Windows 7 işletim sisteminde imaj almak
Windows 7 ‘nin yeni özellikleri arasında yerini almıştır. İyi bir sıkıştırma yöntemi kullandığı için yedeklerinizi ister sabit diskinizde ister external diskinizde rahatlıkla taşıyabilmenizi mümkün kılmıştır. En önemli özellik ise 3. Party (acronis,ghost v.b.)yazılımlara olan ihtiyacımız ortadan kalkmıştır.Windows7 işletim sistemlerinin tümünde imaj alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi isterseniz yedekleme işlemlerimize detaylıca değinelim.
1-Windows 7 Yedekleme açılır. Bunun için Denetim Masası Yedekleme ve Geri Yüklemeyi kullanabilirsiniz.
2-İmaj almak için Sistem Görüntüsü Oluştur linkine tıklayın.
3-Gelen ekranda görüleceği gibi imajımızı Dvd ,Network,External bir diske alabileceğimiz gibi ikinci bir partition var ise bu partitiona da alabiliriz.Harddiskte bir sorun olması durumunda bu sağlıklı olmayacaktır.Ben test ortamında olduğum için ikinci bir partition üzerinde alacağım imajımı.Şunu belirtmekte yarar var imaj alma işlemi tüm windows7 versiyonlarında olmasına karşın network üzerine imaj alma işlemi ultimate ve enterprise sürümlerini kapsar.
4-Ekrandaki gibi Windows7 (C) sistemi ve system reserverd disklerini yedekleyecektir.System reserved Win7 kurulum sırasında disklerimizi bölme işlemi yaparsak partition ve boot bilgilerini tutması için sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmakta ve ekrandaki gibi yedeklenmesi gerekmektedir ki Backup işlemi otomatik olarak bu alanı yedeklemeye dahil etmektedir.Yedeklemeyi Başlat butonunu tıklatıp başlayın.
5-İmaj oluşturuldu sistem kurtarma diski oluşturup oluşturmamak istediğimizi soruluyor.buradan kurtarma diskini oluşturun.
6-System cd üzerinden boot olduğunda klavye düzenimizi seçmemiz istenecektir. Biz Türkçe Q olarak seçiyor ve ileriyi tıklıyoruz.
7-Karşımıza gelen ekranda repair ve imaj restore seçenekleri sunulmaktadır.Biz imajımızı yükleyeceğimiz için ikinci seçeneği seçiyoruz ve next butonuna tıklıyoruz.İlk seçenek ise sistemimizin zarar görmesi durumunda onarım yani repair işlemi için kullanılır.