doğudakiler harabe batıdakiler villa gibidir... sakın lojmana gitmeyesin...
allahım yarabbim yaa...
lojman lojmandır arkadasım. iyisi de var kötüsü de... doğu-batı ayrımı yok. zihniyet ayrımı var.
lojmanlarda oturanlar "tayinciyim" mantıgına sahip oldugu için genel itibariyle çok mecbur kalmadıkca eve bakım adı altında masraf yapmazlar. istisnalar hariç.
bakım giderlerinin meb tarafından karsılanması gerekir. her yıl ödenek geldiği söylenir ama o da çatı onarımı gibi büyük problemler olmadıkca ufak tefek problemler için verilmiyor. dolaysıyla eti de kemiği de senin...
ben lojmanı boşaltırken şofbene çektirilen 2 metrelik elektrik kablosunun (ki fiyatı 2-3 TL) sahibi tarafından giderken söktürüldüğü lojmanlar gördüm.
kiralar 100-300 aradında değişir. lojmandan beklentin yüksek olmayacak. 60m2 den başlıyor boyutlar... dış daire kapıları benim gördüklerim oda kapısı gibi... sanki odadan sökp yakmışlar...
2x5 veya 2x6 dairedir.
mdr bş yrd ve mdr orda o ilçede veya ilde görev taptıgı öüddetce oturanilirler. ama öğretmen mdr yrd memur vb. 5 yıl oturma hakkı var.
bekar evli ayrımı yok. ikisine de verilebiliyor evliler ve bekar bayanlar öncelikli...
başvuru genelde yılda 1-2 defa tüm okullara basvuru formu gönderilir doldurur okul idaresine verirsin. komison toplanır dağıtımı yapar. kaçıncı sırada oldugunu öğrenebilirsin mem den.
çıktıgında tlf açar veya okula haber verirler...
birden fazla boş daire varsa seni çağırıp görüp seçmeni isterler senin begenmediğin de senden sonraki sıradakine gösterilir.
daireyi begenmediysen sıranın en arkasına geciyorsun taaki sıra ve yeni daire gelene dek...
mem lojmanı ise aybası maaştan lojman diye otomatik kesinti yapılıyor. ayın 15 inden once hak kazandıysan ve oturuyom dediysen o ay kesilmeye baslar.
farklı kurumların lojmanına da basvurabilirsin. küçük yerlerde çıkma ihtimali yuksek. o kurumun müdürlüğüne öğretmen oldugunu ve lojmanda oturmak istediğini belirten dilekce veriyon. ama boş daire olması sart. darklı kurumsa seni sıraya mıraya almıyorlar. varsa o anda yoksa yok...
farklı kurum cıksa da her ay milli emlağa elden kirayı yatıyon dekontu ilgili kişiye veriyon. otomatik kesilmesi mumkun degil.