Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği Değişti

Kodla Büyü
1) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir. Derslerin başlama, bitiş ve öğle arası dinlenme süreleri il çalışma takvimine uygun olarak okul müdürünün başkanlığında okul zümre başkanları ve okul öğrenci temsilcisinden oluşan komisyon tarafından ortaöğretim kurumunun özellikleri, uygulanan programlar ile çevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir. Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz. Ancak ikili öğretim yapan okullarda bu süreler daha kısa belirlenebilir.

İkili öğretim yapanlar hariç 10 dk dan az tenefüs yok bundan sonra...

Arkadaşlar biliyorsunuz 5,6 ve 7 sınıfların rehberlik saati yok ve idare herhangi bir sınıf verilirse ek ders yazılır mı?

dönem sonunda dersten başarısız olan öğrenciler için bir ortak sınav daha yapılır.
staja giden 12 lere ortak sınav yok
uygulamalı ders sınavları 2 den az olamaz.
performans ödevi yerine performansı değerlendirme (sözlü)

10 dakikalı tenefüs bizim blok derslerde baş ağrıtacak. bakalım nasıl çözülecek.

İşletmelerde meslek eğitimi adı altında verilecek ek ders saati sayısı; Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereği ilgili alanın alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin ek ders görevinden sayılan planlama, bakım ve onarım ek ders saatleri toplamı ile işletmeye öğrenci gönderilen sınıftaki/sınıflardaki işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünü geçemez.

burada ne söylenmek istemiş inanın anlamadım.

badsector' Alıntı:
İşletmelerde meslek eğitimi adı altında verilecek ek ders saati sayısı; Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereği ilgili alanın alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin ek ders görevinden sayılan planlama, bakım ve onarım ek ders saatleri toplamı ile işletmeye öğrenci gönderilen sınıftaki/sınıflardaki işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünü geçemez.

(grup x 24) + şeflikler. geçen yıl koordinatörlük hesaplamasında 2 katına kadar ifadesi yok edilmişti. şimdi bunun yerine şeflik saati kadar kordinatörlüğünüzü arttırabilirsin diyor.

ulubey38' Alıntı:
badsector' Alıntı:

(grup x 24) + şeflikler. geçen yıl koordinatörlük hesaplamasında 2 katına kadar ifadesi yok edilmişti. şimdi bunun yerine şeflik saati kadar kordinatörlüğünüzü arttırabilirsin diyor.

Yani, şu mu demek oluyor Hocam... 20 saat ders karşılığını dolduran bir alan şefi +10 şeflikten alacak. toplam 30 saat olacak. Üzerine alabileceği max koordinatörlük ders saati 10 mu olacak?

zulfikar1985' Alıntı:
DaMieN' Alıntı:
Ancak ikili öğretim yapan okullarda bu süreler daha kısa belirlenebilir.

İkili öğretim yapanlar hariç 10 dk dan az tenefüs yok bundan sonra...
eminmisiniz hocam ? :?

Evet yukarıdaki linki açıp okursanız görürsünüz. İkili öğretim varsa daha az olabilir ama diğer hallerde 10 dakikadan az teneffüs olamayacak..

wntln' Alıntı:
ulubey38' Alıntı:
badsector' Alıntı:

Yani, şu mu demek oluyor Hocam... 20 saat ders karşılığını dolduran bir alan şefi +10 şeflikten alacak. toplam 30 saat olacak. Üzerine alabileceği max koordinatörlük ders saati 10 mu olacak?

Hayir 44-30: 14 saat max alir. Bu madde degisikligi koord. Ekdersinin artmasini sagladi

Madde31
(3) Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, sınıf tekrar edenler dahil, bir alanda eğitime başlanabilmesi için en az 10, bir dalda eğitime başlanabilmesi için en az 8 öğrencinin kayıtlı olması gerekir.

Artık 10 öğrenciyle bölüm açabiliriz. Ama bu sene 10. Sınıfı sayı sebebiyle açamadık. Niye bu değişiklikler daha erken yapılmaz ki? Belki de bu yüzden norm fazlası olanlar var. Eğitime verdiğin önem için teşekkürler meb :alkis:

1.Sorumluk sınavları her dönemin ilk haftasında yapılır: Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı ve/veya uygulamalı sınav esaslarına göre birinci ve ikinci dönemin ilk haftası içerisinde iki alan öğretmeni tarafından yapılır.(Artık kasım ve nisanda olmayacak, iki öğretmen sınavı yapacak) 2.Boş geçen derslerde rehberlik yapılacak: Rehber öğretmenler, öğrencilerle birlikte yapacakları grup çalışmalarını herhangi bir nedenle ders öğretmenlerinin bulunmadığı ders saatlerini de değerlendirerek yaparlar." 3.İbadet yerleri zorunlu. Karanlık merdivenaltı, fareli kazan odalarında mescit olmayacak: Okulda, ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekan ayrılır.(önceki yönetmelikte mescit zorunlu değildi.)

MADDE 39 – Aynı Yönetmeliğin 88 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b), (c) ve (g) bentleri ile beĢinci

fıkrasıaĢağıdaki Ģekilde değiĢtirilmiĢ, ikinci fıkrasının (d) bendi yürürlükten kaldırılmıĢtır.

“b) ĠĢletmelerde mesleki eğitim ek ders görevi verilmesinde iĢletmelerin okula uzaklığı, ulaĢım durumu,

iĢletme sayısı, iĢletmeler arası uzaklık ve iĢletmedeki öğrenci sayısıyla bunlarla ilgili iĢ ve iĢlemlerde harcanılacak

zaman gibi ölçütler esas alınır. Hangi güzergâhtaki, kaç iĢletme ve öğrenci için kaç saat ek ders görevi verilebileceği,

koordinatör müdür yardımcısının baĢkanlığında alan zümre baĢkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluĢan komisyonca

planlanır. Okul yönetimince, bu planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev

dağılımıyapılır. Bu kapsamda bir öğretmene aynı gün için 8 saatten fazla ek ders görevi verilmez. Yarıyıl ve yaz

tatilinde staj yapan öğrenciler ile varsa mesleki eğitim gören öğrenciler için iĢletme ve öğrenci sayısı dikkate alınarak

yeniden değerlendirme yapılır ve belirlenecek program çerçevesinde öğretmen görevlendirilir.”

“c) ĠĢletmelerde meslek eğitimi adı altında verilecek ek ders saati sayısı; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici

veÖğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ĠliĢkin Karar gereği ilgili alanın alan/bölüm, atölye

ve laboratuvarĢeflerinin ek ders görevinden sayılan planlama, bakım ve onarım ek ders saatleri toplamı ile

iĢletmeye öğrenci gönderilen sınıftaki/sınıflardaki iĢletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı meslek dersleri toplam ders

yükünügeçemez.”

“g) Ġl sınırları dıĢındaki iĢletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere koordinatörlük görevi, mahallinde

alanla ilgili eğitim yapan okuldaki öğretmenlerle karĢılanır. Bunun mümkün olmaması hâlinde, öğrencilerin

kayıtlıolduğu okulca görevlendirilecek öğretmenlerle bu görev yerine getirilir. Ancak staj çalıĢmalarının izlenmesi için

il sınırları dıĢında öğretmen görevlendirilmez.”

“(5) Koordinatörlük görevi, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders

SaatlerineĠliĢkin Kararın 8 inci maddesi kapsamında yapılan faaliyetler için verilmez. ĠĢletmelerde mesleki eğitim

gören mesleki açık öğretim lisesi öğrencileri ile örgün mesleki eğitim gören öğrencilerin koordinatörlük görevi birlikte

planlanabilir.”

bu maddeleri özetleyelim

Arkadaşlar performans çalışması ödev şeklinde değil artık galiba...yani ödev konuları belirtmemize gerek yok....

yeni yönetmelikle koordinatörlük hesabında şefliklerin de katılacağı kesinleşmiş oldu.

bilisim-tef' Alıntı:
yeni yönetmelikle koordinatörlük hesabında şefliklerin de katılacağı kesinleşmiş oldu.

aslında şeflikler katılmıyor, koordinatörlük ders yükünün artmasını sağlıyor. geçen yıl koord. hesaplamasındaki 2 katına kadar verilebilir ifadesi kaldırılmıştı bunun yerine şeflik saatini ekleyerek koordinatörlüğünüzü arttırabilirsiniz ifadesine yer verilmiş.

ulubey38' Alıntı:
bilisim-tef' Alıntı:

aslında şeflikler katılmıyor, koordinatörlük ders yükünün artmasını sağlıyor. geçen yıl koord. hesaplamasındaki 2 katına kadar verilebilir ifadesi kaldırılmıştı bunun yerine şeflik saatini ekleyerek koordinatörlüğünüzü arttırabilirsiniz ifadesine yer verilmiş.

bunu şu şekilde yapabilir miyiz? 24 saat zaten ders + 10 şefliğin dersi=34 saat olarak koordinatörlüğü paylaştırabilir miyiz? Bu şekilde paylaştırırsak ve aynı zamanda bölüm şefi de 10 saat ek ders alırsa durum ne olur?

geçen yılda şeflikler dahil ediliyormuş ama olayı anlamadık ve aşağıdaki yazıyıda görmemiştik. formdaki arkadaşlardan biri aşağıdaki metni paylaşmış ve linkte vermiş.

https://e-okul.meb.gov.tr/Dokumanlar/ogmduyuru.pdf

Soru 41- Koordinatör öğretmenlere ödenebilecek toplam ders yükünün belirlenmesinde işletmedeki öğrenci grup sayısı dikkate alınır mı?
Koordinatör öğretmenlere verilebilecek toplam ders yükü; Yönetmeliğin 88/2-ç ve d maddesine göre belirlenen ders yükü toplamıdır.
Örnek: Koordinatörlük Ders Yükü= (İşletmede mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıftaki mevcut grup sayısı) x (işletmede mesleki eğitim ders saati sayısı) + (alan şefi+atölye şefi+laboratuar şeflerine verilen planlama, bakım ve onarım ek ders görevi)

badsector' Alıntı:
ulubey38' Alıntı:
bilisim-tef' Alıntı:

bunu şu şekilde yapabilir miyiz? 24 saat zaten ders + 10 şefliğin dersi=34 saat olarak koordinatörlüğü paylaştırabilir miyiz? Bu şekilde paylaştırırsak ve aynı zamanda bölüm şefi de 10 saat ek ders alırsa durum ne olur?

hocam 34 saati kaç kişiyseniz paylaşın. ama alan şefiyseniz zaten 14 saatten fazla koordinatörlük alamazsınız.
20 saat ders
10 saat seflik
2 saat 10/1 dersplanlama
14 saat koord.

only61' Alıntı:
Arkadaşlar performans çalışması ödev şeklinde değil artık galiba...yani ödev konuları belirtmemize gerek yok....
neye göre söylüyorsunuz hocam?

edit: buldum bile ne yazık ki devam ediyor :? ayrıca her dersten sabit 2 not denilmiş. normalde iki saatlik derslerde tek not verirdik şimdi onlara da iki not..

MADDE 27 - Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(8) Her dönemde tüm derslerden iki performans puanı verilir. Bunlardan birisi birinci fıkra kapsamında yapılan performans çalışmasına, diğeri ise öğrencinin derse hazırlık, devam, aktif katılım ve örnek davranışlarına göre verilir. Zümre kararıyla performans çalışmasına dayalı olarak bir performans puanı daha verilebilir."

ulubey38' Alıntı:
geçen yılda şeflikler dahil ediliyormuş ama olayı anlamadık ve aşağıdaki yazıyıda görmemiştik. formdaki arkadaşlardan biri aşağıdaki metni paylaşmış ve linkte vermiş.

https://e-okul.meb.gov.tr/Dokumanlar/ogmduyuru.pdf

Soru 41- Koordinatör öğretmenlere ödenebilecek toplam ders yükünün belirlenmesinde işletmedeki öğrenci grup sayısı dikkate alınır mı?
Koordinatör öğretmenlere verilebilecek toplam ders yükü; Yönetmeliğin 88/2-ç ve d maddesine göre belirlenen ders yükü toplamıdır.
Örnek: Koordinatörlük Ders Yükü= (İşletmede mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıftaki mevcut grup sayısı) x (işletmede mesleki eğitim ders saati sayısı) + (alan şefi+atölye şefi+laboratuar şeflerine verilen planlama, bakım ve onarım ek ders görevi)

Tamam hocam teşekkür ederim.

Konuyla alakalı başka bir soru daha sormak istiyorum. Yeni bir başlık açmak istemedim.

12. sınıflardaki bazı öğrencilerimize staj yeri bulamazsak ve okulda işletmelerde beceri eğitimi dersini verirsek durum nasıl olacak. Yani staja gidenler için 24 saat koordinatörlük ve okulda olanlar için 24 saat fiili ders (toplamda 48 saat) mi olacak. Bu gibi durumlarda ne yapmamız lazım?

bilisim-tef hocam peki pbo lar ders yüküne katılacakmı katılmayacakmı? norm kadro yönetmeliğinde katılır yazıyor! fakat ortaöğretim kurumları yönetmeliğindeki aynı konuda ki fıkra yürürlükten kaldırılmıştır diyor.

Parhelion' Alıntı:
only61' Alıntı:
neye göre söylüyorsunuz hocam?

edit: buldum bile ne yazık ki devam ediyor :? ayrıca her dersten sabit 2 not denilmiş. normalde iki saatlik derslerde tek not verirdik şimdi onlara da iki not..

MADDE 27 - Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(8) Her dönemde tüm derslerden iki performans puanı verilir. Bunlardan birisi birinci fıkra kapsamında yapılan performans çalışmasına, diğeri ise öğrencinin derse hazırlık, devam, aktif katılım ve örnek davranışlarına göre verilir. Zümre kararıyla performans çalışmasına dayalı olarak bir performans puanı daha verilebilir."

aslında yönetmelik değişmeden önce de 2 performans notu vermeniz gerekiyordu (50 madde 1.fıkra ve 8. fıkra) ancak gözden kaçıyordu. Şİmdi bunu daha netleştirmişler.

Geri