:Geçişli fonksiyonel bağımlılıklar kaldırılır.
Hocam, nacizane orda sizin dediğiniz geçişli bağımlılık değil ki, siz yakuphan hocamın dediği gibi norm2 ye uymadığı için norm 2 ye uygun hale getiriyorsunuz. Benim bildiğim geçişli bağımlılık eğer ki aynı tablo içerisinde varsa, birincil anahtar harici harici alanların bir biri üzerinden sağladıkları bağımlılıklar bunlara verilen isimdir. Ki giderilmediği taktirde belirttiğiniz gibi 3nf'e uyumluluk söz konusu olamaz. Ancak burada arkadaşın verdiği tablolarda birincil anahtar haricinde zaten sadece 1 alan var dolayısıyla geçişli bağımlılık durumundan söz edilemez. Ki aslen 1nf ve 2nf e uyumluluğunu bile tartıştığımız tablolarda boşa 3nf'e bakmışız. :wink:mehmetak70' Alıntı:Mesajı yeni gördüm;
Geçişli bağımlılık ilin il kodu üzerinden bağlanması gibi, bu örnekte bölum kodu diye bir şey olsa daha uygun olurdu esasında 3 normalizasyon için