Kodla Büyü

Olcay Büyükçapar

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
315
Merhaba arkadaşlar,
Lise düzeyinde bir ön kuluçka merkezi oluşturduk. Teknoloji temelli fikirleri henüz başlangıç aşamasında filizlendirmek temel misyonumuz. Okulumuz binasında fiziki olarak faaliyet gösteriyor ancak ilçemizdeki tüm öğretmen ve tüm lise öğrencilerini fikirlerini işe dönüştürmede destekliyoruz.

Çok kısa bu video ile amacımız:


Uzun uzadıya da http://www.garajalpoguz.com/ web sitemizde misyonumuzu anlatmaya gayret ediyoruz.
Başvuruları da web sitemiz üzerinden alıyoruz.

Bir meslektaşınız olarak ben de kendimi girişimcilik dünyasına artık daha yakın hissediyorum. Bu nedenle son 3 yıldır bu işe kafa yoruyor ve destek toplamaya çabalıyorum.

Sizden ricam, Kodlab Yayınlarından eğer kitap alacaksanız kodlab.com/?a=olcay referansıyla satın almanız olacak. Bu kuluçka merkezimiz için bir miktar maddi destek sağlayacaktır. Alışverişin %5'ini yayınevi geri ödüyor, biz de http://www.garajalpoguz.com/olanaklarimiz/ sayfasında da yer verdiğimiz ihtiyaçlarımızın bir kısmına ulaşabilmeyi umuyoruz.
http://www.garajalpoguz.com/garaji-destekleyenler/ adresinde daha önce eriştiğimiz destekleri görebilirsiniz. Eğer Kodlab yayıncılıktan da komisyon gelirimiz olursa, destekçilerimiz arasına bilgisayarbilisim.net forum üyeleri şeklinde yazmak bizi çok mutlu edecektir.


Şimdiden hepinize teşekkür ederim. İyi bir yıl dilerim.

Kodlab Referans URL: https://www.kodlab.com/?a=olcay
 
Son düzenleme:
Pazartesi 15.30'da trt radyo 1'de Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçkamızı ve girişimcilerimizi konu alan programı dinlerseniz seviniriz. 😊
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20230707-WA0014.jpg
    IMG-20230707-WA0014.jpg
    128 KB · Görüntüleme: 70
İzmir'de Girişimci Meraklı Yenilikçi işler arayan meslektaşlarımızla birlikte çeşitli etkinlikleri yıl içine yaymayı planlıyoruz. Birlikte gelişmek, deneyimlerimizi paylaşmak üzere bir topluluk İzmir Girişimci Öğretmen Ağı. Kommunity platformu üzerinden İzmir'deki topluluklar içinde görebilir, topluluğa katılabilirsiniz. İlk etkiniğimizi Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi'inde gerçekleştireceğiz muhtemelen. İzmir'de görev yapan arkadaşlarımızla tanışmak paylaşmaktan mutluluk duyacağız.
 
Sayın Hocam çalışmalarınız için tebrik ederim. Bizim de kendimizi geliştirmek için bu tip projelere ihtiyacımız oluyor, yasal altyapısını nasıl kurdunuz acaba?
 
Sayın Hocam çalışmalarınız için tebrik ederim. Bizim de kendimizi geliştirmek için bu tip projelere ihtiyacımız oluyor, yasal altyapısını nasıl kurdunuz acaba?
Ekteki dokümanı üst yazı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne okul kanalıyla yolladık hocam, Kaymakamlık onayı geldi. Dokümanda yazdığı şekliyle misyonumuzu yerine getirmeye gayret ediyoruz. Temel maksat öğrenci ve öğretmenleri girişimciliğe özendirmek, girişimlerin filizlenmesi için ortam sağlamak. Öte yandan ek kazanımları da (bağımsız eğitsel proje faaliyetleri, seminer, bakanlık projeleri, ilham veren konuklar, bilimsel etkinlikler gibi) gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar herhangi hibe programına başvuru yapmadık. Elde ettiğimiz tüm gereçleri bağış, okul aile birliği gibi doğrudan kanallardan temin ettik. Bulaştırı olmak adına benzer ortamlara da gönüllü danışmanlık verdik, bir tanesi faaliyete geçti bir tanesi daha başlayacak sanırım önümüzdeki aylarda. Web sitesinde ekteki proje metnini de paylaşarak dileyen her öğretmenin okulunda böyle bir ortam oluşturmasını istedik.
Resmi onaylı olduğu için dokümanda yazan iş ve işlemleri okul yönetiminin de onayı doğrultusunda yapabiliyoruz. Marka tescil başvurusunda bulunduk, tescil ile birlikte kuluçkayı çeşitli etkinliklerde ücreti mukabilinde kullandırtma hakkımız da legalize olacak. Ödemeyi ise okul aile birliği hesabına bağış olarak alacağız ve çeşitli gereksinimlerin satın alımında da okul aile birliği hesabını kullanarak kayıtlı/takipli şekilde gelir-gider kanalımız olacak.
Mekan 50 metrekarelik bir laboratuvar. Biraz dönüştürdük, tabela astık ve işin ruhuna uygun şekilde misyonumuzu ilan ettik. 5 yıl oldu, yavaş ama sağlam ilerlediğimizi düşünüyoruz. En çok desteği okul yönetiminden aldık. Yenilikçi işler yapmak için ortak tutum şart malum. Startup kuran öğrencilerimizin de velilerinden destek/izin alıyoruz ki öğrencilerimizin bu faaliyetleri esnasında derslerinde düşüş olmasın diye. Sınav sisteminde henüz proje/özgeçmiş/portfolyo temelli bir avantaj henüz yok dolayısıyla sınavlara hazırlanan öğrencilerimizi son sınıfta faaliyetlerini askıya almaları konusunda uyarıyoruz.
Özetle durum bu.
Bu yıl öğretmenlerimizi girişimciliğe sevk etmek adına topluluk oluşturduk. Topluluk bilinci ile birlikte öğrenen, gelişen meslektaşlarımızla yıl içinde ara ara buluşmayı paylaşmayı planlıyoruz.
Daha detaylı sorularınız için dilediğiniz zaman bana eposta veya telefonla ulaşabilirsiniz. Bulaştırmaktan mutluluk duyarım:)
 

Ekli dosyalar

  • GarajAlpOguz_Ozet_Proje_Metni_14Agustos2023.pdf
    4.5 MB · Görüntüleme: 16
Hocam çalışmalarınızdan dolayı tebrik eder, başarılar dilerim.

İçeriğini hiç okumadım. Benim eleştirim kusura bakmazsanız kuluçka sözcüğüne. İnsanın aklına tavuk vs geliyor. Daha güzel sözcükler kullanılmalı. Sadece bu durum için değil. Örnek insan kaynakları.. İnsanın kaynağı olmaz. İnsanı küçük düşürücü kelimeler, anlamlar çıkıyor.
 
Hocam çalışmalarınızdan dolayı tebrik eder, başarılar dilerim.

İçeriğini hiç okumadım. Benim eleştirim kusura bakmazsanız kuluçka sözcüğüne. İnsanın aklına tavuk vs geliyor. Daha güzel sözcükler kullanılmalı. Sadece bu durum için değil. Örnek insan kaynakları.. İnsanın kaynağı olmaz. İnsanı küçük düşürücü kelimeler, anlamlar çıkıyor.
Teşekkürler hocam yapıcı değerlendirmeniz için. Pek çok girişimcilik merkezi "kuluçka" terimini kullanıyor; ingilizce "incubator"dan direkt çeviri. Esasen biz de bu sebeple bu sözcüğü kullandık, akıma uyduk 2018'de yani 5 yıl evvel. Yaptığımız/çabaladığımız işi tam manasıyla öğrenci ve öğretmenlere aktaramadığımızı fark edince (4 yıl gibi sürede) bunun nedenlerinden birinin de "kuluçka" sözcüğü olabileceği fikri ile marka tesciline geçtiğimiz yıl "Girişimcilik Merkezi" şeklinde başvurduk. Hatta logomuzu, dokümanlarımızı, websitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı bu şekliyle güncelledik. Bilgisayarbilişim forumda 3 yıl kadar önce açılan bu konunun da başlığını değiştirme zamanı gelmiş demekki:) @eduran hocam sayenizde bu güncellemeyi akıl edebildim teşekkürler.

Son tahlilde; girişimcilik ekosisteminde kuluçka terimi evrensel bir ortamı ifade ediyor. İTÜ Çekirdek web sitesinde üst barda "kuluçka merkezi" yazıyor, ya da T3'ün girişimcilik programlarında "ön kuluçka" terimi defalarca kullanılıyor.

Ön Kuluçka ile ilgili de şöyle kısa bir açıklama, ekosisteme dahil olma hevesinde meslektaşlarımız için şurada duruversin:)
Ön kuluçka merkezleri iş fikri ya da hayata geçirmek istediği bir projesi olan henüz şirketleşmemiş girişimcilere, fikirlerinin ya da projelerinin geliştirilmesi amacıyla danışmanlık, mentorluk ve proje fikri doğrulamaya yönelik hizmet süreçlerini içeren yapıları ifade etmektedir.

* 30 Ağustos 2023 Eklemesi yapmak istedim:
Ağustos Tebliğler Dergisinde yer verilen ifadelerden biri de ETKİM (Eğitim Teknolojileri Kuluçka ve İnovasyon Merkezi). Bu merkez ODTÜ Teknokent'te konumlanmış ve kosgeb desekli. ETKİM projesine 2020 MEB Yıllık detaylı çalışma programında yer verilmiş ancak o günden bugüne ses seda çıkmamıştı. Şahsen bakanlığın girişimcilik ekosistemine dair bu girişimini heyecanla beklemiştim. Sanıyorum artık devreye alınmış zira tebliğler dergisinde de yer verilmiş.
Hatta ziyaret edilmiş ve haber yapılmış yeğitek web sitesinde. Arkadaki tabelaya dikkatle bakacak olursak, kuluçka terimini bakanlık yetkililerinin de yeğlediğini görebiliyoruz.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst